You are here
Home > Uncategorized > Part 002 – Physical Geography Previous Year Questions

Part 002 – Physical Geography Previous Year Questions

Q1. The planet emitting green light is
(a) Jupiter (b) Venus
(c) Uranus (d) Neptune
Ans: (c) The atmosphere of Uranus is composed of 83% hydrogen, 15% helium, 2% methane and small amounts of acetylene and other hydrocarbons. Methane in the upper atmosphere absorbs red light, giving Uranus its blue-green colour.

Q2. The number of zodiacs is

(a) 10 (b) 12
(c) 13 (d) 11
Ans: (b) In both astrology and historical astronomy, the zodiac is a circle of twelve 30° divisions of celestial longitude that are centered upon the ecliptic: the apparent path of the Sun across the celestial sphere over the course of the year. Historically, these twelve divisions are called signs.

Q3. Which of the following is known as the Morning Star?

(a) Saturn (b) Jupiter
(c) Mars (d) Venus
Ans: (d) One of the nicknames of Venus is “the Morning Star”. It is also known as the Evening Star. Venus is called so because it appears brightest shortly before sunrise and shortly after sunset.

Q4. Which planet orbits closest to the earth?

(a) Mars (b) Jupiter
(c) Venus (d) Mercury
Ans: (c) Venus orbits the Sun at an average distance of about 0.72 AU (108,000,000 km), and completes an orbit every 224.65 days. Although all planetary orbits are elliptical, Venus’s orbit is the closest to circular, with an eccentricity of less than 0.01.

Q5. Solar energy is received by the earth through

(a) conduction (b) radiation
(c) convection (d) refraction
Ans: (b) In physics, radiation is a process in which energetic particles or energetic waves travel through vacuum, or through matter-containing media that are not required for their propagation. The Earth receives 174 petawatts (PW) of incoming solar radiation (insolation) at the upper atmosphere.

Q6. The planets on either side of the Earth are

(a) Mars and Jupiter
(b) Mercury and Venus
(c) Venus and Saturn
(d) Mars and Venus
Ans: (d) Earth is the third planet from the Sun in the following order from the Sun: Mercury, Venus, Earth, and Mars. The four smaller inner planets, Mercury, Venus, Earth and Mars, also called the terrestrial planets, are primarily composed of rock and metal.

Q7. Which planet looks reddish in the night sky ?

(a) Jupiter (b) Saturn
(c) Mars (d) Mercury
Ans: (c) Mars is the fourth planet from the Sun and the seventh largest. The planet probably got this name due to its red color; Mars is sometimes referred to as the Red Planet as the iron oxide prevalent on its surface gives it a reddish appearance.

Q8. Isohels are the isopleths of

(a) sunshine
(b) flowering time
(c) rain (d) clouds
Ans: (a) An isohel is line drawn on a map connecting points that receive equal amounts of sunlight. It is derived from helios, meaning ‘Sun.’

Q9. Which one of the following is the largest planet ?

(a) Jupiter (b) Venus
(c) Saturn (d) Uranus
Ans: (a) Jupiter is the fifth planet from the Sun and the largest planet in the Solar System. It is a gas giant with mass one-thousandth that of the Sun but is two and a half times the mass of all the other planets in the Solar System combined.

Q10. The mass of Jupiter is approximately

(a) one tenth of the solar mass
(b) one thousandth of the solar mass
(c) one hundredth of the solar mass
(d) half the solar mass
Ans: (b) Jupiter’s radius is about 1/10 the radius of the Sun, and its mass is 0.001 times the mass of the Sun. Jupiter’s mass is 2.5 times that of all the other planets in the Solar System combined—this is so massive that its barycenter with the Sun lies above the Sun’s surface at 1.068 solar radii from the Sun’s center.

Q11. The planet nearest to the Sun is :

(a) Earth (b) Mercury
(c) Mars (d) Venus
Ans: (b) Mercury is the innermost planet (nearest to the Sun) in the Solar System. It is also the smallest, and its orbit is the most eccentric (that is, the least perfectly circular) of the eight planets. It orbits the Sun once in about 88 Earth days, completing three rotations about its axis for every two orbits.

Q12. The planet that takes 88 days to make one revolution of the sun is :

(a) Mercury (b) Saturn
(c) Jupiter (d) Mars
Ans: (a) In the solar system, the orbit of Mercury is the most eccentric (that is, the least perfectly circular) of the eight planets. It orbits the Sun once in about 88 Earth days, completing three rotations about its axis for every two orbits.

Q13. ‘Super nova’ is

(a) a comet
(b) an asteroid
(c) an exploding Star
(d) a black hole
Ans: (c) A supernova is a stellar explosion that is more energetic than a nova. During this short interval a supernova can radiate as much energy as the Sun is expected to emit over its entire life span. The explosion expels much or all of a star’s material at a velocity of up to 30,000 km/s (10% of the speed of light).

