You are here
Home > Uncategorized > Part 002 – Computer Previous Year Questions

Part 002 – Computer Previous Year Questions

Q1. Window 7, the latest operating system from Microsoft Corporation has ……. Indian languages fonts.
(a) 14 (b) 26
(c) 37 (d) 49
Ans: (d) Windows 7 is the first version of Windows to ship with more fonts for non-Latin scripts than for Latinbased scripts. One major area of improvement is for the languages of India. earlier windows have nine (9) fonts for Indian languages that shipped in Vista, Windows 7 adds forty (40) more. Windows 7 will now include multiple fonts (often in multiple weights) for each of the official languages of India.

Q2. In a 14″ TV or computer monitor, the dimension of 14″ stands for

(a) the length of the screen
(b) the breadth of the screen
(c) the diagonal of the screen
(d) the maximum length of the screen
Ans: (c) The size of a display is usually by monitor manufacturers given by the diagonal, i.e. the distance between two opposite screen corners. This method of measurement is inherited from the method used for the first generation of CRT television, when picture tubes with circular faces were in common use. Being circular, only their diameter was needed to describe their size. Since these circular tubes were used to display rectangular images, the diagonal measurement of the rectangle was equivalent to the diameter of the tube’s face.

Q3. Who is called the Father of Computer ?

(a) Charles Babbage
(b) Stephen Hawking
(c) W.G. Grace
(d) John Lennon
Ans: (a) Charles Babbage, was an English mathematician, philosopher, inventor and mechanical engineer who originated the concept of a programmable computer. Considered as “father of the computer”, Babbage is credited with inventing the first mechanical computer that eventually led to more complex designs.

Q4. What is clickjacking ?

(a) Malicious technique of tricking Web usear into revealing confidential information
(b) A device that sends and receives data in a bit second
(c) A form of Computer Engineering
(d) A digital process that is used to display an image on monitor
Ans: (a) Clickjacking is a malicious technique of tricking a Web user into clicking on something different to what the user perceives they are clicking on, thus potentially revealing confidential information or taking control of their computer while clicking on seemingly innocuous web pages. It is a browser security issue that is vulnerability across a variety of browsers and platforms. A clickjack takes the form of embedded code or a script that can execute without the user’s knowledge, such as clicking on a button that appears to perform another function. The term “clickjacking” was coined by Jeremiah Grossman and Robert Hansen in 2008.

Q5. As announced by the Finance Minister in his Budget speech on 28th February, 2011, with a view to assist States in modernising their stamp and registration administration, E-stamping is expected to be rolled out in all the districts of different States in a period of

(a) one year (b) two years
(c) three years(d) five years
Ans: (c) Finance Minister in his Budget speech on 28th February, 2011 said that “Five years ago, we took an initiative to introduce a modern and people-friendly e-stamping facility in the country. Only six States have introduced this system so far. I propose to launch a new scheme with an outlay of Rs 300 crore to provide assistance to States to modernise their stamp and registration administration and roll out estamping in all the districts in the next three years.”

Q6. Where was India’s first computer installed ?

(a) Indian Institute of Technology, Delhi
(b) Indian Institute of Science, Bangalore
(c) Indian Iron’& Steel Co. Ltd., Burnpur
(d) Indian Statistical Institute, Calcutta
Ans: (d) First Computer came in India in 1956, in Calcutta now Kolkata In Indian statistical institute Kolkata under doctors Dutta, Majumdar and Roy .It was not only the first computer of India but also Asia’s first computer outside Japan.

Q7. What is the commonly used unit for measuring the speed of data transmission ?

(a) Mega Hertz
(b) Characters per second
(c) Bits per second
(d) Nano seconds
Ans: (c) the commonly used unit for measuring the speed of data transmission is bits per second, abbreviated bps. The baud rate is actually the measure of transitions per second. A 56 kbps modem actually only changes its output amplitude, phase, and frequency 1200 times a second, but uses amplitude and phase to encode multiple bits into a single state.

Q8. In which of the following areas, a spreadsheet software is more useful ?

(a) Psychology(b) Publishing
(c) Statistics
(d) Message sending
Ans: (c) A spreadsheet is an interactive computer application program for organization and analysis of information in tabular form. Spreadsheets developed as computerized simulations of paper accounting worksheets. The program operates on data represented as cells of an array, organized in rows and columns. Each cell of the array is a model–view–controller element that can contain either numeric or text data, or the results of formulas that automatically calculate and display a value based on the contents of other cells. It is more useful in Statistics.

Q9. A Group Ware is a

(a) Hardware (b) Network
(c) Software (d) Firmware
Ans: (c) Collaborative software or groupware is computer software designed to help people involved in a common task achieve goals. The design intent of collaborative software is to transform the way documents and rich media are shared to enable more effective team collaboration. Collaboration requires individuals working together in a coordinated fashion, towards a common goal. Accomplishing the goal is the primary purpose for bringing the team together.

Q10. A communication network which is used by large organizations over regional, national or global area is called

(a) LAN (b) WAN
(c) MAN (d) VAN
Ans: (b) A Wide Area Network (WAN) is a network that covers a broad area (i.e., any telecommunications network that links across metropolitan, regional, or national boundaries) using private or public network transports. Business an-d government entities utilize WANs to relay data among employees, clients, buyers, and suppliers from various geographical locations. In essence, this mode of telecommunication allows a business to effectively carry out its daily function regardless of location.

Q11. Microsoft Office’s personal information manager is

(a) Outlook
(b) Internet Explorer
(c) Organizer (d) Access
Ans: (a) Microsoft Outlook is a personal information manager from Microsoft, available as a part of the Microsoft Office suite. Although often used mainly as an email application, it also includes a calendar, task manager, contact manager, note taking, a journal and web browsing.

