You are here
Home > Uncategorized > Part 003 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 003 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 003 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. In the year 1996, the Republic day was celebrated on Friday.
On which day was the Independence day celebrated in the year 2000?

(a) Tuesday (b) Monday
(c) Friday (d) Saturday
Ans: (a)

Q2. SIGNIFICANT
(a) SCANT (b) FIASCO
(c) GIANT (d) FACT
Ans: (b)

Q3. (a) Leaf (b) Stem
(c) Root (d) Flower

(a) d c a b (b) a b c d
(c) c b a d (d) b a d c
Ans: (c)

Q4. Adult : Baby : : Flower : ?
(a) Seed (b) Bud
(c) Fruit (d) Stem
Ans: (b)

Q5. Given : (6, 30, 90)
(a) 6, 42, 86 (b) 7, 42, 218
(c) 6, 24, 70 (d) 8, 48, 192
Ans: (d)

Q6. EJOT : VQLG : : BGLQ : ?
(a) ZUPK (b) AFKP
(c) AEIM (d) YTOJ
Ans: (d)

Q7. If ‘+’ stands for multiplication, ‘–’ stands for division, ‘×’ stands for addition , ‘÷’ stands for subtraction, then which one of the following equations is correct ?
(a) 12 × 5 + 4 – 5 ÷ 4 = 20
(b) 12 ÷ 5 + 4 – 5 × 4 = 18
(c) 12 + 5 – 4 × 5 ÷ 4 = 16
(d) 12 ÷ 5 – 4 × 5 + 4 = 22
Ans: (a)

Q8. (a) Tennis (b) Cricket
(c) Badminton (d) Squash

Ans: (d)

Q9. (a) 14, 9 (b) 17, 8
(c) 42, 3 (d) 21,6

Ans: (c)

Q10. (a) YXVU (b) ORQP
(c) KJHG (d) MLJI

Ans: (b)

Q11. A clock with only dot markings 3, 6, 9 and 12 positions has been kept upside down in front of a mirror. A person reads the time in the reflection of the clock as 12:30 the actual that will be
(a) 12 O’clock (b) 12 : 30
(c) 6 O’clock (d) 03 : 45
Ans: (c)

Q12. GRASSHOPPER
(a) SHOP (b) GRAM
(c) ROSE (d) HOPE
Ans: (b)

Q13. a. Diagnosis b. Doctor
c. Sick d. Treatment
e. Recovery

(a) b, a, c, d, e (b) d, e, a, c, b
(c) a, b, c, d, e (d) c, b, a, d, e
Ans: (d)

Q14. Thin : Thick : : Dwarf : ?
(a) Short (b) Tall
(c)Broad (d) Long
Ans: (b)

Q15. Find out the set of numbers amongst the four sets of numbers given in the alternatives which is most like the set given in the question.
(12, 24, 144)

(a) (10, 25, 100)
(b) (15, 45, 90)
(c) (14, 28, 112)
(d) (13, 26, 169)
(
Ans: (d)

Q16. MKQO : LNPR : : ? : XVTZ
(a)WYTS (b) SVWY
(c) VTWY (d) YSUW
Ans: (d)

Q17. If ‘P’ stands for ‘–’, ‘Q’ stands for ‘×’, ‘R’ for ‘÷’ and ‘S’ for ‘+’, then what is the value of the given equation?
14 Q 3 P 12 S 4 R 2 = ?

(a) 17 (b) 32
(c) 28 (d) 6
Ans: (b)

Q18. (a) Bangkok
(b) Yangon (Rangoon)
(c) Jeddah (d) Kabul

Ans: (c)

Q19. (a) 64 (b) 900
(c) 343 (d) 1000

Ans: (b)

Q20. (a) JKOP (b) MNST
(c) CABD (d) OPWX

Ans: (c)

Q21. AGMSY, CIOUA, EKQWC, ? , IOUAG, KQWCI
(a) GMSYE (b) FMSYE
(c) GNSYD (d) FMYES
Ans: (a)

Q22. ADOLESCENT
(a) ENCLOSE (b)DONATE
(c) SECRET (d) LEAST
Ans: (c)

Q23. 1. Venus 2. Earth 3. Mars
4. Mercury 5. Jupiter

(a) 4, 2, 1, 3, 5 (b) 4, 2, 1, 5, 3
(c) 4, 1, 2, 3, 5 (d) 4, 1, 2, 5, 3
Ans: (c)

Q24. Interrupt : Speak : : ?
(a) Shout: Yell
(b) Intrude: Enter
(c) Interfere: Clash
(d) Telephone: Telegraph
Ans: (b)

Q25. 5 : 21 : : 7 : ?
(a) 25 (b) 49
(c) 43 (d) 30
Ans: (c)

Top
error: Content is protected !!