You are here
Home > Uncategorized > Part 013 – Computer Previous Year Questions

Part 013 – Computer Previous Year Questions

Q1. One of the common forms of representing remote sensing data as information is in the form of
(a) Thematic Maps
(b) Political Maps
(c) Distribution Maps
(d) Land use Maps
Ans: (a) One of the common forms of representing remote sensing data as information is in the form of thematic maps, by means of visual or computer classification.However, thematic maps are not an end in themselves and are only the starting point for a variety of applications to which remote sensing data can be potentially used.

Q2. The unit of measurement of a word length is

(a) Metre (b) Byte
(c) Bit (d) Millimetre
Ans: (c) The number of bits that a computer can process at a time in parallel is called its word length. The commonly used word lengths are: 8, 16, 32 or 64 bits. It is a measure of the computer power of a computer. For example, when we talk of a 32-bit computer, it means that its word length is 32 bits.

Q3. Who invented E-Mail?

(a) Tim Berners-Lee
(b) James Gosling
(c) Vinton Cerf
(d) VA Shiva Ayyadurai
Ans: (a) V.A. Shiva Ayyadurai, an Indian-born American scientist and entrepreneur, developed a computer program in 1978, which replicated the features of the interoffice, inter-organizational paper mail system. He named his program “EMAIL”. It was the world’s first full-scale electronic emulation of mail system consisting of: Inbox, Outbox, Folders, the Memo, Attachments, etc.The US Copyright Office issued a Certificate of Registration to him on the program in 1982.

Q4. Which of the following errors are identified by the compiler?

(a) Logical Errors
(b) Hardware Errors
(c) Language Errors
(d) Image Errors
Ans: (*) Syntax errors or diagnostic errors are identified by the compiler. These errors occur when a program does not conform to the grammar of a programming language, and the compiler cannot compile the source file.A syntax error is an error in the syntax of a sequence of characters or tokens that is intended to be written in a particular programming language. Common syntax errors include missing or misplaced ; or }, missing return type for a procedure, missing or duplicate variable declaration, type mismatch on assignment, type mismatch between actual and formal parameters, etc. Logic errors occur when a program does not do what the programmer expects it to do. Since these errors are due to wrong logic in the program, logic errors cannot be identified by the compiler; they are detected only when the program is executed.

Q5. Direct access of file is also known as

(a) random access
(b) relative access
(c) file access
(d) sequential access
Ans: (a) In computer storage, direct access is the ability to obtain data from a storage device by going directly to where it is physically located on the device rather than by having to sequentially look for the data at one physical location after another.Direct access is also called random access, because it allows equally easy and fast access to any randomly selected destination.

Q6. _____ is required to boot a computer.

(a) Loader
(b) Operating system
(c) Assembler
(d) Compiler
Ans: (b) Booting is a startup sequence that starts the operating system of a computer when it is turned on. To boot a computer is to load an operating system into the computer’s main memory or random access memory (RAM). Once the operating system is loaded, it is ready for users to run applications.

Q7. _____ is the part of the Central Processing Unit (CPU).

(a) Monitor
(b) Arithmetic and Logic Unit
(c) Keyboard
(d) Printer
Ans: (b) A central processing unit (CPU), also known as processor, consists of two main components: Arithmetic Logic Unit (ALU), which performs arithmetic and logical operations and the Control Unit (CU), which extracts instructions from memory and decodes and executes them, calling on the ALU when necessary.ALU is a fundamental building block of CPU.

Q8. Which of the following manages the computer resources ?

(a) Boot (b) Programmes
(c) Texts (d) Exit
Ans: (b) An operating system (OS) is a set of programs that manages a computer’s resources, especially the allocation of those resources among other programs. It does so by interacting with computer’s software and hardware. Typical resources include the central processing unit (CPU), computer memory, file storage, input/output (I/O) devices, and network connections. It establishes a user interface, and executes and provides services for applications software.

Top
error: Content is protected !!