Q12. WIKILEAKS, a whistleblowers website is an international organisation based in

(a) U.S.A. (b) U.K.
(c) Sweden (d) Norway
Ans: (a) WikiLeaks is an international, online, self-described not-for-profit organisation publishing submissions of secret information, news leaks, and classified media from anonymous news sources and whistleblowers. Its website, launched in 2006 under the Sunshine Press organisation, claimed a database of more than 1.2 million documents within a year of its launch. Julian Assange, an Australian Internet activist, is generally described as its founder, editor-in-chief, and director. it is based in USA.

Q13. A parallel port is most often used by a –

(a) Printer
(b) Monitor
(c) Mouse
(d) External storage device
Ans: (a) A parallel port can be used to connect a large number of devices. The most common usage was for printers, although scanners, external disk drives, and network adapters also used this port. With a special cable, two computers could also be connected directly for sharing files.

Q14. The symbols used in an assembly language are

(a) Codes
(b) Mnemonics
(c) Assembler
(d) Machine codes
Ans: (b) Assembly language uses a mnemonics to represent each low-level machine operation or opcode. Some opcodes require one or more operands as part of the instruction, and most assemblers can take labels and symbols as operands to represent addresses and constants, instead of hard coding them into the program.

Q15. The ‘NOSHADE’ attribute in HTML

(a) defines the thickness of the line
(b) displays the line in red
(c) displays the line in dark grey
(d) displays the example in red
Ans: (b) The ‘NOSHADE’ attribute in HTML specifies that a horizontal line should render in one solid color (no shaded), instead of a shaded color. So, it displays the line in red.

Q16. Where are programs and data to be used by the computer available?

(a) Processing Unit
(b) Output
(c) Storage
(d) Input
Ans: (c) In a computer, storage is the place where data is held in an electromagnetic or optical form for access by a computer processor. It is a technology consisting of computer components and recording media used to retain digital data. It is a core function and fundamental component of computers.

Q17. In HTML, and tags display the enclosed text in

(a) black colour
(b) background
(c) bold
(d) bright
Ans: (c) In HTML, The Bold element specifies that the enclosed text should be displayed in boldface. The Underlined element specifies that the enclosed text should be displayed underlined. The Italic element specifies that the enclosed text should be italicized.

Q18. Which of the following is not a Hardware ?

(a) Processor chip
(b) Printer
(c) Mouse
(d) Java
Ans: (d) Processor chip, Printer and Mouse are hardware while JAVA is a software. Java is a programming language originally developed by James Gosling at Sun Microsystems (which has since merged into Oracle Corporation) and released in 1995 as a core component of Sun Microsystems’ Java platform. The language derives much of its syntax from C and C++, but it has fewer low-level facilities than either of them.

Q19. Which one of the following is a system software ?

(a) Database programs
(b) Word processors
(c) Spreadsheets
(d) Compilers
Ans: (d) System software (or systems software) is computer software or an operating system designed to operate and control the computer hardware and to provide a platform for running application software. The term system software also includes software development tools like a compiler.

Q20. Who introduced “MMX” technology?

(a) IBM (b) Apple
(c) Microsoft (d) Intel
Ans: (d) MMX is a single instruction, multiple data (SIMD) instruction set designed by Intel, introduced in 1996 with their P5-based Pentium line of microprocessors, designated as “Pentium with MMX Technology”. It developed out of a similar unit introduced on the Intel i860, and earlier the Intel i750 video pixel processor.

Q21. Where is the proposed Microsoft Software Development Centre in India to come up?

(a) Bangalore (b) New Delhi
(c) Hyderabad(d) Pune
Ans: (c) Located in Hyderabad, the Microsoft India Development Center (MSIDC) is Microsoft’s largest software development center outside of their headquarters in Redmond, Washington. The MSIDC teams focus on strategic and IP sensitive software product development.

Q22. ‘IC-Chips’ for computer are usually made of

(a) Silicon (b) Lead
(c) Chromium (d) Gold
Ans: (a) An integrated circuit or monolithic integrated circuit (also referred to as an IC, a chip, or a microchip) is an electronic circuit on one small plate (“chip”) of semiconductor material, normally silicon. Such a circuit can be made very compact, having up to several billion transistors and other electronic components.

Q23. To read a CD-ROM disc, you need a

(a) laser beam
(b) magnetic needle
(c) sound card
(d) graphics card
Ans: (a) Data is stored on the disc as a series of microscopic indentations. A laser is shone onto the reflective surface of the disc to read the pattern of pits and lands. Because the depth of the pits is approximately one-quarter to one-sixth of the wavelength of the laser light used to read the disc, the reflected beam’s phase is shifted in relation to the incoming beam, causing destructive interference and reducing the reflected beam’s intensity. This pattern of changing intensity of the reflected beam is converted into binary data.

Q24. If you undergo a CAT scan then you have been subjected to

(a) a computer aided test
(b) a computerised axial topography
(c) a computer aided tomography
(d) a computerised axial tomography
Ans: (d) A CT scan stands for Computed Tomography scan. It is also known as a CAT (Computer Axial Tomography) Scan. It is a medical imaging procedure that utilizes computer-processed X-rays to produce tomographic images or ‘slices’ of specific areas of the body.

Q25. Microsoft Power Point is a software designed to create

(a) Internet browsers
(b) Data bases
(c) Text documents
(d) Multimedia presentations
Ans: (d) Microsoft PowerPoint is a robust tool for creating powerful multimedia presentations. It provides such features as clip art, fancy fonts, animations, charts, graphics, sound, and an array of dazzling color schemes to make the presentations more interactive and effective.

Top
error: Content is protected !!