You are here
Home > Uncategorized > Part 001 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 001 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Part 001 – SSC Reasoning Previous Year Questions

Q1. Touch : Feel :: Greet : ?
(a) Smile (b) Acknowledge
(c) Success (d) Manners
Ans: (b)

Q2. Heart : Cardiologist :: Kidney : ?
(a) Endocrinologist
(b) Orthodontist
(c) Nephrologist
(d) Neurologist
Ans: (c)

Q3. 8 : 56 : : 9 : ?
(a) 10 (b) 63
(c) 7 (d) 9
Ans: (b)

Q4. CEIM : DGLQ : : FGIO : _?_
(a) GMSI (b) GMIS
(c) GILS (d) GLIS
Ans: (c)

Q5. Which of the following interchange of signs would make the given equation correct ?
(6 + 3) + (4 × 7) = 29

(a) + and – (b) ÷ and +
(c) × and + (d) ÷ and ×
Ans: (c)

Q6. (a) Asia (b) Canada
(c) Europe (d) Africa

Ans: (b)

Q7. (a) 14 – 16 (b) 56 – 64
(c) 77 – 88 (d) 80 – 93

Ans: (d)

Q8. Find the odd letters from the given alternatives.
(a) BDGK (b) JLOS
(c) NPSW (d) MORU
Ans: (d)

Q9. In the following question, a series is given in which one or more alphabet is missing. Choose the correct alternative from the given options.
ADC, EHG, ILK, ?

(a) MNO (b) MPO
(c) MON (d) MPQ
Ans: (b)

Q10. From the given alternative words, select the word which can be formed using the letters of the given word.
REPUTATION
(a) PONDER (b) REQUIRE
(c) RETIRE (d) TUTOR
Ans: (d)

Q11. Which of the following words will come fourth if arranged according to the English dictionary?
(a) Reef (b) Ready
(c) Rainbow (d) Rain
Ans: (a)

Q12. Camera : Lens : : Flash : ?
(a) Bulb (b) Night
(c) Light (d) Shutter
Ans: (a)

Q13. Hot : Cold : : ?
(a) Summer : Sun
(b) Germs : Disease
(c) Light : Dark
(d) Thin : Big
Ans: (c)

Q14. 12 : 72 : : 8 : ?
(a) 36 (b) 38
(c) 40 (d) 32
Ans: (d)

Q15. Select the related letters from the given alternatives :
DHL : PTX :: BFJ : ?

(a) KOS (b) NRV
(c) NRU (d) NPS
Ans: (b)

Q16. (a) Foreward (b) Text
(c) Index (d) Preface

Ans: (b)

Q17. (a) Parallel (b) Acute
(c) Obtuse (d) Right

Ans: (a)

Q18. (a) 12 (b) 17
(c) 15 (d) 6

Ans: (b)

Q19. Find the odd letters from the given alternatives :
(a) ABD (b) FGI
(c) LMO (d) STU
Ans: (d)

Q20. ADMINSTRATION
(a) Mind (b) Ration
(c) Minister (d) Station
Ans: (c)

Q21. From the given alternative words, select the word which can be formed using the letters of the given word.
MEASUREMENT

(a) MASTER (b) MANTLE
(c) SUMMIT (d) ASSURE
Ans: (a)

Q22. Arrange the following words as per order in the dictionary :
1. Follicle 2. Folk
3. Follow 4. Foliage

(a) 4, 2, 1, 3 (b) 3, 4, 2, 1
(c) 4, 3, 1, 2 (d) 2, 4, 3, 1
Ans: (a)

Q23. Sorrow : Joy : : Pleasure : ?
(a) Anger (b) Pain
(c) Jealousy (d) Malice
Ans: (b)

Q24. Bullock : Cart : : Horse : ?
(a) Tonga (b) Ride
(c) Race (d) Plough
Ans: (a)

Q25. Select the related letter from the given alternatives.
I : 9 : : ? : 13

(a) J (b) M
(c) L (d) K
Ans: (b)

Top
error: Content is protected !!