You are here
Home > Uncategorized > Part 013 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 013 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 013 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Given set : (7, 12, 22, 37)
(a) 2, 7, 12, 32 (b) 3, 8, 18, 33
(c) 4, 8, 19, 34 (d) 8, 13, 22, 38
Ans: (b)

Q2. QPRS : TUWV :: JIKL : ?
(a)NMOP (b) NMPO
(c) MNPO (d) MNOP
Ans: (c)

Q3. If ‘×’ means ‘–’, ‘–’ ‘means’ ‘÷’, ‘+’ means ‘×’ and ‘÷’ means ‘+’, then what will be the value of the following expression?
16 × 8 ÷ 4 – 3 + 9

(a) 10 (b) 19
(c) 20 (d) 9
Ans: (a)

Q4. (a) Bird – Feather
(b) Building – Brick
(c) Car – Petrol
(d) Flowers – Petals

Ans: (c)

Q5. (a) 26-62 (b) 36-63
(c) 46-64 (d) 56-18

Ans: (d)

Q6. (a) EDHG (b) LKON
(c) UVWX (d) QPTS

Ans: (c)

Q7. DHL, PTX, BFJ, ?
(a) NRV (b) RVZ
(c) CGK (d) KOS
Ans: (a)

Q8. IMPRESSIONABLE
(a) IMPORT (b) MOBILE
(c) LESSON (d) ASPIRE
Ans: (a)

Q9. a. Members b. City c. Village
d. Family e. Community

(a) d, a, e, c, b (b) a, d, e, c, b
(c) a, b, c, d, e (d) e, d, a, c, b
Ans: (b)

Q10. Crop : Farm : : Ore : ?
(a) Iron (b) Volcano
(c)Mine (d) Factory
Ans: (c)

Q11. 6 : 18 :: 4 : ?
(a) 2 (b) 6
(c) 9 (d) 16
Ans: (d)

Q12. JIHK : PONQ : : WVUX : ?
(a) KNML (b) RSTU
(c)HIGJ (d) MLKN
Ans: (d)

Q13. If A stands for ‘addition’, M for ‘multiplication’, D for ‘division’, G for ‘greater than’ and L for ‘Lesser than’ then which of the following will be logically correct?
(a) 20A 4D 4L 4A 6D2
(b) 20 D 5G 8D 4A 6M3
(c) 20D 4A 4L 4A 2M3
(d) 20A 2G 10M 3A 12D 2 )
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!