You are here
Home > Uncategorized > Objective Geography Part 2: Comprehensive Question bank for UPSC IAS Civil Services Exam – Based on Previous Papers & NCERT Books

Objective Geography Part 2: Comprehensive Question bank for UPSC IAS Civil Services Exam – Based on Previous Papers & NCERT Books

Objective Geography: Comprehensive Question bank for UPSC IAS Civil Services Exam - Based on Previous Papers & NCERT Books

Part 14. Geography Question Bank

Q1. The correct sequence of the erosion processes is

(a) detachment, entrainment, transportation

(b) detachment, entrainment, transportation, deposition

(c) entrainment, detachment, transportation

(d) entrainment, detachment, deposition, transportation

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q2. Consider the following statements

(1) Baffin Island is a type of continental glacier.

(2) Cape Breton Island is known for its coal fields.

(3) Florida Keys are small islands of Coral origin.

Which of the above are true?

(a) 1, 2 (b) 2, 3

(c) 1, 2 and 3 (d) None of the above.

Ans: (c)

CDS Combined Defence Services Exam

Q3. The Nuclear Power Station Rawatbhata is in which State?

(a) Maharashtra (b) Uttar Pradesh

(c) Rajasthan (d) Tamil Nadu

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q4. Sargasso sea is characterised by

(a) very cold water (b) very warm water

(c) highly saline water (d) typical marine vegetation

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q5. A horn is associated with

(a) Erosional work of a river

(b) Depositional work of a river

(c) Depositional work of a glacier

(d) Erosional work of a glacier

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q6. Which of the following sequence of rivers is correct considering the descending order of their length?

(a) Ural, Yangtze, Ganga, Amur

(b) Yangtze, Ganga, Ural, Amur

(c) Amur, Ural, Ganga, Yangtze

(d) Yangtze, Amur, Ural, Ganga

Ans: (d)

CSE CSAT Paper-I

Q7. Match list I with list II and select the correct answer using the codes given below List I List II

(River) (Nearby town)

A. Satluj 1. Ludhiana

B. Gomati 2. Lucknow

C. Hindon 3. Ghaziabad

D. Vaigai 4. Ramnathpuram

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 4 3 2 1

(c) 2 3 4 1

(d) 3 4 1 2

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q8. Consider the following statements:

1. The movement of the Indian plate towards the Eurasian plate is the major cause of frequent earthquakes in northern India.

2. The peninsular India is free from earthquakes except a few reservoir induced earthquakes.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q9. Which of the following minerals are found in a natural way in the State of Chhattisgarh?

1. Bauxite 2. Dolomite

3. Iron ore 4. Tin

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1, 2 ,3 and 4 only

(b) 3 only

(c) 2 only

(d) 1 only

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q10. Huangpu River flows through which one of the following cities?

(a) Beijing

(b) Ho Chi Minh City

(c) Shanghai

(d) Manila Directions : The following question consist of two statements, one labeled as the Assertion (A) and the other as Reason (R). You are to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the code given below : (a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A. (b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A. (c) A is True but R is false (d) A is false but R is true

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q11. Which is the group of trace elements, in order of abundance, in the Earth’s crust?

(a) C, Mn, S, Ba, Cl, Cr, F, Zr, Ni, V

(b) O, C, Al, Mn, Fe, Si

(c) Si, Fe, Al, O

(d) Al, Si, O, Ca, Na, K, Mg, Fe

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q12. Magma that is more granitic tends to be very explosive because

(a) of relatively higher water content

(b) of relatively higher gases content

(c) of relatively lower water content

(d) of relatively lower gases content

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q13. The tributary of Indus which does not flow through Pakistan is

(a) Ravi (b) Beas

(c) Sutlej (d) Chenab

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q14. Which of the following sequences of the oil refineries of India as they occur from South to North is correct?

(a) Kochi-Mangalore-Mumbai-Koyali

(b) Koyali-Mumbai-Mangalore-Kochi

(c) Kochi-Mumbai-Mangalore-Koyali

(d) Mangalore-Kochi-Mumbai-Koyali

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q15. Nearly 30% of the solar radiations return back to the space without contributing anything to the Earth’s surface temperature.

This amount of radiation is known as

(a) Black body (b) tropopause

(c) Earth’s albedo (d) mesopause

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q16. A loamy soil usually contains

(a) more sand and less clay and silt.

(b) more clay and less sand and silt.

(c) more silt and less sand and clay.

(d) equal amount of sand, silt and clay.

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q17. Latvia does not share its border with which one of the following countries?

(a) Russia (b) Estonia

(c) Lithuania (d) Poland

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q18. Monsoons are active for about six months in Kerala and for less than three months in Rajasthan because

(a) Rajasthan is away from sea

(b) Late arrival and early retreat of the summer monsoons

(c) Mountain barriers

(d) Desert conditions in Rajasthan

Ans: (b)

CSE CSAT Paper-I

Q19. Which of the following types of soil erosion leads to the destruction of thin fertile film of soil from a large area?

(a) Sheet erosion (b) Gully erosion

(c) Rill erosion (d) Slip erosion

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q20. Westerlies in Southern Hemisphere are stronger and persistent than in Northern Hemisphere. Why ?

1. Southern hemisphere has less landmass as compared to northern hemisphere.

2. Coriolis force is higher in southern hemisphere as compared to northern hemisphere.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only.

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q21. In terms of different sources of irrigation (canals, wells, tanks namely and others), which of the following states strikes a balance between all?

(a) Uttar Pradesh

(b) Andhra Pradesh

(c) Tamil Nadu

(d) Karnataka

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q22. Which one of the following pairs is not correctly matched?

River Tributary

(a) Yamuna : Betwa

(b) Ganga : Sone

(c) Mahanadi : Wardha

(d) Godavari : Manjra

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q23. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.

List-I List-II Atomic power stations States

(A) Kakrapara (1) Rajasthan

(B) Narora (2) Gujarat

(C) Kalpakkam (3) Tamil Nadu

(D) Tarapur (4) Maharashtra

(E) Kota (5) Uttar Pradesh

(a) A – 1 ; B – 2 ; C – 3 ; D – 4 ; E – 5

(b) A – 5 ; B – 4 ; C – 3 ; D – 2 ; E – 1

(c) A – 2 ; B – 5 ; C – 3 ; D – 4 ; E – 1

(d) A – 1 ; B – 4 ; C – 2 ; D – 3 ; E – 5

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q24. Match the following 1.

.

2 3.

4.

List I List II

(Hydroelectric power station) (Location in map)

A. Nagarjuna Sagar

B. Mettur

C. Hirakund

D. Sileru

Codes :

A B C D A B C D

(a) 3 4 1 2 (b) 3 1 4 2

(c) 2 1 4 3 (d) 2 4 1 3

Ans: (b)

CDS Combined Defence Services Exam

Q25. The northern and the southern parts of the Mid Atlantic Ridge are respectively known as:

(a) Dolphin Ridge and Challenger Ridge

(b) Challenger Ridge and Walvis Ridge

(c) Dolphin Ridge and Wyville Thomson ridge

(d) Walvis Ridge and Wyville Thomson Ridge

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q26. The great Asian river Mekong does not run through

(a) China (b) Malaysia

(c) Cambodia (d) Laos

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q27. Which one of the following statements is not correct?

(a) The 20ºC isotherm of January runs in the east-west direction through the central part of India.

(b) June 1 is the normal date of arrival of the monsoon winds at Mumbai.

(c) The western coastal plain receives the maximum rainfall in the peninsular India.

(d) In the Bay of Bengal the maximum of tropical cyclones originate in the month of October.

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q28. Gondwana hills are located in

(a) Punjab

(b) Jammu and Kashmir

(c) Madhya Pradesh

(d) Nagaland

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q29. Consider the following rivers :

1. Barak

2. Lohit

3. Subansiri

Which of the above flows / flow through Arunachal Pradesh?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q30. What explains the eastward flow of the equatorial counter-current?

(a) The Earth’s rotation on its axis

(b) Convergence of the two equatorial currents

(c) Difference in salinity of water

(d) Occurrence of the belt of calm near equator

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q31. The tree species most commonly used in social forestry is

(a) Gulmohar

(b) Mango

(c) Pipal

(d) Eucalyptus

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q32. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.List-I (Volcano) List-II (Country)

(A) Semeru (1) Indonesia

(B) Cotopaxi (2) Equador

(C) Etna (3) Italy

(D) Kilimanjaro (4) Kenya

(5) India

(a) A – 1; B – 2; C – 3; D – 4

(b) A – 3; B – 4; C – 5; D – 2

(c) A – 1; B – 4; C – 3; D – 2

(d) A – 3; B – 2; C – 5; D – 4

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q33. 28.38° N and 77.12° E are the respective latitude and longitude of which one of the following places?

(a) Jaipur (b) Delhi

(c) Lucknow (d) Allahabad

Ans: (b)

CSE General Studies Paper-I

Q34. Which of the following straits is not in Asia?

(a) Malacca Strait (b) Bass Strait

(c) Formosa Strait (d) Molucca Strait

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q35. Which of the following statements relating to Earthquakes is/are correct?

1. The point of origin of Earthquake is called epicenter.

2. The lines joining the places which were affected Earthquake at the same point of time are called homoseismal lines.

Select the correct answer using the codes given below

(a) Only 1 (b) Only 2

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q36. Consider the following statements:

1. Saline water freezes slowly as compared to fresh water.

2. There is a positive correlation between salinity and density of sea water.

3. Boiling point of water decreases with increase in salinity

4. Salinity of sea water is inversely proportional to evaporation.

Which of the above statements are correct?

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3

(c) 3 and 4 (d) 1 and 4

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q37. With reference to soil conservation, consider the following matches:

1. Afforestation

2. Contour ploughing

3. Crop rotation

4. Terracing

Which of the above are considered appropriate methods for soil conservation in India?

(a) 1, 2 and 3 only (b) 2 and 4 only

(c) 1, 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q38. The country scene is one of desolation, with dry, deep and narrow gullies. There is little vegetation and that too thorny shrub variety. Human settlements are scarce. The scene may belong to

(a) West Rajasthan

(b) Bundelkhand region

(c) Malwa region

(d) Chambal valley

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q39. Pampas are the vast grassy plains of

(a) South America

(b) North America

(c) Africa

(d) Eurasia

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q40. The latitude ‘AA’ on the map represents the

(a) Tropic of Cancer

(b) Tropic of Capricorn

(c) Equator

(d) none of these

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q41. Consider the following statements associated with the Deccan Traps:

1. From the Cretaceous to the Eocene, intense volcanic activity took place in Peninsular India.

2. The Volcanic lava spread out in horizontal sheets, filling the irregularities of the pre-existing topography.

3. The trap country is characterised by conical hills and extensive flat surfaces.

Of these statements,

(a) 1 and 2 are correct

(b) 1, 2 and 3 are correct

(c) 2 and 3 are correct

(d) 1 and 3 are correct

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q42. Read the following statements and select the correct answer from the codes given below:

1. Corals are mainly found in the tropical oceans.

2. Corals need clean sediment free water.

3. Corals are mainly found in deeper parts of the ocean.

4. Rain water promotes the growth of corals.

Codes:

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3

(c) 3 and 4 (d) 2 and 4

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q43. Consider the following statements with regard to cold waves in winter season in northern India:

1. There is lack of maritime influence.

2. Northern India is nearer to the Himalayan region.

3. Air mass comes from polar regions to northern India.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only (b) 2 and 3

(c) 1 and 3 (d) 1 and 2

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q44. Consider the following statements:

1. Commercial plantations in the tropical lands are the result of efforts made by the local people.

2. Most of world’s commercial grain farming is practiced in south-east Asia.

Code:

(a) Only 1 is correct

(b) Only 2 is correct

(c) Both 1 and 2 are correct

(d) Neither 1 nor 2 is correct

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q45. Which of the following statements is not correct?

(a) Boundaries of national park are fixed by legislation.

(b) Tourism is not permissible in a national park.

(c) In a biosphere reserve no biotic interference is allowed except in the buffer zone.

(d) Tourism is permissible in a sanctuary

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q46. The type of vegetation found in shaded region of map is of India’s :

(a) Tropical wet evergreen forests

(b) Deciduous forests

(c) Wet temperate forests

(d) Mangrove forests

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q47. Trade winds are caused by the

(a) Revolution of the earth

(b) Rotation of the earth

(c) In flowing movement of air along the earth’s surface towards the equator

(d) None of the above

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q48. What causes the four seasons on Earth?

(a) The annual motion of the Earth

(b) Earth’s inclined axis is fixed

(c) Earth’s axis at 66 1/2° to the plane of its orbit

(d) all of these

Ans: (d)

CSE CSAT Paper-I

Q49. Rubber is a product of

(a) plantation agriculture

(b) mixed agriculture

(c) Mediterranean agriculture

(d) special horticulture

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q50. Winter temperature ranging from –29°C to –40°C, summer temperature about 10°C, total annual precipitation about 25 cm, and low humidity. These characterise the …..

climate.

(a) Taiga (b) Tundra

(c) Mountain (d) West European

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q51. Consider the following statements :

1. Alamatti dam is on the Cauvery river.

2. Mettur dam in on the Krishna river.

3. Gandhi Sagar Reservoir is on the Chambal river.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 (b) 2 only

(c) 1 and 3 (d) 3 only

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q52. The city of Nasik is situated on the bank of which one of the following rivers?

(a) Krishna (b) Mandovi

(c) Godavari (d) Tapti

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q53. This item consists of two statements, Statement I and Statement II. Statement I : The Kuroshio is a warm north-flowing ocean current on the west side of the North Pacific Ocean.

Statement II : Presence of a number of volcanoes at the bottom of the Sea of Japan is responsible for the Kuroshio becoming warm.

Examine these two statements carefully and select the answer to the item using the code given below.

Code:

(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I

(b) Both the statements are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I

(c) Statement I is true but Statement II is false

(d) Statement I is false but Statement II is true

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q54. The correct sequence of atmospheric gases as expressed in percentage by volume is

(a) Oxygen, carbon dioxide, nitrogen, hydrogen

(b) Carbon dioxide, oxygen, nitrogen, hydrogen

(c) Hydrogen, nitrogen, carbon dioxide, oxygen

(d) Nitrogen, oxygen, carbon dioxide, hydrogen

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q55. Match List I with List II and find out the correct answer by using the code given below:

List I List II

(Type of forests) (Geographical conditions)

A. Tropical Rainforest 1. Rainfall 150 to 200 cm

B. Tropical broad 2. Rainfall leaved deciduous exceeding 200cm forests

C. Mediterranean forests 3. Cool temperate climate

D. Coniferous forests 4. Wet winter and dry summers

Code:

A B C D

(a) 2 1 4 3

(b) 3 4 1 2

(c) 1 3 2 4

(d) 4 2 3 1

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q56. Assertion (A): A Rainfall is scanty on the east of Western Ghats.

Reason (R): The east of Western Ghats is on the lee side.

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q57. Seasonal migration of men and animals from lower to higher altitudes during the summer is known as

(a) Nomadism

(b) Migration

(c) Transhumance

(d) Pastoralism Directions : The following question, are based on the map given below. Study this map to answer these questions.

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q58. Formation of a rift valley is due to

(a) the formation of fold mountains

(b) the forces of tension on the Earth’s crust

(c) the subsidence of the floor of a river valley

(d) the over-deepening of a valley by ice action

Ans: (b)

CSE CSAT Paper-I

Q59. There is an urgent need for setting up more atomic power stations in India, mainly because

(a) enough uranium and thorium deposits are available

(b) large areas of the country do not have coal

(c) petroleum are not enough

(d) none of these

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q60. The weight of water vapor per unit weight of air is

(a) Specific Humidity (b) Relative humidity

(c) Absolute Humidity (d) None of the above

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q61. Which one of the following does not belong to the tributaries of the Son river?

(a) Kanhar (b) Mayangadi

(c) Johilla (d) Rihand

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q62. Match the following List I

(Pass) List II

(State)

A. Zoji La Pass 1. Sikkim

B. Bara Lacha Pass 2. Uttarakhand

C. Jelep La Pass 3. Himachal Preadesh

D. Niti Pass 4. Jammu and Kashmir

Codes A B C D

(a) 4 1 3 2

(b) 2 3 1 4

(c) 4 3 1 2

(d) 2 1 3 4

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q63. Consider the following statements:

I. Insulation is the heat energy and temperature is the measure of heat intensity.

II. Insulation is measured in calories whereas temperature is expressed in degrees (ºC or ºF).

III. Insolation is the effect and temperature is the cause.

Find out the correct statements using the following code.

Code:

(a) 1 only (b) 1 and II only

(c) I, II and III (d) II and III only

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q64. Match the following List I List II

(City) (Industry)

A. Detroit 1. Iron and Steel

B. Chicago 2. Automobile

C. Los Angeles 3. Film

D. Vienna 4. Glass

Code:

A B C D

(a) 3 2 4 1

(b) 2 1 3 4

(c) 1 3 2 4

(d) 4 2 1 3

Ans: (b)

CDS Combined Defence Services Exam

Q65. Select the correct sequence in descending order of number of livestock in India.

(a) Cattle, buffaloes, sheep, goats

(b) Cattle, buffaloes, goats, sheep

(c) Cattle, goats, buffaloes, sheep

(d) Cattle, sheep, buffaloes, goats

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q66. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :

List I : List II

A. Fissure eruption : 1. Alluvial soils

B. Anticlinorium belt : 2. Black soils

C. Sea of Tethys : 3. Himalayan mountain chain

D. Tsangpo : 4. Brahmaputra : 5. Ganga

Select the correct answer using the codes given below:

A B C D

(a) 2 1 5 4

(b) 2 1 4 3

(c) 2 1 3 4

(d) 3 2 4 1

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q67. Density of population refers to

(a) The number of persons living per sq km of land area

(b) The number of persons living per km of land area

(c) The number of persons living per village

(d) None of the above

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q68. Which of the following as an example pair is correct?

(a) marble—metamorphic rocks

(b) basalt—intrusive igneous rocks

(c) slate—extrusive igneous rocks

(d) none of these

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q69. Mist is a result of which one of the following

(a) Condensation

(b) Evaporation

(c) Sublimation

(d) Saturation

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q70. On the basis of the process of their formation, which of the following soils is formed differently from the other three?

(a) Khadar (b) Bangar

(c) Bhabar (d) Regur

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q71. Which one of the following tribal groups is dominantly found in the ‘Blue Mountains’?

(a) Lambadas (b) Gonds

(c) Jarawas (d) Todas

Ans: (d)

CSE General Studies Paper-I

Q72. Arrange the following in a sequential order according to their size and select the correct answer.

(a) Cobbles, pebbles, sand, granule, mud

(b) Cobbles, pebbles granule, sand, mud

(c) Pebbles, granule, cobbles, mud, sand

(d) Sand, mud, pebbles, granules, cobbles

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q73. The combined effect of pressure gradient force and Coriolis Force on the air current is known as

(a) Frictional force (b) Geostrophic force

(c) Deflection force (d) Centripetal force

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q74. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below List I List II

(Regional Blocks) (Headquarters)

A. ASEAN (Association 1. Jakarta of South East Asian Nations)

B. CIS (Commonwealth 2. Brussels of Independent states)

C. EU (European Union) 3. Minsk

D. OPEC (Organization 4. Vienna of Petroleum Exporting countries)

Code:

A B C D

(a) 3 4 2 1

(b) 4 3 1 2

(c) 1 3 2 4

(d) 2 1 4 3

Ans: (c)

CDS Combined Defence Services Exam

Q75. Consider the following statements:

1. Gondwana coal fields account for 98% of the total reserves and 99% of the total coal production of India.

2. Tertiary coal fields are primarily confined to peninsular India.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q76. Consider the map of India given below :

The map, read with the index provided, refers to the distribution of

Description: D:\MCQS Table\images\IAS Prelim General Studies 1979 - Think Tank of Kiran Prakashan_Page_269_Image_0001.jpg

(a) winter rains

(b) pressure

(c) annual rainy days

(d) mean temperature

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q77. The only land-locked country in South-east Asia is

(a) Laos

(b) Thailand

(c) Malaysia

(d) Kampuchea

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q78. The imaginary axis at which the Earth rotates remains inclined at an angle of to the plane of the Earth’s orbit.

(a) 44 1/2° (b) 55 1/2°

(c) 66 1/2° (d) 0°

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q79. Match the items of List I with the items of List II.

List I

(Season) List II

(Time)

A. Summer 1. December–February

B. Advancing Monsoon

(South-west)

2. March–May

C. Retreating Monsoon

(North-east)

3. June–September

D. Winter 4. October–November

(a) A-3, B-2, C-4, D-1

(b) A-2, B-3, C-4, D-1

(c) A-3, B-2, C-1, D-4

(d) A-2, B-3, C-1, D-4

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q80. Other than India and China, which one of the following groups of countries border Myanmar?

(a) Bangladesh, Thailand and Vietnam

(b) Cambodia, Laos and Malaysia

(c) Thailand, Vietnam and Malaysia

(d) Thailand, Laos and Bangladesh

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q81. Which one of the following is not essentially a species of the Himalayan vegetation?

(a) Juniper (b) Mahogany

(c) Islver fir (d) Spruce

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q82. Match the following Listl List II

(Sphere of the Earth)

(Main Constituent of the Sphere)

A. Lithosphere 1 Living objects

B. Hydrosphere 2 Mixture of gases

C. Atmosphere 3 Water

D. Biosphere 4 Soil

Codes A B C D A B C D

(a) 1 2 3 4 (b) 4 2 3 1

(c) 1 3 2 4 (d) 4 3 2 1

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q83. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II

(Cloud) (Characteristic)

A. Cirrus 1. Rain-giving

B. Stratus 2. Feathery appearance

C. Nimbus 3. Vertically growing

D. Cumulus 4. Horizontallyspreading

Code :

A B C D

(a) 3 1 4 2

(b) 2 1 4 3

(c) 2 4 1 3

(d) 3 4 1 2

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q84. Consider the following statements:

1. The Circum-Pacific belt is known as the zone of convergent continental plate margins

2. The mid-continental belt is known as the convergent oceanic plate margins

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Neither 1 nor 2 (d) Both 1 and 2

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q85. La Nina is suspected to have caused recent floods in Australia. How is La Nina different from El Nino?

1. La Nina is characterized by unusually cold ocean temperature in equatorial Indian Ocean whereas El Nino is characterized by unusually warm ocean temperature in the equatorial Pacific Ocean.

2. El Nino has adverse effect on monsoon climate

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q86. Which of the following states is not crossed by central Meridian of 82º30 east longitude?

(a) Madhya Pradesh (b) Uttar Pradesh

(c) Andhra Pradesh (d) Bihar

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q87. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List I : List II

A. Deccan Traps : 1. Late Cenozoic

B. Western Ghats : 2. Pre-cambrian

C. Aravalli : 3. Cretaceous Eocene

D. Narmada-Tapi : 4. Pleistocene alluvial deposits

Codes :

A B C D

(a) 3 5 1 4

(b) 3 1 2 5

(c) 2 1 3 4

(d) 1 4 2 5

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q88. A rough outline map of northern Sri Lanka is shown in the figure. Jaffna is located at the point marked A B C D

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q89. Regions lying on the western margins of the continents between 30° and 40° N have

(a) dry summers and wet winters

(b) rainfall all the year

(c) dry climate all the year

(d) wet summers and warm winters

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q90. Which forests lie in the Amazon Basin in South America?

(a) Montane forests

(b) Tropical rain forests

(c) Wet deciduous forests

(d) Subtropical mixed forests

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q91. What are the major causes of droughts in India?

1. Most of the rainfall occurs within a few months.

2. The absence of forests results in rapid run-off and thus droughts.

3. Rainfall is highly variable.

4. The amount of rainfall is inadequate.

(a) 1, 3 and 4 (b) 2, 3 and 4

(c) 1, 2 and 3 (d) 1, 2 and 4

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q92. Which one among the following is the idealised global pattern of surface wind from the Equator to Pole?

(a) Doldrum-Westerlies-Trade Wind-Easterlies

(b) Easterlies-Westerlies-Trade Wind-Easterlies

(c) Doldrum-Trade wind-Westerlies-Easterlies

(d) Westerlies Trade Wind-Doldrum-Easterlies

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q93. Study the following pairs and find out the correct pairs using the following codes:

1. Orogenetic forces : Tension

2. Compressional forces : Warping

3. Exogenetic forces : Action of wind

4. Sudden forces : Action of water

Code:

(a) 1, 2 and 3 only (b) 2, 3 and 4 only

(c) 1, 2, 3 and 4 (d) 1, 3 and 4

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q94. Consider the following statements

1. Absolute humidity is the total weight of moisture contained per volume of air at a defined temperature.

2. Specific humidity is the mass of water vapour in grams contained in one kg of air.

3. Relative humidity is the ratio of water vapour actually present in the air having definite volume and temperature to the maximum amount the air can hold.

4. Humidity capacity is the moisture content of air measure in gm/cc.

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only

(c) 1, 2 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q95. Which shipyard is the major centre for manufacturing barges, coasters and dredgers?

(a) Kochi Shipyard

(b) Hindustan Shipyard, Vishakhapatnam

(c) Mazagoan Shipyard, Mumbai

(d) Garden Reach Shipyard

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q96. If it is 10.00 a.m. I.S.T., then what would be the local time at Shillong on 92°E longitude?

(a) 9.38 a.m.

(b) 10.38 a.m.

(c) 10.22 a.m.

(d) 9.22 a.m.

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q97. At which one of the following positions shown in the diagram will the height of the ocean tide be maximum?

S M4 M1 M2 M3 E Ear t h ’s Or bi t Moon ’s or bit

(a) M1

(b) M2

(c) M3

(d) M4

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q98. The density of air is normally at higher attitude.

(a) increases

(b) decreases

(c) remains constant

(d) varies from place to place

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q99. Which of the following rivers flows from east to west?

(a) Mahanadi (b) Krishna

(c) Tapti (d) Godavari

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q100. Consider the following statements. Identify the right ones.

I. Irrigation has two roles to play: one is for protective purpose and another one for making the land useful for second crop.

II. In India, there are three basic sources of irrigation:

wells, canals and tanks.

(a) I only (b) II only

(c) Both (d) None of these

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Part 15. Geography Question Bank

Q1. Consider the following statements about black soil of India

1. Black soil becomes sticky when it is wet.

2. Black soil contains adequate nitrogen as well as phosphorus required for the growth of plants.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q2. Match the following List I List II

A. Breaking the rocks 1. Talus into fragments by mechanical weathering

B. Splitting the rocks 2. Exfoliation into big blocks by mechanical weathering

C. Peeling of outer layer 3. Block of rock by mechanical disintegration weathering

D. Accumulation of 4. Granular weathered rock disintegration material down the slope

Code:

A B C D

(a) 4 3 2 1

(b) 1 2 3 4

(c) 2 3 1 4

(d) 3 2 4 1

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q3. Consider the following statements

1. Sloping boundary surface between contrasting air masses is called a front.

2. A warm front pushes the cold front above and the cold front loses contact with the ground.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q4. When you travel in the Himalayas, you will see the following

1. Deep gorges

2. U-turn river courses

3. Parallel mountain ranges

4. Steep gradients causing land- sliding

Which of the above can be said to be the evidences for the Himalayas being young?

(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 4 only

(c) 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4 only

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q5. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below:

List I List II

(Railway product) (Producing centre)

A. Electric locomotives 1. Varanasi

B. Diesel locomotives 2. Chittaranjan

C. Rail coaches 3. Durgapur

D. Wheel axle 4. Kapurthala

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 1 4 3

(c) 4 1 2 3

(d) 3 4 1 2

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q6. The average annual temperature of a meteorological station is 26°C, its average annual rainfall is 63 cm and the annual range of temperature is 9°C. The station in

(a) Allahabad

(b) Chennai

(c) Cherrapunji

(d) Kolkata

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q7. Quartzite is metamorphosed from

(a) Limestone

(b) Obsidian

(c) Sandstone

(d) Shale

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q8. The firm limit or snow line is

(a) the line of separation between zone of accumulation and zone of abla-tion

(b) upper limit of zone of accumulation

(c) upper limit of zone of ablation

(d) lower limit of zone of ablation

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q9. The density of sea water increases as

(a) depth and salinity decrease

(b) depth decreases and salinity increases

(c) depth increases and salinity decreases

(d) depth and salinity increase

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q10. Why does the Government of India promote the use of Neem-coated Urea’ in agriculture?

(a) Release of Neem oil in the soil increases nitrogen fixation by the soil microorganisms

(b) Neem coating slows down the rate of dissolution of urea in the soil

(c) Nitrous oxide, which is a greenhouse gas, is not at all released into atmosphere by crop fields

(d) It is a combination of a weedicide and a fertilizer for particular crops

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q11. Which one among the following is not a landlocked country in Africa?

(a) Botswana (b) Zambia

(c) Lesotho (d) Nigeria

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q12. Consider the following statements:

1. Most of the large rivers of the world keep on growing their deltas towards the sea.

2. Huang He river has abandoned delta.

3. Brahmaputra has long stretch of braided stream in Assam.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q13. Which one of the following set of capital letters was used by Koppen in his classification of world climates?

(a) A, B, C, D, E, F

(b) A, B, C, E, H

(c) A, B, C, E, H, W, T

(d) A, B, C, D, E, H, S, W, T

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q14. Which of the following peninsular rivers receives rainfall both from the south-west monsoon and north-east monsoon and has more regular flow of water throughout the year than the remaining rivers?

(a) Mahanadi (b) Godavari

(c) Krishna (d) Kaveri

Ans: (d)

CSE General Studies Paper-I

Q15. Arrange the following specific stages of demographic transition associated with economic development.

1. Low birth rate with low death rate.

2. High birth rate with high death rate.

3. High birth rate with low death rate.

Code:

(a) 1, 2, 3 (b) 2, 1, 3

(c) 2, 3, 1 (d) 3, 2, 1

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q16. Which one of the following statements is not correct?

(a) There is no definition of the Scheduled Tribe in the Constitution of India.

(b) North-East India accounts for a little over half of the country’s tribal population.

(c) The people known as Todas live in the Nilgiri area.

(d) Lotha is a language spoken in Nagaland.

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q17. Consider the following geological phenomena:

1. Development of a fault

2. Movement along a fault

3. Impact produced by a volcanic eruption

4. Folding of rocks

Which of the above cause earthquakes?

(a) 1, 2 and 3

(b) 2 and 4

(c) 1, 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q18. Which is the only uniform region of the Earth’s interior?

(a) crust

(b) outer core

(c) lower mantle

(d) inner core

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q19. The discontinuous series goes as

(a) Olivine → Pyroxene → Amphibole → Biotite

(b) Olivine → Biotite → Pyroxene → Amphibole

(c) Biotite→ Amphibole → Pyroxene → Olivine

(d) Biotite→ Pyroxene → Olivine → Amphibole

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q20. Consider the following statements I) Great Salt Lake is the reservoir of Hoover and Boulder dam of Colorado River.

II) Lake Mead is Remnant of Fresh Lake called Bonneville.

Which of the above statements are true?

(a) I only (b) II only

(c) Both I and II (d) None of the above

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q21. Ozone holes are more pronounced at the

(a) Equator (b) Tropic of Cancer

(c) Tropic of Capricorn (d) Poles

Ans: (d)

Civil Services Prelims Exam

Q22. Tarn lakes are likely to the found in

(a) Hot and humid climate

(b) Hot and dry climate

(c) Monsoon climate

(d) Cold climate

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q23. Which of the following sequence of lakes is correct considering the descending order of their area?

(a) Lake Superior, Lake Victoria, Lake Baikal, Lake Malawi

(b) Lake Victoria, Lake Baikal, Lake Malawi, Lake Superior

(c) Lake Baikal, Lake Malawi, Lake Superior, Lake Victoria

(d) Lake Malawi, Lake Superior, Lake Victoria, Lake Baikal

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q24. Consider the following statements

1. Narmada is said to be flowing in old rift valley

2. Most parts of the Brahmaputra river in the Assam plain is an example of braided stream.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q25. Consider the following statements

1. The western Himalayas rise gradually in a series of ranges whereas the Eastern Himalayas rise abruptly from the plains.

2. The Himalayas have attained its isostatic equilibrium.

3. The rivers originating in or crossing the Himalayas are still in their youthful stage.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 1and 2 only

(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q26. Which one of the following rivers is the Tehri Hydropower Complex located?

(a) Alaknanda

(b) Bhagirathi

(c) Dhauliganga

(d) Mandakini

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q27. Consider the following statements :

1. The annual range of temperature is greater in the Pacific Ocean than that in the Atlantic Ocean.

2. The annual range of temperature is greater in the Northern Hemisphere than that in the Southern Hemisphere.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q28. Which of the following are time with regard to fold mountains?

I. They often act as climatic barriers

II. They receive heavy rain or snow, which give rise to rivers

III. They are rich in minerals

IV. They pose no problems to communication as they contain many passes

(a) I and II (b) III and IV

(c) I, II, and III (d) I, II, and IV

Ans: (c)

CDS Combined Defence Services Exam

Q29. Which one of the following does not belong to Himalayan rivers?

(a) Brahmaputra (b) Cauvery

(c) Alaknanda (d) Gandak

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q30. Which water body separates Australia from New Zealand?

(a) Cook Straits (b) Megallan

(c) Tasman Sea (d) Great Barrier Reef

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q31. Which of the following statements regarding recycling is/ are correct?

1. Recycling is just the collection and separation of the waste materials.

2. Recycling is the collection and separation of the materials from the waste stream and their subsequent processing to produce a marketable product.

3. Recycling leads to reduction of waste disposal cost.

Select the correct answer using the codes given below

(a) Only 1 (b) 1 and 2

(c) 2 and 3 (d) 1 and 3

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q32. Tropical black soils have been formed by

(a) deposits by rivers

(b) volcanic activity

(c) decay and decomposition of vegetation

(d) chemical activity

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q33. Which one of the following does not border Panama?

(a) Costa Rica (b) Pacific Ocean

(c) Colombia (d) Venezuela

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q34. Mumbai receives about 190 cm rainfall during the summer monsoon period while Pune barely 160 km away from Mumbai receives only 50 cm of rainfall. What could be the probable cause for this uneven distribution of rainfall?

1. Pune is away from the coast and the monsoon dries up by the time they reach this place.

2. Mumbai is at the coast while Pune is located in the ‘rain shadow’ area of the Western Ghats.

Code:

(a) Only 1 is true

(b) Only 2 is true

(c) Both 1 and 2 are true

(d) Neither 1 nor 2 is true

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q35. The river Chambal flows through

(a) Madhya Pradesh only

(b) Madhya Pradesh and Rajasthan only

(c) Madhya Pradesh, Rajasthan, Uttar Pradesh only

(d) Madhya Pradesh, Maharashtra and Rajasthan only

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q36. Rivers that pass through Himachal Pradesh are

(a) Beas and Chenab only

(b) Beas and Ravi only

(c) Chenab, Ravi and Sutlej only

(d) Beas, Chenab, Ravi, Sutlej and Yamuna

Ans: (d)

CSE General Studies Paper-I

Q37. Between India and east Asia, the navigation-time and distance can be greatly reduced by which of the following ?

1. Deepening the Malacca straits between Malaysia and Indonesia.

2. Opening a new canal across the kra isthmus between the gulf of Siam and Andaman sea.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q38. Plate tectonics is a scientific theory that describes the large scale motions of Earth’s lithosphere. Which one among the following statements regarding Plate tectonics is not correct?

(a) Tectonic plates are composed of Oceanic lithosphere and thicker Continental lithosphere

(b) Tectonic plates are able to move because the Earth’s lithosphere has a higher strength than the underlying asthenosphere

(c) The Earth’s lithosphere is broken up into Tectonic Plates

(d) Along divergent plate boundaries, subduction carries plates into the mantle

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q39. From north to south, which one of the following is the correct sequence of the given hills?

(a) Kaimur Hills — Mahadeo Hills — Satmala Hills

(b) Mahadeo Hills — Kaimur Hills — Satmala Hills

(c) Kaimur Hills — Satmala Hills — Mahadeo Hills

(d) Mahadeo Hills — Satmala Hills — Kaimur Hills

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q40. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.

List-I List-II

(A) BHEL (1) Atomic

(B) HAL (2) Electronic

(C) SAIL (3) Aeronautics

(D) BPCL (4) Chemicals

(E) NPTC (5) Iron and steel

(a) A – 2 ; B – 3 ; C – 5 ; D – 4 ; E – 1

(b) A – 5 ; B – 4 ; C – 3 ; D – 2 ; E – 1

(c) A – 1 ; B – 2 ; C – 3 ; D – 4 ; E – 5

(d) A – 4 ; B – 2 ; C – 3 ; D – 1 ; E – 5

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q41. Which one among the following is responsible for formation of Ozone Holes’ in the stratosphere?

(a) Benzopyrene (b) Hydrocarbons

(c) Chloro Fluoro Carbons (d) UV radiation

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q42. Match List I with List II and find out the correct answer using the codes given below:

List I List II

(Feature) (Location)

A. Bromley Plateau 1. South Atlantic Ocean

B. Socotra-Chagos 2. North Indian Ocean Ridge

C. Cape Verde Basin 3. North Atlantic Ocean

D. Emperor 4. North Pacific Ocean Seamounts

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 3 4 1

(c) 4 2 1 3

(d) 3 1 2 4

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q43. Huangpu River flows through which one of the following cities?

(a) Beijing (b) Ho Chi Minh city

(c) Shanghai (d) Manila

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q44. Consider the following statements

1. About 11 per cent of India’s area receives above 200 cm annual rainfall.

2. It pours, it never rains in India.

3. Although caused by monsoons, the rainfall over large parts of India is primarily orographic.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only (d) 1, 2, and 3

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q45. ‘Jhum Cultivation’ is connected with

(a) Tribal people

(b) Delta cultivation

(c) Dry farming

(d) Hilly people

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q46. Which one of the following pairs of islands is separated from each other by the ‘Ten Degree Channel’?

(a) Andaman and Nicobar

(b) Nicobar and Sumatra

(c) Maldives and Lakshadweep

(d) Sumatra and Java

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q47. The area known as ‘Golan Heights’ sometimes appears in the news in the context of the events related to:

(a) Central Asia

(b) Middle East

(c) South-East Asia

(d) Central Africa

Ans: (b)

CSE General Studies Paper-I

Q48. Under Thornthwaite’s classification of climate, almost the entire state of Orissa comes under

(a) Dry sub-humid

(b) Moist sub-humid

(c) Semi-arid

(d) Humid

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q49. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists :

List I List II

(Phenomenon) (Date)

A. Summer solstice 1. 21st June

B. Winter solstice 2. 22nd December

C. Vernal Equinox 3. 23rd September

D. Autumnal 4. 21st March Equinox

Code :

A B C D

(a) 1 4 2 3

(b) 1 2 4 3

(c) 3 2 4 1

(d) 3 4 2 1

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q50. Which one of the following rivers flows into the Arabian Sea?

(a) Indravati (b) Godavari

(c) Cauvery (d) Narmada

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q51. Match the following Lis t I Lis t II

(Centre of Economic Activity) (Country)

A. Edmonton 1. A ustralia

B. Kimberley 2. South A frica

3. Cardiff 3. United Kingdom

4. Cairns 4. Canada

Codes A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 4 3 2 1

(c) 1 3 2 4

(d) 4 2 3 1

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q52. The vegetation type characterised by (i) a large expanse of grassland with scattered trees and shrubs, (ii) lying between tropical rain forest and tropical steppes and deserts and (iii) flat-topped trees, is called

(a) mid-latitude broad-leaf mixed forest

(b) temperate rain forest

(c) tropical savanna

(d) mid-latitude grassland

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q53. Consider the following

1. The annual range of temperature is greater in the Pacific Ocean than that in the Atlantic Ocean.

2. The annual range of temperature is greater in the Northern Hemisphere than that in the Southern Hemisphere.

Correct statements

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q54. Consider the following statements:

1. Migration does not affect the overall population of a region.

2. Push and Pull factors work simultaneously to encourage migration.

3. Adults are more likely to migrate than any other age group.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only

(c) 1 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

CSE CSAT Paper-I

Q55. Match the following List I List II

(Vegetation) (Tree)

A. Tropical Thorn 1. Ebony

B. Moist Deciduous 2. Babul

C. Tropical Evergreen 3. Teak

D. Alpine 4. Silver Fur

Code:

A B C D

(a) 2 1 3 4

(b) 1 2 4 3

(c) 2 3 1 4

(d) 3 4 2 1

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q56. Which of the following is not correct?

(a) Doldrums —Equatorial low pressure zone

(b) Hurricane —A wind having a mean velocity of less than 100 km per hour

(c) New Moore Island —India

(d) Alluvium —Rann of Kutch

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q57. Which of the following statements is correct?

(a) Fossil I is heavier than fossil II

(b) Fossil II is heavier than fossil I

(c) Fossil I is older than fossil II

(d) Fossil II is older than fossil I

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q58. The line passing through places which have the same height above sea level is known as

(a) Contour (b) Isolyet

(c) Parallel (d) Isobars

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q59. Consider the followings statements:

The south-west monsoon originates in India primarily because of the

1. Low pressure in the Punjab plain

2. High pressure in the areas south of 80° N latitude

3. Equatorial low being filled up by the descending currents

4. The Himalayas.

Of these statements,

(a) 1 and 4 are correct

(b) 1 and 2 are correct

(c) 1, 2 and 3 are correct

(d) 3 and 4 are correct

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q60. The horizontal distribution of temperature of ocean water is largely affected by

1. Depth of water in the ocean

2. Ocean current

3. Prevailing winds

4. Latitudes

Which of the following is correct?

(a) 1, 2 and 3 (b) 1, 2 and 4

(c) 2, 3 and 4 (d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q61. Indian Standard Time refers to the local time of which one of the following places in India?