Q14. Which planet in our solar system is nearly as big as the earth ?

(a) Mercury (b) Mars
(c) Venus (d) Pluto
Ans: (c) Venus is sometimes called as Earth’s twin planet, in terms of size and composition. Like the earth, Venus is covered with thick clouds and has an atmosphere. There is almost the same amount of gravity on Venus but the pressure on the planet is about 100 times bigger than on Earth.

Q15. Which of the following is called “Blue Planet” ?

(a) Saturn (b) Earth
(c) Jupiter (d) Mars
Ans: (b) Earth is the Blue Planet because of the vast encompass of oceans on its surface. From space the oceans combined with the atmosphere makes the planet look blue. The abundance of water on Earth’s surface is a unique feature that distinguishes the “Blue Planet” from others in the Solar System.

Q16. Which planet in our solar system is nearly as big as the earth ?

(a) Mercury (b) Mars
(c) Venus (d) Pluto
Ans: (c) Venus is often referred to as our sister planet because of similarities in size, mass, density and volume. It is believed that both planets share a common origin forming at the same time out of a condensing nebulosity around 4.5 billion years ago.

Q17. Which planets do not have satellites revolving around them ?

(a) Mars and Venus
(b) Mercury and Venus
(c) Mars and Mercury
(d) Neptune and Pluto
Ans: (b) Of the nine planets, only Venus and Mercury have no known natural satellites. A total of 139 moons, or natural satellites, can be found in the vast solar system.

Q18. The planet which has the highest surface temperature is

(a) Jupiter (b) Earth
(c) Pluto (d) Venus
Ans: (d) Venus has a maximum surface temperature of 462°C (862°F) making it the hottest planet in the solar system. The high temperature is because of its dense cloud layer.

Q19. Light from the Sun reaches us in nearly

(a) 8 min (b) 2 min
(c) 6 min (d) 4 min
Ans: (a) The sun’s light takes about 8 minutes to reach the Earth after it has been emitted from the sun’s surface. The time it takes for light to reach planets in our Solar System varies from about 3 minutes for Mercury, to about 5.3 hours for Pluto.

Q20. A spinning neutron star is known as

(a) White dwarf (b) Black hole
(c) Pulsar (d)Quasar
Ans: (c) Pulsars are spinning neutron stars that have jets of particles moving almost at the speed of light streaming out above their magnetic poles. These jets produce very powerful beams of light.

Q21. When the moon completely covers the sun, it is known as

(a) the Antumbra
(b) the Umbra
(c) the Penumbra
(d) None of these
Ans: (b) A solar eclipse occurs when the moon crosses the path between the sun and the earth. The darkest shadow (where the sun is completely covered) is called the umbra. The umbra is narrow at the distance of the Earth, and a total eclipse is observable only within the narrow strip of land or sea over which the umbra passes. The partial shadow is called the penumbra.

Q22. The darkest portion of the shadow cast during an eclipse is

(a) Corona (b) Umbra
(c) Penumbra (d) Black hole
Ans: (b) The umbra (Latin for “shadow”) is the innermost and darkest part of a shadow, where the light source is completely blocked by the occluding body. An observer in the umbra experiences a total eclipse.

Q23. The total number of planets revolving around the sun is

(a) Five (b) Eight
(c) Seven (d) Six
Ans: (b) There are 8 planets of the solar system that revolve around the sun: Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, and Neptune. Pluto was stripped of its planetary status and categorized as a ‘dwarf planet’ by the International Astronomical Union in 2005.

Q24. In a solar or lunar eclipse, the region of earth’s shadow is divided into

(a) Five parts (b) Four parts
(c) Two parts (d) Three parts
Ans: (d) An eclipse occurs when a star (such as Sun) aligns with two celestial bodies, such as a planet and a moon. The closer body casts a shadow that intersects the more distant body. This means that “things get dark.” The region of shadow is divided into an umbra, where the light from the star is completely blocked, and a penumbra, where only a portion of the light is blocked. Beyond the end of the umbra is a region called the antumbra. For an observer inside the antumbra of a solar eclipse, for example, the moon appears smaller than the sun, resulting in an annular eclipse.

Q25. Day and Night are equal at the:

(a) Prime Meridian
(b) Antarctic
(c) Poles
(d) Eqator
Ans: (d) The equator receives equal day and night throughout the year because it does not tilt in relation to the sun’s location. Because of the tilted axis of the Earth, the poles and locations away from the equator lean towards or away from the sun as an orbit is completed, while the equator stays in essentially the same location relative to the sun.

Top
error: Content is protected !!