(a) Allahabad (b) Bhopal

(c) Delhi (d) Lucknow

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q62. Which of the following divides India into northern and Southern parts?

(a) Equator (b) Tropic of cancer

(c) Tropic of capricorn (d) Arctic circle

Ans: (b)

CDS Combined Defence Services Exam

Q63. Consider the following statements:

1. Mediterranean agriculture is dominated by horticulture.

2. Truck farming is normally practiced around by industrial and urban areas.

Code:

(a) Only 1 is correct

(b) Only 2 is correct

(c) Both 1 and 2 are correct

(d) Neither 1 and 2 is correct

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q64. Match List (rivers) with List II (water disputing states) and select the correct answer by using the code given below:

List I List II

A. Cauvery 1. Tamil Nadu, Karnataka, Kerala

B. Narmada 2. Gujarat, Maharashtra, Madhya Pradesh

C. Mahi 3. Gujarat, Rajasthan, Madhya Pradesh

D. Tungabhadra 4. Telangana, Andhra Pradesh, Karnataka

Code:

A B C D

(a) 2 1 3 4

(b) 1 2 3 4

(c) 3 4 1 2

(d) 4 3 2 1

Ans: (b)

CSE CSAT Paper-I

Q65. ‘Lushai’ is the name given to tribal population living in

(a) Nagaland

(b) Manipur

(c) Tripura

(d) Meghalaya

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q66. Which of the following statements is correct?

(a) Northern Ireland is included in U.K. and Southern Ireland is sovereign independent, democratic republic

(b) Southern Ireland is included in U.K. and Northern Ireland is a sovereign independent, democratic republic

(c) Both are sovereign, independent, democratic republics

(d) Both are included in U.K.

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q67. The Kharif season begins

(a) with the onset of the south-west monsoon

(b) at the end of the south-west monsoon

(c) in December

(d) in March

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q68. Atmosphere with excess of carbon dioxide as a result of pollution could result in a) fall in temperature

(b) rise in temperature (c) no change of temperature

(d) excess of ultraviolet rays reaching the earth

Ans: (b)

CSE General Studies Paper-I

Q69. Identify from the following states of India through which the Tropic of Cancer passes and arrange them from East to West.

1. Gujarat 2. West Bengal

3. Uttar Pradesh 4. Jharkhand

5. Madhya Pradesh 6. Bihar

7. Chhattisgarh

Select the correct answer using the codes given below.

(a) 2-5-7-4-1 (b) 2-4-7-5-1

(c) 3-2-6-7-5 (d) 3-7-4-6-2

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q70. For which one of the following is planimeter used?

(a) To know the surface area on a map

(b) To know the distance on a map

(c) To know the direction on a map

(d) To know the height of places on a map

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q71. Which statement is not completely true about the axis of the earth?

(a) It is an imaginary line passing through the centre of the earth

(b) It is an imaginary line joining north and south poles

(c) It is inclined at an angle of 66½º to the plane of the elliptic.

(d) It is inclined at an angle of 23½º from the line perpendicular to the plane of elliptic.

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q72. If a tropical rainforest is removed, it does not regenerate quickly as compared to a tropical deciduous forest. This is because

(a) The soil of rainforests in deficient in nutrients.

(b) Propagates of the trees in a rainforest have poor viability.

(c) The rain forest species are slow growing.

(d) Exotic species invade the fertile soil of rain forest.

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q73. Match the following List I List II

(Crop) (Annual Rainfall)

A. Wheat 1. 100-150 cm

B. Rice 2. 50-75 cm

C. Cotton 3. 40-50 cm

D. Ragi 4. 50-100 cm

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 1 4 3

(c) 3 4 1 2

(d) 4 3 2 1

Ans: (b)

CSE CSAT Paper-I

Q74. The climate of India is of which of the following types?

(a) Monsoonal

(b) Mediterranean

(c) Tropical

(d) Savanna

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q75. The location of ‘X’ in the map represents the port of

(a) Bangkok

(b) Hong Kong

(c) Singapore

(d) Jakarta

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q76. Which of the following latitudinal extents relate to ‘horse latitudes’?

(a) 20° – 30° North and South

(b) 30° – 40° North and South

(c) 40° – 50° North and South

(d) 50° – 60° North and South

Ans: (b)

CSE General Studies Paper-I

Q77. A geographic area with an altitude of 400 metres has following characteristics.

Month J F M A M J J A S O N D Average maximum temp °C 31 31 31 31 30 30 29 28 29 29 30 31 Average minimum temp °C 21 21 21 21 21 21 20 20 20 20 20 20 Rainfall

(mm) 51 85 188 158 139 121 134 168 185 221 198 86 If this geographic area were to have a natural forest, which one of the following would it most likely be?

(a) Moist temperate coniferous forest

(b) Montane subtropical forest

(c) Temperate forest

(d) Tropical rain forest

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q78. Which one of the following longitudes determines the Indian sandard time?

(a) 85.5° E (b) 86.5° E

(c) 84.5° E (d) 82.5° E

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q79. Which one of the following pairs of lakes is connected by 500 Canal?

(a) Superior and Michigan

(b) Superior and Huron

(c) Huron and Ontario

(d) Huron and Erie

Ans: (b)

CDS Combined Defence Services Exam

Q80. On the Geological Time Scale, which arrangement is correct in descending order with respect to their duration?

(a) Periods, Epochs, Eras

(b) Epochs, Eras, Periods

(c) Eras, Periods, Epochs

(d) Epochs, Periods, Eras

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q81. Match list I with list II and select the correct answer using the code given below List I List II

(Process) (Definition)

A. Absorption 1. The reflection quality of a surface

B. Albedo 2. Solar radiation which is intercepted by the earth.

C. Refraction 3. The bending effect that occurs when insolation enters the atmosphere

D. Insolation 4. A s s imi l a t i o n a n d conversion of radiation from one form to another in a medium

Code:

A B C D

(a) 4 1 3 2

(b) 2 3 1 4

(c) 1 4 2 3

(d) 3 2 4 1

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q82. Cotton textile industry in Britain declined because of

(a) Labour unrest

(b) Resource crunch

(c) Exhaustion of coal reserves

(d) Development of this industry in countries which were the main suppliers of raw material earlier.

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q83. Which of the following statements about the monsoon in India is incorrect?

(a) South-West monsoon are on-shore winds

(b) North-East monsoon are off-shore winds

(c) The monsoons retreat gradually

(d) The onset of the monsoon is from West Bengal only

Ans: (d)

Civil Services Prelims Exam

Q84. The zones to the east of International Date Line are numbered from 1 to 12 with the prefix

(a) minus (–)

(b) add (+)

(c) both of these

(d) any of these

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q85. Antydrite and gypsum are

(a) sulphate minerals

(b) carbonate minerals

(c) phosphate minerals

(d) oxide minerals

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q86. Consider the following statements regarding the cumulonimbus clouds

1. This cloud is also referred to as thunder clouds.

2. This brings convectional rain.

3. This is frequently seen in tropical afternoons.

4. These are woolly, bumpy clouds arranged in layers appearing like waves in blue sky.

Which of the above statements is/are not correct?

(a) 2 only (b) 3 only

(c) 1 and 4 (d) 4 only

Ans: (d)

CSE General Studies Paper-I

Q87. Which one among the following is the best reason for the marked increase in the agricultural production in India in the past decades?

(a) Increases in the area under cultivation

(b) Conversion of barren land into agricultural land

(c) Use of improved agricultural methods and technologies

(d) Priority status given by the successive governments to agricultural sector over the industry sector

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q88. Assertion (A) Convectional rains occur during premonsoon summer in India.

Reason (R) Such rains occur due to adiabatic cooling.

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A

(c) A is true, but R is false

(d) A is false, but R is true

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q89. Statement I : Global warming signifies the rise in global surface temperature.

Statement II :

The increase of concentration of greenhouse gases in the atmosphere causes the rise in global surface temperature.

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q90. Study the following statements with respect to coal

1. Coal is an igneous rock

2. Coal is a bio-chemical rock

3. Coal is an organic rock

4. Most of the world’s coal was formed from vegetation in the Pleistocene epoch.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q91. Match list I with list II and select the correct answer using the following code.

List I List II

(Pressure cells) (Avg Temperature/ moisture)

A. Equatorial low 1. Cold/dry pressure trough

B. Sub-Tropical high 2. Cool/wet pressure cells

C. Sub-polar low 3. Warm/dry pressure cells

D. Polar high 4. Hot/wet pressure cells

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 3 1 4

(c) 4 3 2 1

(d) 3 4 1 2

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q92. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:

List I List II

(Important Day) (Date)

A. World Environment Day 1. March 20

B. World Forestry Day 2. June 5

C. World Habitat Day 3. September 16

D. World Ozone Day 4. October 3

5. December 10

Code:

A B C D

(a) 2 1 4 5

(b) 1 2 4 3

(c) 1 2 3 4

(d) 2 1 4 3

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q93. Which of the following is/are the characteristic/ characteristics of Indian coal?

1. Uneven distribution

2. Low sulphur content

3. Low ash content

Select the correct answer using the following codes

(a) 1 only (b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only (d) 1, 2, 3

Ans: (b)

CSE CSAT Paper-I

Q94. The average elevation of Tibetan Plateau above sea level is

(a) 2 km

(b) 3 km

(c) 4 km

(d) 5 km

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q95. Consider the map given below: The countries marked 1, 2, 3, and 4 in the map respectively represent 1 2 3 4 Libya, Somalia, Nigeria & Namibia

(a) Libya, Somalia, Nigeria & Namibia

(b) Egypt, Somalia, Congo and Namibia

(c) Sudan, Ethiopia, Angola and Botswana

(d) Algeria, Kenya, Ghana and Zambia

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q96. The Earth is divided into time zones for the purpose of

(a) maintaining a standard time system

(b) maintaining same time

(c) both are correct

(d) both are incorrect

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q97. Match the items of List I with the items of List II.

List I

(Lake) List II

(Region)

A. Manasbal 1. Andhra Pradesh

B. Bhimtal 2. Rajasthan

C. Fatehsagar 3. Kumaon

D. Kolleru 4. Kashmir

(a) A-1, B-2, C-3, D-4

(b) A-4, B-2, C-3, D-1

(c) A-4, B-3, C-2, D-1

(d) A-4, B-3, C-1, D-2

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q98. Which one of the following lakes forms an international boundary between Tanzania and Uganda?

(a) Chained (b) Malawi

(c) Victoria (d) Zambezi

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q99. Which one among the following has the maximum number of National Parks?

(a) Andaman and Nicobar Islands

(b) Arunachal Pradesh

(c) Assam

(d) Meghalaya

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q100. Which of the following seas are enclosed?

1. Andaman Sea 2. Arab Sea

3. Sea of Azov 4. Bering Sea

Select the correct answer using the codes given below

(a) 1 and 2 (b) 3 and 4

(c) 2 and3 (d) 1 and 4

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Part 16. Geography Question Bank

Q1.

CDS Combined Defence Services Exam

Q2. Consider the following statements regarding volcanic features:

1. Smaller calderas housed in a big caldera are known as nested calderas

2. Adventive cone is a parasitic or subsidiary cone which may break out on the flows of an existing volcano.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q3. A new type of El Nino called El Nino Modoki has been noticed. In this context, consider the following statements:

1. Normal El Nino forms in the Central Pacific Ocean whereas El Nino Modoki forms in Eastern Pacific ocean.

2. Normal El Nino results in diminished hurricanes in the Atlantic Ocean but El Nino Modoki results in a greater number of hurricanes with greater frequency.

Correct statements:

(a) 1 only (b) 2 only

(c) both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q4. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:

List I (Climatic Conditions)

A. Chennai is warmer than Calcutta

B. Snowfall in Himalayas

C. Rainfall decreases from West Bengal to Punjab

D. Sutlej-Ganga Plain gets some rain in winter List II (Reasons)

1. North-East Monsoon

2. Altitude

3. Western depressions

4. Distance from sea latitude

Codes :

A B C D

(a) 1 2 4 5

(b) 4 5 1 3

(c) 5 2 4 3

(d) 5 1 3 4

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q5. Which one of the following layers of the atmosphere is responsible for the deflection of radio waves?

(a) Troposphere

(b) Stratosphere

(c) Mesosphere

(d) Ionosphere

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q6. The absence of which among the following causes the temperature of the atmosphere to decrease with ascent, along with decreasing density of air?

I. Vegetation

II. Water

III. Carbon dioxide

IV. Oxygen

V. nitrogen

(a) I and II (b) III and IV

(c) II and III (d) II and V

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q7. Which of the following nutrients helps in greening of plants?

(a) Potassium

(b) Phosphorus

(c) Nitrogen

(d) Ammonium

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q8. Which one of the following is the busiest ocean route in the world?

(a) Mediterranean Suez Route

(b) South Atlantic Route

(c) North Atlantic Route

(d) Pacific Ocean Route

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q9. Consider the following statements regarding environment issues of India:

1. Gulf of Mannar is one of the biosphere reserves.

2. The Ganga Action Plan, phase II has been merged with the National River Conservation Plan.

3. The National Museum of Natural History at New Delhi imparts non-formal education in environment and conservation.

4. Environmental Information System (ENVIS) acts as a decentralized information network for environment information.

Which of these statements are correct?

(a) 1, 2 and 4 (b) 1, 2, 3 and 4

(c) 2 and 3 (d) 1, 3 and 4

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q10. Which one of the following places with petrochemical industries is most westward located in India?

(a) Kota (b) Nagpur

(c) Barauni (d) Ujjain

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q11. Consider the following pairs

(a) Mountain system : A group of mountain ranges having similarities in their form, structure extension and age

(b) Mountain range : A linear system of mountains and hills in a narrow belt

(c) Mountain chain : Several mountains of the same age

(d) Mountain ridge : Steep sided long and narrow hill

Which of the above pair is not correctly matched?

Ans: (c)

CDS Combined Defence Services Exam

Q12. Which of the following factors does not favour dew?

(a) Long nights

(b) Calm air

(c) Overcast sky

(d) High relative humidity

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q13. Find out the correct sequence of the Himalayan peaks in descending order of height above sea level.

(a) Kanchenjunga, Dhaulagiri, Annapurna, Nanda Devi

(b) Kanchenjunga, Annapurna, Nanda Devi, Dhaulagiri

(c) Kanchenjunga, Nandi Devi, Dhaulagiri, Annapurna

(d) Dhaulagiri, Kanchenjunga, Nanda Devi, Annapurna

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q14. Which of the following pairs is/are correctly matched?

Industries Producing Centre

1. Polymers : Mohali

2. Information Technology : Pinjore

3. Bicycles : Ludhiana

4. Machine Tools : Pimpri

Code:

(a) 1 only (b) 2 only

(c) 3 only (d) 4 only

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q15. The Ravva offshore block, with great potential for oil, is located in

(a) Krishna-Godavari basin

(b) Cauvery basin

(c) Mahanadi basin

(d) Palar-Pennar basin

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q16. In the given map, which one of the following pairs of ocean currents is shown?

(a) Benguela and Falkland

(b) Canary and Humboldt

(c) Agulhas and Guinea

(d) Benguela and Guinea

Ans: (d)

Civil Services Prelims Exam

Q17. The density of dry air at sea level is about the density of water.

(a) 1/80 (b) 1/8

(c) 1/800 (d) 1/8,000

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q18. Which of the following rivers is/are the tributaries of the river Godavari?

(a) Pravara (b) Manjra

(c) Pranhita (d) All of above

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q19. In which one of the following region are the Andes mountains located?

(a) East Europe (b) West Europe

(c) South Africa (d) South America

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q20. Consider the following pairs :

Region Well-known for the production of

1. Kinnaur : Areca nut

2. Mewat : Mango

3. Coromandel : Soya bean

Which of the above pairs is/ are correctly matched?

(a) 1 and 2 only (b) 3 only

(c) 1, 2 and 3 (d) None

Ans: (d)

CSE General Studies Paper-I

Q21. Consider the following statements with regard to the mining industry of India

1. The spatial distribution of minerals is uneven.

2. The mining industry since colonial days has been export-oriented.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q22. Consider the following pairs:

List I List II

1. Action of Frost : Cold areas having permafrost with temperature always below freezing point

2. Action of Insolation : Wet areas

3. Oxidation : Rusting of iron

4. Carbonation : Effect on limestone

Which of the above pairs are correct ?

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only

(c) 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q23. Consider the following statements

1. A given air mass has homogeneity of temperature and humidity.

2. Air masses originate from particular regions known as source regions.

3. Air masses are influenced by the weather of area visited by them.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q24. Consider the following pairs

1. Thal Ghat : Gujarat

2. Bhor Ghat : Maharashta

3. Pal Ghat : Kerala

4. Goram Ghat : Tamil Nadu

Which of the above pairs are correctly match

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only

(c) 3 and 4 only (d) 1 and 4 only

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q25. Which of the following has the distinction of ‘heritage railway’?

(a) Nilgiri Mountain Railway

(b) Kalka-Shimla Railway

(c) Darjeeling Himalayan Railway

(d) Kangra Valley Railway

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q26. Match List I (Mangrove) with List II (State) and select the correct answer using the codes given below the lists :

List I (Mangrove) : List II (State)

A. Achra Ratnagiri : 1. Karnataka

B. Coondapur : 2. Kerala

C. Pichavaram : 3. Andhra Pradesh

D. Vembanad : 4. Maharashtra

5. Tamil Naidu

Codes :

A B C D

(a) 2 1 5 4

(b) 4 5 3 2

(c) 2 5 3 4

(d) 4 1 5 2

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q27. Consider the following statements made about the sedimentary rocks :

1. Sedimentary rocks are formed at Earth’s surface by the hydrological system.

2. The formation of sedimentary rocks involves the weathering of preexisting rocks.

3. Sedimentary rocks contain fossils.

4. Sedimentary rocks typically occur in layers.

Which of these statements are correct?

(a) 1 and 2

(b) 1 and 4

(c) 2, 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

CSE CSAT Paper-I

Q28. An eastward flowing sub-surface counter current of the Pacific Ocean is known as

(a) Aborhas Current

(b) Cromwell Current

(c) Leeuwin Current

(d) Equatorial Current

Ans: (d)

Civil Services Prelims Exam

Q29. The clustered pattern of a village depends upon

(a) distance between villages

(b) placing of tenements

(c) population of a village

(d) location of settlements

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q30. Which of the following countries are the best examples of highly scientific development and management of pastoral farming?

(a) France and Spain

(b) Denmark and Holland

(c) Czechoslovakia and Poland

(d) Greenland and Norway

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q31. With reference to ‘Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana’, consider the following statements:

1. Under this scheme, farmers will have to pay a uniform premium of two percent for any crop they cultivate in any season of the year.

2. This scheme covers post-harvest losses arising out of cyclones and unseasonal rains.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q32. The distance between two consecutive longitudes (91°E and 92° E) at the Poles is

(a) 0 km (b) 18 km

(c) 25 km (d) 111 km

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q33. A river flowing over an area with rock beds dip gently downstream will form:

(a) Meanders and oxbow lakes

(b) Levees and flood plains

(c) Rapids and cascades

(d) Alluvial fans and alluvial cones

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q34. Consider the following statements

1. In Koppen’s classification of world climates, ‘B’ climate is based on precipitation while ‘A’ climate is based on rainfall.

2. ‘C’ climate has temperature above 18ºC throughout the year.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q35. Which river of the peninsular plateau does not originate in the Western Ghats?

(a) Vaigai (b) Kaveri

(c) Krishna (d) Mahanadi

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q36. Which of the following states/union territories have sex ratio in favour of females?

(a) Kerala and Tamil Nadu

(b) Kerala and Goa

(c) Kerala and Dadra and Nagar Haveli

(d) Kerala and Puducherry

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q37. Which one of the following is the correct sequence of the given Indian cities in the decreasing order of their normal annual rainfall?

(a) Kochi – Kolkata – Delhi – Patna

(b) Kolkata – Kochi – Patna – Delhi

(c) Kochi – Kolkata – Patna – Delhi

(d) Kolkata – Kochi – Delhi – Patna

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q38. Which one of the following does not border Panama?

(a) Costa Rica

(b) Pacific Ocean

(c) Colombia

(d) Venezuela

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q39. The Gutenberg Discontinuity is between

(a) the crust and the mantle

(b) the upper and lower mantles

(c) the outer core and the lower mantle

(d) the inner and outer cores

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q40. The existence of geometric relationship between the number of stream segments in successive stream orders is given by:

(a) morphometric analysis

(b) law of drainage composition

(c) law of basin areas

(d) all of these

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q41. A geographic region has the following distinct characteristics:

1. Warm and dry climate

2. Mild and wet winter

3. Evergreen Oak trees The above features are distinct characteristics of which one of the following regions?

(a) Mediterranean

(b) Eastern China

(c) Central Asia

(d) Atlantic coast of North America

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q42. The National Highway No. 7 connects which of the following?

(a) Mumbai with Varanasi

(b) Mumbai with Bhubaneshwar

(c) Delhi with Kanyakumari

(d) Varanasi with Kanyakumari

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q43. Consider the following diagram North Pole Horse Latitude A Polar High Pressure Belts South Pole In the diagram given above, what does A denote ?

(a) Doldrums (b) Trade winds

(a) Westerlies (b) Easterlies

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q44. Consider the following statements:

1. A river forms a V-shaped valley

2. A glacier forms a U-shaped valley Find out the correct answer using the following codes

Code:

(a) Only 1 is correct

(b) Only 2 is correct

(c) Both 1 and 2 are correct

(d) Neither 1 nor 2 is correct

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q45. Which of the following has the lowest elevation below sea level?

(a) Lake Assal (b) Lake Eyre North

(c) Death Valley (d) Laguna del carbon

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q46. Which of the following pairs are-correctly matched?

Waterfalls : River

1. Kapildhara Falls : Godavari

2. Jog Falls : Sharavati

3. Sivasamudram Falls : Cauvery

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q47. Through which one of the following Straits, does a tunnel connect the United Kingdom and France?

(a) Davis Strait

(b) Denmark Strait

(c) Strait of Dover

(d) Strait of Gibraltar

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q48. Direction: Given below are two statements, one labelled as Assertion

(A) and other labelled as Reason (R).

In the context of these two statements which of the following is correct?

Codes:

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(b) Both A and R are true and R is not a correct explanation of A.

(c) A is true R is false.

(d) R is true but A is false.

Assertion (A) : Volcanism does not occur along the conservative boundaries of Plates.

Reason (R): Here two plates just slide past each other.

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q49. On the surface of the moon, the

(a) mass and weight become lesser

(b) mass remains constant and only the weight is lesser

(c) only the mass is lesser

(d) mass and weight both remain unchanged

Ans: (b)

CSE CSAT Paper-I

Q50. Which one of the following does not belong to antecedent rivers in respect of all three parallel ranges of Himalayas?

(a) Brahmaputra (b) Ganga

(c) Ghaghra (d) Gola

Ans: (d)

Civil Services Prelims Exam

Q51. Which one of the following does not have a heavy water plant?

(a) Narora (b) Sriharikota

(c) Kakrapar (d) Kota

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q52. Which one among the following Indian rivers originatesin Maharashtra and flows through Karnataka and Andhra Pradesh to meet the Bay of Bengal in Andhra coast?

(a) Mahanadi (b) Kaveri

(c) Krishna (d) Godavari

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q53. Which of the following statements is not true about laterite soils?

(a) they are heavily leached

(b) they contain oxides of iron.

(c) they are very useful for agricultural crops.

(d) they are found in hot and humid regions of equatorial rain forests.

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q54. Which of the following countries does not border Lithuania?

(a) Poland (b) Ukraine

(c) Belarus (d) North Sea

Ans: (b)

CSE General Studies Paper-I

Q55. Leh region is a cold desert because

1. It is out of reach of the monsoon winds as it is surrounded by lofty mountains.

2. Monsoon winds dry up by the time they reach Leh region.

Code:

(a) Only 1 is correct

(b) Only 2 is correct

(c) Both 1 and 2 are correct

(d) Neither 1 nor 2 is correct

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q56. Which one of the following is the appropriate reason for considering the Gondwana rocks as most important of rock systems of India?

(a) More than 90% of limestone reserves of India are found in them

(b) More than 90% of India’s coal reserves are found in them

(c) More than 90% of fertile black cotton soils are spread over them

(d) None of the reasons given above is appropriate in this context

Ans: (b)

CDS Combined Defence Services Exam

Q57. What could be the main reason/reasons for the formation of African and Eurasian desert belt ?

1. It is located in the sub-tropical high pressure cells.

2. It is under the influence of warm ocean currents.

Which of the statements given above is/are correct in this context?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q58. Karewa are terraces of glacial origin found in

(a) Teesta valley

(b) Ravi valley

(c) Jhelum valley

(d) Alaknanda valley

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q59. Albedo effect would be relatively higher in

(a) early morning and late evening

(b) early morning only

(c) noon

(d) late evening only

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q60. Which one of the following pairs is not correctly matched ?

(a) Indus : Shyok

(b) Ganga : Gandak

(c) Godavari : Musi

(d) Krishna : Tungabhadra

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q61. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.

List-I List-II Public Sector Location Undertaking

(A) Fertilizer (1) Pimpri Corporation of India

(B) Hindustan (2) Sindri Antibiotics Ltd.

(C) Indian Rare (3) Nepanagar Earths Ltd.

(D) National (4) Alwaye Newsprint Ltd.

(a) A – 2 ; B – 1 ; C – 4 ; D – 3

(b) A – 1 ; B – 2 ; C – 3 ; D – 4

(c) A – 4 ; B – 3 ; C – 2 ; D – 1

(d) A – 3 ; B – 1 ; C – 2 ; D – 4

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q62. Statement I Typical laterite soils in India are generally fertile.

Statement II Laterite soils generally experience leaching.

(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I

(b) Both the statements are individually true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I

(c) Statement I is true, but Statement II is false

(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q63. Match list I with list II and find out the correct answer by using the codes given below.

List I List II

(Feature) (Location)

A. Natal Basin 1. S.W. of Madagascar

B. Sierra Leone Basin 2. Between 0º to 10ºN and 10º to 20°W

C. Albatross plateau 3. East Tropical Pacific Ocean

D. Murray seascarp 4. Off the west coast of North America

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 3 4 1 2

(c) 2 3 4 1

(d) 4 1 2 3

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q64. Match List I (city) with List II (river) and find out the correct answer using the code given below List I List II

(City) (River)

A. Bangkok 1. Ayeyarwady

B. Phnom-Penh 2. Mekong

C. Hanoi 3. Menam (Chao Pahraya)

D. Yangon 4. Red River

Code:

A B C D

(a) 3 2 4 1

(b) 4 1 3 2

(c) 3 1 4 2

(d) 4 2 3 1

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q65. Consider the following statements

1. More tropical cyclones originate in the Arabian Sea than in the Bay of Bengal.

2. Some of the tropical cyclones originating in Bay of Bengal cross over the peninsular India and enter the Arabian Sea.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

CSE General Studies Paper-I

Q66. Which of the following States is landlocked?

(a) Maharashtra

(b) West Bengal

(c) Andhra Pradesh

(d) Bihar

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q67. What are the significances of a practical approach to sugarcane production known as ‘Sustainable Sugarcane Initiative’?

1. Seed cost is very low in this compared to the conventional method of cultivation.

2. Drip irrigation can be practiced very effectively in this.

3. There is no application of chemical/ inorganic fertilizers at all in this.

4. The scope for intercropping is more in this compared to the conventional method of cultivation.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 3 only

(b) 1, 2 and 4 only

(c) 2, 3 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q68. Mediterranean Sea is a border of which of the following countries?

1. Jordan

2. Iraq

3. Lebanon

4. Syria

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1, 2 and 3 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 and 4 only

(d) 1, 3 and 4 only

Ans: (c)

CDS Combined Defence Services Exam

Q69. The Western Ghats are

(a) Mountains

(b) Plateaus

(c) Escarpment of the plateaus

(d) Hills

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q70. Which one of the following factors is responsible for the change in the regular direction of the ocean currents in the Indian Ocean?

(a) Indian Ocean is half an ocean

(b) Indian Ocean has monsoon drift

(c) Indian Ocean is a land-locked ocean

(d) Indian Ocean has greater variation in salinity

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q71. Madhya Pradesh shares its border with how many States?

(a) 3 (b) 4

(c) 5 (d) 6

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q72. Which one of the following cities is located on the banks of the River St Lawrence?

(a) Chicago (b) Detroit

(c) Montreal (d) Vancouver

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q73. Plate tectonics is a scientific theory that describes the large scale motions of Earth’s lithosphere. Which one among the following statements regarding Plate tectonics is not correct?

(a) Tectonic plates are composed of Oceanic lithosphere and thicker Continental lithosphere

(b) Tectonic plates are able to move because the Earth’s lithosphere has a higher strength than the underlying asthenosphere

(c) The Earth’s lithosphere is broken up into Tectonic Plates

(d) Along divergent plate boundaries, subduction carries plates into the mantle

Ans: (d)

Civil Services Prelims Exam

Q74. What is meant by transhumance with respect to migration?

(a) Permanent migration

(b) Seasonal migration

(c) Daily migration

(d) Long term migration

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q75. Consider the following statements:

1. The most peculiar feature of littoral and swamp forests is that they can survive and grow both in fresh and brackish water.

2. Littoral and swamp forests can be found in all the deltas and estuaries of India.

Code:

(a) Only 1 is correct

(b) Only 2 is correct

(c) Both 1 and 2 are correct

(d) Neither 1 nor 2 is correct

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q76. Distribution of which mineral is shown in the map of India?

(a) Gold

(b) Iron ore

(c) Coal

(d) Petroleum

Ans: (b)

CSE General Studies Paper-I

Q77. When a person moves from poles to the equator, the population of plants and animals will

(a) Increase

(b) Decrease

(c) Remain unchanged

(d) Not show any consistent behavior

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q78. Which of the following is a great circle?

(a) Arctic Circle

(b) Equator

(c) Tropic of Cancer

(d) Tropic of Capricorn

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q79. Consider the share of forest area in the following states:

1. Punjab

2. Haryana

3. Gujarat

4. Rajasthan.

The correct sequence in the descending order of the forested areas in these states is

(a) 3, 4, 2, 1

(b) 4, 3, 2, 1

(c) 3, 4, 1, 2

(d) 4, 3, 1, 2

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q80. Which one of the following is correctly matched?

(a) Gulf of Carpentaria — Italy

(b) Gulf of Sidra — Libya

(c) Gulf of Po hai — Thailand

(d) Gulf of Tonking — Malaysia

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q81. Which one of the following rivers flow between Vindhyan and Satpura ranges?

(a) Narmada (b) Son

(c) Mahe (d) Netravati

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q82. Which one of the following is the oldest oil refinery in India?

(a) Haldia (b) Koyali

(c) Digboi (d) Mathura

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q83. Ozone layer of the Earth’s atmosphere is important for living organisms because it

(a) prevents entry of ultra-violet rays

(b) prevents entry of X-rays

(c) maintains level of oxygen on Earth

(d) prevents acid rain on Earth

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q84. The chief characteristics of shifting agriculture are

1. Destruction of forests.

2. High dependence on manual labour

3. High dependence on chemical fertilizers.

4. Rotation of areas rather than crops.

(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3 and 4

(c) 3, 4 and 1 (d) 1, 2 and 4

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q85. Isohyets are the lines drawn on a map connecting points having

(a) Equal temperature

(b) Equal height

(c) Equal atmospheric pressure

(d) Equal rainfall

Ans: (d)

CSE General Studies Paper-I

Q86. Upto a height of 50 km from Earth, the atmosphere is composed of

(a) nitrogen, oxygen, argon, minor gases

(b) only nitrogen and oxygen

(c) only minor gases such as carbon dioxide, hydrogen, neon, helium, methane, etc.

(d) None of these

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q87. Which of the following statements is/are true?

(I) Longitudes of Jabalpur’s location is between those of Indore and Bhopal.

(II) Latitude of Aurangabad’s location is between those of Vadodara and Pune

(III) Bangalore is situated more south ward than Chennai.

(a) I and III (b) only II

(c) II and III (d) I, II and III

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q88. Pattadakal group of monuments are located in which one of the following states?

(a) Bihar (b) Odisha

(c) Madhya Pradesh (d) Karnataka

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q89. Which one of the following statements is correct?

(a) Cold fronts move at slower rate than warm fronts and therefore cannot overtake the warm fronts.

(b) Cold fronts normally move faster than warm fronts and therefore frequently overtake the warm fronts.

(c) Cold fronts move at slower rate, and eventually they are overtaken by the warm fronts.

(d) Cold fronts move faster than warm fronts but they cannot overtake the warm fronts.

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q90. Which one of the following statements is not true about the speed of rotation of the earth around its axis?

(a) It is maximum at the equator.

(b) It is maximum at the poles.

(c) It decreases away from the equator.

(d) At 60º latitudes, it is half of the speed at the equator.

Ans: (b)

CSE CSAT Paper-I

Q91. Examine the following statements and select the correct answer using codes given below:

1. Atmosphere is odourless, tasteless and colourless

2. Atmosphere is held to the earth by its gravitational force and is an integral part of the earth.

3. Hydrogen present in the air is a heavy gas and is confined to the lower layers of the atmosphere only.

4. Dust particles present in the atmosphere act as hydroscopic matter.

Code:

(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 3 only

(c) 2, 3 and 4 only (d) 1, 2 and 4 only

Ans: (d)

Civil Services Prelims Exam

Q92. Which of the following makes the coniferous forests easier to exploit than the tropical rain forests?

1. Tall trees

2. Soft wood

3. Vast stretches of single species

4. Proximity to market

Select the correct answer using the following codes.

(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 3 only

(c) 2, 3 and 4 only (d) 1, 2 and 4 only

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q93. Which of the following crops are able to survive in areas of below 50 cm annual rainfall and are rainfed crops seldom requiring irrigation?

(a) Jowar and Bajra (b) Jowar and Maize

(c) Bajra and Barley (d) Wheat and Ragi

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q94. Matriarchcal system still exists among the

(a) Nagas, Nairs and Meenas

(b) Nairs and Khasis

(c) Bhils, Nairs and Khasis

(d) Nagas and Khasis

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q95. Which one of the following is not correctly matched?

(a) Isopleth : A line joining places of equal height

(b) Isobar : A line joining places of equal pressure

(c) Isohyet : A line joining places of equal rainfall

(d) Isotherm : A line joining places of equal temperature

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q96. Latitude measures the angular distance, expressed in degrees of a point on the Earth’s surface:

(a) north of the equator

(b) south of the equator

(c) north or south of the equator

(d) east or west of the prime meridian

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q97. Which region of the Earth’s surface is called doldrums?

(a) Equatorial low pressure belt

(b) Sub-tropical high pressure belt

(c) Between 10° to 23.5° North and South Latitudes

(d) Sub-polar low pressure belt

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q98. The lower Gangetic plain is characterised by humid climate with high temperature throughout the year.

Which one among the following pairs of crops is most suitable for this region ?

(a) Paddy and Cotton (b) Wheat and Jute

(c) Paddy and Jute (d) Wheat and Cotton

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q99. Which one of the following is the oldest mountain range in India?

(a) Himalayas (b) Aravalli

(c) Satpura (d) Nilgiri

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q100. Which one of the following is not a tributary of the river Ganga?

(a) Son (b) Mahananda

(c) Teesta (d) Sharada

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Part 17. Geography Question Bank

Q1. Consider the following pairs:

Era Period

1. Paleozoic Permian

2. Mesozoic Devonian

3. Cenozoic Jurassic

Which of the above pairs is/are correctly matched?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) 1 and 2 only (d) 1, 2, 3

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q2. The ozone deflection can cause:

1. Skin cancer particularly to white skinned people.

2. Crop damage

3. Throat irritation and fatigue

4. Injury to some aquatic life Find out the correct answer using code given below.

Code:

(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 3 only

(c) 1, 2, 3 and 4 (d) 2, 3, 4 only

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q3. Although major raw wool producing regions are in the southern hemisphere, the woolen textile industry has mainly developed in the northern hemisphere because of

(a) Lack of market in the south.

(b) Well developed infrastructure in the north

(c) Competition of wool with other crops

(d) Lack of interest of the people of the southern hemisphere in this industry.

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q4. West Bengal

2. Gujarat

3. Kerala

4. Tamil Nadu

Which of the following is the correct sequence in descending order of total fish production?

(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 1, 2, 4, 3

(c) 1, 3, 4, 2 (d) 2, 3, 4, 1

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q5. Which one of the following shows the correct sequence of occurrence of four towns/ cities as one proceeds from west to east?

(a) Ajmer, Darbhanga, Kohima, Silchar

(b) Surat, Wardha, Rourkela, Bharuch

(c) Pandharpur, Gulbarga, Kottagudam, Visakhapatnam

(d) Anand, Rajkot, Dhanbad, Aizawl

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q6. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :

List I : List II Measuring instruments : Which Measure?

A. Anemometer : 1. Motor power

B. Tachometer : 2. Wind speed

C. Dynamometer : 3. Revolutions per minute

D. Barometer : 4. Atmospheric pressure : 5. Current from a dynamo

Select the correct answer from the codes given below:

A B C D

(a) 1 3 5 4

(b) 2 1 3 4

(c) 2 3 1 4

(d) 1 3 5 2

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q7. The zones to the west of International Date Line are numbered from 1 to 12 with the prefix

(a) minus (−)

(b) plus (+)

(c) both of these

(d) any of these

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q8. Consider the following coal producing states:

1. Bihar

2. Madhya Pradesh

3. West Bengal The correct descending order in terms of the amount of coal produced in these states is

(a) 1, 2, 3

(b) 3, 1, 2

(c) 1, 3, 2

(d) 3, 2, 1

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q9. Westerlies in southern hemisphere are stronger and persistent than in northern hemisphere. Why ?

1. Southern hemisphere has less landmass as compared to northern hemisphere.

2. Coriolis force is higher in southern hemisphere as compared to northern hemisphere.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q10. Which one among the following is not a reason for practising tank irrigation in Peninsular India?

(a) The undulating relief and hard rocks

(b) Little percolation of rain water due to impervious rock structure

(c) Most of the rivers of Peninsular India are perennial

(d) There are many streams which become torrential during rainy season

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q11. Assertion (A) The Himalayan meadows are suitable for transhumance.

Reason (R) In these areas transport facility to move from one place to another is good.

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A

(c) A is true, but R is false

(d) A is false, but R is true

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q12. Statement I : The interior part of Maharashtra does not receive adequate rain in the summer season.

Statement II :

The interior part of Maharashtra lies in the rain shadow of the Western Ghats.

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q13. Which of the following pairs is correctly matched?

(a) Argillaceous Sedimentary Rock : Clay

(b) Arenaceous Sedimentary Rock : Rock salt

(c) Reverie Sedimentary Rock : Sandstone

(d) Calcareous Sedimentary Rock : Coal

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q14. Consider the following statements regarding Jet streams

1. They are also called Rossby waves.

2. They are usually found near tropopause.

3. They travel from west to east in the northern hemisphere and from east to west in the southern hemisphere

4. They travel at very high velocity

5. They are usually sinuous in character

Which of the above stat ements are correct?

(a) 1, 2, 3 and 4 only (b) 1, 2, 3 and 5 only

(c) 1, 2 and 4 only (d) 1, 2, 4 and 5 only

Ans: (d)

Civil Services Prelims Exam

Q15. Which one of the following soil types of India is rendered infertile by the presence of excess iron?

(a) Desert sand

(b) Alluvial

(c) Podzolic

(d) Lateritic

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q16. Among the four house types shown below, which one represents the house type of the Pygmies?

CSE General Studies Paper-I

Q17. The Earth rotates through

(a) 2° in 4 min (b) 1° in 4 min

(c) 1° in 6 min (d) 2° in 10 min

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q18. Match the items of List I with the items of List II.

List I

(Peak) List II

(Elevation)

A. Dhaulagiri 1. 8,167 m (26,764 ft)

B. Nanda Devi 2. 7,817 m (25,645 ft)

C. Annapurna 3. 8,091 m (26,545 ft)

D. Nanga Parbat 4. 8,126 m (26,658 ft)

(a) A-1, B-2, C-3, D-4

(b) A-4, B-3, C-2, D-1

(c) A-1, B-2, C-4, D-3

(d) A-2, B-1, C-3, D-4

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q19. Which of the following affects atmospheric pressure?

(a) Altitude (b) Temperature

(c) Earth rotation (d) All the above

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q20. An Earthquake epicentre is the

(a) point where the seismograph is located

(b) point within the Earth where the movement along the fault occurs

(c) approximate centre of a group of related Earthquakes

(d) point on the surface directly above where the rupture along the fault zone occur

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q21. Which of the following pairs is/are correctly matched?

Caldera Country/area

1. Lake Toba Indonesia

2. Kilauea Hawaii

3. Santorin Greece

4. Lake Kutchaio Japan

Code:

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only

(c) 1, 2 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q22. Assertion (A): Wind patterns are clockwise in the northern hemisphere and anti-clockwise in the southern hemisphere.

Reason (R): The directions of wind pattern in the northern and the southern hemisphere are governed by the Coriolis Effect.

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are correct but R is not a correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q23. Which of the following states do not share border with each other?

(a) Uttar Pradesh and Madhya Pradesh

(b) Telangana and Maharashtra

(c) Andhra Pradesh and Odisha

(d) Mizoram and Nagaland

Ans: (d)

Civil Services Prelims Exam

Q24. The January isotherm taken as a basis for dividing India into tropical and sub-tropical zones is

(a) 21°C

(b) 18°C

(c) 12°C

(d) 15°C

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q25. Assertion (A): Areas near the equator receive rainfall throughout the year.

Reason (R): High temperatures and high humidity cause convectional rain in most afternoons near the equator.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct?

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q26. The Great Barrier Reef is broken in gaps because of

(a) outpouring of river water into the sea

(b) wave action

(c) oceanic currents

(d) tropical cyclones

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q27. Which of the following nutrients helps in flowering of plants?

(a) Nitrogen (b) Potassium

(c) Phosphorus (d) Oxygen

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q28. Consider the following statements:

The black cotton soil of India

1. is mainly distributed over the river valleys of the lava region of the Deccan.

2. has a great capacity of retaining moisture

3. is extremely fertile at surface

4. occupies about 10 per cent of the total area of the country of these statements

(a) 1, 2 and 3 (b) 1, 3 and 4

(c) 1 and 2 (d) 3 and 4

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q29. Which of the following pairs is/are correctly matched?

List I List II

(Mountain type) (Example)

1. Mountain system Appalachian

2. Mountain range Sierra Nevada

3. Mountain chain The Himalayas

Code:

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q30. For formation of frost, there should be

1. Clear sky

2. Calm air

3. Low relative humidity

4. Temperature below freezing point

Code:

(a) 1, 2 and 3 (b) 1, 2 and 4

(c) 2, 3 and 4 (d) 1, 3 and 4

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q31. Match the following List I List II

(Name of glaciers) (Region)

A. Baltoro 1. Karakoram Range

B. Gangri 2. Pir Panjal Range

C. Gangotri 3. Central Nepal Region

D. Lidanda 4. Garhwal Region

Code:

A B C D

(a) 3 4 1 2

(b) 1 2 4 3

(c) 2 1 3 4

(d) 4 3 2 1

Ans: (b)

CSE CSAT Paper-I

Q32. The location of aluminium industry is dependent most on which one of the factors?

(a) Availability of bauxite

(b) Availability of cheap hydro-electricity

(c) Availability of ready market

(d) Availability of capital

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q33. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :

List I (Timber) List II (Country)

A. Cedar : 1. Myanmar

B. Douglas Fir : 2. Canada

C. Mahogany : 3. Mexico

D. Teak : 4. Honduras

Codes :

A B C D

(a) 3 2 1 4

(b) 3 2 4 1

(c) 2 3 4 1

(d) 2 3 1 4

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q34. The propagation of radio signals is greatly influenced by

(a) troposphere (b) ionosphere

(c) exosphere (d) thermosphere

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q35. Which of the following is/are the tributaries of the river Mahanadi?

(a) Seonth (b) Hasdev

(c) Jonk (d) All of above

Ans: (d)

CSE General Studies Paper-I

Q36. Temperature and rainfall of a meteorological station are given below:

Temperature (0°C) Rainfall (cm) J 9.4 12.2 F 10.6 9.1 M 11.7 7.9 A 12.2 2.5 M 13.3 1.0 J 13.9 0.3 J 13.9 –

A 14.4 –

S 15.6 0.8 15.0 2.5 N 13.3 6.1 D 10.6 11.7 Average temperature: 12.8°C Average rainfall: 54.9 cm per annum Identify the region having the above climatic patterns from amongst the following:

(a) Mediterranean region

(b) Monsoon region

(c) Steppe region

(d) N.W. European region

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q37. The rainfall distribution pattern over the Ganga basin decreases from the

(a) West to East and North to South

(b) East to West and North to South

(c) West to East and South to North

(d) East to West and South to North

Ans: (b)

CDS Combined Defence Services Exam

Q38. Consider the following statements:

1. Degradation is the general wearing away of the land surface by external forces.

2. Aggradation is associated with erosion.

3. Weathering is followed by erosion.

4. Gradation is a situation of balance between weathering and erosion.

Which of the above statements are correct?

(a) 1 and 3 only (b) 2 and 4 only

(c) 1 and 2 only (d) 3 and 4 only

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q39. Consider the following statements concerning air masses.

1. They originate from well defined source regions and acquire their basic properties from these regions.

2. The properties of air masses remain the same even if they move from one region to another region.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q40. Consider the following statements.

1. The Bhabar is a narrow belt running in east-west direction along the foot of the Shiwaliks.

2. It is continuous belt from the Indus to Brahmaputra.

3. Most of the rivers flow underground in the Bhabar belt

4. This belt is very useful for agriculture.

Which of the above statements of Bhabar are correct?

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only (d) 2 and 4 only

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q41. Which is the most important characteristic of the Golden Quadrilateral?

(a) Connecting four major cities of the country.

(b) Providing port connectivity.

(c) North-South corridor.

(d) East-West corridor.

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q42. Consider the following climatic and geographical phenomena :

1. Condensation

2. High temperature and humidity

3. Orography

4. Vertical wind Thunder Cloud development is due to which of these phenomena?

(a) 1 and 2

(b) 2, 3 and 4

(c) 1, 2 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q43. The gravitational pull at the lunar surface is of Earth.

(a) one-third (b) one-fourth

(c) one-fifth (d) one-sixth

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q44. The contours merge and run as a single line for a short distance in the case of a

(a) cliff (b) knob

(c) gorge (d) re-entrant

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q45. Which one of the following pairs is not correctly matched?

Well-known Place Country

(a) Baikonour Russia

(b) Kourou French Guiana

(c) Borobudur Indonesia

(d) Cannes France

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q46. The iron ore mined at Bailadila is mostly

(a) Haematite (b) Siderite

(c) Limonite (d) Magnetite

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q47. Logically, what does a continually rising air pressure indicate?

(a) Advent of unsettled and cloudy weather

(b) Advent of a cyclone

(c) Fine and settled weather

(d) Fire and unsettled weather

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q48. A narrow steep-sided meander within a broader meander in a stream channel due to renewed erosion by the stream is called

(a) A sub meander

(b) Meander- in- meander

(c) An entrenched meander

(d) A sequential meander

Ans: (c)

CDS Combined Defence Services Exam

Q49. In Koppen’s classification of world climate, BSh stands for which type of climate?

(a) Tropical rainfall (b) Tropical monsoon

(c) Tropical desert (d) Tropical steppe

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q50. Which of the following is not a tributary of the Krishna river?

(a) Koyna (b) Penganga

(c) Bhima (d) Tungabhadra

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q51. Assertion (A): According to census statistics, more male children are born each year than female children in India.

Reason (R): In India, the death rate of male child is higher than that of the female child.

(a) Both A and R is true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R is true but R is not the correct explanation of A.

(c) A is true but R is false.

(d) A is false but R is true.

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q52. Which one of the following is not correctly matched?

(a) Porphyritic Igneous Rocks—mix grained

(b) Aphanitic Igneous Rocks—without grains of any size

(c) Phaneritic Igneous Rocks—coarse grained

(d) Pegmatitc Igneous Rocks—very coarse grained

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q53. Consider the following statements and Identify the right ones.

I. Saline soils are infertile because of the presence of sodium, potassium and magnesium in a larger proportion.

II. They have more salts, largely because of dry climate and poor drainage.

(a) I only (b) II only

(c) Both (d) None

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q54. There are three distinct characters of temperature stratification of atmosphere around the Earth. Which one among the following is the correct arrangement of the layers

(from the Earth’s surface upwards)?

(a) Thermosphere – Stratosphere -Troposphere

(b) Troposphere – Thermosphere – Stratosphere

(c) Troposphere – Stratosphere – Thermosohere

(d) Thermosphere- Troposphere – Stratosphere

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q55. A hard rock standing like a mushroom is the result of

(a) erosional work of underground water

(b) erosional work of wind

(c) erosional work of a river

(d) erosional work of a glacier

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q56. Match List I with List II and find out the correct answer using the code given below List I List II

(Island) (Country)

A. Crete 1. Indonesia

B. Timor 2. Greece

C. Panay 3. Japan

D. Shikoku 4. Philippines

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 1 4 3

(c) 3 4 1 2

(d) 4 3 2 1

Ans: (b)

CDS Combined Defence Services Exam

Q57. Consider the following rivers

1. Barak

2. Lohit

3. Subansari

Which of the above flows/flow through Arunachal Pradesh?

(a) 1 only (b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q58. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists :

List I (City) List-II (River)

A. Bangkok 1. Irrawaddy

B. Phnom-penh 2. Mekong

C. Hanoi 3. Menam (chao Phraya)

D. Yangon 4. Red River A B C D

(a) 3 2 4 1

(b) 4 1 3 2

(c) 3 1 4 2

(d) 4 2 3 1

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q59. Direction: Given below are two statements, one labelled as Assertion

(A) and other labelled as Reason (R).

In the context of these two statements which of the following is correct?

Codes:

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(b) Both A and R are true and R is not a correct explanation of A.

(c) A is true R is false.

(d) R is true but A is false.

Assertion (A) : Igneous rocks are more prone to mechanical weathering.

Reason (R): Igneous rocks have granular structure.

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q60. Which of the following is the main difference between the Western and Eastern Ghats?

(a) Height

(b) Continuity

(c) Proximity to the coast

(d) Vegetation

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q61. Match the following .

List I

(Dam) List II

(River)

A. Ukai dam

B. Bhakra dam

C. Nagarjuna Sagar dam

D. Pandoh dam

1. Beas

2. Krishna

3. Sutlj

4. Tapi (Tapti)

Codes A B C D

(a) 1 3 2 4

(b) 1 2 3 4

(c) 4 3 2 1

(d) 4 2 3 1

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q62. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below List I List II

(Sea) (Country)

A. Black Sea 1. Bulgaria

B. Red Sea 2. China

C. Yellow Sea 3. Eritrea

D. Caspian Sea 4. Kazakhstan

Code:

A B C D

(a) 1 4 2 3

(b) 2 3 1 4

(c) 1 3 2 4

(d) 2 4 1 3

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q63. Break in the monsoon means

(a) Late arrival of the monsoon

(b) Early retreat of the monsoon

(c) Dry spell during the monsoon season

(d) Sudden onset of the monsoons

Ans: (c)

CDS Combined Defence Services Exam

Q64. Consider the following statements

1. The Beas river has cut a deep gorge across the Dhaula Dhar range

2. Subaranrekha supplies water to TISCO

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q65. The Brahmaputra, Irrawaddy and Mekong rivers originate in Tibet narrow and parallel mountain ranges in their upper reaches. Of these rivers, Brahmaputra makes a “U” turn in its course to flow into India. This “U” turn is due to ?

(a) Uplift of folded Himalayan series.’

(b) Syntaxial bending of geologically young Himalayas.

(c) Geo-tectonic disturbance in the tertiary folded mountain chains.

(d) Both (a) and (b) above.

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q66. Kashmir Himalayas is famous for its

(a) Scenic beauty

(b) Dal Lake

(c) glaciers

(d) peverty

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q67. Which of the following statements regarding the duration of day and night is correct?

(a) Difference is least near the Equator and progressively increases away from it

(b) Difference is maximum at the Equator and progressively decreases away from it

(c) Difference is least at the Tropics and progressively increases towards the Equator and Poles

(d) Difference is maximum at the Tropics and progressively decreases towards the Equator and Poles

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q68. Where is the Nanda Devi peak located?

(a) Himachal Pradesh (b) Uttarakhand

(c) Sikkim (d) Nepal

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q69. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.

List-I List-II

(A) Central Building (1) Madras Research Institute

(B) Central Road (2) Roorkee Research Institute

(C) Central Drug (3) Lucknow Research Institute

(D) Central Leather (4) New Delhi Research Institute

(5) Dhanbad

(a) A – 1 ; B – 2 ; C – 3 ; D – 5

(b) A – 2 ; B – 4 ; C – 3 ; D – 1

(c) A – 4 ; B – 3 ; C – 2 ; D – 1

(d) A – 5 ; B – 4 ; C – 1 ; D – 3

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q70. The humidity of air measured in percentage is called

(a) absolute humidity (b) specific humidity

(c) relative humidity (d) all of these

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q71. Consider the following statements?

1. Submarine canyons are so called because they resemble river canyons on the continents

2. They look like long V-shaped valleys with steep sides.

3. They have tributaries similar to those of river cut canyons on land

4. Most of the canyons are formed by continental rifting

Which of the above statements are not correct?

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only

(c) 3 and 4 only (d) None

Ans: (d)

CSE General Studies Paper-I

Q72. Which of the following pairs is not correctly matched?

(City) (River)

(a) Hamburg : Rhine

(b) London : Thames

(c) New York : Hudson

(d) Vienna : Danube

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q73. Match list I with list II and select the correct answer using the code given below List I List II

A. Monsoon burst 1. Dry spell in the rainy season

B. Monsoon break 2. Sudden onset of the monsoons

C. Monsoon trough 3. Low pressure area in the Ganga Plain

D. Monsoon retreat 4. J o u r n e y o f t h e monsoons from north-west to south east in India.

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 1 3 4

(c) 4 3 1 2

(d) 3 4 2 1

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q74. Why the Indian farmers plough their fields during the time interval between two crops ?

(a) In order to keep the soil loose for further cultivation

(b) To increase the porosity of the soil

(c) To escape drought

(d) To prevent clodding

Ans: (b)

CDS Combined Defence Services Exam

Q75. Consider the following pairs:

Region Well-known for the production of

1. Kinnaur : Areca nut

2. Mewat : Mango

3. Coromandel : Soya bean

Which of the above pairs is/are correctly matched?

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 1, 2 and 3

(d) None

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q76. Biogeography includes

(a) Study of biology in association with geography

(b) Use of biology and deals with the distribution of plant and animal life.

(c) Both of these

(d) none of these

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q77. Which of the following major sea ports of India does not have a natural harbour?

(a) Mumbai

(b) Kochi

(c) Marmagao

(d) Paradeep

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q78. Maximum thickness of sediments is found over

(a) Abyssal floor

(b) Continental shelves and slopes

(c) Continental slopes and rises

(d) Oceanic ridges

Ans: (b)

CSE CSAT Paper-I

Q79. Which one of the following national parks is located near Chamoli?

(a) Dudhwa National Park

(b) Great Himalayan Park

(c) Jim Corbett National Park

(d) Nanda Devi National Park

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q80. Which of the following methods is/are suitable for soil conservation in hilly region?

1. Terracing and contour bunding

2. Shifting cultivation

3. Contour ploughing

Select the correct answer using the codes given below

(a) 1 and 3 (b) Only 2

(c) Only 3 (d) All of these

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q81. Which of the following factors does not cause ocean currents?

(a) Prevailing winds

(b) Rotation of the earth

(c) Revolution of the earth

(d) Temperature differences

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q82. Which among the following is the major course of migration of population from rural to urban areas?

(a) Employment

(b) Marriage

(c) Education

(d) Medical Treatment

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q83. In which State of India is coconut grown extensively?

(a) Karnataka

(b) Andhra Pradesh

(c) Kerala

(d) Assam

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q84. Why U.S.S.R. has many local time differences?

(a) Because of long east-west stretches

(b) Because north-south stretch is more

(c) Because it covers two continents

(d) Because of large differences in climate

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q85. In determining the Indian climate, a major role played by the Himalayas is/are

(a) The east–west extension of the Great Himalayas does not permit the summer monsoon to cross it and thus, keep its Sojourn restricted to India

(b) They direct the summer monsoon towards the north-west

(c) During winter, they stop the southward penetration of the cold and dry polar air

(d) All of the above

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q86. Consider the following statements:

1. Annual range of temperature is greater in the Pacific Ocean than that in the Atlantic Ocean.

2. Annual range of temperature is greater in the Northern Hemisphere than that in the Southern Hemisphere.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q87. Amravati, Bhavani, Hemavati and Kabini are tributaries of which one of the following rivers?

(a) Mahanadi (b) Godavari

(c) Kaveri (d) Krishna

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q88. Consider the following statements

1. The Golden Quadrilateral connects the four major cities of Delhi, Mumbai, Bengaluru and Kolkata.

2. The North-South corridor will pass through Hyderabad.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q89. Tank irrigation is commonly found in South-Central parts of India. What could be the reason ?

1. Insufficient shallow ground water

2. Rocky plateau with impervious surface depression

3. Undulating terrain helps in accumulation of rain waterin depression or man-made tank

Select the correct answer using the code given below :

(a) 1 only (b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q90. A typical area of commercial grain farming is

(a) North American Prairies

(b) Siberia of Russia

(c) Savannas of Africa

(d) Selvas of South America

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q91. Which of the following pairs is not correctly matched?

(a) Sharda Canal : West Bengal

(b) Sirhind Canal : Punjab

(c) West Yamuna Canal : Haryana

(d) Indira Gandhi Canal : Rajasthan

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q92. Indian Standard Time (I.S.T.) is determined according to the local time of which one of the following longitudes?

(a) 82.5° east longitude

(b) 0° longitude or Greenwich meridian

(c) 180° east or west longitude

(d) 70° east longitude

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q93. Diego Garcia is

(a) An American military air base in the Indian Ocean

(b) U.K. Navy base in the Pacific Ocean

(c) An island in Antarctica

(d) None of the above

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q94. The order of the layers in the atmosphere, upwards from below, is

(a) stratosphere, troposphere, ionosphere and exosphere.

(b) exosphere, ionosphere, troposphere and stratosphere.

(c) troposphere, stratosphere, ionosphere and exosphere.

(d) troposphere, magnetosphere, stratosphere and exosphere.

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q95. Tank irrigation is practised mainly in Peninsular India because

1. undulating relief and hard rocks make it difficult to dig canals and wells

2. rivers are rainfed

3. of compact nature of population and agricultural fields

Select the correct answer using the codes given below

Codes

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3

(c) 1 and 3 (d) All of these

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q96. In which one of the following states is Ranganathittu Bird Sanctuary located?

(a) Tamil Nadu (b) Kerala

(c) Karnataka (d) Andhra Pradesh

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q97. Which one of the following minerals contains mostly silica?

(a) Mica (b) Quartz

(c) Olivine (d) Pyroxene

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q98. Match the following:

A. Summer Solstice 1. March 21

B. Winter Solstice 2. September23

C. Vernal Equinox 3. December 22

D. Autumnal Equinox 4. June 22

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 4 3 1 2

(c) 2 3 1 4

(d) 3 2 4 1

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q99. Consider the following statements

1. Most of the weather phenomena are associated with stratosphere.

2. Lower part of stratosphere is called ozonosphere

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q100. In which of the following areas do tropical rain forest grow intensively?

I. Zaire Basin

II. Amazon Basin

III. Mississippi Basin

IV. Nile Basin

Code:

(a) I and II (b) II and III

(c) III and IV (d) IV and II

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Part 18. Geography Question Bank

Q1. Which of the following crops are purely grown on hill slopes and plain areas are not suitable for their growth?

(a) Sugarcane and Jute

(b) Tea and Coffee

(c) Cotton and Rubber

(d) Coffee and Coconut

Ans: (b)

CSE General Studies Paper-I

Q2. The coal mining areas of the Damodar Valley region include

(a) Korba, Sonhat and Raigarh

(b) Singareni, Tandur and Sasti

(c) Raniganj, Jharia and Giridih

(d) Talcher, Ghanda and Sambalour

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q3. Longitude measures the angular distance, expressed in degrees of a point on the Earth’s surface

(a) east or west of prime meridian

(b) north or south of the equator

(c) only east of prime meridian

(d) only west of prime meridian

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q4. Which one of the following is a low cloud?

(a) Cirrocumulus (b) Cirrostratus

(c) Altocumulus (d) Nimbostratus

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q5. Which is the most important support for all plant growth and all life?

(a) Topsoil (b) Fertilizer

(c) Farming (d) Pesticide

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q6. Match the following List I River List II Tributary

A. Brahamaputra 1. Musi

B. Krishna 2. Tawa

C. Narmada 3. Bhavani

D. Cauveri 4. Dikhow

Codes A B C D

(a) 4 2 1 3

(b) 4 1 2 3

(c) 3 2 1 4

(d) 3 1 2 4

Ans: (b)

CSE CSAT Paper-I

Q7. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II

(Place) (Industry)

A. Bongaigaon 1. Paper

B. Koraput 2. Machine tools

C. Pinjore 3. Aircraft

D. Sirpur 4. Petrochemical

Code :

(a) A B C D 4 2 3 1

(b) A B C D 4 3 2 1

(c) A B C D 1 2 3 4

(d) A B C D 1 3 2 4

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q8. Which of the following are artificial sources that throw light on the interior of the earth?

(a) Density, pleasure, vulcanicity.

(b) Pressure, vulcanicity, seismology.

(c) Temperature, seismology and vulcanicity.

(d) Pressure, temperature and density.

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q9. Match the following

A. Torrid zone 1. Between Tropic o f C a n c e r and Tropic of Capricorn

B. North Temperate Zone 2. Between Tropic of Capricorn and Antarctic Circle

C. South Temperate Zone 3. Between Tropic of Cancer and Arctic Circle

D. North Frigid Zone 4. Between Arctic Circle and North Pole

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 4 3 1 2

(c) 1 3 2 4

(d) 3 2 4 1

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q10. Stainless steel is formed by using:

(a) Nickel (b) Chromium

(c) Manganese (d) Cobalt

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q11. Dry Farming in India is extensively practised in

(a) Kanara plains

(b) Deccan Region

(c) Coromandel plains

(d) Punjab plains

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q12. Barkhan (Barchans) is a

(a) Crescent shaped sand-dune

(b) Depositional bar, separated by water from the coast

(c) Dark coloured, fine grained rock

(d) Glacial erosional feature

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q13. Tropic of Cancer is located at

(a) 23° 27’ N of the equator

(b) 23° 27’ S of the equator

(c) 66° 30’ N of the equator

(d) 66° 30’ S of the equator

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q14. The following sectors are important consumers of natural gas in India:

1. Power

2. Industry

3. Fertilizers

4. Production of liquefied petroleum gas The correct sequence of the descending order, in terms of the consump-tion of natural gas by them is

(a) 1, 3, 2, 4

(b) 1, 3, 4, 2

(c) 2, 1, 3, 4

(d) 2, 4, 3, 1

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q15. The jet aircrafts fly very easily and smoothly in the lower stratosphere. What could be the appropriate explanation ?

1. There are no clouds or water vapour in the lower stratosphere.

2. There are no vertical winds in the lower stratosphere.

Which of the statements given above is/are correct in this context ?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q16. Contour bunding is a method of soil conservation used in

(a) desert margins, liable to strong wind action

(b) low flat plains, close to stream courses, liable to flooding

(c) scrublands, liable to spread of weed growth

(d) None of the above

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q17. The phenomenon of ‘demographic dividend’ of a country relates to

(a) a sharp decline in total population

(b) an increase in working age population

(c) a decline in infant mortality rate

(d) an increase in sex ratio

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q18. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below:

List I List II

(Rock Type) (Example)

A. Plutonic igneous rock 1. Coarse grained granule

B. Hypabyssal igneous rock 2. Pegmatite

C. Sedimentary rock 3. Anthracite coal

D. Metamorphic rock 4. Talc

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 1 2 4 3

(c) 2 3 4 1

(d) 4 2 1 3

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q19. Which of the following is not correct with respect to Jet Streams?

(a) Jet streams are strong winds with normal speed of 100 to 300 km/hr

(b) Discovery of the Jet Streams was made by American airplanes during the World War I

(c) Jet streams shift polewards during summer and equatorwards during winter season.

(d) Velocity of the Jet stream in winter is almost twice the velocity the summer.

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q20. Consider the following statements:

1. The Islamic calendar is twelve days shorter than the Gregorian calendar

2. The Islamic calendar began in AD 632

3. The Gregorian calendar is a solar calendar

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1only (b) 1 and 2 only

(c) 1 and 3 only (d) 3 only

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q21. Match the following List I List II

(Coal fields) (State)

A. Ramgarh 1. Jharkhand

B. Umaria 2. Madhya Pradesh

C. Kamptee 3. Maharashtra

D. Kalakot 4. Jammu and Kashmir

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 1 4 3

(c) 3 2 1 4

(d) 4 3 2 1

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q22. Consider the map of India given below :

The map shows :

Description: D:\MCQS Table\images\IAS Prelim General Studies 1979 - Think Tank of Kiran Prakashan_Page_269_Image_0002.jpg

(a) an ischyet

(b) all-India water divide

(c) a combination of national highways

(d) a combination of major railway routes

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q23. Consider the Climograph given below:

M J J A S N O D J F M A RAW SCORCHING MUGGY KEEN 5 10 20 30 40 T-BULB TEMPERATURE °C The above climograph relates to

(a) North-western region of India

(b) Southern region of India

(c) Mid-central region of India

(d) North-eastern region of India

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q24. The mass of Earth is times greater than the mass of the moon.

(a) 40 (b) 81

(c) 91 (d) 61

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q25. Match the items of List I with the items of List II.

List I

(Pass) List II

(Connect between)

A. Jelep La 1. Ladakh with Tibet

B. Sansar Pass 2. Darjiling with Lhasa

C. Nathu La 3. Leh to Kashmir

D. Shipki La 4. Gangtok to Lhasa

(a) A-3, B-2, C-4, D-1

(b) A-2, B-3, C-1, D-4

(c) A-1, B-2, C-3, D-4

(d) A-2, B-3, C-4, D-1

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q26. The ports on either end of the Suez canal are

(a) Cairo and Alexandria

(b) Suez and Cairo

(c) Cairo and Port Said

(d) Port Said and Suez

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q27. Contour bunding is a method of soil conservation used in

(a) desert margins, liable to strong wind action

(b) low flat plains, close to stream courses, liable to flooding

(c) scrublands, liable to spread of weed growth

(d) None of the above

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q28. On the above map of India, the shaded districts are those in which a particular tribal group constitutes more than 50% of the tribal population. What is that particular tribal group?

(a) Gonds (b) Bhils

(c) Nagas (d) Santhals

Ans: (d)

CSE CSAT Paper-I

Q29. Consider the following statements regarding land and sea breezes and select the correct answer using the code given below:

1. They are more pronounced in the tropical zone

2. Sea breezes are more effective at night time

3. The effect of land and sea breezes decreases with latitude

4. Land breeze has smaller seaward penetration than the landward penetration of sea breeze.

Code:

(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3 and 4

(c) 1, 2 and 4 (d) 1, 3 and 4

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q30. Which of the following states shares its border with maximum number of Indian states?

(a) Madhya Pradesh (b) Andhra Pradesh

(c) Chhattisgarh (d) Assam

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q31. Dul Hasti power station is based on which of the following rivers?

(a) Beas (b) Ravi

(c) Chevab (d) Satluj

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q32. According to the latest census figures sex ratio in India is

(a) declining

(b) stable

(c) increasing

(d) fluctuating

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q33. The rough outline map shows a portion of the Middle East. The countries labelled A, B, C and D are respectively :

(a) Syria, Iraq, Jordan and Saudi Arabia

(b) Syria, Iraq, Saudi Arabia and Jordan

(c) Iraq, Syria, Saudi Arabia and Jordan

(d) Iraq, Syria, Jordan and Saudi Arabia

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q34. The heaviest rainfall is recorded in

(a) Mediterranean regions

(b) temperate regions

(c) equatorial regions

(d) tropical mountain areas

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q35. Which of the following nutrients helps in the fruit forming stage in plants?

(a) Hydrogen (b) Oxygen

(c) Nitrogen (d) Potassium

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q36. Which of the following two gulfs are connected by Hormuz Strait?

(a) Persian Gulf—Gulf of Oman

(b) Persian Gulf—Gulf of Aden

(c) Gulf of Aden—Gulf of Oman

(d) Persian Gulf—Gulf of Aquaba

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q37. Consider the following statements :

1. The equatorial forests are evergreen.

2. The Mediterranean region has deciduous forests of broad leaved trees.

3. Taiga forests are found in Kashmir.

Which of the statements given above are correct ?

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3

(c) 1 and 3 (d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q38. Statement I Wind is deflected to the right in Northern Hemisphere and to the left in Southern hemisphere from its normal course.

Statement II Earth rotates from West-to-East.

(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I

(b) Both the statements are individualy true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I

(c) Statement I is true, but Statement II is false

(d) Statement I is false, but Statement ll is true

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q39. Consider the following pairs:

1. Young Fold mountains : The Appalachians

2. Old Fold mountains : The Alps

3. Block mountains : The Urals

4. Volcanic mountains : The Salt Range

Which of the above pairs are correctly matched?

(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 1, 2, 3 only

(c) 2, 3, 4 only (d) None

Ans: (d)

CSE CSAT Paper-I

Q40. Match the following List I List II

(Peaks) (Hill Range)

A. Gurushikhar 1. Anaimalai

B. Dada Beta 2. Aravali

C. Annaimudi 3. Nilgiri

D. Dhupgarh 4. Satpura

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 3 4 1

(c) 3 4 2 1

(d) 2 3 1 4

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q41. Match the following:

List I List II

(Industry) (Basic raw material)

A. Iron and steel 1. Limestone

B. Paper 2. Coal

C. Cement 3. Softwood

D. Aluminium 4. Hydroelectricity

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 3 4 1

(c) 2 3 1 4

(d) 4 1 3 2

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q42. In the given figure, the site of the Tehri dam has been labeled as

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q43. Which one of the areas marked as A, B, C and D in the given figure of the cyclone, witnesses heavy torrential short-duration rainfall accompanied by thunderstorms?

(a) A

(b) B

(c) C

(d) D

Ans: (d)

CSE General Studies Paper-I

Q44. The sequence of layers of atmosphere from earth to upwards is

(a) troposphere, tropopause, stratosphere, stratopause, mesosphere, mesopause, ionosphere (thermosphere, thermopause, exosphere)

(b) troposphere, stratosphere, stratopause, mesosphere, ionosphere

(c) troposphere, tropopause, stratosphere, thermosphere, exosphere

(d) troposphere, tropopause, stratosphere, mesosphere, exosphere, thermosphere, thermopause

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q45. The Narmada basin is bounded on the North by the Vindhya, on the east by the ______ range, on the south by the Satpura and on the west by the Arabian sea.

(a) Maikala (b) Partapa

(c) Baikala (d) Lothal

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q46. Claims to the historical Macedonian territory have been a bone of contention between which of the following countries?

(a) Portugal and Spain (b) Bulgaria and Greece

(c) Romania and Bulgaria (d) Portugal and Greece

Ans: (b)

CDS Combined Defence Services Exam

Q47. Match the following

A. Tropical evergreen forests 1. 100-200 cm

B. Tropical deciduous forests 2. Above 200 cm

C. Tropical dry forests 3. Less than 50 cm

D. Arid forests 4. Above 300 cm

5. 50-100 cm List I

(Natural Vegetation of India) List II

(Annual Rainfall Received)

Codes:

A B C D A B C D

(a) 1 2 5 3 (b) 4 3 1 5

(c) 2 1 5 3 (d) 2 1 3 4

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q48. Horse latitudes lie within the atmospheric pressure belts of

(a) Polar high (b) Equatorial low

(c) Sub-tropical high. (d) Sub-polar low

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q49. Examine the following statements and select the correct answer using the codes given below:

1. A front is formed when air masses with different characteristics meet each other.

2. A front is a sharp boundary between two air masses.

3. A front formed between polar and tropical air masses is known as polar front.

Code:

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3

(c) 1 and 3 (d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q50. Consider the following statements and select the correct answer by using the codes given below.

1. The Tarai is a narrow tract of the North Indian Plain running in east-west direction just south of Bhabar.

2. It is marked by the underground streams.

3. The Tarai belt is not fit for agriculture.

Code:

(a) 1 only (b) 2 only

(c) 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q51. The east-west corridor of the Golden Quadrilateral connects which of the following places.

(a) Silchar and Porbandar

(b) Guwahati and Ahmedabad

(c) Kandla and Tinsukia

(d) Itanagar and Jamnagar

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q52. Nanda Devi peak forms a part of:

(a) Assam Himalayas

(b) Kumaon Himalayas

(c) Nepal Himalayas

(d) Punjab Himalayas

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q53. In the map given below, four islands of Indian Ocean region i.e. (a) Seychelles, (b) Chagos, (c) Mauritius and (d) Socatra are marked as 1, 2, 3 and 4. Match them and select the correct answer from the codes given below Islands not to scale 4 3 1 2

Codes :

A B C D

(a) 1 3 4 2

(b) 3 1 2 4

(c) 1 3 2 4

(d) 3 1 4 2

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q54. The water cycle is

(a) exchange of water between the earth and atmosphere

(b) movement of water between the earth and atmosphere

(c) both are correct

(d) none of these

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q55. The expression of earliest volcanic activity in India is found in

(a) Dalma Hill of Bihar

(b) North Western Deccan Plateau

(c) Buldhana district of Maharashtra

(d) Kumaon Hill Region

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q56. In which one of the following areas is monsoon climate found?

(a) Pacific Coast of Columbia

(b) South-Eastern United States

(c) Southern Part of South Africa

(d) Central California

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q57. Which one among the following is the type of the Comoros Islands, which lie in the Indian Ocean between Northern Madagascar and the African Coast?

(a) Volcanic (b) Glacial eroded

(c) Eolian deposited (d) Folded

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q58. Consider the following statements:

1. Alluvial fans and alluvial cones are formed by the depositional work of rivers at the foothill.

2. Coalescing of a number of adjacent alluvial fans leads to formation of a flood plain

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q59. In Koppen’s classification of world climate, tropical wet climate is represented by which of the following?

(a) Af (b) Am

(c) Aw (d) None of these

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q60. Match list I with list II and select the correct answer using the code given below List I List II

(River) (Tributary)

A. Mahanadi 1. Ib

B. Godavari 2. Indravati

C. Krishna 3. Musi

D. Kaveri 4. Hemavati

Code:

A B C D

(a) 3 1 4 2

(b) 1 3 2 4

(c) 1 2 3 4

(d) 4 2 1 3

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q61. Which of the following is the most urbanised state of India?

(a) Maharashtra (b) Mizoram

(c) Goa (d) Gujarat

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q62. From North towards South, which one of the following is the correct sequence of the given rivers in India?

(a) Shyok – Spiti – Zaskar – Satluj

(b) Shyok – Zaskar – Spiti – Satluj

(c) Zaskar – Shyok – Satluj – Spiti

(d) Zaskar – Satluj – Shyok – Spiti

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q63. An under cone is

(a) a small volcano, between 100 and 400 m tall

(b) made up of exploded rock blasted out of a central vent at a high velocity

(c) developed from magma of basaltic to intermediate composition (andesite)

(d) all are correct

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q64. The place where material is excavated when the zone of maximum stream velocity approaches the stream’s bed is called

(a) scoured pools (b) riffles

(c) ox-bow lakes (d) flood plain

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q65. Consider the following statements with reference to doldrums:

1. Doldrums comprise the equatorial belt of low atmospheric pressure.

2. The trade winds converge at doldrums.

3. There is strong upward movement of air in doldrums.

4. Doldrums are characterized by turbulent weather.

Which of the statements given above are correct ?

(a) 1 and 2 only (b) 3 and 4 only

(c) 1, 2 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q66. Which among the following is the major item of export from Paradeep Port?

(a) Rice (b) Tea

(c) Fish (d) Iron ore

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q67. Which one among the following statements regarding Chinook winds is not correct?

(a) These are local winds

(b) They descend along the Eastern slopes of the rocky mountain in mid-latitudes

(c) They bring lots of rain with them

(d) They benefit agriculture

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q68. Match the following List I List II

(Process) (Features)

A. Plucking 1. Grooving

B. Deflation 2. Cirques

C. Abrasion 3. Ponors

D. Solution 4. Desert pavements

Code:

A B C D

(a) 2 4 1 3

(b) 4 2 3 1

(c) 1 2 3 4

(d) 3 1 4 2

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q69. Match List I with List II and find out the correct answer by using the code given below List I List II

(Mountain Peaks) (Country)

A. Elbrus 1. U.S.A.

B. Mt. Elbert 2. Russia

C. Nupise 3. Nepal

D. Ararat 4. Turkey

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 1 4 3

(c) 2 1 3 4

(d) 3 4 1 2

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q70. Which of the following rivers originate from the Amarkant Plateau?

(a) Narmada and Son

(b) Mahanadi and Brahmani

(c) Narmada and Tapi

(d) Son and Brahmani

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q71. Which of the following regions of India is now regarded as an `ecological hot spot’?

(a) Western Himalayas

(b) Eastern Himalayas

(c) Western Ghats

(d) Eastern Ghats

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q72. Which two countries follow China and India in the decreasing order of their populations?

(a) Brazil and USA

(b) USA and Indonesia

(c) Canada and Malaysia

(d) Russia and Nigeria

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q73. Consider the following statements :

1. Either of the two belts over the oceans at about 30 to 35 N and S Latitudes is known as Horse Latitude.

2. Horse latitudes are low pressure belts.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q74. The term panplane refers to

(a) A level surface formed by wind erosion.

(b) A plane formed by joining of flood-plains.

(c) A level surface formed by the fluvial cycle at the old age.

(d) A level plain formed by human intervention.

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q75. Which of the following is not true with regard to the coastal plains of India?

(a) The west coast has a narrow alluvial margin interspersed by hilly terrain

(b) The eastern coast has a wide plain with well developed deltas of the major rivers

(c) The west coast has little indentation except towards the south

(d) The west and east coasts have the same alluvial features

Ans: (d)

CSE General Studies Paper-I

Q76. Which of the following minerals found in a natural way in the state of Chhattisgarh?

1. Bauxite 2. Dolomite

3. Iron ore 4. Tin

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 3

(c) 2 and 4 (d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q77. Consider the following pairs:

List I (Sea) List II (Ocean)

1. Kara Sea : Atlantic Ocean

2. Baltic Sea : Arctic Ocean

3. Weddell Sea : Southern Ocean

4. Coral Sea : Pacific Ocean

Which of the above pairs are correctly matched?

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only

(c) 3 and 4 only (d) None

Ans: (c)

CDS Combined Defence Services Exam

Q78. Where are the Balearic Islands located?

(a) Mediterranean Sea (b) Black Sea

(c) Baltic Sea (d) North Sea

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q79. Winter rainfall in North-West India is caused by

(a) South-West Monsoon

(b) Retreating monsoon

(c) Tropical cyclones

(d) Western Disturbances

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q80. With reference to, the river Luni, which one of the following statements is correct?

(a) It flows into Gulf of Khambhat

(b) It flows into Gulf of Kuchchh

(c) It flows into Pakistan and merges with a tributary of-Indus

(d) It is lost in the marshy land of the Rann of Kuchchh

Ans: (d)

CSE CSAT Paper-I

Q81. Which one of the following is the characteristic climate of the Tropical Savannah Region?

(a) Rainfall throughout the year

(b) Rainfall in winter only

(c) An extremely short dry season

(d) A definite dry and wet season

Ans: (d)

Civil Services Prelims Exam

Q82. Luni River is in

(a) Punjab

(b) Rajasthan

(c) Gujarat

(d) Himachal Pradesh

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q83. Which one of the following is depositional landform ?

(a) Stalagmite (b) Lapis

(c) Sinkhole (d) Cave

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q84. Where does Indus river empty itself?

(a) Andaman Sea (b) Arabian Sea

(c) Bay of Bengal (d) Red Sea

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q85. Cordillera in North America is a

(a) river basin (b) high plateau

(c) inland lake (d) mountain system

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q86. Which of the following statements regarding submarine canyons are wrong?

(a) They tend to have steep side slopes

(b) Most canyons are formal by turbidity currents

(c) There are no tributaries of the submarine canyons

(d) They are similar to youthful river valleys on the land but are much deeper than the river valleys on the land.

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q87. The waterfall ‘Victoria’ is associated with the river

(a) Amazon (b) Missouri

(c) St. Lawrence (d) Zambezi

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q88. Match the following List I List II

(Type of climate (Area in India) according to Koeppen)

A. Cwg 1. U.P

B. Dfc 2. A r u n a c h a l Pradesh

C. Et 3. Uttarakhand

D. E 4. Jammu and Kashmir

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 3 4 1

(c) 3 4 1 2

(d) 4 3 2 1

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q89. Maximum production of paddy per unit water consumption can be best achieved in a GEOGRAPHY

(a) Nonporous soil

(b) Porous soil

(c) Impervious soil

(d) Soil that allows slow percolation

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q90. Consider the following States :

1. Arunachal Pradesh

2. Himachal Pradesh

3. Mizoram In which of the following states do “Tropical Wet Evergreen Forests” occur?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q91. cartography is

(a) mapmaking

(b) mapmaking through graphic representation

(c) mapmaking through measurement of the surfaces of the Earth

(d) All of these

Ans: (d)

CSE CSAT Paper-I

Q92. Which of the following mountain chains has two dissimilar types of vegetation on its two slopes?

(a) Aravalis

(b) Vindhyas

(c) Eastern Ghats

(d) Western Ghats

Ans: (d)

Civil Services Prelims Exam

Q93. The seaward extension of the continent from shoreline to the continental edge is called

(a) Continental rise (b) Continental slope

(c) Continental shelf (d) None of the above

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q94. Which one of the following is the oldest mountain range in India?

(a) Himalayas (b) Aravalli

(c) Satpura (d) Nilgiri

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q95. Which one of the following is correct? The Palghat Gap serves inland communications from

(a) Madurai to Thiruvananthapuram

(b) Chennai to Kochi

(c) Pune to Mumbai

(d) Bangaluru to Mangalore

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q96. Which of the following factors of ocean current formation is specific to the North Indian Ocean?

(a) Salinity difference (b) Shape of coasts

(c) Evaporation (d) Change of seasons

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q97. Which of the following statements is not correct?

(a) In New Zealand, sex ratio is expressed in terms of number of females per hundred males.

(b) In U.S.A. sex ratio is expressed in terms of number of males per hundred females.

(c) In India, sex ratio is expressed in terms of number of females per thousand males.

(d) In the Russian Federation, sex ratio is expressed in terms of number of males per thousand females.

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q98. Consider the following statements:

1. India needs at least 33 percent of its total area to be covered by forests for a proper ecological balance

2. Deforestation has taken place in areas where forests are needed the most.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

CDS Combined Defence Services Exam

Q99. Match the following :

A. Lignite : 1. Jharia

B. Coal : 2. Hazaribagh

C. Mica : 3. Neyveli

Select the correct answer using the codes given below:

A B C

(a) 3 1 2

(b) 1 2 3

(c) 3 2 1

(d) 1 3 2

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q100. Earthquakes are caused due to

(a) Volcanic eruptions

(b) Landslides

(c) Cyclones

(d) Movement of a part of earth’s surface on account of the faulting of rocks

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Part 19. Geography Question Bank

Q1. Geological time is

(a) scale of geological history of Earth

(b) time of geological past

(c) time from which a geologist has got samples

(d) none of these

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q2. India lies in the northern hemisphere between the _ _ _ _ _ _ _ _ _ parallel to the latitude and the meridians of the longitude.

(a) 8°4′ N and 37°6′ N; 8°7′ E and 9°25′ E

(b) 8°7′ N and 9°25′ N; 8°4’E and 37°6′ E

(c) 10°5′ N and 30°6′ N; 10°8′ E and 40° 30′ E

(d) 10°8′ N and 40°30′ N; 10°5′ E and 30°6′ E

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q3. A new type of El Nino called El Nino Modoki appeared in the news. In this context, consider the following statements:

1. Normal El Nino forms in the Central Pacific Ocean whereas El Nino Modoki forms in Eastern Pacific Ocean

2. Normal El Nino results in diminished hurricanes in the Atlantic Ocean but El Nino Modoki results in a greater number of hurricanes with greater frequency.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q4. The Tropic of Cancer does not pass through

(a) Orissa (b) Tripura

(c) Chhattisgarh (d) Rajasthan

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q5. Which one of the following is the correct order in which the following cities are located from West to East?

(a) Alwar-Gorakhpur-Ranchi-Bhagalpur

(b) Bhagalpur-Ranchi-Alwar-Gorakhpur

(c) Ranchi-Alwar-Bhagalpur-Gorakhpur

(d) Gorakhpur-Bhagalpur-Ranchi-Alwar

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q6. Which of the following are the major factors responsible for the monsoon type of climate in India?

1. Location

2. Thermal contrast

3. Upper air circulation

4. The Himalayan Mountains

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 4 only (b) 1, 2, 3 and 4

(c) 2, 3 and 4 only (d) 1, 2 and 3 only

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q7. Apart from Tamil Nadu (Neyveli), lignite is found at

(a) Gujarat

(b) Uttar Pradesh

(c) West Bengal

(d) Orissa

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q8. Match the columns :

List-I

A. Southeastern coast of U.S.A.

B. West coast of South Africa

C. Southwestern coast of South America

D. Southeastern coast of Japan List-II

1. Florida current

2. Kuroshio current

3. Beneguella current

4. Peruvian current

Select the correct answer from the codes given below:

A B C D

(a) 2 3 4 1

(b) 1 3 4 2

(c) 1 4 3 2

(d) 2 4 3 1

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q9. Which one of the following is associated with Indian Agriculture?

(a) I.C.A.R. (b) I.C.C.R.

(c) I.C.M.R. (d) I.C.W.A

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q10. The most prominent gases in the atmosphere, in terms of volume, are

(a) nitrogen and methane

(b) nitrogen and oxygen

(c) oxygen and carbon dioxide

(d) hydrogen and nitrogen

Ans: (b)

CSE CSAT Paper-I

Q11. Which of the following is/are West flowing river(s) of India?

1. Mahanadi 2. Krishna

3. Narmada 4. Cauvery

Select the correct answer using the codes given below

(a) 1, 2 and 4 (b) 2 and 3

(c) Only 3 (d) 1 and 3

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q12. Mist is a result of which one of the following

(a) Condensation (b) Evaporation

(c) Sublimation (d) Saturation

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q13. Match list I with list II and select the correct answer using the code given below:

List I List II

(Atmospheric layer) (Special feature)

A. Troposphere 1. Mother of pearls

B. Stratosphere 2. Normal lapse rate

C. Ionosphere 3. Aurora Borealis

D. Mesosphere 4. Rise in temperature

Code:

A B C D

(a) 4 2 1 3

(b) 3 4 1 2

(c) 2 1 3 4

(d) 1 3 4 2

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q14. Which of the following are the chief sources of hard wood timber?

1. Tropical evergreen forests

2. Tropical deciduous forests

3. Temperate broad leaved forests

4. Temperate coniferous forests

Code:

(a) 1 and 2 (b) 3 and 2

(c) 3 and 4 (d) 2 and 4

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q15. Consider the following statements:

1. Food crops get the top priority in almost all parts of India.

2. Different parts of the country are suitable for producing both the tropical and the temperate crops.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q16. Important oil fields of the Brahmaputra Valley include

(a) Digboi and Kilboi

(b) Lunej and Ankhleshwar

(c) Badarpur and Masimpur

(d) Naharkatia and Moran

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q17. Fog is common around Newfoundland coast because

(a) Icebergs melt around the coast

(b) Warm and cold currents meet

(c) The rainfall is heavy

(d) High tides cause storms

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q18. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List I

(Dam) List II

(River)

A. Nagarjunasagar 1. Mahanadi

B. Matatilla 2. Barakar

C. Maithon 3. Krishna

D. Hirakud 4. Betwa

Codes:

A B C D

(a) 3 1 2 4

(b) 1 4 3 2

(c) 3 4 2 1

(d) 4 2 3 1

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q19. Injurious ultraviolet radiations are mostly prevented from reaching the land surface as these are absorbed mostly by which one of the following?

(a) Stratosphere (b) Troposphere

(c) Ionosphere (d) Mesosphere

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q20. Which one of the following statements is correct?

(a) Red soil lie on the periphery of the Peninsular plateau

(b) The laterite soils are more acidic on the low-lying areas than on the higher areas

(c) Alluvial soils are poor in potash and phosphorus

(d) Black soils are rich in phosphorous, nitrogen and organic matter

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q21. Which one of the following statements concerning the natural vegetation of India is not correct?

(a) Sal is found in moist deciduous forests.

(b) Casuarina is largely found along the coastal region of Tamil Nadu.

(c) Deodar is a coniferous species of tree.

(d) Shola forests are found mainly on the upper reaches of Himalaya.

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q22. Between heights of 20 to 50 km in the stratosphere the temperature rises from about –55ºC to 0ºC because of:

(a) Large absorption of solar radiation by pure air.

(b) Lack of vertical movement of air.

(c) Presence of ozone gas.

(d) Presence of minute particles.

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q23. Dnipropetrovsk Street producing centre lies in which of the following countries?

(a) Russian Federation (b) Georgia

(c) Ukraine (d) Belarus

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q24. Consider the following pairs:

Ore Metal

1. Bauxite : Aluminium

2. Wolfram : Tungsten

3. Pyrites : Lead

Which of the above pairs is/are correctly matched?

(a) 1 and 2 (b) 1 and 3

(c) 1, 2 and 3 (d) None

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q25. The Jharkhand region is spread over

(a) Bihar and Madhya Pradesh only

(b) Bihar and Orissa only

(c) Bihar, Orissa, Madhya Pradesh and West Bengal

(d) Madhya Pradesh, Orissa and West Bengal only

Ans: (b)

CDS Combined Defence Services Exam

Q26. Tropic of Capricorn in located at

(a) 23° 27’ N of the equator

(b) 23° 27’ S of the equator

(c) 66° 30’ N of the equator

(d) 66° 30’ S of the equator

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q27. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below:

List I

(Mining area) List II

(Mineral)

A. Kudremukh 1. dolomite

B. Mosabani 2. bauxite

C. Birmitrapur 3. iron ore

D. Lohardaga 4. copper

Codes:

A B C D

(a) 4 3 1 2

(b) 3 4 1 2

(c) 3 2 1 4

(d) 3 4 2 1

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q28. Normally, the temperature decreases with the increase in height from the Earth’s surface, because

1. the atmosphere can be heated upwards only from the Earth’s surface.

2. there is more moisture in the upper atmosphere.

3. the air is less dense in the upper atmosphere.

Select the correct answer using the codes given below :

(a) 1 only (b) 2 and 3

(c) 1 and 3 (d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q29. The hill range that separates the State of Manipur from the State of Nagaland is known as

(a) Arakan hills (b) Patkai hills

(c) Barail hills (d) Manipur hills

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q30. What are the main constituents of biogas?

(a) Methane and sulphur dioxide

(b) Methane and carbon dioxide

(c) Methane, hydrogen and nitric oxide

(d) Methane and nitric oxide

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q31. Which of the following pairs is/are correctly matched?

1. Asymmetrical fold : On e l imb mo r e inclined than the other

2. Monoclinal fold : Both the limbs are equally inclined

3. Isoclinal fold : Bo t h l imb s a r e inclined in the same direction

4. Recumbent fold : One limb is inclined and the other is vertical

Code:

(a) 1 and 2 only (b) 1 and 3 only

(c) 1, 2 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q32. Which of the following is/are correctly matched?

1. Doldrum : Equatorial low pressure belt

2. Horse latitudes : Sub-polar low pressure belt

3. Torrid zone : Sub-tropical high pressure belt

(a) 1 only (b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3only (d) 1, 2 and 3

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q33. Consider the following countries

1. U.S.A 2. China

3. Mongolia 4. Brazil

5. Kazakhastan 6. Tanzania

Which of the above countries are smaller than India with respect to area?

(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 4 only

(c) 4, 5, and 6 only (d) 3, 5 and 6 only

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q34. Consider the map given below :

The divisions along India’s coastal region indicate

Description: D:\MCQS Table\images\IAS Prelim General Studies 1979 - Think Tank of Kiran Prakashan_Page_269_Image_0003.jpg

(a) coastal pollution zones

(b) salinity density isopleths

(c) the areas upto which sovereignty extend

(d) underwater relief contours

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q35. Which of the following places have their standard times, that are the same as GMT?

1. Accra 2. Dublin

3. Madrid 4. Lisbon

Choose the correct answer from the codes given below:

(a) 1, 2 and 3

(b) 1, 3 and 4

(c) 1, 2 and 4

(d) 2, 3 and 4

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q36. There are major continents on the earth’s surface.

(a) six (b) seven

(c) eight (d) five

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q37. Match the items of List I with the items of List II.

List I List II

A. Length of Indian Land Borders 1. 15,200 km

B. Length of Indian Coastline 2. 7,516.6 km

C. Distance from east to west 3. 2,933 km

D. Distance from north to south 4. 3,214 km

(a) A-1, B-2, C-3, D-4 (b) A-4, B-3, C-2, D-1

(c) A-1, B-2, C-4, D-3 (d) A-2, B-1, C-3, D-4

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q38. Which one of the following town is located in the New England state of the USA?

(a) Boston (b) Chicago

(c) Milwauki (d) St. Paul

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q39. Which one of the following sets of conditions is necessary for a good crop of wheat?

(a) Moderate temperature and moderate rainfall

(b) High temperature and heavy rainfall

(c) High temperature and moderate rainfall

(d) Low temperature and low rainfall

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q40. Which one of the following places is not located on the bank of river Ganga?

(a) Uttarkashi (b) Kanpur

(c) Fatehpur (d) Bhagalpur

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q41. Consider the following statements:

1. Old Faithful Geyser of Yellowstone Park is located in Nevada State of U.S.A

2. In the Great Geyser of Iceland, there is a saucer shaped depression above the pipe

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q42. Strong land and sea breezes can be observed in the:

(a) Mediterranean Sea

(b) Baltic Sea

(c) Bering Sea

(d) Caribbean Sea

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q43. Match list I with list II and find out the correct answer by using the codes given below:

List I List II

(State) (Capital)

A. Telangana 1. Bengaluru

B. Karnataka 2. Hyderabad

C. Tripura 3. Aizawl

D. Mizoram 4. Agartala

Code:

A B C D

(a) 2 4 1 3

(b) 4 2 3 1

(c) 2 1 4 3

(d) 3 1 2 4

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q44. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:

List I : List II

(Minerals) : (Typical areas of Occurrence)

A. Coal : 1. Bhandara

B. Gold : 2. Karanpura

C. Mica : 3. Hutti

D. Manganese : 4. Nellore

Codes :

A B C D

(a) 1 3 2 4

(b) 2 3 4 1

(c) 3 4 2 1

(d) 2 1 4 3

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q45. About 50% of the world population is concentrated between the latitudes of

(a) 5°N and 20°N

(b) 20°N and 40°N

(c) 40°N and 60°N

(d) 20°S and 40°S

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q46. The immediate cause for the SE Trades to cross the equator and blow as SW monsoon winds over India is the

(a) intense low pressure over Tibet

(b) heated Ganga plain

(c) intense low pressure area of Thar

(Rajasthan)

(d) high temperature over Chhotanagpur plateau

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q47. Old chicks, Coorgs, Kents are the important varieties of which of the following crops?

(a) Coffee (b) Tea

(c) Rubber (d) Jute

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q48. The Kiel canal connects

(a) Caribbean sea and Pacific Ocean

(b) Bering sea and Chukchi sea

(c) Red sea and Mediterranean sea

(d) Baltic sea and North sea

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q49. Which of the following is/are unique characteristic/ characteristics of equatorial forests?

1. Presence of tall, closely set trees with crowns forming a continuous canopy

2. Coexistence of a large number of species

3. Presence of numerous varieties of epiphytes

Select the correct answer using the codes given below.

(a) 1 only (b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

CSE CSAT Paper-I

Q50. Statement I Most of the East flowing rivers over the Deccan plateau have deltas at their mouth.

Statement II These rivers have courses through soft rocks of the Deccan plateau.

(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I

(b) Both the statements are individualy true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I

(c) Statement I is true, but Statement II is false

(d) Statement I is false, but Statement ll is true

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q51. Consider the following statements regarding Fold Mountains:

1. They are some of the tallest mountains in the world

2. They have come out of geosynclines

3. The Nilgiri hills in India represent a good example of Fold Mountains.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) 3 only (d) 1 and 2 only

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q52. Consider the following statements:

I. Smog is a mixture of fog and smoke.

II. It appears over urban and industrial areas.

(a) I is correct

(b) II is correct

(c) I and II are correct

(d) Neither I nor II is correct

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q53. Match the following List I List II

(Lake) (State)

A. Vembanad Lake 1. Andhra Pradesh

B. Pulicat Lake 2. Kerala

C. Chilka Lake 3. Rajasthan

D. Sambhar Salt Lake 4. Odisha

Code:

A B C D

(a) 2 4 3 1

(b) 2 1 4 3

(c) 1 2 3 4

(d) 3 1 4 2

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q54. Consider the following statements:

1. Sugar industry is a raw material oriented industry.

2. There is a gradual shifting of sugar industry from the peninsular India to north India.

Code:

(a) Only 1 is correct

(b) Only 2 is correct

(c) Both 1 and 2 are correct

(d) Neither 1 nor 2 is correct

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q55. Which one of the countries labelled as 1, 2, 3 and 4 on the given map was granted membership of G -15 in its VII Summit at Kuala Lumpur?

AFRICA 1 2 3 4

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q56. The temperature increases rapidly after

(a) Ionosphere

(b) Exosphere

(c) Stratosphere

(d) Troposphere

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q57. Which of the following items in the columns is/are matched correctly?

List I List II

A. Koyali Refinery 1. USA

B. Barauni Refinery 2. Soviet Union

C. Guwahati Refinery 3. Romania

D. Haldia Refinery 4. Germany

(a) B and C (b) A and B

(c) C and D (d) A and D

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q58. Through which one of the following Straits, does a tunnel connect the United Kingdom and France?

(a) Davis Strait (b) Denmark Strait

(c) Strait of Dover (d) Strait of Gibraltar

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q59. Match the following

A. Manas 1. Meghalaya

B. Pachmarhi 2. Asom

C. Nokrek 3. Madhya Pradesh

D. Achanakmar Amarkantak 4. Chhattisgarh List I

(Biosphere Reserve) List II

(Places)

Codes :

A B C D A B C D

(a) 4 3 1 2 (b) 2 1 3 4

(c) 4 1 3 2 (d) 2 3 1 4

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q60. Which of the following statements regarding red soils of India is/are correct?

1. The colour of the soil is red due to ferric oxide content.

2. Red soils are rich in lime, humous and potash.

3. They are porous and have friable structure.

Select the correct answer using the code given below

(a) Only 1 (b) 1 and 3

(c) 2 and 3 (d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

CSE CSAT Paper-I

Q61. Which of the following statements is not correct?

(a) Physical weathering is mainly confined to desert areas and cold regions.

(b) Rocks are decomposed under chemical weathering.

(c) Oxidation chemical weathering is most effective on calcareous rocks.

(d) Granular disintegration takes place on rocks composed of coarse mineral grains and having different colours.

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q62. Consider the following statements:

1. Cold front has a sleeper slope than warm front.

2. Weather along a warm front changes more quickly than along cold front.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q63. Consider the following statements:

(a) Bhangar is composed of old alluvium.

(b) Bhangar is always above the level of the flood plains

(c) It is often impregnated with calcareous concretions

(d) It does not contain any fossils of animals

Which of the above statements is not correct?

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q64. Consider the following statements:

1. Longitude of Jabalpur’s location is between those of Indore and Bhopal

2. Latitude of Aurangabad’s location is between those of Vadodara and Pune

3. Bangalore is situated more southward than Chennai.

Which of these statements is/are correct?

(a) 1 and 3

(b) Only 2

(c) 2 and 3

(d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q65. Consider the following statements:

1. Ocean currents are the slow-surface movement of water in the ocean.

2. Ocean currents assist in maintaining the Earth’s heat balance.

3. Ocean currents are set in motion primarily by prevailing winds.

4. Ocean currents are affected by the configuration of the ocean.

Which of these statements are correct?

(a) 1 and 2

(b) 2, 3 and 4

(c) 1, 3 and 4

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q66. Turkey is located between

(a) Black Sea and Caspian Sea

(b) Black Sea and Mediterranean Sea

(c) Gulf of Suez and Mediterranean Sea

(d) Gulf of Aqaba and Dead Sea

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q67. Over 90% of the world’s biomass is in

(a) tropical rain forests (b) freshwater wetlands

(c) topsoils (d) oceans

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q68. Which one of the statements is not correct with respect to Koppen’s classification of world climates?

(a) ‘B’ climates are based on the amount of rainfall.

(b) ‘A’ climate has no month with temperature below 18ºC

(c) ‘E’ climates have average temperature of the warmest month above 10ºC

(d) ‘BW’ represents desert climate.

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q69. Match list I with list II and select the correct answer using the codes given below List I (River) List II (Source)

A. Mahanadi 1. Amarkantak Plateau

B. Godavari 2. Mahabaleshwar

C. Krishna 3. Trimbak Plateau

D. Narmada 4. Dandakaranya

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 3 4 1

(c) 3 2 1 4

(d) 4 3 2 1

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q70. Give correct sequence of number of people speaking following languages.

(a) Hindi, Bengali, Telugu, Marathi

(b) Hindi, Telugu, Bengali, Marathi

(c) Hindi, Marathi, Telugu, Bengali

(d) Hindi, Bengali, Marathi, Telugu

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q71. Which one of the following pairs is not correctly matched?

Monastery : State

(a) Dhankar Monastery : Himachal Pradesh

(b) Rumtek Monastery : Sikkim

(c) Tabo Monastery : Himachal Pradesh

(d) Kye Monastery : Arunachal Pradesh

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q72. Consider the following statements:

1. The axis of the earth’s magnetic field is inclined at 23½° to the geographic axis of the earth.

2. The earth’s magnetic pole in the northern hemisphere is located on a peninsula in northern Canada.

3. Earth’s magnetic equator passes through Thumba in South India.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1, 2 and 3

(b) 2 and 3

(c) 2 only

(d) 3 only

Ans: (d)

CSE General Studies Paper-I

Q73. About 95 per cent of active volcanoes occur at the

I. plate subduction zones

II. transform faults

III. island arcs

IV. mid-oceanic ridges C hoose your answer from the following codes.

(a) I. and II. (b) I. Only

(c) I. and IV. (d) all

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q74. The process that may cause physical weathering or mechanical rupture are

(a) abrasion, crystallisation, pressure release

(b) abrasion, oxidation, hydrolysis

(c) crystallisation, carbonation, thermal insolation

(d) none of these

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q75. Consider the following pairs :

Region Country

1. Chechnya : Russian Federation

2. Darfur : Mali

3. Swat Valley : Iraq

Which of the above pairs is/are correctly matched?

(a) 1 only (b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q76. The expression South Asia usually includes

(a) Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan and SriLanka

(b) Nepal, Bhutan, India, Afghanistan, China, Pakistan and SriLanka

(c) Bangladesh, India, China, Nepal, Japan, Pakistan and Maldives

(d) Bangladesh, Bhutan, China, Maldives, Nepal, Pakistan and Sri Lanka

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q77. Which of the following pairs are correctly matched?

1. Moraines formed at the : Medial moraine sides of a glacier

2. An elongated and narrow : Fiord coastal indentation resulting from drowning of deeps glacial trough

3. A crescent shaped sand : Barchan dune with horns

4. A sudden break in slope : Knick fount of the long profile of a river

Code:

(a) 1, 2 and 3 only (b) 1, 3, and 4 only

(c) 1, 2, 3 and 4 (d) 2, 3 and 4 only

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q78. Arrange the following mountain peaks in descending order of their respective height.

(a) Mount Blanc, Jungfrau, Kamet, Mt Markham

(b) Kamet, Mount Blanc, Mt Markham, Jungfrau

(c) Jungfrau, Kamet, Mount Blanc, Mt Markham

(d) Mt Markham Mt Blanc, Kamet, Jungfrau

Ans: (b)

CSE CSAT Paper-I

Q79. Which of the following statements is not correct?

(a) The Ganga has the fastest growing delta in India

(b) The Krishna delta appears to merge with the Godavari delta

(c) There are more frequent floods caused by Cauvery than Ganga

(d) The Ganga delta is characterized by mangrove forest

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q80. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below List I List II

(Resorts) (States)

A. Chakrata 1. Assam

B. Haflong 2. West Bengal

C. Kalimpong 3. Uttarakhand

D. Kufri 4. Himachal Pradesh

Code:

A B C D

(a) 1 3 2 4

(b) 3 1 4 2

(c) 3 1 2 4

(d) 1 3 4 2

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q81. Where is Copacabana Beach located?

(a) Buenos Aires

(b) Hawaiian Islands

(c) Rio de Janerio

(d) Valletta

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q82. The Earth’s magnetism is due to the presence of

(a) Fe in core

(b) Si and Mg rich rocks in crust

(c) olivine and pyroxeno in upper mantle

(d) Mg and Fe silicate in lower mantle

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q83. The theory suggesting that the continents of South America and Africa were once joined together was the

(a) continental drift theory

(b) tetrahedral theory

(c) Kant’s theory

(d) Ritter’s theory

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q84. Most of the rivers flowing west-ward from the Western Ghats do not form deltas because

(a) of the high gradient

(b) they are too slow

(c) they are not perennial

(d) there is no vegetation

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q85. Oil is found in petroliferous rock. Which one among the following structures demonstrates an ideal trap?

(a) Horizontal structure (b) Fault structure

(c) Synclinal structure (d) Anticlinal structure

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q86. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:

List I List II

(Sea) (Country)

A. Black Sea 1. Bulgaria

B. Red Sea 2. China

C. Yellow Sea 3. Eritrea

D. Caspian Sea 4. Kazakhstan

Code:

A B C D

(a) 1 4 2 3

(b) 2 3 1 4

(c) 1 3 2 4

(d) 2 4 1 3

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q87. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(a) Bahamas : Nassau

(b) Costa Rica : San Jose

(c) Nicaragua : Beloropar

(d) Dominican Republic : Santa Domingo

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q88. Orographic rainfall occurs

(a) Along the Western Ghats

(b) Along Aravali Hills

(c) Along Coromandel Coast

(d) In Gujarat

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q89. Other than poaching, what are the possible reasons for the decline in the population of Ganges River Dolphins?

1. Construction of dams and barrages on rivers.

2. Increase in the population of crocodiles in the rivers.

3. Getting trapped in fishing nets accidently.

4. Use of synthetic fertilizers and other agricultural chemicals in crop fields in the vicinity of rivers.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3

(c) 1, 3 and 4 (d) All above

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q90. Which one of the following pairs is not correctly matched?

Dam/Lake River

(a) Govind Sagar Sutlej

(b) Kolleru Lake Krishna

(c) Ukai Reservoir Tapi

(d) Wular Lake Jhelum

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q91. Consider the following agricultural practices:

1. Contour bunding

2. Relay cropping

3. Zero tillage In the context of global climate change, which of the above helps/help in carbon sequestration/ storage in the soil?

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 1, 2 and 3

(d) None of them

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q92. Maximum genetic diversity is found in the

(a) Temperate forests

(b) Tropical rain forests

(c) Subtropical forests

(d) Coniferous forests

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q93. What explains the eastward flow of the equatorial countercurrent?

(a) The Earth’s rotation on its axis

(b) Convergence of the two equatorial currents

(c) Difference in salinity of water

(d) Occurrence of the belt of calm near the equator

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q94. Which one of the following is the correct sequence of passes when one travels along the Himalayas from Kashmir to Sikkim?

(a) Zozila-Nathula-Shipkila

(b) Nathula-Shipkila-Zozila

(c) Nathula-Zozila-Shipkila

(d) Zozila-Shipkila-Nathula

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q95. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.

List-I List-II

(Industry) (Industrial Centre)

(A) Aluminium (1) Coimbatore

(B) Heavy Electricals (2) Renukoot

(C) Petrochemicals (3) Vadodara

(D) Cotton Textiles (4) Jagdishpur

(a) A – 2; B – 4; C – 3; D – 1

(b) A – 1; B – 3; C – 4; D – 2

(c) A – 1; B – 4; C – 3; D – 2

(d) A – 2; B – 3; C – 4; D – 1

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q96. Match the following Lis t I Lis t II

(Indus trial production) (Place of production)

A. Bras sware 1. Kanchipuram

B. Silk Sarees 2. Lucknow

C. Chikkan Embroidery 3. Muradabad

D. Sports Goods 4. Jalandhar

Codes :

A B C D

(a) 3 1 2 4

(b) 3 2 1 4

(c) 4 2 1 3

(d) 4 1 2 3

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q97. Consider the following statements regarding submarine canyons:

1. They are largely found in front of large rivers.

2. They are rarely found in islands studded seas or along desert coasts.

3. They are absent along straight coasts.

4. They are commonly found off the coast of North America from Canada to Cape Hatteras.

Which of the above mentioned statements are correct?

(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 3 only

(c) 2, 3 and 4 only (d) 1, 2, and 4 only

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q98. Match List I with List II and find out the correct answer by using the code given below List I List II

(Waterfall) (Country)

A. Angel falls 1. U.S.A.

B. Yosemite 2. Venezuela

C. Uitshi 3. Guyana

D. Takkakau 4. Canada

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 3 4 2 1

(c) 2 1 3 4

(d) 4 3 1 2

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q99. Match list I with list II and select the correct answer using the code given below List I List II

(Type of climate) (Region)

A. Aw 1. Rain, shadow of Karnataka

B. A m w 2. Thar Desert

C. B S h w 3. West Bengal and Bihar

D. B W h w 4. Malabar Coast

Code:

A B C D

(a) 3 4 2 1

(b) 3 4 1 2

(c) 2 1 4 3

(d) 2 4 1 3

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q100. Which of the following statements about the cultivation of tea and coffee is true?

(a) Tea grows at a higher altitude than coffee

(b) Coffee grows at a higher altitude than tea

(c) Both grow at about the same altitude

(d) There is no climatic relationship between the two crops

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

old ncert modern india by bipin chandra book, old ncert medieval india by satish chandra book, old ncert ancient india by r.s. sharma book, old ncert world history – arjun dev book, History spectrum book by rajiv ahir, Ncert history books class, Indian economy by ramesh singh, Economic survey budget analysis, Ncert books on economy class, Indian polity by laxmikanth, laxmikant objective indian polity, laxmikanth indian administration, general studies manual by b.singh & a.p. singh, general studies manual by tmh tata mcgraw hills, general studies by thorpe, certificate of physical and human geography gc leong, Indian geography by majjid hussain, Indian geography by majjid hussain, geography of india by mahesh barnwal, geography of india by khullar, General science , ecology and environment by pd sharma by shankar ias arihant sk ojha ecology vision ias drishti pathfinder rajagopalan ecology, Ias upsc civil services subjectwise solved previous year papers years disha experts kiran, Upsc ias csat paper 1 paper 2 last year papers, Upsc ias prelims csat online test series, Ias upsc civil services exam pattern syllabus salary registration apply online , Upsc civil services mains paper 1 mains paper 2 mains paper 3 mains paper 4 essay , upsc mains general studies solved papers, ethics integrity and aptitude g subbarao ethics and integrity lexicon, ias current affairs, yojana magazine, kurukhetra magazine, political weekly epw idsa, upsc ias guide notes msq practice sets papers, Upsc Ias objective mcq history polity economy geography objective mcq ecology environment general science objective mcq, Upsc civil services mains subject geography public administration mains subject mathematics physics history mains subject economics political science commerce mains subject, art and culture by nitin singhania in english hindi, Ias important book list english hindi medium, world history by norman lewis arjun dev, Upsc ias civil services daily current affairs online video lectures coaching, Upsc books notes guide manual buy download free pdf online ncert gist indian economy ncert gist indian polity ncert gist general science

Part 20. Geography Question Bank

Q1. In India, in which one of the following types of forests is teak a dominant tree species?

(a) Tropical moist deciduous forest

(b) Tropical rain forest

(c) Tropical thorn scrub forest

(d) Temperate forest with grasslands

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q2. cultural geography is the study of

(a) physical and cultural elements of the Earth

(b) phases of human social life in relation to the physical earth

(c) Only cultural elements of earth

(d) Includes geomorphology, climatology, biogeography and oceanography

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q3. Which one of the following problems is not encountered in the Indira Gandhi Canal command area?

(a) Increase in soil salinity

(b) Progressive water logging

(c) Aeolian silting of the canal

(d) Decline in water supply

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q4. Dolphin Challenger Ridge is located in

(a) Atlantic Ocean (b) Pacific Ocean

(c) Arctic Ocean (d) Indian Ocean

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q5. Which one of the following longitudes determines the Indian standard time?

(a) 85.5° E (b) 86.5° E

(c) 84.5° E (d) 82.5° E

Ans: (d)

CSE General Studies Paper-I

Q6. Which one of the following pairs is not correctly matched?

Headquarters of Railways Zone City

A. South-Western Hubli

B. North-Western Jaipur

C. Western Mumbai

D. Central Jabalpur

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q7. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists : List I List II

(Phenomenon) (Date)

A. Summer solstice 1. 21st June

B. Winter solstice 2. 22nd December

C. Vernal Equinox 3. 23rd September

D. Autumnal 4. 21st MarchEquinox

Code :

A B C D

(a) 1 4 2 3

(b) 1 2 4 3

(c) 3 2 4 1

(d) 3 4 2 1

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q8. Consider the following statements:

1. Ocean currents are the slow-surface movements of water in the ocean.

2. Ocean currents assist in maintaining the Earth’s heat balance.

3. Ocean currents are set in motion primarily by prevailing winds.

4. Ocean currents are affected by the configuration of the ocean.

Which of these statements are correct?

(a) 1 and 2 only (b) 2, 3 and 4 only

(c) 1, 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (b)

CDS Combined Defence Services Exam

Q9. Which of the following countries have sex ratio in favour of females i.e number of females is more than the number of males?

(a) China and U.S.A.

(b) U.S.A. and Brazil

(c) Indonesia and Russian Federation

(d) Bangladesh and Japan

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q10. Match list I with list II and select the correct answer using the code given below:

List I List II

(Types of forests) (Area)

A. Tropical evergreen 1. Nilgiri Hills

B. Tropical deciduous 2. Meghalaya

C. Tropical thorn 3. Rajasthan

D. Temperate evergreen 4. Kashmir Valley

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 4 3 1

(c) 4 3 1 2

(d) 3 1 2 4

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q11. In the following map; the numbers 1, 2, 3 and 4 stand respectively for 2 4 3 1 2 3 4

(a) Goa Daman Pondicherry Dadar and and Diu Nagar Haveli

(b) Pondicherry Goa Mizoram Dadar and Nagar Haveli

(c) Goa Mizoram Pondicherry Dadar and Nagar Haveli

(d) Daman and Dadar and Goa Pondicherry Diu Nagar Haveli

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q12. Forests help in

(a) Soil erosion

(b) Soil protection

(c) Depleting the soil of its moisture

(d) All of the above

Ans: (b)

CSE CSAT Paper-I

Q13. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List I

(Name of the forest) List II

(Location)

A. Maas 1. West Bengal

B. Betla 2. Assam

C. Gorumara 3. Jharkhand

D. Mudumalai 4. Tamil Nadu

Choose the correct answer from the codes given below:

A B C D

(a) 2 3 1 4

(b) 1 2 3 4

(c) 4 3 1 2

(d) 2 1 4 3

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q14. Which one of the following mountain ranges is spread over only one state in India?

(a) Aravalli (b) Satpura

(c) Ajanta (d) Sahyadri

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q15. Which one of the following pairs is correctly matched?

Country Currency

A. M yanmar Baht

B. Thailand Qyat

C. Cambodia Riel

D. Vietnam Rupiah

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q16. Inclusion strategy does not focus on

(a) reduction of inequality

(b) reduction of poverty

(c) diversifying livelihood for tribal population

(d) getting poorer countries close

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q17. Consider the following factors.

1. Temperature between 18ºC and 20ºC

2. Upwelling of cold water

3. Salinity above 40º ‰

4. Turbidity

5. Fresh water

6. Submarine Plateforms

Which of the above factors are not suitable for the growth of corals?

(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 3, 4, 5 and 6

(c) 2, 3, 4 and 5 (d) 1, 3, 5 and 6

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q18. Match the following List I List II

(Crops) (Associated factors)

A. Wheat 1. At least 200 frost free days

B. Cotton 2. Rainfall not exceeding 75cm

C. Coffee 3. Friable soil

D. Sugar-beet 4. High temperature in shade

Code:

A B C D

(a) 2 3 4 1

(b) 4 3 2 1

(c) 2 1 4 3

(d) 3 2 1 4

Ans: (c)

CDS Combined Defence Services Exam

Q19. The principal cause of soil damage in Punjab and Haryana is

(a) Salinity and water-logging

(b) Deforestation

(c) Ravine erosion

(d) Overgrazing

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q20. Match the columns :

A. Magnesium : 1. Mantle

B. Upper layer of the earth’s crust : 2. Sima

C. Light rocks of the lithosphere : 3. Bill

D. Small Peninsula : 4. Sial

Select the correct answer from the codes given below:

A B C D

(a) 2 3 4 1

(b) 3 2 1 4

(c) 1 3 4 2

(d) 2 1 4 3

Ans: (*)

Civil Services Preliminary Exam

Q21. In the Northern Hemisphere, the vernal or spring equinox occurs about

(a) March 21 (b) April 21

(c) May 21 (d) June 21

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q22. Which one of the following states leads in the production of maize?

(a) Uttar Pradesh

(b) Haryana

(c) Andhra Pradesh

(d) Maharashtra

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q23. Arrange the following tributaries of river Indus from North to South :

1. Chenab 2. Jhelum

3. Ravi 4. Sutlej

Select the correct answer using the code given below :

(a) 4-3-1-2 (b) 2-3-1-4

(c) 1-2-3-4 (d) 2-1-3-4

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q24. 38° N and 77.12° E are the respective latitude and longitude of which one of the following places?

(a) Jaipur (b) Delhi

(c) Lucknow (d) Allahabad

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q25. The Mahatma Gandhi National Marine Park is located in :

(a) Pirotan Island (b) Rameswaram

(c) Ganga Sagar Island (d) Port Blair

Ans: (d)

CSE General Studies Paper-I

Q26. Examine the following statements and select the correct answer using the code given below.

1. Gases in heterosphere are not evenly mixed

2. Troposphere contains over 90 % of the earth’s water vapour

3. Hydrogen is confined to lower layers of the atmosphere

4. Temperature at tropopause is less at the equator than at the poles

Code:

(a) 1, 2 and 3 only (b) 1, 2 and 4 only

(c) 2, 3 and 4 only (d) 1, 3 and 4 only

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q27. Consider the following statements.

1. Wheat is the most important foodgrain of India.

2. Wheat is grown as a rabi crop in India.

3. It thrives well in areas receiving an annual rainfall of about 75 cm.

4. Cultivation of wheat is largely confined to the north-western parts of India.

Which of the above statements are correct?

(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 3 only

(c) 1, 3 and 4 only (d) 2, 3 and 4 only

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q28. Mohair is obtained from

(a) Angora goat

(b) Beetal goat

(c) Karakul sheep

(d) Lincoln sheep

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q29. Corals is/are

(a) A particular type of shell found near some of the seacoasts.

(b) A special variety of fish which live in shells.

(c) The tiny animals that live in shells in the sea.

(d) The remains of tiny sea animals resembling shells.

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q30. Papaghani series of rocks belong to

(a) Paleocene

(b) Eocene

(c) Oligocene

(d) Pleistocene

Ans: (d)

CSE CSAT Paper-I

Q31. A centre of mica mining in India is located at

(a) Khetri

(b) Kodarma

(c) Kalahandi

(d) Guru Mahasani

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q32. Which of the following is not a problem associated with land?

(a) Water logging (b) Salinization

(c) Desertification (d) Climate Change

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q33. Which one of the following is not related to wind erosion?

(a) Wind gap (b) Zeugen

(c) Dreikanter (d) Demoiselle

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q34. The best way to gain knowledge about the earth’s interior in the study of:

(a) Temperature (b) Volcanic eruptions

(c) Density (d) Earthquake waves

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q35. Match the following List I List II

A. Temperature falls 1. Ionosphere with height

B. Reflects radio 2. Stratosphere waves back

C. Contains most 3. Troposphere of Ozone

D. Fall in temperature 4. Tropopause stops

Code:

A B C D

(a) 2 3 4 1

(b) 1 2 3 4

(c) 4 3 2 1

(d) 3 1 2 4

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q36. Match List I with List II and find out the correct answer using the code given below:

List I List II

(Steel manufacturing (Country) centre)

A. Tbilisi 1. Georgia

B. Krivay Rog 2. Ukraine

C. Metz 3. France

D. Cracow 4. Poland

Code:

A B C D

(a) 2 4 1 3

(b) 1 2 3 4

(c) 1 3 2 4

(d) 3 4 1 2

Ans: (b)

CDS Combined Defence Services Exam

Q37. Which is the main use of manganese?

(a) Iron and steel industry

(b) Bleaching powder

(c) Insecticides

(d) Batteries

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q38. With 2.4 per cent of the world’s area, how much of the world’s population does India support?

(a) 12%

(b) 9%

(c) 16%

(d) 7%

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q39. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :

List I : List II

A. Deforestation : 1. Vacuoles

B. Cellular Structure : 2. Maize

C. Cross Pollination : 3. Soil Erosion

D. Nitrogen fixation : 4. Legumes

Select the correct answer from the codes given below:

A B C D

(a) 3 1 2 4

(b) 1 2 4 3

(c) 4 1 2 3

(d) 2 3 4 1

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q40. When only a part of the moon enters the umbra of the Earth’s shadow, leaving a portion of the moon in total darkness:

(a) total lunar eclipse occurs

(b) partial lunar eclipse occurs

(c) partial solar eclipse occurs

(d) total solar eclipse occurs

Ans: (b)

CSE CSAT Paper-I

Q41. Match the following:

List I

(Mineral) List II

(Place)

A. Mica 1. Khetri

B. Bauxite 2. Hazaribagh

C. Manganese 3. Palamau

D. Copper 4. Keonjhar

Codes:

A B C D

(a) 3 4 1 2

(b) 2 3 4 1

(c) 2 4 1 3

(d) 3 2 1 4

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q42. A layer in the Earth’s atmosphere called ionosphere facilities radio communication. Why?

1. The presence of ozone causes the reflection of radio waves to earth.

2. Radio waves have a very long wavelength.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q43. What is mixed farming?

(a) Growing of several crops in a planned way

(b) Growing rabi as well as kharif crops

(c) Growing several crops and also rearing animals

(d) Growing of fruits as well as vegetables

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q44. Which continent of the world does not have a desert?

(a) Australia (b) Europe

(c) Asia (d) North America

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q45. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I

(Mountain Range)

A. Satpura

B. Vindhya

C. Aravalli

D. Mahadeo List-II

(Location in Map)

Code :

A B C D

(a) 4 2 1 3

(b) 3 1 2 4

(c) 3 2 1 4

(d) 4 1 2 3

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q46. Match list I with list II and select the correct answer using the codes given below List I List II

A. Overthrust folds 1. One l imb s l ide s forward over the other limb

B. Anticlinorium 2. Se r i e s of sma l l a n t i c l i n e s a n d synclines

C. Nappe 3. An overthrust mass of rock in a near horizontal fold

D. Fan fold 4. A series of small folds

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 3 4 1

(c) 4 1 2 3

(d) 3 2 1 4

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q47. Velocity of winds is governed by

(a) Atmospheric pressure

(b) Atmospheric moisture

(c) Pressure gradient

(d) Insolation

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q48. Latitudinal extent of India is

(a) 8º 4 N to 37º6 N (b) 6º45 N to 37º6 N

(c) 6º4 N to 36º7 N (d) 8º4 N to 36º12 N

Ans: (b)

CDS Combined Defence Services Exam

Q49. In which one of the following states area Namchik – Namrup coal field located?

(a) Arunachal Pradesh

(b) Meghalaya

(c) Manipur

(d) Mizoram

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q50. In the map given below, three out of the four places marked indicates places where a thermal power station is located :

The place where there is no thermal power station is marked

Description: D:\MCQS Table\images\IAS Prelim General Studies 1979 - Think Tank of Kiran Prakashan_Page_270_Image_0001.jpg

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q51. The conditions that support life on Earth are

(a) oxygen-rich and protective atmosphere

(b) moderate temperatures

(c) abundant water

(d) all of these

Ans: (d)

CSE CSAT Paper-I

Q52. The southernmost tip of the Indian Union is

(a) Kanyakumari (b) Rameshwaram

(c) Indira Point (d) Toticorin

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q53. Consider the following statements and identify the right ones.

I) The temperature of air rises when its pressure falls.

II) The pressure of the air falls when the temperature rises

(a. I only b. II only

(c) Both d. None.

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q54. Which one of the following agricultural practices is eco-friendly?

(a) Organic farming

(b) Shifting cultivation

(c) Cultivation of high yielding varieties

(d) Growing plants in glass-houses

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q55. Which is the correct arrangement of the following rivers from North to South?

(a) Godavari, Penner, Cauveri, Periyar

(b) Penner, Godavari, Periyar, Cauveri

(c) Godavari, Cauveri, Penner, Periyar

(d) Cauveri, Godavari, Periyar, Penner

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q56. Which of the following pairs are correctly matched?

Lava Plateau Country

1. Columbia Plateau : Canada

2. Patagonian Plateau : Brazil

3. Kimberley Plateau : Australia

4. Abyssinian Plateau : Ethiopia

Code:

(a) 1, 2 and 3 only (b) 1, 3 and 4 only

(c) 1 and 2 only (d) 3 and 4 only

Ans: (d)

CSE General Studies Paper-I

Q57. Consider the following statements:

1. Speed of the valley breeze is approximately proportional to the square root of the temperature differences between the top and bottom of the valley

2. Mountain breezes generally cause inversion of temperature in the valley

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q58. Which one of the following major cities of India is most eastward located?

(a) Hyderabed (b) Bhopal

(c) Lucknow (d) Bengaluru

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q59. The Almatti Dam is on the river

(a) Godavari

(b) Cauvery

(c) Krishna

(d) Mahanadi

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q60. “They are people of yellow complexion, oblique eyes, high cheek bones, sparse hair and medium height.” The reference here is to

(a) Nordic Aryans

(b) Austrics

(c) Negroids

(d) Mongoloids

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q61. Consider the following pairs:

National Park River flowing through the Park

1. Corbett National Park: Ganga

2. Kaziranga National Park: Manas

3. Silent Valley: National Park : Kaveri

Which of the above pairs is/are correctly matched?

(a) 1 and 2 (b) 3 only

(c) 1 and 3 (d) None of these

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q62. Match the following

A. Selvas 1. Mosses and Lichens

B. Savanas 2. Epiphytes

C. Tundra 3. Tropophytes

D. Monsoon lands 4. Grasses and trees List II

(Characteristic Vegetation) List I

(Region)

Codes A B C D A B C D

(a) 3 1 4 2 (b) 3 4 1 2

(c) 2 4 1 3 (d) 2 1 4 3

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q63. Consider the following statements about Block Mountains

(a) They are smaller in size as compared to the Fold Mountains

(b) They owe their origin to the process of faulting

(c) They have pointed peaks

(d) They have sleep sides

Which of the above statements is not correct?

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q64. The cloud formed near the ground is known as

(a) Stratus (b) Altostratus

(c) Cirrus (d) Altocumulus

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q65. The Western Ghats meet the Eastern Ghats at

(a) Nilgiri Hills (b) Anaimlai Hills

(c) Cardamom Hills (d) Palani Hills

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q66. Match the following:

A. TISCO 1. Iron ore from Noamundi and Gurumahisami

B. IISCO 2. Coal from Jharia

C. Visveswaraya 3. Hydroelectricity Iron and Steel Ltd. from Sharavati

D. Rourkela Steel Plant 4. Limestone from Birmitrapur

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 4 3 2 1

(c) 3 1 2 4

(d) 2 4 3 1

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q67. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists:

List-I (Rivers) List-II (Dams)

A. Cauvery : 1. Almatti

B. Krishna : 2. Mettur

C. Narmada : 3. Gandhi Sagar

D. Chambal : 4. Sardar Sarovar

Codes :

A B C D

(a) 1 4 2 3

(b) 2 1 4 3

(c) 2 1 3 4

(d) 1 3 4 2

Ans: (b)

CDS Combined Defence Services Exam

Q68. The physical regions marked as 1, 2, 3 and 4 on the given map are respectively

(a) Andes, Brazilian Shield, Guyana Highlands and Amazon Basin

(b) Andes, Guyana Highlands, Brazilian Shield and Amazon Basin

(c) Amazon Basin, Guyana Highlands, Brazilian Shield and Andes

(d) Guyana Highlands, Brazilian Shield, Andes and Amazon Basin

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q69. The water cycle takes place in which sphere of atmosphere?

(a) Tropopause (b) Stratosphere

(c) Mesosphere (d) Troposphere

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q70. Which of the following items are matched incorrectly?

List I List II

A. Manganese 1. Keonjhar

B. Mica 2. Munger

C. Lignite coal 3. Neveyli

D. Copper 4. Kolar

(a) All are correct (b) All are incorrect

(c) Only B (d) Only D

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q71. Match the following List I

(Tiger Reserve) List II

(State)

A. Indravati 1. Karnatka

B. Periyar 2. Odisha

C. Simlipal 3. Kerala

D. Bandipur 4. Chhattisgarh

Codes :

A B C D A B C D

(a) 1 2 3 4 (b) 1 3 2 4

(c) 4 3 2 1 (d) 4 2 3 1

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q72. Arrange the following oil refineries of India from west to East

1. Koyali 2. Bongaigaon

3. Mathura 4. Haldia

Select the correct answer using the code given below

Codes

(a) 1, 2, 3, 4 (b) 1, 3, 4, 2

(c) 3, 1, 2, 4 (d) 2, 4, 3, 1

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q73. Match list I with list II and select the correct answer using the code given below:

List I List II

(Weathering Process) (Regions/Areas)

A. Shattering 1. Karst Region

B. Hydration 2. Arid Region

C. Carbonation 3. Monsoon Region

D. Oxidation 4. Laurentian Shield

Code:

A B C D

(a) 3 2 4 1

(b) 2 3 1 4

(c) 1 2 4 3

(d) 4 1 2 3

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q74. Airmasses of Siberia are

(a) Polar Maritime

(b) Polar Continental

(c) Tropical Maritime

(d) Tropical Continental

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q75. Consider the following statements:

1. Khadar is made up of old alluvium.

2. Khadar is mainly confined to the flood plains along the river banks

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

CSE General Studies Paper-I

Q76. Match the following

A. NH 10 1. Delhi-Fazilka

B. NH 15 2. Pathankot-Jaisalmer

C. NH 24 3. Delhi-Bareilly-Lucknow

D. NH 49 4. Kochi-Madurai-Dhanushkodi

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 3 4 1

(c) 3 4 1 2

(d) 4 1 2 3

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q77. Consider the following countries :

1. Albaina

2. Bosnia Herzegovina

3. Croatia

4. Macedonia

Which of these countries has/have Adriatic Sea as a boundary?

(a) 1 and 2

(b) 1, 2 and 3

(c) 4 only

(d) 3 and 4

Ans: (b)

CDS Combined Defence Services Exam

Q78. Metallic liquid mercury is

(a) minerals (b) compound

(c) mineraloid (d) none of these

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q79. Which water body separates Australia from New Zealand?

(a) Cook Straits (b) Megallan

(c) Tasman Sea (d) Great Barrier Reef

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q80. Which one among the following is a source of methane emission into the atmosphere?

(a) Automobile exhaust fume (b) Industrial chimney

(c) Mining (d) Wetland

Ans: (d)

Civil Services Prelims Exam

Q81. Consider the following statements with respect to underground water

1. An aquifer is an underground layer of impervious rock which holds water.

2. Underground water table generally follows the relief of land

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q82. Match the following pairs and find out the correct pairs using the code given below.

List I List II

A. Af 1. Winter dry and very severe

B. Aw 2. Dry hot summer, mild rainy winter

C. Cs 3. Winter dry season

D. Dw 4. No dry season

Code:

A B C D

(a) 4 2 1 3

(b) 4 1 3 2

(c) 1 2 3 4

(d) 4 3 2 1

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q83. Consider the following rivers/tributaries

1. Satluj 2. Beas

3. Ravi 4. Indus

5. Ganga 6. Ghaghara

Which of the above rivers/tributaries are believed to be older than the Himalayas?

(a) 1, 2, 4 and 5 only (b) 1 and 4 only

(c) 2, 3, 5 and 6 only (d) 1, 4, 5 only

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q84. Which is the most important cause of female migration?

(a) Employment (b) Marriage

(c) Education (d) Lack of security

Ans: (b)

CSE General Studies Paper-I

Q85. Which of the following substances are found in the beach sands of many parts of Kerala?

1. Ilmenite

2. Zircon

3. Silimanite

4. Tungsten

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1, 2, 3 and 4

(b) 1, 2 and 3

(c) 3 and 4 only

(d) 1 and 2 only

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q86. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(a) Bahamas – Nassau

(b) Costa Rica – San Jose

(c) Nicaragua – Belmopan

(d) Dominican Republic – Santo Domingo

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q87. The vertical development fraction due to the bending stress of unloaded sheets across a three-dimensional plane is called

(a) slaking (b) spalling

(c) solution (d) none of these

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q88. Assertion (A) : The Steppe climate is most widespread in North America and Eurasia.

Reason (R) : The Steppe climate is characterized by wet summers as well as wet winters.

(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A.

(b) Both A and R are individually true but R is NOT the correct explanation of A.

(c) A is true but R is false.

(d) A is false but R is true.

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q89. Which one among the following is a correct sequence of production of coal in the Indian States in descending order?

(a) Jharkhand – Madhya Pradesh – West Bengal – Meghalaya

(b) West Bengal – Madhya Pradesh – Jharkhand – Meghalaya

(c) Jharkhand – West Bengal – Meghalaya – Madhya Pradesh

(d) Madhya Pradesh – Jharkhand – West Bengal – Meghalaya

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q90. When a dome shaped rock comes in the way of a glacier, it does not by-pass the rock, rather tries to ride over it and moves to the other side of the rock.

In the process, it does the action of abrasion in the direction of ice movement and plucking on the other side. Which feature does it make in this situation?

(a) Rochc Moutonnes (b) Crag and tail

(c) Nunatak (d) Horn

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q91. Match the following and find out the correct answer by using the code given below.

List I List II

(Country) (Currency)

A. Peru 1. Sol

B. Panama 2. Balboa

C. Slovenia 3. Tolar

D. Ukraine 4. Hryvnia

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 3 4 1 2

(c) 2 3 4 1

(d) 4 1 2 3

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q92. Consider the following statements and select the correct answer using the codes given below:

1. The Ganga has minimum flow from January to June

2. Jhelum has maximum flow in May and June

3. Godavari has two maxima of water flow.

4. Narmada has maximum flow January to July

Code:

(a) 1, 2 and 3 are correct

(b) 2, 3 and 4 are correct

(c) 1, 2 and 4 are correct

(d) 1, 3 and 4 are correct

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q93. Assertion (A): Coal based thermal power stations contribute to acid-rain.

Reason (R): Oxides of carbon are emitted when coal burns.

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A.

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q94. Consider the following statements :

1. Chikmagalur is well-known for sugar production.

2. Mandya is well-known as a coffee-production region.

Which of the statements given above is/ are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (d)

CSE General Studies Paper-I

Q95. Which one of the following countries is planning to construct a rival to the Panama Canal to link the Pacific and Atlantic oceans?

(a) Colombia

(b) Costa Rica

(c) Guatemala

(d) Nicaragua

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q96. Various discontinuities between different layers of the Earth’s interior are due to

(a) chemical changes

(b) structural changes

(c) seismic velocity changes

(d) all of them

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q97. When there is noon at I.S.T. meridian people another place of the Earth are taking their 6 O’ clock morning

tea. The longitude of the place is

(a) 17°30’ E (b) 7°30’ W .

(c) 172°30’ E (d) 90° W

Ans: (b)

CDS Combined Defence Services Exam

Q98. One of the states through which the Tropic of Cancer passes is

(a) Jammu and Kashmir (b) Himachal Pradesh

(c) Bihar (d) Jharkhand

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q99. ‘Global Dimming’ means

(a) gradual increase of the temperature of ionosphere

(b) gradual loss of biodiversity hot spots

(c) gradual reduction in the amount of global direct irradiance at the Earth surface

(d) gradual increase in the melting of ice in polar regions

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q100. Consider the following statements regarding continental shelves

1. They have gentle slope and they extend up to 200m depth.

2. They are quite wide where mountains are close and parallel to the coast.

3. They are narrow where there are wide plains near the coast.

4. The widest continental is off the Arctic coast of Siberia.

(a) 1 and 2 are true (b) 2 and 3 are true

(c) 3 and 4 are true (d) 1 and 4 are true

Ans: (d)

CSE CSAT Paper-I

Part 21. Geography Question Bank

Q1. Match List I with List II and find out the correct answer by using the code given below List I List II

(Country) (Capital)

A. Libya 1. Tripoli

B. Guyana 2. Georgetown

C. Tanzania 3. Dodoma

D. Vanuatu 4. Port Vila

Code:

A B C D

(a) 2 4 1 3

(b) 3 1 4 2

(c) 1 2 3 4

(d) 4 3 2 1

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q2. Meghalaya gets maximum rainfall in India because

(a) It is surrounded by tall mountains.

(b) It is very near to the coast.

(c) Its hills are funnel shaped which entrap the moisture laden winds.

(d) Dense forest cover attracts the moisture laden winds.

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q3. Consider the following languages.

1. Gujarati 2. Kannada

3. Telugu

Which of the above has/have been declared as classical language/languages by the Government?

(a) 1 and 2 only (b) 3 only

(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q4. If there were no Himalayan ranges, what would have been the most likely geographical impact on India ?

1. Much of the country would experience the cold waves from Siberia.

2. Indo-gangetic plain would be devoid of such extensive alluvial soils.

3. The pattern of monsoon would be different from what it is at present.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q5. Which of the following is the chief characte ristic of ‘mixed farming’?

(a) Cultivation of both cash crops and food crops

(b) Cultivation of two or more crops in the same field

(c) Rearing of animals and cultivation of crops together

(d) None of the above

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q6. Monsoon is caused by the

(a) Seasonal reversal of winds

(b) Revolution of the earth

(c) Movement of the clouds

(d) Rise in temperature

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q7. About 95 per cent of active volcanoes occur at the

1. plate subduction zones 2. transform faults

3. island arcs 4. mid-oceanic ridges

Choose your answer from the following codes.

(a) 1 and 2 (b) 1 only

(c) 1 and 4 (d) All of the above

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q8. From West to East, which one of the following is the correct sequence of Hills?

(a) Mahadeo Hills—Maikala Hills—Garhjat Hills

(b) Mahadeo Hills—Garhjat Hills—Maikala Hills

(c) Maikala Hills—Mahadeo Hills—Garhjat Hills

(d) Maikala Hills—Garhjat Hills—Mahadeo Hills

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q9. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.

List-I List-II

(National Highway No.) (Cities connected)

(A) NH 5 (1) Bhopal-Jaipur

(B) NH 7 (2) Bhubaneswar- Chennai

(C) NH 9 (3) Nagpur-Varanasi

(D) NH 12 (4) Pune-Hyderabad

(a) A – 2; B – 1; C – 4; D – 3

(b) A – 4; B – 3; C – 2; D – 1

(c) A – 2; B – 3; C – 4; D – 1

(d) A – 4; B – 1; C – 2; D – 3

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q10. Which of the following are UNESCO recognised world heritage sites?

1. Caves of Ajanta.

2. Temple and Caves at Ellora.

3. Mandapas of Mahabalipurarn.

4. Caves of Kanheri.

Select the correct answer using the codes given below

(a) 1 and 4 (b) 1, 2 and 3

(c) 1, 3 and 4 (d) 2, 3 and 4

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q11. Match list I (Geographical Feature) with list II

(Country) and find out the correct answer by using the code given below.

List I List II

(Geographical Feature) (Country)

A. Great Victoria Desert 1. Australia

B. Grand Canyon 2. Canada

C. Lake Winnipeg 3. New Zealand

D. Southern Alps 4. U.S.A.

Code:

A B C D

(a) 1 2 4 3

(b) 1 4 2 3

(c) 3 2 4 1

(d) 3 4 2 1

Ans: (b)

CSE CSAT Paper-I

Q12. Cwg type of climate according to Koppen’s classification of world climates is found in the

(a) Thar desert (b) Deccan plateau

(c) Kashmir Valley (d) Ganga plain

Ans: (d)

Civil Services Prelims Exam

Q13. Which is the most urbanised State in India?

(a) Punjab

(b) Maharashtra

(c) Gujarat

(d) Tamil Nadu

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q14. Which of the following pairs of States of India indicates the easternmost and Westernmost State?

(a) Assam and Rajasthan

(b) Arunachal Pradesh and Rajasthan

(c) Assam and Gujarat

(d) Arunachal Pradesh and Gujarat

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q15. Geographic study encompasses the

(a) Earth’s surface

(b) Environment of the Earth’s surface

(c) Environment of the Earth’s surface and the relationship of humans to this environment

(d) none of these

Ans: (a,b)

UPSC CSAT Paper-I

Q16. Which of the following regions does not receive much rainfall in the southwest monsoon season?

(a) Chhotanagpur Plateau

(b) Eastern Himalayas

(c) Tamil Nadu Coast

(d) Maharashtra

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q17. When water freezes in the polar seas the salts

(a) form a layer on top

(b) remain in the sub-surface water that does not freeze

(c) sink to the bottom

(d) partly freeze and partly sink to the bottom

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q18. The hill range that separates the State of Manipur from the State of Nagaland is known as

(a) Arakan hills (b) Patkai hills

(c) Barail hills (d) Manipur hills

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q19. The Great Barrier Reef is located in which country?

(a) Chile (b) Australia

(c) USA (d) Indonesia

Ans: (b)

CDS Combined Defence Services Exam

Q20. Which one of the following would have happened if the Himalayas did not exist?

(a) Monsoon rains would have taken place in winter months

(b) Coastal India would have experienced Mediterranean climate

(c) North Indian plain would have been much cooler in winter

(d) North western part of India would have experienced humid condition

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q21. Which the following statements regarding currents of the North Atlantic Ocean are not correct?

(a) Trade winds maintain fairly steady near North Equatorial current.

(b) Huge quantity of water is accumulated in the Caribbean Sea.

(c) On reaching the American coast, the North Equatorial current of the Atlantic Ocean is divided into Antilles current and Caribbean current.

(d) Florida current is the slowest of all the currents of the North Atlantic Ocean.

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q22. Open stunted forests with bushes and small trees having long roots and sharp thorns are commonly found in:

(a) Eastern Odisha

(b) North-Eastern Tamil Nadu

(c) Shiwaliks and Terai region

(d) Eastern Rajasthan

Ans: (d)

CSE CSAT Paper-I

Q23. Iron ore mines are located in which of the following group of places?

(a) Bokaro, Balaghat, Hazaribagh

(b) Singhbhum, Monghyr, Singareni

(c) Jharia, Raniganj, Wardha

(d) Singhbhum, Mayurbhani, Keonihar

Ans: (d)

Civil Services Prelims Exam

Q24. There are major eras in modern geological time scale.

(a) four (b) three

(c) five (d) only two

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q25. Which of the following conditions for the survival of corals are correct?

1. The water temperature must not fall below 20°C

2. The depth of water should not exceed 30 fathoms

3. The salinity should be less than 10%

4. The water should be free from sediments

Select the correct answer from the codes given below:

(a) 1 and 2 (b) 3 and 4

(c) 1, 2 and 3 (d) 1, 2 and 4

Ans: (d)

CSE General Studies Paper-I

Q26. Which Indian River merges the Ravi?

(a) Indus (b) Jhelum

(c) Chenab (d) Beas

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q27. Which waterway separates India from Sri Lanka?

(a) 8° Channel

(b) Palk Strait

(c) 10° Channel

(d) Andaman Sea

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q28. The horizontal wind circulation near the Earth’s surface is due to the

1. pressure gradient. 2. frictional force.

3. coriolis force.

Select the correct answer using the code give below :

(a) 1 only (b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

CDS Combined Defence Services Exam

Q29. Match List I with List II List I List II

(Crop) (Temperature)

A. Rice 1. 21º C – 28ºC

B. Maize 2. 18º C – 27º C

C. Jute 3. 16º C – 23º C

D. Sugar beet 4. 24º C – 35º C

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 1 2 4 3

(c) 2 3 1 4

(d) 3 4 2 1

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q30. Which of the following states require least irrigation?

(a) Kerala and Karnataka

(b) Karnataka and Telangana

(c) Kerala and Arunachal Pradesh

(d) Andhra Pradesh and Tamil Nadu

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q31. Which one of the following States doesn’t produce a substantial quantity of cardamom?

(a) Assam

(b) Karnataka

(c) Tamil Nadu

(d) Kerala

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q32. Match the columns :

A. English : 1. Israel

B. Amharic : 2. Namibia

C. Swahili : 3. Ethiopia

D. Hebrew : 4. Kenya

Select the correct answer using the codes given below:

A B C D

(a) 3 4 1 2

(b) 4 1 2 3

(c) 2 4 1 3

(d) 2 3 4 1

Ans: (d)

Civil Services Prelims Exam

Q33. In the Northern Hemisphere, the autumnal equinox occurs about

(a) August 23 (b) September 22

(c) October 23 (d) November 23

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q34. ‘Horse latitudes’ is the term applied to the

(a) 0° – 5° Nand S latitudes

(b) polar circles

(c) 30° – 40° Nand S latitudes

(d) 40°– 60° Nand S latitudes

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q35. Consider the following statements:

1. Ranjit Sagar Dam is on the river Beas.

2. Hirakund Dam is on the river Damodar.

3. The reservoir Gandhi Sagar is on the river Chambal.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 (b) 2 only

(c) 2 and 3 (d) 1 and 3

Ans: (b)

CSE General Studies Paper-I

Q36. Which one of the following Indian states does not have a common international border with Bangladesh?

(a) Manipur (b) Paschim Banga

(c) Tripura (d) Asom

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q37. Consider the following statements :

1. Most of the coal and the ferrous group of minerals in India occur in the peninsula, south of the Vindhyas

2. The peninsular India once formed part of the supercontinentwhich included Australia, Antarctica, Africaand South America

Which of the statments given above is / are correct ?

(a) 1 only (b) 2only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q38. Consider the following statements:

1. Tropopause extends to a height of 18 km at the equator and only 10 km at the poles.

2. Ionosphere is useful for radio transmission.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q39. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below.

List I List II

(Timber) (Country)

A. Cedar 1. Myanmar

B. Douglas Fur 2. Canada

C. Mahogany 3. Mexico

D. Teak 4. Honduras

Code:

A B C D

(a) 3 2 1 4

(b) 3 2 4 1

(c) 2 3 4 1

(d) 2 3 1 4

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q40. Though coffee and tea are cultivated on hill slopes, there is some difference between them regarding their cultivation. In the context, consider the following statements:

1. Coffee plant requires hot and humid climate of tropical areas whereas tea can be cultivated in both tropical and sub-tropical areas.

2. Coffee is a shade loving plant which is grown with other shady trees whereas tea bush can be planted in the open without any shade.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q41. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below them :

List I : List II

A. Udaipur : 1. Lead

B. Gondwanaland : 2. Tin

C. Kerala : 3. Coal

D. Kadarma : 4. Ilmenite : 5. Mica

Select the correct answer from the codes given below:

A B C D

(a) 1 3 4 2

(b) 1 3 4 5

(c) 3 2 4 1

(d) 3 4 2 5

Ans: (b)

CSE CSAT Paper-I

Q42. Consider the diagram below :

Letters A, B, C and D in the diagram represent sequential arrangement of basic topographical features along a coast. Identify the correct sequence from the codes given below :

(a) Land, continental shelf, continental slope, deep seaplain

(b) Land, continental slope, continental shelf, deep seaplain

(c) Mountain, sea coast, continental slope, deep sea plain

(d) Hill, continental slope, ocean deep, deep sea plain

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q43. Paragraph series of rocks belong to

(a) upper Vindhyan

(b) lower Vindhyan

(c) upper Cuddpah

(d) lower Cuddapah

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q44. Copper is produced in

(a) Rajasthan and Bihar

(b) Uttar Pradesh and Rajasthan

(c) Bihar, Uttar Pradesh and Rajasthan

(d) Orissa, Rajasthan, Bihar and Uttar Pradesh

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q45. Which one of the following regions on the surface of Earth has Horse Latitudes?

(a) Equatorial low pressure belt

(b) Sub-tropical high pressure belt

(c) Sub-polar low pressure belt

(d) Polar high pressure belt

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q46. The retreating monsoon withdraws from the

(a) west coast to the east

(b) north to the south

(c) north-east India to the west coast

(d) north-west India to Bengal

Ans: (d)

CSE General Studies Paper-I

Q47. Which one of the following pairs is not correctly matched?

Country Currency

A. Brazil Reals

B. China Yuan

C. Mexico Pesos

D. Thailand Ringgit

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q48. With reference to the earth’s interior, study the following statements:

(a) Primary waves are longitudinal waves and can pass through liquids, solids and gases alike

(b) Secondary waves are analogous to light waves and can travel through gases only

(c) Surface waves are the fastest and travel through the earth’s crust only

(d) The earthquake waves travel along straight paths in the earth’s interior.

Which of the above statements is correct?

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q49. In which region do we receive maximum solar radiation at the earth’s surface?

(a) Tropical rainforests

(b) Tropical hot deserts

(c) Sub polar areas

(d) Highlands of Central Asia

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q50. Assertion (A): about 80% of Canadian manufacturing is concentrated in South Ontario and St Lawrence lowland region.

Reason (R): There are sufficient deposits of coal in the South Ontario and St Lawrence lowland region.

(a) A is true and R is the correct explanation of A.

(b) A is true but R is not the correct explanation of A.

(c) A is true but R is false.

(d) A is false but R is true.

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q51. India has near monopoly in the world in the production of

(a) Bauxite (b) Mica

(c) Gypsum (d) Nickel

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q52. The original inhabitants of India are believed to be of the ethnic type known as

(a) Negrito

(b) Proto-Australoids

(c) Mongoloids

(d) Dravidians

Ans: (d)

CSE CSAT Paper-I

Q53. Which of the following is the brightest heavenly body in the evening/night sky?

(a) Jupiter

(b) Saturn

(c) Mars

(d) Venus

Ans: (d)

Civil Services Prelims Exam

Q54. Minerals are

(a) natural, homogenous, inorganic solids with a crystalline atomic structure

(b) artificial, homogenous, organic solids with a crystalline atomic structure

(c) natural, heterogeneous, inorganic solids with a crystalline atomic structure

(d) natural, homogeneous, inorganic solids with an amorphous atomic structure

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q55. Israel has common borders with

(a) Lebanon, Syria, Jordan and Egypt

(b) Turkey, Syria, Jordan and Yemen

(c) Lebanon, Syria, Turkey and Jordan

(d) Cyprus, Turkey, Jorden and Egypt

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q56. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II

(Industrial Region) (Country)

A. Leipzig 1. USA

B. Detroit 2. UK

C. Lorraine 3. France

D. Cumberland 4. Germany

Code :

A B C D

(a) 2 1 3 4

(b) 4 3 1 2

(c) 4 1 3 2

(d) 2 3 1 4

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q57. Match list I with list II and find out the correct answer using the following codes List I List II

A. Fault Dip 1. Lower wall of the fault

B. Footfall 2. Angle between the fault plane and horizontal plane

C. Hade 3. Angle made by fault plane with the vertical

D. Heave 4. Horizontal distance between up thrown downthrown sides of a fault

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 1 3 4

(c) 3 4 2 1

(d) 4 2 1 3

Ans: (b)

CDS Combined Defence Services Exam

Q58. What causes high pressure in the sub-tropical zone?

(a) Low temperature

(b) Divergence of air

(c) Convergence of air

(d) descending of air

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q59. Consider the following statements.

1. Both the latitudinal and longitudinal extent of the main land of India is slightly more than 29º.

2. There is difference of about 2 hours in the local time of Walong and Dayapur

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q60. Which one of the following coalfields has the thickest coal-seams?

(a) Jharia (b) Raniganj

(c) Bokaro (d) Singrauli

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q61. The national highway from Delhi to Calcutta via Mathura and Varanasi is numbered

(a) 1

(b) 2

(c) 4

(d) 8

Ans: (b)

CSE CSAT Paper-I

Q62. The length of its day and the tilt of its axis are almost identical to those of the earth’. This is true of

(a) Uranus

(b) Neptune

(c) Saturn

(d) Mars

Ans: (d)

Civil Services Prelims Exam

Q63. Direction: Given below are two statements, one labelled as Assertion

(A) and other labelled as Reason (R).

In the context of these two statements which of the following is correct?

Codes:

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(b) Both A and R are true and R is not a correct explanation of A.

(c) A is true R is false.

(d) R is true but A is false.

Assertion (A) : Seasonal changes are less prominent over the Southern Hemisphere.

Reason(R): Northern Hemisphere contains morel and masses than the Southern Hemisphere.

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q64. The _____________ divides India into almost two equal parts.

(a) Tropic of Capricorn (b) Tropic of Cancer

(c) Arctic Circle (d) Antarctic Circle

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q65. Which one of the following is the most industrialized country of Latin America?

(a) Brazil (b) Chile

(c) Colombia (d) Argentina

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q66. An objective of the National Food Security Mission is to increase the production of certain crops through area expansion and productivity enhancement in a sustainable manner in the identified districts of the country. What are those crops?

(a) Rice and wheat only

(b) Rice, wheat and pulses only

(c) Rice, wheat, pulses and oil seeds only

(d) Rice, wheat, pulses, oil seeds and vegetables

Ans: (b)

CSE General Studies Paper-I

Q67. If the earth did not have an atmosphere, temperature extremes between day and night would

(a) increase (b) decrease

(c) stay the same (d) fluctuate rapidly

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q68. Consider the following statements concerning volcanoes

1. Fumaroles are the last signs of activeness of a volcano

2. Sulphur is the most important mineral emitted out of fumaroles

3. Fumaroles dominated by sulphur are known as Solfatara.

4. Valley of Ten Thousand Smokes is located in Siberia

Which of the above statements are correct?

(a) 1, 2 and 3 only (b) 2, 3 and 4 only

(c) 3, 4 and 1 only (d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q69. Under which wind system does the direction of winds changes daily?

(a) Trade winds and monsoon winds.

(b) Monsoon winds and land and sea breezes.

(c) Land and sea breezes and mountain and valley breezes.

(d) Mountain and valley breezes and trade winds.

Ans: (c)

CDS Combined Defence Services Exam

Q70. In India, how many states share the coastline?

(a) 7 (b) 8

(c) 9 (d) 11

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q71. Consider the map given below :

The predominant languages spoken in the areas marked A, B, C and D respectively are :

(a) Brajbhasha, Bhojpuri, Maithili and Awadhi

(b) Awadhi, Maithili, Bhojpuri and Brajbhasha

(c) Brajbhasha, Awadhi, Bhojpuri and Maithili

(d) Maithili, Bhojpuri, Brajbhasha and Awadhi

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q72. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists:

List I (Crops) List II (Geographical conditions)

A. Barley 1. Hot and dry climate with poor soil

B. Rice 2. Cool Climate with poor soil

C. Millets 3. Warm and moist with high altitude

D. Tea 4. Hot and moist climate with rich soil

Codes :

A B C D

(a) 2 4 1 3

(b) 3 4 1 2

(c) 2 1 4 3

(d) 3 2 4 1

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q73. The water fall ‘Victoria’ is associated with the river.

(a) Amazon (b) Missouri

(c) St. Lawrence (d) Zambezi

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q74. The Narmada river flows to the west, while most other large peninsular rivers flow to the east. Why?

1. It occupies a linear rift valley.

2. It flows between the Vindhyas and the Satpuras.

3. The land slopes to the west from Central India.

Select the correct answer using the codes given below.

(a) 1 only (b) 2 and 3

(c) 1 and 3 (d) None

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q75. Wind is often found to blow in a hot summer day due to

(a) conduction of heat between air and soil on the Earth

(b) radiation from the soil

(c) convection current of air

(d) None of the above

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q76. Which of the following is not correctly matched?

(a) Fold mountains : Rookies

(b) Block mountains : Alps

(c) Volcanic mountains : Mt Popa

(d) Residual mountains : Nilgiris

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q77. Which type of clouds does not indicate fair weather?

(a) Cumulus (b) Cumulonimbus

(c) Cirrus (d) Altocumulus

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q78. Mark the correct sequence of passes in the Western Ghats from north to south.

(a) Palghat, Bhorghat, Thalghat

(b) Thalghat, Palghat, Bhorghat

(c) Thalghat, Bhorghat, Polghat

(d) Bhorghat, Thalghat, Palghat

Ans: (c)

CDS Combined Defence Services Exam

Q79. Which of the following pairs are correctly matched?

1. Glass industry : Kanpur

2. Tanning industry : Firozabad

3. Drugs and : Rishikesh pharmaceutical Industry

Code:

(a) Only 1 (b) Only 2

(c) Only 3 (d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q80. In the rough outline map of a part of Jammu and Kashmir shown in the figure, places marked A, B, C and D represent respectively Himachal Pradesh A B D C

(a) Anantnag, Baramula, Srinagar and Kargil

(b) Baramula, Srinagar, Kargil and Anantnag

(c) Baramula, Srinagar, Anantnag and Kargil

(d) Srinagar, Baramula, Kargil and Anantnag

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q81. Upto a height of 50 km from Earth, the atmosphere is composed of

(a) nitrogen, oxygen, argon, minor gases

(b) only nitrogen and oxygen

(c) only minor gases such as carbon dioxide, hydrogen, neon, helium, methane, etc.

(d) none of these

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q82. Which of the following items in the columns is/are matched correctly?

List I List II

A. Reliance Petroleum Ltd 1. Baroda

B. Indian Oil Corporation Ltd 2. Digboi

C. Bharat Petroleum Corporation Ltd 3. Mumbai

D. Hindustan Petroleum Corporation Ltd 4. Panipat

(a) A and B (b) B and C

(c) C and D (d) A and D

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q83. A class of animals known as Marsupials is a characteristic feature of

(a) Africa (b) Australia

(c) South America (d) South-east Asia

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q84. Arrange the following tiger reserves of India from North to South :

1. lndravati 2. Dudhwa

3. Bandipur 4. Similipal

Select the correct answer using the code given below :

(a) 3 – 4 – 1 – 2 (b) 4 – 2 – 3 – 1

(c) 2 – 4 – 1 – 3 (d) 2 – 1 – 4 – 3

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q85. The broken hills famous for zinc and lead are located in

(a) Turkey (b) France

(c) Germany (d) Australia

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q86. Mechanical weathering is more pronounced in:

(a) Arid and cold climates

(b) Arid and hot climates

(c) Hot and humid climates

(d) Hot and dry climates

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q87. A cyclone is an area of

(a) Low pressure surrounded by high pressure on all sides.

(b) High pressure surrounded by low pressure on all sides.

(c) Subsidence of air.

(d) Divergence of air.

Which of the above statements is correct?

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q88. Match list I with list II and select the correct answer using the codes given below:

List I List II

(Feature) (Characteristics)

A. Bhabar 1. A narrow belt running in east west direction along the foot of the Shiwaliks

B. Tarai 2. A narrow belt running in east-west direction marked by ill drained mushy lands.

C. Bhangar 3. Composed of new alluvium forming flood plains along the river banks.

D. Khadar 4. Composed of old alluvium above the level of the flood plains.

Code:

A B C D

(a) 2 4 1 3

(b) 3 4 1 2

(c) 1 2 3 4

(d) 1 2 4 3

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q89. The National Highway which joins Delhi with Kolkata is numbered

(a) NH1 (b) NH2

(c) NH8 (d) NH20

Ans: (b)

CDS Combined Defence Services Exam

Q90. Choose the correct pair.

(a) Selvas—grasslands of Orinoco basin

(b) Aganthas— Indian Ocean current

(c) Sirocco—cold winds of the Alps

(d) Oyashio—hot current of Greenland

Ans: (b)

CSE CSAT Paper-I

Q91. The pacific Islands from new Guinea South East-wards to the Fiji Islands’ group is called

(a) The Polynesia (b) The Mellanesia

(c) The Micronesia (d) The Autralasia

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q92. Rangap in Sikkim is famous for

(a) bauxite (b) mica

(c) copper (d) aluminium

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q93. Which one among the following statements is not correct?

(a) Trophic dynamics represents the transfer of energy from one trophic level to another in a food chain

(b) In deeper parts of oceans, primary production remains almost nil

(c) The primary consumers are called autotrophs

(d) The decomposes are called saprotrophs

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q94. Match list I with list II and select the correct answer using the code given below:

List I (Climate) List II (Area)

A. Dfc 1. Canada

B. BWh 2. Sahara

C. Af 3. Amazon Basin

D. EF 4. Greenland

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 3 4 1

(c) 4 2 1 3

(d) 3 4 2 1

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q95. Which tributary of the Ganga originates in Tibet and is an example of antecedent river?

(a) Yamuna (b) Ghaghara

(c) Gandak (d) Ramganga

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q96. Which of the following states have not reported any Scheduled Tribes?

(a) Andhra Pradesh and Madhya Pradesh

(b) Himachal Pradesh and Arunachal Pradesh

(c) West Bengal and Odisha

(d) Punjab and Haryana

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q97. Consider the following statements :

1. Assam shares a border with Bhutan and Bangladesh.

2. West Bengal shares a border with Bhutan and Nepal

3. Mizoram shares a border with Bangladesh and Myanmar

Which of the statements given above are correct?

(a) 1, 2 and 3

(b) 1 and 2, only

(c) 2 and 3, only

(d) 1 and 3, only

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q98. Where are the Balearic Islands located?

(a) Mediterranean Sea

(b) Black Sea

(c) Baltic Sea

(d) North Sea

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q99. Arrange the following rocks in a descending order in terms of silica content.

(1) andesite

(2) granite

(3) basalt

(4) rhyolite

(a) 2, 1, 4, 3 (b) 2, 1, 3, 4

(c) 1, 2, 3, 4 (d) 1, 2, 3, 4

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q100. Various erosional landforms along the coast include

(a) wave-cut notches and sea cliffs

(b) sea arches and caves

(c) sea arches and sea stacks

(d) all are correct

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Part 22. Geography Question Bank

Q1. Assertion (A): Major natural regions of the world possess similar topography.

Reason (R): Climate is a major influencing factor in a natural region.

(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are individually true but R is NOT the correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Ans: (d)

CSE CSAT Paper-I

Q2. In the areas of intensive cultivation with excessive use of irrigation, especially in areas of green revolution, the fertile alluvial soils are becoming saline. What should be added in the soil to solve the problem of salinity?

(a) Calcium (b) Nitrogen

(c) Phosphorus (d) Gypsum

Ans: (d)

Civil Services Prelims Exam

Q3. Which of the following are not associated with the work of underground water?

1. Bajada 2. Doline

3. Cave 4. Esker

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3

(c) 1 and 3 (d) 4 and 1

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q4. Find out the correct sequence of the following countries from east to west.

(a) Myanmar, Thailand, Laos, Vietnam

(b) Thailand, Laos, Vietnam, Myanmar

(c) Laos, Vietnam, Myanmar, Thailand

(d) Vietnam, Laos, Thailand, Myanmar

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q5. Which of the following rivers constitutes inland drainage in India?

(a) Sabarmati (b) Luni

(c) Ghaggar (d) Mahi

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q6. Match List I (National park/Sanctuary) with List II (State) and select the correct answer using the code given below:

List I List II

A. Kanger Ghati National Park 1. Chhattisgarh

B. Nagarhole National Park 2. Haryana

C. Kugti Wildlife Sanctuary 3. Himachal Pradesh

D. Sultanpur Bird Sanctuary 4. Karnataka

Code:

A B C D

(a) 3 2 1 4

(b) 1 4 3 2

(c) 3 4 1 2

(d) 1 2 3 4

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q7. Consider the following statements :

Tributary Main River River

1. Chambal : Narmada

2. Sone : Yamuna

3. Manas : Brahmaputra

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 1,2 and 3

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 3 only

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q8. The rocks return to the Earth’s interior by tectonic forces at area known as

(a) subduction zones

(b) crystalline zones

(c) fractures

(d) joints

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q9. When it is 12 Noon at Allahabad, the time at Wellington

(New Zealand) would be close to which one of the following?

(a) 4:30 pm of the same day

(b) 4:30 pm of the previous day

(c) 6:30 pm of the same day

(d) 6:30 pm of the previous day

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q10. Which one of the following does not belong to antecedent rivers in respect of lesser and outer ranges of Himalayas?

(a) Gola (b) Jhelum

(c) Ramganga (d) Ravi

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q11. Which of the following is/are matched correctly?

1. Garnet gem – Kanyakumari (Tamil Nadu)

2. Corundum – Tonk (Rajasthan)

3. Gold – Chittor (Andhra Pradesh)

4. Magnesite – Salem (Tamil Nadu)

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3

(c) 1, 2 and 3 (d) 2, 3 and 4

Ans: (d)

CSE CSAT Paper-I

Q12. Which of the following gases in the atmosphere is/are responsible for acid rains?

1. Oxides of sulphur 2. Oxides of nitrogen

3. Oxides of carbon

Select the correct answer using the codes given below

(a) 1 and 2 (b) 1 and 3

(c) Only 2 (d) 1, 2 and 3

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q13. Consider the following statements:

1. Continental shelf is that part of the continents which has submerged under the sea

2. Continental shelves can be a great source of minerals in the world

3. Continental shelves are devoid of any form of plant and animal life

4. Width of the continental shelves in inversely proportional to their slope

Which of the above statements are correct?

(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 3 only

(c) 1, 2 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q14. Which one of the following cities is not a former capital of the given country (Country given in the brackets)?

(a) Karachi (Pakistan)

(b) Auckland (New Zealand)

(c) Kyoto (Japan)

(d) Brisbane (Australia)

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q15. During the period of south-west monsoon, Tamil Nadu remains almost dry because

1. It lies in the rain-shadow area of the Western Ghats.

2. The Eastern Ghats and Tamil Nadu coast are almost parallel to the direction of south-west monsoons.

3. Tropical cyclones disturb the pattern of southwest monsoon.

Code:

(a) Only 1 is true (b) 1 and 2 are true

(c) 1, 2 and 3 are true (d) 2 and 3 are true

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q16. Which of the following statements regarding laterite soils of India are correct?

1. They are generally red in colour.

2. They are rich in nitrogen and potash.

3. They are well-developed in Rajasthan and Uttar Pradesh.

4. Tapioca and cashew nuts grow well in these soils.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3 and 4

(c) 1 and 4 (d) 2 and 3

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q17. The latitudes that pass through Sikkim also pass through

(a) Rajasthan

(b) Punjab

(c) Himachal Pradesh

(d) Jammu & Kashmir

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q18. Consider the following factors :

1. Rotation of the Earth

2. Air pressure and wind

3. Density of ocean water

4. Revolution of the Earth

Which of the above factors influence the ocean currents?

(a) 1 and 2 only

(b) 1, 2 and 3 only

(c) 1 and 4

(d) 2, 3 and 4.

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q19. Nagal Mountains are becoming increasingly barren mainly because of

(a) Insurgency

(b) Shifting cultivation

(c) Urbanisation

(d) Rapid population growth

Ans: (b)

CDS Combined Defence Services Exam

Q20. Which of the following is/are cited by the scientists as evidence/evidences for the continued expansion of universe?

1. Detection of microwaves in space.

2. Observation of redshift phenomenon in space.

3. Movement of asteroids in space.

4. Occurrence of supernova explosions in space.

Select the correct answer using the codes given below :

(a) 1 and 2

(b) 2 only

(c) 1, 3 and 4

(d) None of the above can be cited as evidence

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q21. Which one of the following does not belong to the tributaries of Jhelum in Kashmir?

(a) Bari (b) Lidar

(c) Pohru (d) Sind

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q22. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.

List-I List-II

(Country) (Coal fields)

A. China 1. Pennsylvania

B. Germany 2. Saar

C. Ukraine 3. Shensi

D. U.S.A. 4. Donetz Basin A B C D

(a) 4 2 1 3

(b) 3 2 4 1

(c) 3 1 4 2

(d) 4 3 2 1

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q23. Composite volcanic cone is also called strata cone because of the

(a) alternating sheets of lava and pyroclastic materials

(b) uneven streams of lava flow

(c) cataclysmic eruption

(d) eruption of lava flow from a fissure

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q24. The correct sequence of major salts in the ocean waters in descending order with respect to percentage is

(a) Sodium Chloride, Magnesium Chloride, Magnesium Sulphate, Calcium Sulphate

(b) Magnesium Chloride, Magnesium Sulphate, Calcium Sulphate, Sodium Chloride

(c) Sodium Chloride, Calcium Sulphate, Magnesium Sulphate, Magnesium Chloride

(d) Magnesium Sulphate, Calcium Sulphate, Sodium Chloride, Magnesium chloride

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q25. Which of the following Koppen’s climate is based on precipitation and evaporation in place of temperature?

(a) D f c (b) A w

(c) B S h w (d) C w g

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q26. To visit Tuticorin, Mangalore and Paradip, one does not require to go to

(a) Tamil Nadu

(b) Kerala

(c) Karnataka

(d) Orissa

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q27. Consider the following rivers :

1. Vamsadhara 2. Indravati

3. Pranahita 4. Pennar

Which of the above are tributaries of Godavari?

(a) 1, 2 and 3

(b) 2, 3 and 4

(c) 1, 2 and 4

(d) 2 and 3 only

Ans: (d)

CSE General Studies Paper-I

Q28. physical geographic features include

(a) climate

(b) Land

(c) Water

(d) All of the above

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q29. Which of the following sectors of the economy is state-owned and its service sector is a public enterprise?

(a) Irrigation (b) Agriculture

(c) Forests (d) Plantation

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q30. The winter temperatures of north-western Europe are higher than those of eastern Europe in the same latitudinal zone because

(a) it is on the western side of the continent

(b) it is near the sea

(c) it receives only light falls of snow

(d) it lies under westerly winds which blow over the Gulf Stream Drift

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q31. The channel separating the Andaman Island from the Nicobar Islands is known as

(a) Coco channel (b) 10° channel

(c) Duncan passage (d) somboraro channel

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q32. River Luni originates near Pushkar and drains into which one of the following?

(a) Rann of Kachchh (b) Arbian Sea

(c) Gulf of Cambay (d) Lake Sambhar

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q33. The Equatorial region has no other season except summer.

What could be the reason ?

1. The length of day and night is more or less equal over the year

2. The Earth’s rotational velocity is maximum at the Equator

3. The coriolis force is zero at the Equator

Select the correct answer using the code given below :

(a) 1 only

(b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q34. Consider the following statements.

1. An area is said to be over populated when population is more than its resource base.

2. Optimum population is that which gives the maximum income per head.

3. In an area of optimum population, the resources are over exploited.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2 only (b) 3 only

(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q35. Consider the following states.

1. Arunachal Pradesh 2. Assam

3. Mizoram 4. Nagaland

5. Sikkim 6. Meghalaya

Which of the above states have more than 80 percent of their total area under forests?

(a) 1, 2 and 3 (b) 3, 4 and 5

(c) 4, 5 and 6 (d) 1, 3 and 4

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q36. The most indigenous atomic power plant is situated at

(a) Kota

(b) Trombay

(c) Tarapur

(d) Kalpakkam

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q37. There are two places P and Q. The longitudes of P and Q are 45° E and 60°W respectively. What will be the difference in their local times?

(a) 7 hours

(b) 6 hours

(c) 3.5 hours

(d) Both places will have the same local time

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q38. The Paleozoic era contains time periods

(a) six (b) four

(c) five (d) seven

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q39. Which of the following are the rivers at the delta mouths of which mangroves occurring in abundance?

1. Narmada

2. Subarnarekha

3. Krishna

4. Ganga

Choose the correct answer from the codes given below:

(a) 1 and 3

(b) 3 and 4

(c) 2 and 4

(d) 1, 3 and 4

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q40. The chief fishing grounds of the world occur where cold and warm currents meet. This is because.

1. cold currents are rich in nitrates and phosphates which feed plankton.

2. Such areas cause the water to become well-aerated.

3. the warm current brings the right temperature for marine life.

(a) 1 only (b) 2 only

(c) 1, and 2 (d) 1, 2, and 3

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q41. Which one of the following east flowing rivers of India has rift valley due to down warping?

(a) Damodar (b) Mahanadi

(c) Sone (d) Yamuna

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q42. Which one of the following countries is not a UN member country?

(a) Greece (b) Taiwan

(c) Portugal (d) Australia

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q43. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the Lists : List I List II (Coast)

(Ocean current)

A. Humboldt 1. Namibia – Angola

B. North Atlantic Drift 2. Chile – Peru

C. Benguela 3. Mozambique – Madagascar

D. Agulhas 4. United KingdomNorway

Code :

(a) A-2; B-1; C-4; D-3 (b) A-2; B-4; C-1; D-3

(c) A-3; B-4; C-1; D-2 (d) A-3; B-1; C-4; D-2

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q44. Consider the following statements regarding barrier reefs:

1. Barrier reefs are separated from the mainland by a lagoon.

2. Landward slope of a barrier reef is steeper than its seaward slope.

3. Barrier reefs are always found as continuous chain.

4. The surface of barrier reef is composed of boulders, coral debris and sand deposits

Which of the above statements are correct?

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3

(c) 3 and 4 (d) 1 and 4

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q45. Match List I with List II List I List II

(Crop) (Rainfall in cm)

A. Wheat 1. 50 – 75

B. Sugarcane 2. 75 – 150

C. Cotton 3. 50 – 100

D. Tea 4. 150– 300

Code:

A B C D

(a) 2 4 1 3

(b) 1 2 3 4

(c) 3 1 4 2

(d) 4 3 2 1

Ans: (b)

CSE CSAT Paper-I

Q46. Why tank irrigation is more important in the peninsular plateau of India?

I. Rocks are hard and wells and canals cannot be dug.

II. Underground water is scarce.

III. Rivers are seasonal

Code:

(a) I and II are correct

(b) II and III are correct

(c) III and I are correct

(d) I, II and III are correct

Ans: (d)

Civil Services Prelims Exam

Q47. Match the columns:

List 1 : List 2

(Lakes) : (States)

A. Wular : 1. Rajasthan

B. Chilka : 2. Orissa

C. Loktak : 3. Manipur

D. Nakki : 4. Jammu and Kashmir : 5. Madhya Pradesh

Select the correct answer from the codes given below :

A B C D

(a) 5 2 3 4

(b) 3 5 2 1

(c) 4 2 3 1

(d) 4 3 5 2

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q48. Pumice is derived from

(a) Volcanic rock

(b) Sedimentary rock

(c) Igneous rock

(d) Acid lava

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q49. In the Southern Hemisphere, the spring equinox occurs about

(a) August 23 (b) September 23

(c) October 23 (d) November 23

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q50. How do the ‘western disturbances’ affect the crops in north India?

(a) they cause heavy damage to the standing crops

(b) they bring in locusts which destroy the crops

(c) they are beneficial to the crops by causing winter rain

(d) they help in keeping the plants warm to some extent in winter

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q51. The stratosphere is said to be ideal for flying jet aircraft.

This is because

(a) this layer is rich in ozone which reduces fuel consumption

(b) the temperature is constant and ideal for aircraft engine efficiency

(c) this layer is out of the firing range of anti-aircraft guns

(d) of the absence of clouds and other weather phenomena

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q52. Which one of the following pairs is correctly matched?

Rivers Major Tributaries

(a) Godavari: Pairi, Hasdo, Tel

(b) Maha: Puma, Penganga, Wain ganga

(c) Krishna: Manjra, Dudhana, Indravati

(d) Cauvery: Kabani, Hemavati, Amaravati

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q53. Which one of the following rivers flows into the Arabian Sea?

(a) Indravati (b) Godavari

(c) Cauvery (d) Narmada

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q54. Stalactites and stalagmites are features of :

(a) glacial topography (b) volcanic topography

(c) karst topography (d) fluvial topography

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q55. Assertion (A): Mangroves are very specialized forest ecosystem of tropical and sub-tropical regions bordering certain sea coasts.

Reason (R): They stabilise the shoreline and act as bulwark against encroachments by sea In the context of the above two statements, which of the following is correct?

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true but R is not the correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q56. Zoji La is a Pass between

(a) Kashmir valley and Ladakh

(b) Lahul valley and Spiti

(c) Chumbi valley and Sikkim

(d) Arunanchal Pradesh and Tibet

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q57. If there were no atmosphere, what would be the colour of sky?

(a) White

(b) Black

(c) Blue

(d) Red

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q58. Prime meridian is

(a) at 0° longitude

(b) an arbitrarily selected line from which all of the other meridians are measured

(c) imaginary line of longitude that run from pole to pole in a north– south direction around the globe

(d) all of these are correct

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q59. Which one of the following is produced by rain water action?

(a) Gorge (b) Cliff

(c) Gully (d) Dome

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q60. Black soil requires least tilling because

(a) it is fertile

(b) it develops cracks on drying

(c) it is a lava origin

(d) it has plenty of iron and aluminium compounds

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q61. In which one of the following islands of India is an active volcano found?

(a) Car Nicobar Island

(b) Nancowry Island

(c) Barren Island

(d) Maya Bunder Island

Ans: (c)

CDS Combined Defence Services Exam

Q62. Which of the following statements regarding soil is/ are correct?

1. Alluvial soils are rich in nitrogen content.

2. Black soils are rich in iron and lime but deficient in nitrogen.

3. Laterite soils are rich in iron and aluminium but deficient in nitrogen and potassium.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only (b) 3 only

(c) 2 and 3 only (d) l, 2 and 3

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q63. Consider the following statements with respect to the earth’s interior:

1. The earth’s core refracts/reflects the earthquake waves and a shadow zone is caused.

2. None of the earthquake waves reach the region between 103º and 143 º angular distances from the focus of the earthquake.

3. Shadow zone of primary waves is larger than that of the secondary waves.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) 1 and 2 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q64. Which of the following layers of the atmosphere and their characteristic is (are) correctly matched?

List I List II

(Atmospheric (Characteristics) Layers)

A. Troposphere 1. A l l w e a t h e r phenomena

B. Stratosphere 2. Presence of ozone layer

C. Ionosphere 3. Electricity charged particles

D. Mesosphere 4. Aurora Borealis

Code:

(a) A and B (b) A, B and C

(c) B, C and D (d) A, B, C and D

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q65. Consider the following statements:

1. North Atlantic Ocean route in the busiest route in the world

2. Suez Canal has drastically reduced the distance between India and Africa.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q66. Consider the following statements:

1. The north-eastern peninsular belt is the richest mineral belt in India.

2. The northern plain of India has large deposits of a variety minerals.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q67. Consider the graph given below The above graph represents the temperature and rainfall regime at

(a) Madras

(b) Bhopal

(c) Guwahati

(d) Chandigarh

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q68. The main problem faced by the manufacturing industries in India is the shortage of

(a) Raw Materials

(b) Market

(c) Power

(d) Labour

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q69. The absence of which among the following causes the temperature of the atmosphere to decrease with ascent along with decreasing density of air ?

1. Vegetation 2. Water

3. Carbon dioxide 4. Oxygen

5. Nitrogen

(a) 1 and 2 (b) 3 and 4

(c) 2 and 3 (d) 2 and 5

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q70. In which one of the following states is Ranganathittu Bird Sanctuary located?

(a) Tamil Nadu (b) Kerala

(c) Karnataka (d) Andhra Pradesh

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q71. The pacific Islands from new Guinea South East-wards to the Fiji Islands’ group is called

(a) The Polynesia (b) The Mellanesia

(c) The Micronesia (d) The Autralasia

Ans: (b)

CDS Combined Defence Services Exam

Q72. ‘Xeriscaping’ is a concept related to

(a) landscaping related to save water

(b) landscaping related to save soil

(c) weathering of rock surface

(d) All of the above

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q73. Match the following List I List II

A. Normal fault 1. Blocks move towards each other

B. Reverse fault 2. Blocks move in opposite direction

C. Thrust fault 3. One block rises over the other along in fault plane

D. Step fault 4. Blocks move along parallel faults

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 1 3 4

(c) 3 4 1 2

(d) 4 3 2 1

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q74. Coriolis Effect is produced by

(a) Pressure distribution

(b) Pressure gradient

(c) Revolution of the earth

(d) Rotation of the earth

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q75. Which state of India does not touch the India-

China border?

(a) Uttarakhand (b) Uttar Pradesh

(c) Himachal Pradesh (d) Sikkim

Ans: (b)

CSE CSAT Paper-I

Q76. Which one of the following is/are the characteristic/characteristics of Indian coal?

1. High ash content

2. Low sulphur content

3. Low ash fusion temperature

Select the correct answer using the codes given below

(a) 1 and 2 (b) 2 only

(c) 1and 3 (d) All of the above

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q77. The Indian subcontinent was originally part of a huge land mass called

(a) Jurassic Land Mass

(b) Aryavarta

(c) Indiana

(d) Gondwana Continent

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q78. Given below is a map of America :

1 2 3 4 The shaded (marked 1 and2), dotted (marked 3) and the plain areas (marked 4) indicate respectively, the regions where the languages spoken are

(a) Spanish, French, Portuguese and others

(b) French, Spanish, Portuguese and others

(c) French, Portuguese, Spanish and English

(d) Portuguese, French, Spanish and others

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q79. ‘Negative Southern Oscillation Index’ refers to which of the following?

(a) Favourable condition for El Nino

(b) Favourable condition for La Nina

(c) Favourable conditions both for El Nino and La Nina

(d) Unfavourable conditions both for El Nino and La Nina

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q80. India occupies ________ per cent area of the Earth’s surface.

(a) 2.4 (b) 2

(c) 1.8 (d) 2.1

Ans: (b)

CSE General Studies Paper-I

Q81. Which of the following is the lowest point of Africa?

(a) Lake Assal (b) Lake Tangunjika

(c) Lake Malawi (d) Lake Chad

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q82. Which one of die following statements is not correct regarding the Himalayas?

(a) Hmalayas have nappe and recumbent folds

(b) Himalayas rose up from the Tethys Sea

(c) Himalayas contain three mountain ranges-Siwaliks, Great Himalayas and kunlun Ranges

(d) The orogeny took place in the Tertiary Era

Ans: (c)

CDS Combined Defence Services Exam

Q83. Which of the following statements is wrong?

(a) The place of origin of the earthquake inside the earth is called its hypocenter.

(b) The point on the earth’s surface vertically above the focus is called the epicenter.

(c) Line joining places of equal earthquake intensity is called isoseismic line.

(d) Intensity of the earthquake is measured by Richter scale.

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q84. Monsoons are best developed in

I. India

II. China

III. Japan

IV. Bangladesh

Code:

(a) Only I (b) I and II only

(c) I, II, III only (d) I, II, III, IV

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q85. A state in India has the following characteristics:

1. Its northern part is arid and semi-arid

2. Its central part produces cotton.

3. Cultivation of cash crop is predominant over food crops.

Which one of the following states has all of the above characteristics?

(a) Andara Pradesh (b) Karnataka

(c) Gujarat (d) Tamil Nadu

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q86. The Bhabha Atomic Research Centres (BARCs) are at:

(a) Trombay, Kalpakkam, Indore and Thiruvananthapuram

(b) Trombay, Kolkata, Indore, Kalpakkam

(c) Trombay, Kalpakkam, Indore, Bengaluru

(d) Trombay, Kalpakkam, Bengaluru, Hyderabad

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q87. Which one of the following factors is responsible for the change in the regular direction of the ocean currents in the Indian Ocean?

(a) Indian Ocean is ‘half an ocean’

(b) Indian Ocean has monsoon drift

(c) Indian Ocean is a land locked ocean

(d) Indian Ocean has greater variation in salinity

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q88. If the earth’s direction of rotation is reversed, what would be the 1ST when it is noon at the International Date Line?

(a) 06.30 hrs

(b) 05.30 hrs

(c) 18.30 hrs

(d) 17.30 hrs

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q89. Westerlies are the winds blowing

(a) from the polar regions

(b) from land to sea during night and from sea to land during the day

(c) in different directions depending upon the season

(d) between 30° and 60° North and South latitudes of the equator

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q90. Which of the following statements regarding laterite soils of India are correct?

1. They are generally red in colour.

2. They are rich in nitrogen and potash.

3. They are well-developed in Rajasthan and UP.

4. Tapioca and cashew nuts grow well on these soils.

Select the correct answer using the codes given below.

(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3 and 4

(c) 1 and 4 (d) 2 and 3 only

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q91. Which of the following pairs is not correctly matched?

(a) Vosges : France

(b) Black Forest : Germany

(c) Fujiyama : Japan

(d) Mauna Loa : Philippines

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q92. Match the following List I List II

(Clouds) (Possible weather changes)

A. Altostratus 1. Impending rain or snow

B. Cumulus 2. Fair weather

C. Stratocumulus 3. Possibility of rain

D. Cirrus 4. Showery weather

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 1 4 3 2

(c) 2 3 4 1

(d) 3 1 2 4

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q93. Match list I with list II and select the correct answer using the codes given below List I List II

(Mountain pass) (State)

A. Kepsang La 1. Jammu and Kashmir

B. Shipka La 2. Himachal Pradesh

C. Bom Di La 3. Sikkim

D. Nathu La 4. Arunachal Pradesh

Code:

A B C D

(a) 1 2 4 3

(b) 4 3 1 2

(c) 2 1 3 4

(d) 3 4 2 1

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q94. Which of the following places are known for paper manufacturing industry?

1. Yamunanagar

2. Guwahati

3. Shahabad

4. Ballarpur

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1, 2 and 3

(b) 1, 2 and 4

(c) 1, 3 and 4

(d) 2, 3 and 4

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q95. In which one of the following areas in the given map was there a recent discovery of copper deposits by the Atomic Minerals Division of Department of Atomic Energy?

4 3 2 1 INDIA COPPER

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q96. Which one of the following scholars suggests the earth’s origin from gases and dust particles?

(a) James Jeans

(b) H. Alfven

(c) Hoyle

(d) O. Schmidt

Ans: (d)

Civil Services Prelims Exam

Q97. Atmosphere includes

(a) cover of air that envelopes the earth’s surface

(b) envelop e of gases and suspended particles

(c) both (a) and (b)

(d) environment around us

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q98. Which of the following item(s) in the columns is/are matched correctly?

List I List II

A. Order-Neisse line 1. Poland and Germany

B. Siegfried line 2. Russia and Finland

C. Hindenburg line 3. Germany and France

D. Durand line 4. India and Afghanistan

(a) A and B

(b) B and C

(c) C and D

(d) A and D

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q99. The Great Barrier Reef is broken in gaps due to

(a) outpouring of river water into the sea

(b) wave action

(c) oceanic currents

(d) tropical cyclones

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q100. Match List-I and List-II and select the correct answer using the codes given below :

List-I List-II

(Product) (Major Producer)

A. Tea 1. Andhra Pradesh

B. Jute 2. Kerala

C. Rubber 3. Orissa

D. Tobacco 4. Tamil Nadu

Codes :

A B C D

(a) 2 3 4 1

(b) 4 1 2 3

(c) 2 1 4 3

(d) 4 3 2 1

Ans: (d)

CSE General Studies Paper-I

Part 23. Geography Question Bank

Q1. Kanha National Park belongs to which one among the following biogeographical areas in the world?

(a) Tropical Sub-humid Forests

(b) Tropical Humid Forests

(c) Tropical Dry Forests

(d) Tropical Moist Forests

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q2. Chemical weathering is most pronounced in:

(a) Hot and dry climates

(b) Hot and humid climates

(c) Cold and dry climates

(d) Cold and wet climates

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q3. The characteristics of a cyclone are

I. Low pressure

II. Convergent air

III. Change in wind direction due to Coriolis force

IV. Ascending air at the centre

Code:

(a) I and II (b) I, II and III

(c) I, II and IV (d) I, II, III and IV

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q4. Consider the following statements and select the correct answer using the code given below:

1. The Northern Plain of India is quite wide in the east but narrows down considerably in the west.

2. This plain is very fertile in the east and less fertile in the west.

Code:

(a) 1 only (b) 2 only

(c) both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q5. Consider the following pairs National Highway Cities Connected

1. NH4 : Chennai and Hyderabad

2. NH6 : Mumbai and Kolkata

3. NH15 : Ahmedabad and Jodhpur

Which of the above pairs is/are correctly matched?

(a) 1 and 2 only (b) 3only

(c) 1, 2 and 3 (d) None

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q6. Assertion (A): 60°-65° latitudes in both the hemispheres have a low pressure belt instead of high pressure.

Reason (R): The low pressure areas are permanent over oceans rather than on land.

(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are individually true but R is not a correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q7. What do you understand by the term ‘Advection’?

(a) heat is transferred horizontally by winds

(b) heat is transferred horizontally by both winds and ocean currents

(c) heat is transferred vertically through the air

(d) hear is transferred horizontally through ocean currents

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q8. Consider the following statements.

1. In measuring the angular spacing of the objects, sextant does not require any stand or support.

2. Sextant can be used either in vertical or horizontal or oblique planes.

Codes:

(a) only (1) is true

(b) only (2) is true

(c) neither of the two is true

(d) both (1) and (2) are true

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q9. Which one among the following is not a Baltic nation?

(a) Lativia (b) Slovakia

(c) Lithuania (d) Estonia

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q10. The correct sequence in decreasing order in terms of total production of the given non-ferrous metals in India is

(a) lead, zinc, copper, aluminium

(b) zinc, lead, aluminium, copper

(c) aluminium, zinc, copper, lead

(d) aluminium, copper, zinc, lead

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q11. Lack of atmosphere around the Moon is due to

(a) low escape velocity of air molecule and low gravitational attraction

(b) high escape velocity of air molecule and low gravitational attraction

(c) low gravitational attraction only

(d) high escape velocity of air molecule only

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q12. Consider the following pairs

A. Hot water mineral spring 1. Sohna

B. Maximum Geysers 2. Kentucky Park

C. Maximum sinkholes 3. YellowstonePark

D. Maximum Poljes 4. Croatia Find the correct pairs using the following codes

Codes:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 1 3 2 4

(c) 2 1 4 3

(d) 3 4 1 2

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q13. Thornthwaite’s classification of climate attempts to define the climate boundaries quantitatively.

2. Thornthwaite used precipitation and temperature to demarcate climate boundaries.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q14. Which of the following is not a tributary of the river Yamuna?

(a) Chambal (b) Betwa

(c) Son (d) Sind

Ans: (c)

CDS Combined Defence Services Exam

Q15. Consider the following statements:

I. There is high concentration of Scheduled Tribes in the Indo-Gangetic Plains.

II. Scheduled Castes have a tendency to live in hilly and forest tracks and other remote areas.

Code:

(a) Only I is correct

(b) Only II is correct

(c) Both I and II are correct

(d) Neither nor II is correct

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q16. Match List-1 with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:

List – I (Valley) List-II (State)

A. Markha Valley 1. Sikkim

B. Dzukou Valley 2. Himachal Pradesh

C. Sangla Valley 3. Jammu and Kashmir

D. Yumthang Valley 4. Nagaland

Codes :

A B C D

(a) 2 4 3 1

(b) 3 1 2 4

(c) 2 1 3 4

(d) 3 4 2 1

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q17. Which one of the following is the correct sequence of the given towns of Pakistan while moving from the North towards the South?

(a) Islamabad – Gujarawala – Peshawar – Multan

(b) Peshawar – Gujarawala – Multan – Islamabad

(c) Peshawar – Islamabad – Gujarawala – Multan

(d) Islamabad – Multan – Peshawar – Gujarawala

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q18. Arrange these elements in the order of decreasing abundant in the Earth’s crust.

(a) silicon, sluminium, oxygen, iron, calcium, sodium, potassium, magnesium

(b) Si, O, Ca, Al, Fe, Mg , K, Na

(c) Al, Si, O, Ca, Na, K, Mg, Fe

(d) O, Si, Al, Fe, Ca, Na, K, Mg

Ans: (d)

CSE CSAT Paper-I

Q19. Wavelength of wave is defined as

(a) the horizontal distance from wave crest to wave crest

(b) the vertical difference between the wave’s trough and crest

(c) time taken for successive crests to pass a point

(d) none of these

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q20. Statement I: Temperatures of countries like United Kingdom, Norway, the Netherlands and Denmark are higher as compared to places located on similar latitudes during the winter.

Statement II: United Kingdom, Norway, the Netherlands and Denmark are located on the coast.

(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.

(b) Both the statements ‘are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I.

(c) Statement I is true but Statement II is false.

(d) Statement I is false but Statement II is true.

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q21. Consider the following statements. Identify the right ones.

I. Soil degradation can be defined as the decline in soil fertility, when the nutritional status declines and depth of the soil goes down due to erosion and misuse.

II. The destruction of the soil cover is described as soil erosion.

(a) I only (b) II only

(c) Both (d) None

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q22. Match the following 3 List I List II

(Mineral) (Producing Centre in Map)

A. Copper

B. Mica

B. Chromite

D. Lignite 241

Codes A B C D

(a) 2 4 1 3

(b) 2 1 4 3

(c) 3 1 4 2

(d) 3 4 1 2

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q23. Longitudinal ridge like feature formed in the tunnel by a glacier before it melts is known as

(a) Till (b) Esker

(c) Kame (d) Com bridge

Ans: (b)

CSE General Studies Paper-I

Q24. Consider the following rivers

1. Hasdo 2. Sind

3. Parbati 4. Banas

5. Luni

Which of the above rivers originate in Madhya Pradesh?

(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3 and 4

(c) 3, 4 and 5 (d) 1, 2 and 4

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q25. Match List I (Biosphere Reserve) with List II

(State) and select the correct answer using the code given below.

List I List II

A. Simlipal 1. Sikkim

B. Dehong Deband 2. Uttarakhand

C. Nokrek 3. Arunachal Pradesh

D. Kanchandzonga 4. Odisha

5. Meghalaya

Code:

A B C D

(a) 1 3 5 4

(b) 4 5 2 1

(c) 1 5 2 4

(d) 4 3 5 1

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q26. Which of the following hills are found where the Eastern Ghats and the Western Ghats meet?

(a) Anaimalai Hills

(b) Cardamon Hills

(c) Nilgiri Hills

(d) Shevoroy Hills

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q27. Assertion (A): There are no tea plantations in any African country.

Reason (R): Tea plants need fertile soil with high humus.

 

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q28. Solid lithospheric plates float over

(a) solid crust

(b) solid mantle

(c) partially molten asthenosphere

(d) none of these

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q29. Which of the following is true with regard to petroleum?

1. It is found in the anticlines

2. It is found over underground water

3. It is found in wide, horizontal rocks

4. It is found over impermeable rocks

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 (b) 1, 2 and 4

(c) 2 and 4 (d) 2 and 3

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q30. Confirmation of the presence of Higgs Boson will justify

(a) both the standard model and superstring theory

(b) the unification of all the four fundamental forces

(c) the steady-state model of the universe

(d) the mass of the fundamental particles

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q31. Consider the following statements regarding continental shelves:

1. They can extend up to a depth of 100 fathoms.

2. They extend between coast and continental slope.

3. They cover more than 10 per cent of the sea surface area.

4. Maximum width of the continental shelf is found in the Atlantic Ocean.

Which of the above statements are correct?

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only

(c) 1, 2 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q32. Match List I with List II and find out the correct answer using the code given below.

List I List II

(Capitals) (Countries)

A. Launda 1. Angola

B. Ouagadougou 2. Burkina

C. Lefkosia 3. Cyprus

D. Bairiki 4. Kiribati

Code:

A B C D

(a) 3 4 1 2

(b) 2 3 4 1

(c) 1 2 3 4

(d) 4 1 2 3

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q33. Which part of India receives rainfall both from Bay of Bengal and Arabian Sea branch of summer monsoon?

(a) West Coastal Plain

(b) Deccan Plateau

(c) Lower Ganga Plain

(d) Punjab-Haryana Plains

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q34. To obtain full benefits of demographic dividend, what should India do?

(a) Promoting skill development

(b) Introducing more social security schemes

(c) Reducing infant mortality

(d) Privatization of higher education

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q35. The approximate representation of land use classification in India is

(a) Net area sown 25%; forests 33%; other areas 42%

(b) Net area sown 58%; forests 17%; other areas 25%

(c) Net area sown 43%; forests 29%; other areas 28%

(d) Net area sown 47%; forests 23%; other areas 30%

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q36. Normally the temperature decreases with the increase in height from the earth’s surface, because

1. the atmosphere can be heated upwards only from the Earth’s surface

2. there is more moisture in the upper atmosphere

3. the air is less dense in the upper atmosphere

Select the correct answer using the codes given below:

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2,3

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q37. Nanga Parbat has a height of

(a) 8,126 m (b) 8,136 m

(c) 8,137 m (d) 8,138 m

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q38. Port Blair-the capital of Andaman and Nicobar Islands, is located in which one of the following islands?

(a) North Andaman (b) Little Andaman

(c) Middle Andaman (d) South Andaman

Ans: (d)

CSE CSAT Paper-I

Q39. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.

List-I List-II

(Iron and steel centre) (Country)

A. Cleveland 1. Canada

B. Essen 2. Russia

C. Hamilton 3. U.S.A.

D. Tula 4. Germany A B C D

(a) 1 4 2 3

(b) 3 4 1 2

(c) 3 1 2 3

(d) 4 3 1 2

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q40. Biodiversity is richer in

(a) tropical regions (b) polar regions

(c) temperate regions (d) oceans

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q41. Salinity of the ocean waters near the equator is low because of

I. Heavy rainfall

II. High rate of evaporation

III. Huge quantities of water brought to oceans by the rivers

Code:

(a) I and II are correct

(b) II and III are correct

(c) I and III are correct

(d) I, II and III are correct

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q42. Consider the following statements.

1. Hoover dam has been built on the Colorado River in the U.S.A.

2. Bakhra dam on the Sutlej River in India is based on the design of the Hoover dam.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q43. Which one of the following regions of India has a combination of mangrove forest, evergreen forest and deciduous forest?

(a) North Coastal Andhra Pradesh

(b) South-West Bengal

(c) Southern Saurashtra

(d) Andaman and Nicobar Islands

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q44. political geography

(a) Is an application of political science

(b) Deals with human social activities

(c) Deals with human social activities that are related to the locations and boundaries of cities, nations and groups of nations.

(d) All of these

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q45. Which of the following states does not form part of the Narmada basin?

(a) Madhya Pradesh

(b) Rajasthan

(c) Gujarat

(d) Maharashtra

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q46. Arrange parts of ocean floor according to increasing distance from the coast.

(a) continental slope, continental shelf, continental rise, deep sea plain

(b) continental shelf, continental rise, deep sea plain, continental slope

(c) continental shelf, continental slope, continental rise, deep sea plain

(d) continental rise, continental shelf, continental slope, deep sea plain

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q47. Which is the correct arrangement of the following rivers from North to South?

(a) Godavari, Penner, Cauveri, Periyar

(b) Penner, Godavari, Periyar, Cauveri

(c) Godavari, Cauveri, Penner, Periyar

(d) Cauveri, Godavari, Periyar, Penner

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q48. Which of the following seas/gulfs are connected by the Suez Canal?

(a) The Mediterranean Sea and the Red Sea

(b) Gulf of Oman and the Red Sea

(c) The Mediterranean Sea and the Gulf of Oman

(d) Persian Gulf and the Arabian Sea

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q49. Which of the following is/are the potential threat to safety of large dams ?

1. Urbanisation near dam sites

2. Flash floods in catchment area

3. Seismic activities in surrounding area

Select the correct answer using the code given below :

(a) 1 only (b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q50. Consider the following statements.

1. In the Pacific Ocean there is a seasonal march of the Pacific Equatorial currents to the north of equator in summer and to the south of equator in the winter.

2. Axis of the counter equatorial current remains at the equator throughout the year.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q51. Which of the following statements is not true about the dispersed settlements?

(a) Houses are scattered

(b) People establish individual farmstead

(c) People lead isolated life

(d) They are found in areas of rich alluvial soils

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q52. Consider the following statements:

1. The forest cover in India continues around 20% of its geographical area.

2. The National Forest Action Programme aims at bringing one third of the area of India under tree/forest cover.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q53. Which of the following pairs is incorrect?

(a) Nagarjuna sagar — Andhra Pradesh

(b) Tungabhadra — Andhra Pradesh and Karnataka

(c) Farakka — West Bengal

(d) Kosi — Gujarat

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q54. What are the grass lands of South America called ?

(a) Stepes

(b) Prairies

(c) Pampas

(d) Savanna

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q55. The major geological events of the Paleozoic era include

(a) Caledonian mountains rise, life comes ashore

(b) Appalachians and Central European mountains come up

(c) both (a) and (b)

(d) none of these

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q56. Which of the following are true with respect to the Indian Peninsular Plateau?

I. The southern plateau block is formed mainly of granite and gneiss

II. The Deccan Lava Plateau is an elevated tableland consisting of horizontally arranged lava sheets

III. The Malwa Plateau dominates the Vindhyan scarps, forming the northern flank of the plateau

IV. The troughs of the Narmada and the Tapti are inter-posed between the Vindhyan and the Satpura Ranges.

Choose the correct answer from the codes given below:

(a) I, II, and III

(b) I and II

(c) I, II, III, and IV

(d) I, III, and IV

Ans: (c)

CDS Combined Defence Services Exam

Q57. Which among the following statements about the North Atlantic Drift is/are correct?

1. It keeps the west coast of Northern Europe ice free.

2. It is responsible for the warm air mass which interacts with the cold air mass from the Polar region and causes rainfall in Western Europe.

3. It meets the Labrador current near Vancouver Island and causes dense fog.

Select the correct answer using the code given below

(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2

(c) 2 only (d) 1 and 3

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q58. Which Indian River does the Beas meet at Harike?

(a) Indus (b) Jhelum

(c) Chenab (d) Satluj

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q59. Consider the following statements The South-West monsoon originates in India due to

1. low pressure in the Punjab plain.

2. high pressure in areas South of India.

3. equatorial low being filled up by descending air current.

4. the Himalayas.

Which of the statements given above are correct?

(a) 1 and 4 (b) 1 and 2

(c) 1 and 3 (d) 2 and 4

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q60. Which one of the following statements regarding water cycle is correct ?

(a) Transpiration by plants does contribute to cloud formation.

(b) Only evaporation of surface water of rivers and oceans is responsible for cloud formation.

(c) Rainfall does not contribute in maintenance of underground water table.

(d) Underground water may also be connected to surface water.

Ans: (d)

CSE CSAT Paper-I

Q61. Match List I to List II List I List II

(Crop) (Type of soil)

A. Castor 1. Black clayey

B. Bajra 2. Deep loamy

C. Wheat 3. Sandy loam

D. Cotton 4. Clayey loam

Code:

A B C D

(a) 1 3 2 4

(b) 3 2 1 4

(c) 2 3 4 1

(d) 3 2 4 1

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q62. There is a close network of irrigation canals in Punjab, Haryana and U.P. because.

I. The region is drained by perennial rivers.

II. Soft soil facilitates digging of canals

III. There is deficiency of rainfall

Code:

(a) I and II are correct

(b) II and III are correct

(c) I and III are correct

(d) I, II and III are correct

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q63. The places Alwaye, Koyna and Korba have

(a) Thermal Stations

(b) Oil Refineries

(c) Hydro Stations

(d) Aluminium Industries

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q64. Match the columns:

A. Australia : 1. Pretoria

B. Canada : 2. Riyadh

C. South Africa : 3. Canberra

D. Saudi Arabia : 4. Ottawa

Select the correct answer using the codes given below:

A B C D

(a) 2 4 1 3

(b) 3 4 1 2

(c) 4 3 1 2

(d) 3 4 2 1

Ans: (b)

CSE General Studies Paper-I

Q65. In the Southern Hemisphere, the autumnal equinox occur about

(a) March 21 (b) April 21

(c) May 21 (d) June 21

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q66. Match List I and List II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List I (Name of the Crops) List II (States Grown)

A. Rice 1. Maharashtra

B. Jowar 2. Bihar

C. Jute 3. Karnataka

D. Coffee 4. West Bengal

Codes:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 3 4 1

(c) 4 1 2 3

(d) 2 1 4 3

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q67. The velocity of winds is governed by

(a) pressure gradient (b) Farrel’s Law

(c) rotation of the earth (d) temperature

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q68. Consider the following statements :

1. Alamatti dam is on the Cauvery river.

2. Mettur dam in on the Krishna river.

3. Gandhi Sagar Reservoir is on the Chambal river.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only (b) 2 only

(c) 1 and 3 only (d) 3 only

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q69. The Island of Honshu is located in which one of the following countries?

(a) Indonesia (b) Malaysia

(c) Japan (d) South Korea

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q70. The ‘eye’ of the cyclone has :

(a) abnormally high temperature and lowest pressure

(b) abnormally low temperature and pressure

(c) clear sky and lowest temperature

(d) dense cloud cover and low pressure

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q71. If the earth’s axis had not been inclined.

1. Seasons would not have occurred.

2. Length of days and nights would not have varied

3. Poles would not have day continuously for six months.

4. There would have been uniform distribution of temperature.

Which of the above statements are correct?

(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 3 only

(c) 1, 2, 3 and 4 (d) 1, 3 and 4 only

Ans: (b)

CSE CSAT Paper-I

Q72. Which of the following statements is/are correct?

I. Water vapour in the atmosphere decreases with altitude.

II. It increases from equator towards the poles.

III. About 90% of atmospheric water vapour lies below 6 km.

IV. It preserves earth’s radiated heat.

Code:

(a) I, II, III (b) I, III, IV

(c) I, II, III, IV (d) II, III, IV

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q73. Which of the following is/are unique characteristics/characteristics of equatorial forests?

1. Presence of tall closely set trees with crown forming a continuous canopy

2. Coexistence of a large number of species

3. Presence of numerous varieties of epiphytes

Select the correct answer using the code given below

(a) 1 only (b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q74. Match List I with List II and select the correct answer using the code given to below; List I List II

(Type of Agriculture) (Area)

A. Jhuming 1. Bundelkhand

B. Subsistence 2. Punjab

C. Plantation 3. Naga Hills

D. Commercial Grain 4. Nilgiri hills farming

Code:

A B C D

(a) 4 2 1 3

(b) 3 1 2 4

(c) 3 1 4 2

(d) 2 1 3 4

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q75. The climate in the shaded area of the map is of

(a) Cold temperate oceanic type

(b) Mediterranean type

(c) Monsoon type

(d) Temperate Grassland type

Ans: (b)

CSE General Studies Paper-I

Q76. Right ascension is

(a) the equivalent of longitude on the celestial sphere

(b) the equivalent of latitude on the celestial sphere

(c) the equivalent of prime meridian

(d) none of these

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q77. Petroleum deposits in India are found chiefly in

(a) granite

(b) basalt

(c) metamorphic rocks

(d) sedimentary rocks

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q78. Why is it that India has one of the lowest agricultural yields in the world ?

(a) Summers are very hot

(b) Lack of fertile soil

(c) Farmers being poor and illiterate do not use modern farming techniques

(d) Occurrence of frost at night

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q79. Assertion (A) Despite low evaporation and stable stratification of the atmosphere, salinity is high in polar regions.

Reason (R) Sea water freezes leaving the remaining water saline than before.

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true, but R is the correct explanation of A

(c) A is true, but R is false

(d) A is false, but R is true

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q80. Which one of the following fishing banks is located off the coast of the United Kingdom ?

(a) Great Fisher Bank

(b) Grand Banks

(c) Dogger Bank

(d) Reed Bank

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q81. Examine the following statements with reference to interior of the earth.

1. The lithosphere consists of the crust and the uppermost core and rigid portion of the mantle.

2. Below the lithosphere is the asthenosphere which is a thin, hot and slowly flowing layer of upper mantle.

3. Mesosphere is the rigid middle and lower mantle extending up to the core of the earth.

4. The mesosphere and the asthenosphere have different physical but similar chemical properties.

Find out the correct combination by using the following codes

Code:

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only

(c) 1, 2 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q82. In which form of waves, solar radiation reaches the earth’s surface and is reflected back by the earth’s surface?

(a) Short waves and long waves

(b) Short waves and short waves

(c) Long waves and long waves

(d) Long waves and short waves

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q83. Consider the following statements and find out the correct answer by using the code given below.

1. The main drawback of the Panama Canal is that it takes very long time to cross it due to lock system.

2. The tolls in Suez Canal are so high that some ships find it cheaper to travel via much longer Cape of Good Hope route.

Code:

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q84. Consider the following pairs:

1. Bauxite : Ferrous mineral

2. Nickel : Non-ferrous mineral

3. Mica : Non-metallic mineral

Which of the above pairs is/are correctly matched?

(a) 1 only (b) 1 and 2 only

(c) 2 only (d) 3 only

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q85. Of the total population of India, Christians comprise about

(a) Four per cent

(b) Two-and-a-half per cent

(c) Five per cent

(d) Six per cent

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q86. Of the following forest regions, the most suitable wood for paper pulp is available from

(a) Hot and humid regions of Amazon

(b) Savanna

(c) Equatorial forests of Congo basin

(d) Forests of Burma

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q87. Direction: Given below are two statements, one labelled as Assertion

(A) and other labelled as Reason (R).

In the context of these two statements which of the following is correct?

Codes:

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(b) Both A and R are true and R is not a correct explanation of A.

(c) A is true R is false.

(d) R is true but A is false.

Assertion (A) : One always sees the same face of moon.

Reason (R): Moon revolves around the Earth.

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q88. Land masses are heated and cooled much faster than water bodies. Identify the true statements in this regard.

1. Land gets heated by conduction

2. Water has a higher specific heat

3. Only the surface layers of water are heated

4. Water gets heated by convection

(a) 1, 2 and 3 (b) 2 and 3

(c) 1 and 4 (d) 1, 2 and 4

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q89. In which one of the following places is the Forest Survey of India (FSI), a national organisation engaged in forest cover mapping, forest inventory and training in the field of remote sensing and GIS, located?

(a) Dehradun (b) Itanagar

(c) Ahmedabad (d) Aizawl

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q90. Match the following List I List II

(River) (Source)

A. Ganga 1. Amarkantak

B. Son 2. Gaumukh

C. Godavari 3. Mahabaleshwar

D. Krishna 4. Trimbakeshwer

Codes A B C D

(a) 1 2 4 5

(b) 2 1 3 4

(c) 4 3 1 2

(d) 2 1 4 3

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q91. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II

(Pass) (Place)

A. Zoji La 1. Himachal Pradesh

B. Shipki La 2. Uttarakhand

C. Lipulekh 3. Jammu and Kashmir

D. Nathu La 4. Sikkim

Code :

A B C D

(a) 4 2 1 3

(b) 4 1 2 3

(c) 3 1 2 4

(d) 3 2 1 4

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q92. Consider the following statements:

1. Black forest is in France and Vosges is in Germany

2. The river Rhine flows between Black Forest and Vosges

3. Rhine is a fine example of a rift valley

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q93. Trade winds blow between

(a) Sub-tropical high and equatorial low

(b) Equatorial low and sub-tropical high

(c) Sub-tropical high and sub-polar low

(d) Sub-polar low and sub-tropical high

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q94. Which one of the following states does not touch the Indo-Nepal border?

(a) West Bengal (b) Himachal Pradesh

(c) Uttarakhand (d) Uttar Pradesh

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q95. Which one of the following has the richest coal deposits?

(a) Subarnarekha valley

(b) Brahmani valley

(c) Damodar valley

(d) Brahmaputra valley

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q96. Of the four places marked 1, 2, 3 and 4 on the map, the one indicating a tidal port is

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q97. Consider the map given below :

1 2 3 4 The numbers marked 1, 2, 3 and 4 respectively indicate the islands of

(a) the Bahamas, Azores, Falkland and Cape Verde

(b) the Bahamas, Azores, Cape Verde and Falkland

(c) Azores, Cape Verde, the Bahamas and Falkland

(d) Cape Verde, the Bahamas, Falkland and Azores

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q98. Which is the shortest route from Moscow to San Francisco?

(a) via Canada (b) over land

(c) over the South Pole (d) over the North Pole

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q99. Which of the following is the chief characteristic of ‘mixed farming’?

(a) Cultivation of both cash crops and food crops

(b) Cultivation of two or more crops in the same field

(c) Rearing of animals and cultivation of crops together

(d) None of the above

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q100. Which one of the following is not associated with monsoon climate in India?

(a) El Nino temporary warm currents

(b) South-equatorial warm currents of Indian Ocean

(c) Western disturbances

(d) Cyclones of Bay of Bengal

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Part 24. Geography Question Bank

Q1. Which of the following is not the scale for measuring the magnitude/intensity of the earthquake?

(a) Rossi-Feral

(b) Medvedev Sponheur Karnik

(c) Richter Scale

(d) Vernier scale

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q2. Which one of the following is not correctly matched?

Local wind Area

(a) Bora : Adriatic coast

(b) Mistral : Southern France

(c) Berg : Spain

(d) Khamsin : Egypt

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q3. A particular state of India has the following characteristics.

1. It is located at the same latitude which passes through northern Rajasthan.

2. It has over 80% of its area under forest cover.

3. Over 12% of forest cover constitutes protected area network in this state.

Which one among the following states has all the above characteristies?

(a) Arunachal Pradesh (b) Assam

(c) Himachal Pradesh (d) Uttarakhand

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q4. Which of the following is not suitable for generating geo-thermal energy?

(a) Manikaran (b) Puga valley

(c) Tattapani (d) Cherrapunji

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q5. The canal-carrying capacity of Farakka is

(a) 75,000 cusecs

(b) 70,000 cusecs

(c) 40,000 cusecs

(d) 35,000 cusecs

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q6. When the weather office predicts ‘depression’ over a certain area, it means

(a) cloudy skies

(b) the atmospheric pressure in that area is lower than in the surrounding areas

(c) heavy weather causing a feeling of depression

(d) low atmospheric pressure over a large area

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q7. The correct sequence of languages in descending order in terms of their number of speakers in the world is

(a) Spanish, English, Chinese, Hindi

(b) English, Chinese, Hindi, Spanish

(c) Hindi, Chinese, Spanish, English

(d) Chinese, English, Hindi, Spanish

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q8. If you travel through the Himalayas, you are likely to see which of the following plants naturally growing there?

1. Oak

2. Rhododendron

3. Sandalwood

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only (b) 3 only

(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q9. The term ‘demographic gap’ signifies the difference

(a) in sex ratio

(b) in age

(c) in child / woman ratio

(d) between the birth and the death rate

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q10. Which of the following pairs are correctly matched?

List I List II

(Types of mountains) (Example)

A. Pre Cambrian 1. L a u r e n t i a n Mountains

B. Caledonian 2. Aravalis

C. Hercynian 3. Hartz Mountains

D. Volcanic Mountains 4. Kilimanjaro

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 1 3 4 2

(c) 4 2 1 3

(d) 3 1 4 2

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q11. The term precipitation stands for:

(a) Conversion of water vapour into rain.

(b) Conversion of water vapour into rain and snow.

(c) Conversion of water vapour into rain, snow and fog.

(d) Fall of water vapour on the ground in any form of liquid and solid.

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q12. Match list I (Division of the Himalayas according to Sir Sidney Burrard) with list II (Rivers between which these divisions are situated) and select the correct answer by using the codes given below List I List II

A. The Punjab Himalayas 1. Indus and Satluj

B. The Kumao Himalayas 2. Kali and Tista

C. The Nepal Himalayas 3. Kali and Satluj

D. The Assam Himalayas 4. T i s t a a n d Brahmaputra

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 1 3 4 2

(c) 1 3 2 4

(d) 2 1 4 3

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q13. Match List with List II and select the correct answer using List I List II

(Industry) (Location)

A. Glass Industry 1. Moradabad

B. Brassware Industry 2. Marakpur

C. Slate Industry 3. Ferozabad

D. Handmade Carpet Industry 4. Mirzapur

Code:

A B C D

(a) 3 1 2 4

(b) 1 3 4 2

(c) 3 1 4 2

(d) 1 3 2 4

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q14. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists:

List-I (Resorts) : List-II (States)

A. Chakrata : 1. Assam

B. Haflong : 2. West Bengal

C. Kalimpong : 3. Uttarakhand

D. Kufri : 4. Himachal Pradesh

Codes :

A B C D

(a) 1 3 2 4

(b) 3 1 4 2

(c) 3 1 2 4

(d) 1 3 4 2

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q15. The thickness of biosphere is

(a) 8–10 km above the Earth’s surface

(b) 5–8 km above the Earth’s surfaces

(c) 5–10 km above the Earth’s surface

(d) 10–12 km above the Earth’s surface

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q16. Outside the Mediterranean region, where else is a Mediterranean climate found ?

(a) The Japanese and Chinese coasts

(b) The southern coast of Australia and parts of the western coast of North and South America

(c) The east coast of North America

(d) The North Atlantic coast of Africa

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q17. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists :

List-I List-II

(Type of vegetation) (State)

A. Mangrove 1 Madhya Pradesh

B. Scrub 2 Karnataka

C. Teak 3 Rajasthan

D. Coniferous 4 Arunachal Pradesh

Code:

A B C D

(a) 4 1 3 2

(b) 2 1 3 4

(c) 4 3 1 2

(d) 2 3 1 4

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q18. ‘El Nino’ associated with the formation of the South West Monsoon of India is

(a) an abnormally warm ocean current

(b) a periodic warm air-mass

(c) a periodic warm wind

(d) a periodic low pressure centre

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q19. In which of the following regions would you a expect the maximum effect of insolation as an agent of weathering?

(a) Sahara Region

(b) Tundra Region

(c) Mediterranean Region

(d) Equatorial Region

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q20. Which of the following statements is not applicable to temperate cyclones?

(a) They originate in temperate lands.

(b) Their origin is best explained by the Polar Front Theory of Bjerknes.

(c) They are of smaller size than the tropical cyclones.

(d) Their arrival is indicated by rise in temperature and fall in atmospheric pressure.

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q21. Match list I (Land features) with list II (Local names and select the correct answer using the code given below).

List I List II

A. Shifting sand dunes of 1. Dhaya western part of Rajasthan

B. Patches of fertile tracts in 2. Thali Rajasthan

C. Broad flood plains of Khadar 3. Dhrian flanked by bluffs in Punjab

D. The tract north of Luni 4. Rohi

Code:

A B C D

(a) 2 4 1 3

(b) 3 1 4 2

(c) 3 4 1 2

(d) 4 1 2 3

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q22. Which of the following National Highways passes through Maharashtra, Chhattisgarh and Odisha?

(a) NH 4 (b) NH 5

(c) NH 6 (d) NH 7

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q23. Among the following cities, which one is nearest to the Tropic of Cancer?

(a) Delhi

(b) Kolkata

(c) Jodhpur

(d) Nagpur

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q24. Assertion (A): The surface winds spiral inwards upon the centre of the cyclone.

Reason (R): Air descends in the centre of the cyclone.

(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are individually true but R is not a correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is false but R is true

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q25. Which of the following is a warm current?

(a) Benguela current

(b) Labrador current

(c) Kurosiwo current

(d) South Pacific current

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q26. Which one of the following mountain ranges separates Europe from Asia?

(a) Apenine (b) Black Forest

(c) Ural (d) Sulaiman

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q27. Which of the following pairs is/are correctly matched?

List I List II

1. Land of artesian wells : Australia

2. Hot spring : Rajgir

3. Hums : Round shaped r e s i d u a l limestone hills

4. Stalagmite : A long column hanging from the ceiling of a cave

Code:

(a) 1 and 4 only (b) 1, 2 and 3 only

(c) 1, 2, 3 and 4 (d) 2, 3 and 4 only

Ans: (b)

CDS Combined Defence Services Exam

Q28. Which one of the following is not correctly matched with reference to Thornthwaite’s classification of climates?

List I List II

(Temperature Province) (Climate)

(a) D  1. Taiga

(b) F  2. Frost

(c) E  3. Tundra

(d) B  4. Tropical

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q29. Which rivers/tributaries originate in the Amarkantak plateau?

1. Son 2. Narmada

3. Mahanadi 4. Brahmani

Code:

(a) 1 and 2 (b) 2 and 3

(c) 3 and 4 (d) 4 and 1

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q30. Which one of the following tribal groups belongs to Arunachal Pradesh?

(a) Nyishi (b) Kuba

(c) Kadiyan (d) Gond

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q31. Which one among the following major Indian cities is the most eastward located?

(a) Hyderabad

(b) Bhopal

(c) Lucknow

(d) Benguluru (Bangalore)

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q32. Which one of the following countries does not border Lithuania?

(a) Poland

(b) Ukraine

(c) Belarus

(d) Latvia

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q33. Contact metamorphism is

(a) small scale heating and alteration of rock by localized igneous intrusion

(b) structural alteration of rock through pressure

(c) large scale heating and modification of rocks at subduction zones

(d) none of these

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q34. Which of the following rivers has a bird’s foot delta?

(a) the Amazon (b) the Brahmaputra

(c) the Mississippi (d) the Nile

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q35. Which among the following statements about the North Atlantic Drift is/are correct?

1. It keeps the west coast of Northern Europe ice free

2. It is responsible for the warm air mass which interacts with the cold air mass from the Polar region and causes rainfall in Western Europe

3. It meets the Labrador current near Vancouver Island and causes dense fog

Select the correct answer using the code given below

(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2 only

(c) 2 only (d) 1 and 3 only

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q36. What are the two powerful agents of soil erosion?

I. Water

II. Wind

III. Human Activities

IV. Disasters

(a) I and II only (b) III and IV only

(c) II and IV only (d) III only

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q37. Gaddis are

(a) fishermen of Kerala

(b) pastoralists of Arunachal Pradesh

(c) shepherds Himachal Pradesh

(d) nomads of Rajasthan desert

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q38. Which of the following statements is not correct?

(a) Damodar river rises in Chotanagpur plateau

(b) It flows in a rift valley

(c) It is an important tributary of the Ganga

(d) It passes through the mineral rich region

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q39. Which of the following is not a Biosphere Reserve?

(a) Agasthymali (b) Nallamalai

(c) Nilgiri (d) Panchmarhi

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q40. Consider the following statements:

1. India does not have any deposits of Thorium

2. Kerala’s monazite sands contain Uranium

Which of the above statements is/ are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q41. Which of the following pairs is/are correctly matched?

Theory/Law : Associated Scientist

1. Continental Drift : Edwin Hubble

2. Expansion of Universe : Alfred Wegener

3. Photoelectric Effect : Albert Einstein

Select the correct answer using the code given below:

(a) 2 and 3 only

(b) 3 only

(c) 2 only

(d) 1 only

Ans: (b)

CSE CSAT Paper-I

Q42. The crust is thinner below the

(a) oceans

(b) continents

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q43. Beirut time is two hours ahead and Lima time is five hours behind GMT. The longitudes of Beirut and Lima are respectively:

(a) 75° West and 30° East

(b) 70° East and 35° West

(c) 30° East and 75° West

(d) 35° West and 70° East

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q44. The territorial waters of India extend up to

(a) 12 nautical miles (b) 6 nautical miles

(c) 15 nautical miles (d) 10 nautical miles

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q45. Red soil colour is caused by

(a) aluminium compounds (b) mercury compounds

(c} iron compound (d) clay

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q46. Consider in following statements regarding continental slope.

1. It is an area of steep slope between continental shelf and deep sea plain

2. It is a part of the continental margin covered by the ocean water.

3. Continental slopes may have deep sea fan at its base.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1only (b) 2 only

(c) 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q47. Which of the following pairs is not correctly matched?

Country Capital

(a) Lesotho : Monrovia

(b) Nauru : Domaneab

(c) Surinam : Paramaribo

(d) Vanuatu : Port Via

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q48. Which part of the India has wet winter and dry summer?

(a) Jammu and Kashmir

(b) Punjab and Haryana

(c) Chhattisgarh

(d) Tamil Nadu

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q49. Consider the following crops of India

1. Groundnut

2. Sesame

3. Pearl millet

Which of the above is/are predominantly rain fed crop/crops?

(a) 1 and 2

(b) 2 and 3

(c) 3 only

(d) All of these

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q50. In India, during the last decade the total cultivated land for which one of the following crops has remained more or less stagnant?

(a) Rice

(b) Oil seeds

(c) Pulses

(d) Sugarcane

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q51. Pearl fishing is done in the Coast of

(a) Tamil Nadu

(b) Orissa

(c) Andhra Pradesh

(d) Kerala

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q52. If the earth’s axis had not been inclined,

1. temperature distribution would have been uniform.

2. days and nights would not have occurred.

3. seasons would not have occurred.

4. poles would not have continuous day.

(a) 1, 3 and 4 (b) 2 and 4

(c) 3 and 4 (d) 2, 3 and 4

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q53. The Tibetan river ‘Tsangpo’ enters India through the state of:

(a) Arunachal Pradesh (b) Assam

(c) Manipur (d) Nagaland

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q54. Consider the following statements regarding salinity of the ocean waters.

1. Salinity near the equator is very low due to heavy rainfall and little evaporation.

2. Salinity near the Tropic of Cancer is high due to huge evaporation and steady trade winds.

3. Salinity in the polar region is very low due to little evaporation and melting of ice.

4. The lowest salinity is found in the Red Sea.

Code:

(a) 1 and 4 are correct (b) 2 and 4 are correct

(c) 3 and 4 are correct (d) 1, 2, and 3 are correct

Ans: (d)

CSE General Studies Paper-I

Q55. Match list I (Characteristic features) with list II

(Type of Koppens climatic classification) and select the correct answer using the codes given below:

List I List II

A. Temperature of the coolest 1. B month above 18ºC

B. Excess of evaporation over 2. A precipitation

C. Average temperature of the 3. C warmest month below 10ºC

D. Average temperature of the 4. E coldest month 18ºC to 3ºC

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 1 4 3

(c) 3 2 4 3

(d) 3 1 2 4

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q56. Chambal river flows through the States of

(a) Maharashtra, Gujarat and Madhya Pradesh

(b) Uttar Pradesh, Madhya Pradesh and Orissa

(c) Uttar Pradesh, Madhya Pradesh and Rajasthan

(d) Uttar Pradesh, Madhya Pradesh and Bihar

Ans: (c)

CDS Combined Defence Services Exam

Q57. regional geography concerns with

(a) The differences and similarities among the various regions of the Earth

(b) The differences and similarities among the various layers of the Earth

(c) Various geographical differences on the surface of Earth

(d) All of these

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q58. A person overflying India saw the natural vegetation below in the sequential order of tropical evergreen forest, savanna, dry deciduous and deciduous. His flight was from

(a) Kolkata to Delhi

(b) Mumbai to Bhubaneswar

(c) Trivandrum to Delhi

(d) Delhi to Madurai

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q59. What is Gulf Stream?

(a) A cold current in the Atlantic Ocean

(b) A cold current in the Pacific Ocean

(c) A warm current in the Atlantic Ocean

(d) A warm current in the Pacific Ocean

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q60. Which one of the following places is not located on the bank of river Ganga?

(a) Uttarkashi (b) Kanpur

(c) Fatehpur (d) Bhagalpur

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q61. In the Cauvery River water dispute, which one of the following groups of states are concerned?

(a) Kerala and Karnataka only

(b) Karnataka, Andhra Pradesh and Maharashtra

(c) Kerala, Karnataka, Tamil Nadu and Union Terrtory of Puducherry

(d) Kerala, Goa, Karnataka and Tamil Nadu

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q62. Which of the following is/are basically meant to be deployed in the northern borders of India for monitoring the borders and also to stop smuggling and illegal immigration ?

1. Assam Rifles

2. Border Security Force

3. Indo Tibet Border Police

4. National Security Guards

Select the correct answer using the code given below :

(a) 2 and 3 (b) 1 and 2

(c) 3 only (d) 4

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q63. Which one of the following factors is responsible for change in the regular direction of ocean currents in the North Indian Ocean?

(a) Indian Ocean is ‘half an ocean’.

(b) Indian Ocean has monsoon drift.

(c) Indian Ocean has greater variation in salinity.

(d) Indian Ocean is a land- locked ocean.

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q64. Match List I (Towns) with List II (Function) and find out the correct answer by using the code given below List I List II

(Towns) (Function)

A. Buenos Aires 1. Administration

B. Detroit 2. Industry

C. Winnipeg 3. Trade

D. Lali 4. Mining

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 3 4 1

(c) 3 4 1 2

(d) 4 3 2 1

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q65. Which one of the following is not essentially a species of the Himalayan vegetation?

(a) Juniper (b) Silver Fir

(c) Mahogany (d) Spruce

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q66. The States shaded in the given map account for above 75 percent of the total cropped area and about 75 percent of the total production of which of the following :

(a) Wheat

(b) Sugarcane

(c) Tea

(d) Rice

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q67. Humidity of the air

(a) Increases with the increase in atmospheric temperature

(b) Decreases with the increase in atmospheric temperature

(c) Is not affected by the change in atmospheric temperature

(d) Does not show any consistent behaviour with the change in atmospheric temperature

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q68. The main periods of Mesozoic era include

(a) Triassic period and Cretaceous period

(b) Jurassic period and Triassic period

(c) Triassic period, Jurassic period, and Cretaceous period

(d) Cretaceous and Jurassic period

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q69. Which of the following natural characteristics are associated with the dry monsoon forests of India?

1. Annual rainfall is below 50 cm

2. The trees have short roots

3. Thorny shrubs and grasslands grow between the trees

4. Mango, mahus, sisam, keekar, etc., are the prominent trees

Select the correct answer from the codes given below:

(a) 1 and 2

(b) 1, 2 and 3

(c) 2 and 4

(d) 3 and 4

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q70. Consider the following statements :

1. The Labrador current is a cold current in the North Atlantic Ocean.

2. The Falkland current is a warm current that flows along the Chile coast of South Pacific Ocean.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q71. The correct sequence of the eastward flowing rivers of the peninsular India from north to south is :

(a) Subarnarekha, Mahanadi, Godavari, Krishna, Pennar, Cauvery and Vagai

(b) Subarnarekha, Mahanadi, Krishna, Godavari, Cauvery and Vagai

(c) Mahanadi, Subarnarekha, Godavari, Krishna, Cauvery, Pennar and Vagai

(d) Mahanadi, Subarnarekha, Krishna, Godavari, Cauvery, Vagai and Pennar

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q72. Which one of the following is the correct sequence of the nuclear power plants of India in the increasing order of their installed power generation capacity?

(a) Rawatbhata-Narora-Kaiga-Tarapur

(b) Narora-Kaiga-Rawatbhata-Tarapur

(c) Kaiga-Tarapur-Narora-Rawatbhata

(d) Tarapur-Narora-Kaiga-Rawatbhata

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q73. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists List-I List-II

(Weathering type) (Landform/ Process)

A. Chemical weathering 1. Till

B. Mechanical weathering 2. Oxidation

C. Glacial deposits 3. Plant roots

D. Deposition by ground 4. Stalactitewater

Code :

A B C D

(a) 2 3 1 4

(b) 2 1 3 4

(c) 4 1 3 2

(d) 4 3 1 2

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q74. Match List I with list II List I List II

(Oilseeds) (Oil content in %)

A. Sesame 1. 33 – 47

B. Castor 2. 46 – 52

C. Linseed 3. 35 – 38

D. Safflower 4. 24 – 36

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 3 2 1 4

(c) 2 3 4 1

(d) 4 2 3 1

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q75. With reference to drip irrigation, which of the following statements is/are correct?

1. Water is delivered at or near the root zone of plants.

2. It is the most efficient method of irrigation as evaporation and run off are minimized.

3. It requires a lot of water to practice drip irrigation

Select the correct answer using the codes given below.

(a) 1 only (b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only (d) 1 and 2 only

Ans: (d)

CSE General Studies Paper-I

Q76. Match the columns:

List 1 : List 2

A. Maharashtra : 1. Alluvial

B. Karnataka : 2. Lateritic

C. Uttar Pradesh : 3. Red

D. Assam : 4. Black

Select the correct answer from the codes given below:

A B C D

(a) 4 2 1 3

(b) 4 3 1 2

(c) 3 1 4 2

(d) 2 3 4 1

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q77. Mean Sea Level (MSL) is the

(a) Average level of the sea

(b) Height of water above ground level

(c) Average height of waves

(d) None of the above

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q78. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List I

(Waterfalls) List II

(Rivers)

A. Jog 1. Narmada

B. Bheraghat 2. Cauvery

C. Sivasamudram 3. Subarnarekha

D. Hundru 4. Sharavati

Codes:

A B C D

(a) 1 4 3 2

(b) 1 4 2 3

(c) 4 1 3 2

(d) 4 1 2 3

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q79. Consider the following rivers:

1. Betwa

2. Kosi

3. Gandak

Which of the above join(s) Yamuna river?

(a) 1 only (b) 1 and 2

(c) 1 and 3 (d) 2 and 3

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q80. In which one of the following countries is the volcano ‘Guallatiri” located?

(a) Peru (b) Chile

(c) Tanzania (d) Ecuador

Ans: (b)

CSE CSAT Paper-I

Q81. Which one of the following is the reason due to which the wind in the southern hemisphere is deflected towards its left ?

(a) Difference in the water masses of northern and southern hemisphere

(b) Temperature and pressure variations

(c) Inclined axis of the Earth

(d) Rotation of the Earth

Ans: (d)

Civil Services Prelims Exam

Q82. Consider the following statements:

1. Ionosphere deflects long wave, medium wave and short wave radio waves and help in radio transmission.

2. Ionosphere is the layer of convection currents

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q83. Which of the following leaf modifications occurs/ occur in desert areas to inhibit water loss?

1. Hard and waxy leaves

2. Tiny leaves or no leaves

3. Thorns instead of leaves

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only (b) 2 only

(c) 1 and 3only (d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q84. Arrange the tea production of the following states in a descending order using the code given below.

1. Tamil Nadu 2. Kerala

3. Karnataka 4. Tripura

Code:

(a) 1 2 3 4

(b) 1 3 4 2

(c) 1 2 4 3

(d) 1 4 3 2

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q85. The vegetation of the area dotted on the map is

(a) Pampas

(b) Prairies

(c) Savanna

(d) Veld

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q86. Rangap in Sikkim is famous for

(a) bauxite

(b) mica

(c) copper

(d) aluminium

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q87. Which one among the following statements relating to an anticyclone is correct ?

(a) Anticyclone is a wind system with a high pressure centre

(b) In anticyclone the movement of wind is inward

(c) The contribution of an anticyclone towards determining weather of an area is quite significant

(d) The movement of wind is clockwise in an anticyclone of southern hemisphere

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q88. Assertion (A) Physiological density is preferable to arithmetic density as an index of population density.

Reason (R) Physiological density is based on arable land while arithmetic density is based on total area.

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true, but R is the correct explanation of A

(c) A is true, but R is false

(d) A is false, but R is true

Ans: (d)

CSE CSAT Paper-I

Q89. Which of the following statements with regard to the Mediterranean agriculture is/ are correct?

1. The Mediterranean agriculture is highly specialized commercial agriculture.

2. It is intensive subsistence agriculture dominated by wet paddy cultivation.

3. It is a primitive subsistence agriculture.

4. Viticulture is a speciality of the Mediterranean region.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only (b) 2 and 3 only

(c) 1 and 4 only (d) 1, 3 and 4

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q90. Mohorovicic Discontinuity separates which of the following two layers of the earth’s interior?

(a) Upper crust and middle crust

(b) Middle crust and lower crust

(c) Lower crust and upper mantle

(d) Upper mantle and lower mantle

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q91. Inversion of temperature in the troposphere occurs when

1. Nights are short

2. Sky is covered with clouds

3. Weather is stable

4. Air is dry

Which of the above factors are correct?

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only

(c) 3 and 4 only (d) 1 and 4 only

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q92. Which of the following countries is not benefited by the Rhine Inland waterways of Europe?

(a) Switzerland (b) Germany

(c) Belgium (d) Hungary

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q93. Which one of the following statements is not correct?

(a) India exports large quantities of high quality iron ore to different countries of the world.

(b) Open cast mining and underground mining are two chief methods of mining practised in India.

(c) India is deficient in copper and uranium resources.

(d) Manganese, nickel, tungsten and cobalt are non-ferrous minerals.

Ans: (d)

CSE General Studies Paper-I

Q94. According to the ancient Indian geographical concept, ‘Bharatvarsha’ was a part of

(a) Pushkaradweepa

(b) Jambudweepa

(c) Kraunchadweepa

(d) Kushdweepa

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q95. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :

List I : List II

A. Damascus : 1. Taiga

B. Cassava : 2. City in Syria

C. Pine forest : 3. West Indian Tribe

D. Insequent valley : 4. Wanganui in New Zealand

Select the correct answer from the codes given below:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 3 1 4

(c) 3 4 1 2

(d) 2 1 4 3

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q96. How many days does the moon take to revolve around the Earth?

(a) 26 1/3

(b) 27 1/3

(c) 28 2/3

(d) 29 ½

Ans: (b)

CDS Combined Defence Services Exam

Q97. Which of the following are true with regard to temperature control of the atmosphere of a given place ?

1. The major temperature contrasts on earth’s surface are between land masses and oceans.

2. During night, the water surface cools more rapidly than the land surface.

3. Temperature generally decreases with latitude on either side of the equator.

4. Temperature rises to a maximum during summer and falls to a minimum during winter.

(a) 1, 3 and 4 (b) 2, 3 and 4

(c) 1 and 2 (d) 3 and 4

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q98. The channel separating the Andaman Island from the Nicobar Islands is known as

(a) Coco channel (b) 10° channel

(c) Duncan passage (d) somboraro channel

Ans: ((b) The Ten Degree Channel is a channel that separates the South Andaman and Car Nicobar in the Bay of Bengal.

CSE CSAT Paper-I

Q99. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II

(Strait) (Countries)

A. Bass Strait 1. UK and France

B. Davis Strait 2. Australia and Tasmania

C. Dover Strait 3. USA and Cuba

D. Florida Strait 4. Canada and Greenland

Code :

A B C D

(a) 2 4 1 3

(b) 2 1 4 3

(c) 3 4 1 2

(d) 3 1 4 2

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q100. Consider the following statements:

1. Etna and Stromboli are active volcanoes

2. Popa is a dormant volcano

(a) Only 1 is correct

(b) Only 2 is correct

(c) Both 1 and 2 are correct

(d) Neither 1 nor 2 is correct

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Part 25. Geography Question Bank

Q1. Which of the following statements are true regarding trade winds?

1. They constantly blow from tropical high pressure belt to equatorial low pressure belt.

2. They derive their name from the trade which was carried on with help of these winds in the medieval period.

3. They bring lot of rainfall to the equatorial low pressure belt.

4. They are deflected from their path due to the earth’s rotation.

Code:

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only

(c) 3and 4 only (d) 1 and 4 only

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q2. Which state of India does not share international border with Bangladesh?

(a) Manipur (b) Meghalaya

(c) Mizoram (d) Tripura

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q3. In which of the following situation mineral oil is generally found?

1. Sedimentary rocks

2. Underground anticlines

3. Below underground water

4. Over the impermeable rocks

Code:

(a) 1 and 2 only (b) 1, 2 and 3 only

(c) 1, 2, 3 and 4 (d) 1, 2 and 4

Ans: (d)

CSE General Studies Paper-I

Q4. The palaeomagnetic results obtained from India indicate that in the past, the Indian land mass has moved

(a) northward

(b) southward

(c) eastward

(d) westward

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q5. Which one of the following descriptions is appropriate for the term ‘barotropic’?

(a) Isobars and isotherms are parallel.

(b) Isobars and isotherms are not parallel.

(c) Isobars and isohalines are parallel.

(d) Isobars and isohalines are not parallel.

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q6. Agathi, Amini, Andrott and Kadmat are the inhabited islands of which of the following union territory?

(a) Andaman and Nicobar Islands

(b) Dadra and Nagar Haveli

(c) Daman and Diu

(d) Lakshadweep Minicoy

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q7. The agricultural production in different parts of India is very much affected by varying intensities of floods and droughts. Which one of the following measures would not be sustainable in this respect?

(a) Provision for extensive irrigation facilities

(b) Change in the crop calendar

(c) Avoidance of flood and drought prone areas for agriculture

(d) Emphasis on selection of crops best suited to flood and drought conditions

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q8. Consider the following statements

1. A hurricane acquires its spin from the coriolis effect.

2. The diameter of the hurricane decreases as it moves away from low latitudes.

3. The diameter of a hurricane is never below 150 km.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1 (b) 2 and 3

(c) 1 and 3 (d) All of these

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q9. With reference to earthquakes, which of the following statements is incorrect?

(a) Most of the earthquakes in India occur in the Himalayan region.

(b) West coast of North America experiences more earthquakes than the East coast

(c) Volcanic earthquakes are more damaging than tectonic earthquakes.

(d) Richter scale for measuring magnitude of the earthquake is an open ended and logarithmic scale.

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q10. Consider the following neighboring countries of India.

1. China 2. Pakistan

3. Bangladesh 4. Myannar Which is the correct order of the above countries west respect to descending order of length of their borders with India?

(a) 1, 2, 3, 4 (b) 2, 3, 4, 1

(c) 3, 1, 2, 4 (d) 3, 2, 1, 4

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q11.

The river shown on the map is

(a) Irrawaddy

(b) Mekong

(c) Chao Phraya

(d) Salween

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q12. Which of the following is the annual precipitation of an area?

(a) all forms of precipitation converted to the quantity of liquid water

(b) the total actual amount of rain, snow, hail, and sleet

(c) the total amount of rain per year, irrespective of snow, hail, and sleet

(d) all forms of precipitation measured after conversion to equal quantity of ice

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q13. The line demarcating the boundaries of India and Afghanistan is known as

(a) Radcliffe line (b) Durand line

(c) Mannerheim line (d) Siegfried line

Ans: (b)

CDS Combined Defence Services Exam

Q14. Consider the following crops:

1. Cotton 2. Groundnut

3. Rice 4. Wheat

Which of these are Kharif crops?

(a) 1 and 4 (b) 2 and 3 only

(c) 1, 2 and 3 (d) 2, 3 and 4

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q15. The agricultural production in different parts of India is very much affected by varying intensities of floods and droughts. Which one of the following measures would not be sustainable in this respect?

(a) Provision for extensive irrigation facilities

(b) Change in the crop calendar

(c) Avoidance of flood and drought prone areas for agriculture

(d) Emphasis on selection of crops best suited to flood and drought conditions

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q16. Match list I with list II and select the correct answer using the codes given below List I List II

(Volcanic Mountain) (Country)

A. Mt. Raineer 1. Italy

B. Etena 2. Mexico

C. Paricutin 3. Philippine

D. Taal 4. U.S.A

Code:

A B C D

(a) 4 2 1 3

(b) 4 1 2 3

(c) 2 1 4 3

(d) 4 3 2 1

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q17. Identify the correct sequence of the given process regarding rainfall

(a) Unsaturated air, condensation, dew point, precipitation

(b) Condensation, dew point, saturated air, precipitation

(c) Unsaturated air, condensation, saturated air, dew point, precipitation

(d) Unsaturated air, dew point, condensation, precipitation

Ans: (d)

Civil Services Prelims Exam

Q18. Consider the following statements:

1. Jojila pass connects Srinagar and Leh

2. Burzil pass connects India with Central Asia

3. Shipki La pass connects Shimla with Tibet

4. Jelep La pass connects Sikkim with Nepal

Which of the above statements are correct?

(a) 1, 2 and 4 only (b) 2, 3 and 4 only

(c) 1m 3 and 4 only (d) 1, 2 and 3 only

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q19. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below the lists:

List I List II

(Places) (Industries)

A. Jamnagar 1. Aluminium

B. Hospet 2. Woollen Textile

C. Korba 3. Fertilizers

D. Haldia 4. Cement

5. Iron and steel

Code:

A B C D

(a) 4 3 1 2

(b) 2 5 1 3

(c) 4 5 2 1

(d) 2 1 4 3

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q20. Match the drainage basins labelled as A, B, C and D with the names listed below and select the correct answer using the codes given below the names of the drainage basins. Names of drainage basins:

1. Ganga-Brahmaputra 2. Indus

3. Parana 4. Zambezi DRAINAGE BASINS A B C D Note to Scale

Codes :

A B C D

(a) 3 1 2 4

(b) 1 3 4 2

(c) 1 3 2 4

(d) 3 1 4 2

Ans: (d)

CSE General Studies Paper-I

Q21. Which one of the following statements about polar jet stream is not true?

(a) It moves northwards during summer.

(b) It supplies energy to the circulation of surface storms.

(c) Its velocity is greater during the summer.

(d) Its location roughly coincides with that of the polar front.

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q22. Which of the following items are matched incorrectly?

List I

(Standard Geological Eras and Periods) List II

(Indian Eras)

A. Cenozoic 1. Aryans

B. Paleozoic 2. Dravidian

C. Pre-Cambrian 3. Purana

D. Early Cambrian 4. Archaean

(a) All are correct

(b) Only A

(c) Only B

(d) C and D

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q23. The thermal equator is found

(a) at the equator

(b) South of the geographical equator

(c) North of the geographical equator

(d) at the tropic of cancer

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q24. Which of the following is the most dominant factor of weathering?

(a) Altitude (b) Climate

(c) Flora and Fauna (d) Mineralogy of rocks

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q25. Which of the following statements is not correct?

(a) The western part of the Thar desert has longitudinal sand tunes.

(b) The eastern part of the Thar desert is characterized by Barkhans.

(c) The eastern part of the Thar desert has larger sand dunes in size than its western part.

(d) The Thar desert is characterized by inland drainage and a large number of salt lakes.

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q26. Consider the following National highways

1. NH 1 2. NH 15

3. NH 39 4. NH 50

Which of the above National Highways almost touch an international border of India with a neighboring countries?

(a) NH 1 only

(b) NH 1 and NH 39 only

(c) NH 15 and NH 50 only

(d) NH 50 only

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q27. Assertion (A): The eastern coast of India produces more rice than the western coast.

Reason (R): The eastern coast receives more rainfall than the western coast.

 

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q28. Assertion (A): The weight of a body decreases with the increase of latitude on earth.

Reason (R): The earth is not a perfect sphere.

 

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q29. Aggradation is the process by which

(a) floodplain deposits can raise the elevation of the stream bed

(b) channel deposits can raise the elevation at the banks of stream

(c) natural levees are formed

(d) none of these

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q30. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(a) Kuroshio : Warm ocean current

(b) Labrador : Warm ocean current

(c) Benguela : Cold ocean current

(d) Oyashio : Cold ocean current

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q31. Contact metamorphism is

(a) small scale heating and alteration of rock by localized igneous intrusion

(b) structural alteration of rock through pressure

(c) large scale heating and modification of rocks at subduction zones

(d) None of these

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q32. The soil formed by wind dust in and around hot deserts is called

(a) silty soil (b) loamy soil

(c) sandy soil (d) loess soil

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q33. Consider the following pairs and find cut the correct pairs using the following codes Type of desert Example

A. Sandy desert 1. Hamada in Sahara

B. Stony desert 2. Saudi Arabia

C. Rocky desert 3. Libya

D. Mountainous desert 4. Mongolia

Code:

A B C D

(a) 3 4 1 2

(b) 2 3 1 4

(c) 4 1 2 3

(d) 1 2 4 3

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q34. The seasonal reversal of winds is the typical characteristic of

(a) Equatorial climate

(b) Mediterranean climate

(c) Monsoon climate

(d) All of the above climates

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q35. Which rivers flow in rift valley?

1. Narmada 2. Satluj

3. Damodar 4. Subarnarekha

Code:

(a) 1 and 2 (b) 1 and 3

(c) 2 and 4 (d) 2, 3 and 4

Ans: (b)

CSE CSAT Paper-I

Q36. Match the following:

List I List II

(Tribal Group) (State)

A. Munda 1. Rajasthan

B. Bhil 2. Jharkhand

C. Maria 3. Tamil Nadu

D. Toda 4. Chhattisgarh

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 1 4 3

(c) 3 4 1 2

(d) 4 3 2 1

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q37. Which one of the following National Highways passes through Maharashtra Chhattisgarh and Orissa?

(a) NH 4

(b) NH 5

(c) NH 6

(d) NH 7

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q38. Consider the following statements :

1. Great Britain comprises England, Wales, Scotland and Northern Ireland.

2. England covers less than 60% of the total area of the United Kingdom.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q39. Convergence due to collision of island arc with the edge of a continental plate is called

(a) arc-continent convergence

(b) ocean-continent convergence

(c) continent-continent convergence

(d) none of these

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q40. Which one of the following rivers is called the coal river?

(a) Volga (b) St Lawrence

(c) Thames (d) Rhine

Ans: (d)

CSE General Studies Paper-I

Q41. Which one of the following is a fossil source of energy?

(a) Wood (b) Solar radiation

(c) Tidal waves (d) Petroleum

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q42. The variability among living organisms from all sources including terrestrial, marine and other ecosystems and the ecological complexes of which they are part which includes diversity within species, between species of ecosystems refers to

(a) geographical diversity (b) zoological diversity

(c) ecological diversity (d) biological diversity

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q43. Which of the following countries lie entirely to the south of equator?

(a) Equador, Colombia, Congo, Kenya

(b) Angola, Zambia, Tanzania, Bolivia

(c) Peru, Uganda, Somalia, Angola

(d) Gabon, Congo, Paraguay, Peru

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q44. Which of the following river basins is totally in India?

(a) Satluj (b) Beas

(c) Ravi (d) Jhelum

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q45. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:

List I List II

(National Park/ (State) Wildlife sanctuary)

A. Bondla Wildlife Sanctuary 1. Odisha

B. Kangerghat National Park 2. Assam

C. Orang Sanctuary 3. Chhattisgarh

D. Ushakoshi Wildlife Sanctuary 4. Goa

5. Tripura

Code:

A B C D

(a) 2 1 5 3

(b) 4 3 2 1

(c) 2 3 5 1

(d) 4 1 2 3

Ans: (b)

CSE CSAT Paper-I

Q46. Consider the following statements :

1. There are no east flowing rivers in Kerala

2. There are no west flowing rivers in Madhya Pradesh

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (d)

Civil Services Prelims Exam

Q47. Which one of the following cities is nearest to the equator?

(a) Colombo

(b) Jakarta

(c) Manila

(d) Singapore

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q48. Direction: Given below are two statements, one labelled as Assertion

(A) and other labelled as Reason

(R). In the context of these two statements, which of the following is correct?

Codes:

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(b) Both A and R are true and R is not the correct explanation of A.

(c) A is true, R is false.

(d) R is true but, A is false.

Assertion (A): Cities like Jamshedpur, Bokaro and Dhanbad are characterised by high density of population despite being located in the plateau regions where physical factors are not much favourable.

Reason (R): The economic factors exert a much more direct infl uence on the population pattern than do physical characteristics.

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q49. If there are four place on the same meridian 500 km apart and the local time at one place is 12.00 noon, what will be the time at the three other places?

(a) 12.00 noon

(b) 1.00 pm

(c) 2.00 pm

(d) Different time at different places

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q50. Where is the Maikal range situated ?

(a) Rajasthan (b) Jammu and Kashmir

(c) Chhattisgarh (d) Tamil Nadu

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q51. Between India and East Asia, the navigation-time and distance can be greatly reduced by which of the following?

1. Deepening the Malacca straits between Malaysia and Indonesia.

2. Opening a new canal across the Kra isthmus between the Gulf of Siam and Andaman Sea.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q52. Mid-latitude cyclones

(a) usually move across North-America from East to West

(b) are generally found only over the ocean

(c) generally bring clear skis and little precipitation

(d) are formed in regions of strong temperature contrasts

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q53. Which part of India is worst affected by tropical cyclones?

(a) West Coastal Plain

(b) East Coastal Plain

(c) Deccan Plateau

(d) Ganga Plain

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q54. The rivers that pass through Himachal Pradesh are

(a) Beas and Chenab only

(b) Beas and Ravi only

(c) Chenab, Ravi and Satluj only

(d) Beas, Chenab, Ravi, Satluj and Indus

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q55. Consider the following statements:

1. The duration of the monsoon decreases from southern India to northern India.

2. The amount of annual rainfall in the northern plains of India decreases from east to west.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q56. Which one of the following pairs is correctly matched?

Geographical Feature Region

(a) Abyssinian Plateau Arabia

(b) Atlas Mountains North-Western Africa

(c) Guiana Highlands South-Western Africa

(d) Okavango Basin Patagonia

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q57. Which one of the following does not characterise the Himalayas?

(a) Various parallel ranges of the Himalayas form a convex arc

(b) There exist syntaxial bends at both the terminals of the Himalayas

(c) Indus, Sutlej and Brahmaputra rivers are examples of antecedent drainage

(d) The Himalayas are wider in the east than in the west

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q58. 35 Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.

List-I List-II

A. Detroit 1. Cutlery

B. Pittsburgh 2. Ship building

C. Plymouth 3. Iron and steel

D. Sheffield 4. Automobile A B C D

(a) 4 3 1 2

(b) 2 3 1 4

(c) 3 1 4 2

(d) 4 3 2 1

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q59. Veliconda group of low hills is a structural part of

(a) Nilgiri Hills (b) Western Ghats

(c) Eastern Ghats. (d) Cardamom Hills

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q60. Consider the following statements regarding salinity of the ocean waters.

1. The salinity patterns of the surface waters of the Pacific Ocean are influenced largely by wind, rain and evaporation.

2. The water within the belt of calms and variable winds near the equator has lower salinity as compared to those in the trade wind bells.

3. The higher salinity in the open Pacific occurs in the southern tropical belt.

4. The lowest salinities occur in area near the Aleutian Islands.

Which of the above statements are correct?

(a) 1 only (b) 1 and 2 only

(c) 1, 2 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q61. Find out the correct sequence of the following cities from east to west.

(a) Wuhan, Tehran, Ankara, Ashgabat

(b) Tehran, Ashgabat, Wuhan, Ankara

(c) Wuhan, Ashgabat, Tehran, Ankara

(d) Ankara, Tehran, Wuhan, Ashgabat

Ans: (c)

CDS Combined Defence Services Exam

Q62. The Coromandel Coast has which of the following climatic type according to Koppen’s climate classification of the world?

(a) A m w (b) A s

(c) A w (d) A m

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q63. 200 cm of rainfall, 20°C of temperature and well drained land is ideal for the cultivation of

(a) Rice

(b) Tea

(c) Coffee

(d) Rubber

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q64. Consider the following statements:

1. In India, the Himalayas are spread over five States only.

2. Western Ghats are spread over five States only.

3. Pulicat Lake is spread over two States only.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1 and 3 only

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q65. Systematic geography is concerned with

(a) physical elements of Earth

(b) cultural geography

(c) physical geography and the cultural elements of Earth

(d) physical and cultural features that characterize each region

Ans: (a,b)

CSE CSAT Paper-I

Q66. Copious rains in the northern coast of Tamil Nadu in October and November are because of

(a) The south-east trade winds

(b) Easterly depression and the presence of inter-tropical convergence

(c) Westerly depressions

(d) Occlusion

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q67. 10 The abrupt change of gradient at the edge of the continental shift leads to the formation of an

(a) Continental rise (b) Continental slope (c) Continental shelf (d) None of the above

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q68. Which among the following states of India have common borders with Pakistan?

(a) Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh, Punjab and Rajasthan

(b) Punjab, Jammu and Kashmir, Rajasthan and Gujarat

(c) Jammu and Kashmir, Punjab, Haryana and Rajasthan

(d) Punjab, Himachal Pradesh, Gujarat and Rajasthan

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q69. Consider the following statements

1. Dakshin Gangotri is India’s second scientific manned station in Antarctica after Maitri.

2. The National Centre for Antarctic and Ocean Research is situated at Goa.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) Only 1 (b) Only 2

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q70. Arrange the following tiger reserves of India from North to South :

1. lndravati 2. Dudhwa

3. Bandipur 4. Similipal

Select the correct answer using the code given below :

(a) 3 – 4 – 1 – 2 (b) 4 – 2 – 3 – 1

(c) 2 – 4 – 1 – 3 (d) 2 – 1 – 4 – 3

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q71. Currents surrounding the Sargasso Sea are

1. Gulf stream

2. North Atlantic Drift

3. Norwegian current

4. Labrador Current

5. Canaries Current

6. Counter Equatorial current

(a) 1, 2, 3, 4 are correct

(b) 2, 3, 4, 5 are correct

(c) 1, 2, 5 are correct

(d) 1, 3, 4, 6 are correct

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q72. Consider the following statements

1. Conurbation refers to a large area of urban development that resulted from merging of originally separated towns or cities.

2. Urbanization refers to total urban population of a country.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q73. Which of the following States produces maximum quantity of lignite?

(a) Gujarat

(b) Rajasthan

(c) Jammu & Kashmir

(d) Tamil Nadu

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q74. The Cenozoic era follows era.

(a) Paleozoic (b) Eocene

(c) Mesozoic (d) Pre-Cambrian

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q75. If the original clay sediments are subjected to high temperature and pressure, they successfully change into rocks, the correct order of which is

(a) Slate, shale, schist

(b) Slate, schist, shale

(c) Shale, slate, schist

(d) Shale, schist, slate

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q76. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.List-I (Current) List-II (Ocean)

(A) Agulhas (1) North Atlantic

(B) Aleutian (2) South Pacific

(C) Canaries (3) South Indian

(D) Humboldt (4) North Pacific

(a) A – 2; B – 1; C – 4; D – 3

(b) A – 2; B – 4; C – 1; D – 3

(c) A – 3; B – 1; C – 4; D – 2

(d) A – 3; B – 4; C – 1; D – 2

Ans: (d)

Civil Services Prelims Exam

Q77. Among the following cities, which one is nearest to the Tropic of Cancer?

(a) Delhi (b) Kolkata

(c) Jodhpur (d) Nagpur

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q78. Match List-I with List-lI and select the correct answer using the code given List-I List-II

(Climate) (Characteristic)

A. Mediterranean 1. Temperature cycle is moderated by marine influence

B. Marine west Coast 2. Warm summers and cold winters with three months below freezing. Very large annual temperature range

C. Dry mid-latitude 3. Strong temperature cycle with large annual range.

Warm summers to hot and cold Winters to very cold

D. Moist continental 4. Temperature range ismoderate with warm to hotsummers and mild winters

Code :

A B C D

(a) 2 1 3 4

(b) 2 3 1 4

(c) 4 3 1 2

(d) 4 1 3 2

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q79. Which of the following pairs are correctly matched?

Table I Table II

(Theory of origin (Propounders) of coral reefs)

1. Subsidence Theory Darwin

2. Standstill Theory Dana

3. Glacial Theory Daly

Code:

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q80. River Luni drains into

(a) Ganga delta

(b) Kerala coast

(c) Rann of Kutchh

(d) Godavari delta

Ans: (c)

CDS Combined Defence Services Exam

Q81. Which of the following factors are responsible for the rapid growth of sugar cane in south India as compared with North India?

1. Higher per acre field of sugarcane

2. Higher sucrose content of sugarcane

3. Lower labour cost

4. Longer crushing period.

Select the correct answer from the codes given below:

(a) 1 and 2

(b) 1, 2 and 3

(c) 1, 3 and 4

(d) 1, 2 and 4

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q82. The water content in the atmosphere

(a) is not dependent on temperature

(b) increases as temperature increase

(c) remains unchanged with change in temperature

(d) cannot be measured

Ans: (b)

CSE CSAT Paper-I

Q83. Identify from the following states of India through which the Tropic of Cancer passes and arrange them from East to West.

1. Gujarat 2. West Bengal

3. Uttar Pradesh 4. Jharkhand

5. Madhya Pradesh 6. Bihar

7. Chhattisgarh

Select the correct answer using the codes given below.

(a) 2-5-7-4-1 (b) 2-4-7-5-1

(c) 3-2-6-7-5 (d) 3-7-4-6-2

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q84. For which one of the following is Sualkuchi famous?

(a) Bird sanctuary (b) Temple city

(c) Silk centre (d) Hill station

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q85. Consider the following tributaries of river Brahmaputra :

1. Lohit 2. Tista

3. Subansiri 4. Sankosh Arrange the above rivers from west to east:

(a) 2 – 4 – 3 – 1 (b) 2 – 3 – 4 – 1

(c) 4 – 2 – 3 – 1 (d) 3 – 1 – 2 – 4

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q86. Assertion (A): The thickness of the atmosphere is the maximum over the equator.

Reason (R): High insulation and strong convection currents occur over the equator.

(a) Both A are R are individually true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are individually true but R is not the correct explanation of A

(c) A is true but R is false

(d) A is fast false but R is true

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q87. Match the following List I List II

(Ore) (Metal)

A. Monazite 1. Iron

B. Magnetite 2. Uranium

C. Bauxite 3. Copper

D. Pyrite 4. Aluminium

Code:

A B C D

(a) 2 3 4 1

(b) 2 1 4 3

(c) 3 2 1 4

(d) 1 4 3 2

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q88. Match List I with List II and select the correct answer using the code given below List I List II

(Board) (Headquarters)

A. Coffee Board 1. Bengaluru

B. Rubber Board 2. Guntur

C. Tea Board 3. Kottayam

D. Tobacco Board 4. Kolkata

Code:

A B C D

(a) 2 4 1 3

(b) 1 3 4 2

(c) 2 3 4 1

(d) 1 4 3 2

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q89. The Palghat gap providing easy access between the west and the east coasts of India lies between

(a) The Nilgiris and the Cardamom Hills

(b) The Nilgiris and the Anamalai Hills

(c) The Anamalai Hills and the CardamomHills

(d) The Cardamom Hills and the Palni Hills

Ans: (b)

CDS Combined Defence Services Exam

Q90. The river (R) shown on the map is

(a) Niger

(b) Orange

(c) Congo

(d) Zambezi

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q91. The Altazimuth system is

(a) used to give the position of a celestial object

(b) used by astronomers

(c) both are correct

(d) none of these is correct

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q92. The correct sequence in the decreasing order in terms of total produc-tion of the given non-ferrous metals in India is

(a) lead, zinc, copper, aluminium

(b) zinc, lead, aluminium, copper

(c) aluminium, zinc, copper, lead

(d) aluminium, copper, zinc, lead

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q93. Doldrums is a

(a) Tropical wind belt

(b) Tropical wind deflection belt

(c) Sub-tropical wind belt

(d) Tropical no-wind belt

Ans: (d)

CSE CSAT Paper-I

Q94. Which of the following would be most suited for an area which has only two months of scanty rainfall in a year ?

(a) Sugarcane (b) Tea

(c) Cotton (d) Pulses

Ans: (d)

Civil Services Prelims Exam

Q95. Assertion (A) Water in an open pond remains cool even on a hot summer day.

Reason (R) Water on heating evaporates and heat energy gets converted into latent heat.

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true, but R is the correct explanation of A

(c) A is true, but R is false

(d) A is false, but R is true

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q96. Which one of the following statements with regard to volcanoes is not correct?

(a) Stratovolcanoes produce lava flows that initially follow valleys but are highly resistant to erosion.

(b) The surrounding areas can remain highlands, lava ridges or mesas.

(c) Hawaiian shield volcanoes are eroded by streams that form deeply carved valleys with steeply sloping heads.

(d) The system of streams on a dissected volcano cone is not a radial drainage pattern.

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q97. Match the following List I List II

(Igneous Rocks) (Metamorphic Rocks)

A. Mica 1. Gneiss

B. Granite 2. Schist

C. Bituminous Coal 3. Anthracite Coal

D. Gabro 4. Serpentine

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 1 3 4

(c) 3 4 1 2

(d) 1 2 4 3

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q98. Which of the following are correctly matched?

List I List II

(Phenomena) (Type of temperature inversion)

I. Air moving from 1. Air drainage high area to low area inversion along the valley floor

II. Intense cooling of 2. Surface inversion earth’s surface due to rapid radiation

III. Warm airs blows 3. Advectional over cold air inversion

IV. Cold air mass 4. Frontal inversion pushes up the warm air mass

Code:

(a) I and II (b) I, II and III

(c) I, II, III and IV (d) II and IV

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q99. The Trans-Continental Stuart Highway runs between

(a) Darwin and Melbourne

(b) Edmonton and Anchorage

(c) Vancouver and St. John’s City

(d) Chengdu and Lhasa

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q100. Consider the following varieties of iron ore

1. Haematite

2. Magnetite

3. Limonite

4. Siderite

Which of the following is the correct sequence with respect to descending order of quality of the above ores?

(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 2, 3, 4 and 1

(c) 1, 3, 2 and 4 (d) 1, 3, 4 and 2

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Part 26. Geography Question Bank

Q1. Consider the map given below :

ANNUAL RAINFALL The mean annual rainfall in the shaded parts of India varies from

(a) 100 to 150 cm

(b) 150 to 200 cm

(c) 200 to 250 cm

(d) 250 to 300 cm

Ans: (b)

CDS Combined Defence Services Exam

Q2. Swamps are seen in the Siberian rivers because

(a) Freezing of the river near the mouth prevents water to flow to the sea

(b) Rivers are too narrow

(c) Rivers are heavily drained by the large network of canals

(d) Railway bridges built across the rivers obstruct the flow

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q3. The Earth completes one rotation on its axis in

(a) 23 h 30 min

(b) 23 h 56 min 49 s

(c) 24 h

(d) 23 h 10 min 2 s

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q4. Which of the following statement(s) is/are found to be correct?

I. Formed by the valleys of the rivers Ganga and Brahmaputra, and their tributaries, the Indo-Gangetic plain is about 2,500

km. long and its width ranges between 400 and 600 km.

II. Indo-Gangetic Plain occupies one third of India’s land surface, forms the most fertile region and are cut off from the south by the Vindhya mountains.

III. The plain is a great alluvial crescent, stretching from the Indus River system in Pakistan to the Punjab to the Punjab Plain (in MIsCeLLAneOUs eXerCIses both Pakistan and India) and from the Haryana plain to the delta of the Ganga in Bangladesh where it is called the Padma.

(a) I, II and III (b) I and II

(c) II and III (d) I and III

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q5. Which of the following statements are true with regard to trophical monsoon climate?

1. Temperatures range from 32°C in the hot season to about 15°C in the cool season.

2. Annual rainfall varies greatly.

3. The climate is best developed in the southern continents.

4. It consists of three main seasons, i.e., cool, dry season; hot, dry season; hot, wet season.

(a) 1 and 4 (b) 2, 3 and 4

(c) 2 and 3 (d) 1, 2 and 4

Ans: (d)

CSE CSAT Paper-I

Q6. Which of the following statements is not true with regard to GM crops?

(a) They could have greater resistance to pests.

(b) They are proven to be completely safe.

(c) They could resist drought or salinity.

(d) They could reduce the amount of fertilizer needed.

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q7. Consider the following statements

1. Suez Canal is an important link between developed countries and developing countries.

2. It joins the Mediterranean Sea with the Gulf of Suez

3. It is not a sea level canal.

Which of the statement given above is/are correct?

(a) 1 and 2 (b) 1 and 3

(c) 2 and 3 (d) Only 1

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q8. Which of the following statements is/are correct?

1. Himalayan rivers have their origin in the snow-covered areas, hence are dry in winter season.

2. Rivers of the Peninsular Plateau have reached maturity.

3. Himalayan rivers depict all the three stages of normal cycle of erosion.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 2 only (b) 1 and 3 only

(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q9. Consider the following statements:

1. Cinder cone is formed when lava cools down quickly.

2. Basic lava cone is formed when lava flows out quickly.

(a) Only 1 is correct

(b) Only 2 is correct

(c) Both 1and 2 are correct

(d) Neither 1 nor 2 is correct

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q10. Consider the following statements regarding ITCZ.

I. It is a low pressure area near the equator.

II. It is at the convergence of NE and SE trade winds.

III. It shifts its position to the north of equator in the summer and to the south of equator in the winter season.

Code:

(a) I is true (b) II, III are true

(c) I, II, III are true (d) I, III are true

Ans: (b)

CSE General Studies Paper-I

Q11. Match list I with list II and find out the correct answer using the code given below.

List I List II

(State) (Sharing border with)

A. Sikkim 1. China and Myanmar

B. Arunachal 2. Nepal and Bhutan

C. Mizoram 3. Myanmar and Bangladesh

D. Jammu and 4. China and Afghanishtan Kashmir

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 1 3 4

(c) 3 4 1 2

(d) 4 3 2 1

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q12. The oldest oil well in India is at

(a) Naharkatia (b) Lakhimpur

(c) Hugrijan (d) Digboi

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q13. Examine the map of Jammu and Kashmir given below :

2 1 3 4 The mountain ranges marked 1, 2, 3 and 4 are respectively

(a) Ladakh, Zanskar, Karakoram and Pir Panjal

(b) Karakoram, Ladakh, Zanskar and Pir Panjal

(c) Karakoram, Zanskar, Pir Panjal and Ladakh

(d) Ladakh, Pir Panjal, Karakoram and Zanskar

Ans: (b)

CDS Combined Defence Services Exam

Q14. When it is noon along 82° 30′ E longitude along what degree of longitude it will be 6.30 am?

(a) along 165° E

(b) along 67°30′ W

(c) 0° E or W

(d) along 82° 30′ W

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q15. Lines joining places of equal temperature are called

(a) isotherms (b) isohytes

(c) isomere (d) isobars

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q16. The Indo Gangetic Plain is divided into which of the following divisions?

(a) Bhabar Belt (b) Tarai Belt

(c) Khadar Terrian (d) All of above

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q17. Which one the following port cities in Venezuela has been developed as an oil port?

(a) Caracas (b) Maracaibo

(c) Maracay (d) Carupano

Ans: (b)

CSE CSAT Paper-I

Q18. Kanha National Park belongs to which one among the following biogeographical areas in the world?

(a) Tropical Sub-humid Forests

(b) Tropical Humid Forests

(c) Tropical Dry Forests

(d) Tropical Moist Forests

(d) Middle and South Andaman

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q19. Which of the following factors influence ocean currents?

1. Rotation of the Earth. 2. Air pressure and wind.

3. Ocean water density 4. Revolution of the Earth

Select the correct answer using the codes given below

(a) 1 and 2 (b) 1, 2 and 3

(c) 1 and 4 (d) 2, 3 and 4

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q20. Consider the following statements:

1. Reservoir induced earthquakes are more numerous than those caused by natural forces.

2. Maximum damage by an earthquake is near its epicentre.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Neither 1 nor 2 (d) Both 1 and 2

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q21. Which of the following are true characteristic of Chinooks?

I. They blow down the eastern slopes of Rockies in U.S.A. and Canada after crossing these mountain ranges.

II. They are known as snow eaters in the Great Plain of North America.

III. They cause heavy destruction to crops and grasslands in the areas affected by them.

Code:

(a) Only I is true (b) I and II are true

(c) I, II, III are true (d) II and III are true

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q22. Consider the following states and select the correct sequence with respect to descending order of their respective areas.

1. Gujarat 2. Karnataka

3. Odisha 4. Chhattisgarh

Code:

(a) 1, 2, 3, 4

(b) 4, 3, 1, 2

(c) 3, 4, 1, 2

(d) 2, 1, 4, 3

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q23. Consider the map given below :

A B C D The places marked A, B, C and D in the map are respectively

(a) Rift valley region, Chattisgarh plain, Rain shadow region and Chotanagpur plateau

(b) Chattisgarh plain, Chotanagpur plateau, Rift valley region and Rain shadow region

(c) Rift valley region, Chattisgarh plain, Chotanagpur plateau and Rain shadow region

(d) Chattisgarh plain, Rain shadow region, Chotanagpur plateau and Rift valley region

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q24. Consider the geographical details given in the following figure The point marked by A in the above figure indicates a country in

(a) North America

(b) South America

(c) Europe

(d) Asia

Ans: (c)

CDS Combined Defence Services Exam

Q25. Match List I and List II and select the correct answer using the co des given below List I List II

A. C loudiness and heavy precipitation unfavourable

1. Equatorial region

B. Westerlies throughout the year and mild winters

2. M editterranean region

C. Famous for game park land type of vegetation

3. Savanna region

D. Dry summers, wet winters and orchard farming

4. West European region

Codes:

A B C  D

(a) 1 4 3 2

(b) 4 1 3 2

(c) 1 4 2 3

(d) 4 1 2 3

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q26. A mass of snow and rock that breaks away from mountains due to its heavy weight is known as

(a) Avalanche (b) Glacier

(c) Valley (d) Gorge

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q27. The correct decreasing order of the population of the various continents is

(a) Asia, Europe, America, Africa, Australia.

(b) Asia, America, Europe, Africa, Australia.

(c) Asia, Eruope, Africa, America, Australia.

(d) Asia, America, Africa, Europe, Australia.

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q28. With reference to Neem tree, consider the following statements :

1. Neem oil can be used as a pesticide to control the proliferation of some species of insects and mites.

2. Neem seeds are used in the manufacture of biofuels and hospital detergents.

3. Neem oil has applications in pharmaceutical industry.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 2 only (b) 3 only

(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

CSE CSAT Paper-I

Q29. In the interior of the Earth

(a) the temperature falls with increasing depth

(b) the pressure falls with increasing depth

(c) the temperature rises with increasing depth

(d) both temperature and pressure fall with increasing depth

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q30. An intermontane plateau is situated

(a) Amidst the mountain ranges

(b) Near the sea coast

(c) On a cliff

(d) On the edge of a plain

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q31. Consider the following statements

1. Air is saturated when the relative humidity is 100 per cent

2. Air is saturated when dew point is reached

3. Air is saturated when freezing point is reached

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q32. Match list I with List II and select the correct answer by using the codes given below List I List II

(Mountain Peak) (Location)

A. Kamet 1. Kumaon Himalaya

B. Dhaulagiri 2. Nepal Himalayas

C. Gasherbrum 3. Karakoram Range

D. Kangto 4. Eastern Himalayas

Code:

A B C D

(a) 2 4 1 3

(b) 1 2 3 4

(c) 3 1 4 2

(d) 4 3 2 1

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q33. Match List I with List and select the correct answer using the code given below:

List I List II

(Industries) (Industrial centres)

A. Pearl fishing 1. Pune

B. Automobiles 2. Tuticorin

C. Ship building 3. Pinjore

D. Engineering goods 4. Marmagoa

Code:

A B C D

(a) 2 1 4 3

(b) 2 1 3 4

(c) 1 2 4 3

(d) 1 2 3 4

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q34. Which one of the following statements is not true?

(a) Ghaggar’s water is utilised in the Indira Gandhi Canal

(b) Narmada rises from Amarkantak region

(c) Nizam Sagar is situated on the Manjra river

(d) Penganga is a tributary of the Godavari

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q35. Consider the following provinces of former Yugoslavia :

1. Bosnia 2. Croatia 3. Slovenia 4. Serbia The correct sequence of these provinces from the east to the west is

(a) 4, 1, 3, 2

(b) 3, 2, 1, 4

(c) 1, 4, 3, 2

(d) 1, 4, 2, 3

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q36. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below:

List I (River) List II (Type of Delta)

A. Nile 1. Estuarine

B. Mississippi 2. Arcuate

C. Ganga 3. Bird foot

D. Tiber 4. Cuspate

Codes:

(a) A–2 B–4 C–3 D–1

(b) A–4 B–2 C–1 D–3

(c) A–1 B–4 C–2 D–3

(d) A–2 B–3 C–1 D–4

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q37. Which of the following items are matched correctly?

List I

(Name of Glacier) List II

(Located in Region)

A. Siachin 1. Karakoram

B. Chungpur 2. Kumaon-Garhwal

C. Sonapani 3. PirPanjal

D. Gangotri 4. Kanchenjunga Everest

(a) A and C (b) A and B

(c) B and C (d) A and D

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q38. Which one of the following is the correct sequence of the given towns of Pakistan while moving from the North towards the South?

(a) Islamabad–Gujranwala–Peshawar–Multan

(b) Peshawar–Gujranwala–Multan–Islamabad

(c) Peshawar–Islamabad–Gujranwala–Multan

(d) Islamabad–Multan–Peshawar–Gujranwala

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q39. Match List-I (Mangrove) with List-II (State) and select the correct answer using the codes given below the lists:

List-I (Mangrove) List-II (State)

A. Achra Ratnagiri 1. Karnataka

B. Coondapur 2. Kerala

C. Pichavaram 3. Andhra Pradesh

D. Vembanad 4. Maharashtra

5. Tamil Nadu

Codes:

(a) A-2; B-1; C-5; D-4 (b) A-4; B-5; C-3; D-2

(c) A-2; B-5; C-3; D-4 (d) A-4; B-1; C-5; D-2

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q40. How many kilometres are represented by 1° of latitude?

(a) 321 km (b) 211 km

(c) 111 km (d) 91 km

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q41. Rocks which are not good conductors of heat are vulnerable to:

(a) Block disintegration

(b) Granular disintegration

(c) Exfoliation

(d) Sheltering

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q42. Which of the following areas is not visited by temperate cyclones?

(a) North Atlantic Ocean

(b) North Pacific Ocean

(c) Mediterranean Sea

(d) Caribbean Sea

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q43. Consider the following statements and select the correct answer using the codes given the below:

1. The Ganga-Brahmaputra delta consists of old mud as well as new mud.

2. The seaward face of the delta is studded by a large number of estuaries, mud flats, islands and forelands.

3. The upland areas of the delta are called chars.

4. This is an active delta and regularly extends towards the sea.

Code:

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only

(c) 1, 2 and 3 only (d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q44. In which one of the following Union Territories, do the people of the Onge tribe live?

(a) Andaman and Nicobar Islands

(b) Dadra and Nagar Haveli

(c) Daman and Diu

(d) Lakshadweep

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q45. Assertion (A): The amount of moisture in the atmosphere is related to latitude.

Reason (R): The capacity to hold moisture in the form of water vapour is related to temperature.

 

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q46. Alluvial fans develop when

(a) streams carrying a heavy load reduce their velocity as they emerge from mountainous terrain in a nearly horizontal plain

(b) streams carrying a heavy load emerge from plain area to standing water

(c) abandoned channels are created when meanders are cut off from the rest of the channel

(d) none of these

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q47. Modern industrial development of India is largely due to

(a) rationalisation of raw materials

(b) availability of skilled manpower

(c) liberalization of government policies

(d) increase in market demand

Ans: (c)

CDS Combined Defence Services Exam

Q48. Consider the following statements :

1. The Labrador current is a cold current in the North Atlantic Ocean.

2. The Falkland current is a warm current that flows along the Chile coast of South Pacific Ocean.

Which of the statements given above is/are correct ?

(a) Only 1 (b) Only 2

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q49. In the Indian context the term ‘De-notified tribes’ refers to:

(a) tribes which are aboriginals

(b) nomadic tribes

(c) tribes practising shifting cultivation

(d) tribes which were earlier classified as criminal tribes

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q50. Consider the following pairs Feature formal by Alternate name wind action

A. Musroom 1. Barchan

B. Drienkanter 2. Earth pillar

C. Demoiselle 3. Pedestal rock

D. Barkhan 4. Ventifacts Find out the correct pairs by using the following codes A B C D

(a) 1 3 4 2

(b) 4 3 1 2

(c) 3 4 2 1

(d) 2 1 3 4

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q51. The Chambal river has made badland topography in Madhya Pradesh. What could be probable reasons?

1. Severe vertical erosion

2. Poor rainfall

3. Soft rock

4. Swift flow of the river water

Code:

(a) 1 and 2 (b) 1, 2 and 4

(c) 2, 3 and 4 (d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q52. The tribal population in Andaman and Nicobar Islands belongs to the

(a) Australoid race (b) Caucasoid race

(c) Mongoloid race (d) Negroid race

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q53. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists :

List-I (Town) : List-II (River Nearer to it)

A. Betul : 1. Indravati

B. Jagdalpur : 2. Narmada

C. Jabalpur : 3. Shipra

D. Ujjain : 4. Tapti

(a) 1 4 2 3

(b) 4 1 2 3

(c) 4 1 3 2

(d) 1 4 3 2

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q54. Where is the volcanic mountain, Mount St- Helens located?

(a) Chile

(b) Japan

(c) Philippines

(d) United States of America

Ans: (d)

CSE General Studies Paper-I

Q55. Isolation weathering is

(a) the physical breakdown of rock by their expansion and contraction due to diurnal temperature changes

(b) the result of the physical inability of rocks to conduct heat well

(c) both are correct

(d) none of these

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q56. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.List-I (City) List-II (Industry)

(A) Osaka (1) Shipbuilding

(B) Hamburg (2) Textiles

(C) Detroit (3) Iron & Steel

(D) Pittsburg (4) Automobiles

(a) A – 2 ; B – 1 ; C – 4 ; D – 3

(b) A – 1 ; B – 2 ; C – 3 ; D – 4

(c) A – 2 ; B – 3 ; C – 1 ; D – 4

(d) A – 4 ; B – 1 ; C – 2 ; D – 3

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q57. A region with a large number of deep gullies or ravines is called as

(a) Level Land

(b) Badlands Topography

(c) Saline Land

(d) Arid Land

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q58. Arrange the following tributaries of river Brahmaputra from West to East.

1. Lohit 2. Dibang

3. Subansiri 4. Tista

Select the correct answer using the codes given below

Codes

(a) 4, 3, 2, 1 (b) 4, 3, 1, 2

(c) 3, 4. 2. 1 (d) 2, 4, 3. 1

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q59. which of the following pairs are correctly matched List I List II

(Type of coast) (Location)

1. Fiord coast : South Chile

2. Ria coast : Ireland

3. Dalmation coast : Yugoslavia

4. Submerged lowland coast : Greenland

Code:

(a) 1 and only (b) 1, 2 and 3 only

(c) 1, 2, 3 and 4 (d) 3 and 4 only

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q60. Which of the following countries are crossed by the equator?

(a) Indonesia, Colombia, Congo, Uganda

(b) Cameroon, Chad, Sudan, Ethiopia

(c) Niger, Nigeria, Ghana, Liberia

(d) Peru, Paraguay, Uruguay, Ecuador

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q61. Which of the following are not tributaries of the Godavari river?

1. Hemavati 2. Ghatprabha

3. Wainganga 4. Wardha

5. Tel 6. Indravati

Code:

(a) 1, 2 and 3 (b) 3, 4 and 6

(c) 3, 4 and 6 (d) 4, 5 and 6

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q62. Consider the following pairs

1. Nokrek Biosphere Reserve : Garo Hills

2. Logtak (Loktak) Lake : Barail Hills

3. Namdapha National Park : Dafla Hills

Which of the above pairs is/are correctly matched?

(a) 1 only (b) 2 and 3 only

(c) 1, 2 and 3 (d) None

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q63. Which one of the following rivers does not originate in India?

(a) Beas

(b) Chenab

(c) Ravi

(d) Sutlej

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q64. Which one of the following straits is nearest to the International Date Line ?

(a) Malacca Strait

(b) Bering Strait

(c) Strait of Florida

(d) Strait of Gibraltar

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q65. McMohan line is the border between

(a) India and China

(b) India and Nepal

(c) India and Pakistan

(d) India and Myanmar

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q66. Which one among the following explains the earthquakes of the eastern margins of Asia?

(a) Subduction of Pacific plate under Asiatic plate

(b) Subduction of African plate below European plate

(c) Subduction of Indian plate under Asiatic plate

(d) Subduction of American plate under the Pacific plate

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q67. Which of the following rivers flows through a rift valley?

(a) Ganga (b) Narmada

(c) Brahmaputra (d) Krishna

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q68. Arrange the following states of north-east in descending order in accordance with the population density

1. Nagaland 2. Manipur

3. Tripura 4. Meghalaya

Select the correct answer:

(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 3, 1, 2 and 4

(c) 1, 2, 4 and 3 (d) 3, 1, 4 and 2

Ans: (b)

CDS Combined Defence Services Exam

Q69. The westerlies have their origin in the

(a) polar highs (b) subtropical highs

(c) equatorial lows (d) sub polar lows

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q70. Which of the following statements is not correct?

(a) Generally continental shelves are wider in front of river mouths

(b) Geologically continental slope is a part of oceanic crust

(c) Beyond the continental shelf and continental slope, there is continental rise

(d) Mid oceanic ridges are the result of spreading of sea floor.

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q71. Turkey is located between:

(a) Black Sea and Caspian Sea

(b) Black Sea and Mediterranean Sea

(c) Gulf of Suez and Mediterranean Sea

(d) Gulf of Aquaba and Dead Sea

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q72. Consider the following statements

1. Bengaluru receives more rainfall than Mangalore.

2. In the northern plain of India, the amount of annual rainfall decreases from east to west.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

CSE CSAT Paper-I

Q73. In which one among the following categories of protected areas of India are local people not allowed to collect and use the biomass?

(a) Biosphere reserves

(b) National Parks

(c) Wetlands declared under Ramsar Convention

(d) Wildlife sanctuaries

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q74. A particular State in India has the following characteristics :

1. It is located on the same latitude which passes through northern Rajasthan

2. It has over 80% of its area under forest cover

3. Over 12% of the forest cover constitutes Protected Area Network in this State.

Which one among the following States has all the above characteristics?

(a) Arunachal Pradesh

(b) Assam

(c) Himachal Pradesh

(d) Uttarakhand

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q75. Contour bunding is a method of soil conservation used in

(a) desert margins, liable to strong wind action

(b) low flat plains, close to stream courses, liable to flooding

(c) scrublands, liable to spread of weed growth

(d) None of the above

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q76. Reserved Forest is a forest

(a) Totally under government control

(b) Meant mainly for tribal people

(c) Year marked for commercial exploitation with restricted grazing

(d) Without any economic activity

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q77. Which of the following are true with respect to fold mountains?

1. Their tops are often buried beneath snow and ice.

2. They form rugged peaks.

3. They are caused by contraction of the earth’s crust.

4. They contain a core composed of metamorphic and igneous rocks.

(a) 1, 3 and 4 (b) 2, 3 and 4

(c) 1 and 2 (d) 1 and 4

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q78. Which among the following statements provides the best evidence that a river is flowing through a rift valley?

(a) The Chambal valley is marked by bad land topography

(b) River Tapi does not have Delta but Estuary only

(c) River Mahanadi flows through a gorge at Satkosia

(d) River Colorado has the Grand Canyon along its valley

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q79. Which one of the following dams is constructed across Krishna River?

(a) Ukai Dam (b) Krishna Sagar Dam

(c) Srisailam Dam (d) Mettur Dam

Ans: (c)

CDS Combined Defence Services Exam

Q80. Which of the following is the correct sequence of seas in decreasing order of salinity?

(a) Red Sea, Caribbean Sea, Bering Sea, Baltic Sea

(b) Caribbean Sea, Bering Sea, Baltic Sea, Red Sea

(c) Bering Sea, Baltic Sea, Red Sea, Caribbean Sea

(d) Baltic Sea, Red Sea, Caribbean Sea, Bering Sea

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q81. Which of the following factors result in population growth of an area?

I. Births alone

II. Deaths alone

III. Excess of births over deaths

IV. Immigration

Code:

(a) I and II (b) II and III

(c) III and IV (d) I and IV

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q82. Consider the following statements

1. L.D. Stamp used 18ºC isotherm of mean monthly temperature for January to divide India into temperate and tropical zones.

2. The 18ºC isotherm of mean temperature for January runs in north-south along the 82ºE longitude and divides India into two equal parts.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q83. With reference to ‘Indian Ocean Dipole (IOD)’ sometimes mentioned in the news while forecasting Indian monsoon, which of the following statements is/are correct?

1. IOD phenomenon is characterised by a difference in sea surface temperature between tropical Western Indian Ocean and tropical Eastern Pacific Ocean.

2. An IOD phenomenon can influence an El Nino’s impact on the monsoon.

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q84. match List I with List II and select the correct answer using the codes given below:

List I (Type of Regions) List II (Definitions)

A. problem regions

1. Immense resource potentials but face socio-economic obstacles to technological transformations

B. major regions

2. Those regions which show little promise of development in the near future

c. prospective regions

3. Support advanced industrial areas and predominantly urban population

D. Dynamic regions

4. Those have minimum disparities within and distinctiveness from their neighbours in respect of regional character and resource for development codes:

(a) A–3 B–2 c–4 D–1

(b) A–4 B–1 c–2 D–3

(c) A–2 B–4 c–1 D–3

(d) A–1 B–3 c–4 D–2

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q85. During winter, the northern half of India is warmer than the areas at similar latitudes outside the country by 3° to 8°C. This is because

(a) India experiences a tropical monsoon climate

(b) Of the warm currents

(c) Of the Tropic of Cancer passing through the middle of the country

(d) Of the presence of the Himalayas with their east and west extent

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q86. The greatest known ocean deep is

(a) Challenger deep (b) Richards’s deep

(c) Java trench (d) Yap trench

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q87. Which of the following three rivers of the peninsula India have the Amarkantak region as their source?

(a) Narmada, Krishna Godavari

(b) Son, Mahanadi, Narmada

(c) Godavari, Krishna, Cauvery

(d) Chambal. Betwa, Luni

Ans: (b)

CSE General Studies Paper-I

Q88. Collision-Coalescence process of precipitation is applicable to

(a) clouds which extend beyond freezing level

(b) those clouds which do not extend beyond the freezing level

(c) all types of clouds

(d) cumulonimbus cloud

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q89. Match List I with List II and find out the correct answer using the codes given below:

List I List II

(Current) (Location)

A. Benguela Current 1. East coast of South America

B. Falkland current 2. West coast of Africa

C. Kuroshio current 3. East court of Japan

D. Gulf Stream 4. East coast of U.S.A.

Code:

A B C D

(a) 1 2 4 3

(b) 2 1 3 4

(c) 4 3 2 1

(d) 3 4 1 2

Ans: (b)

CDS Combined Defence Services Exam

Q90. Match the following List I List II

A. Primary activity 1. Blue collar

B. Secondary activity 2. Red collar

C. Tertiary activity 3. White collar

D. Quaternary activity 4. Pink collar

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 4 3 2 1

(c) 2 1 4 3

(d) 3 2 1 4

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q91. Social forestry aims at

(a) Bringing wasteland under massive afforestation programme.

(b) Adopting measures for maximum utilization of forest products.

(c) Adopting scientific silvicultural practices for healthy growth of plant.

(d) Motivating villagers in generation and management of forests.

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q92. Which of the following tribes is not found in Central India?

(a) Todas

(b) Gonds

(c) Mundas

(d) Bhils

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q93. The purest form of water is obtained from

(a) A deep tube well

(b) A running stream

(c) Hot water spring

(d) Heavy rains

Ans: (d)

CSE CSAT Paper-I

Q94. The most recent era of the geological time scale is

(a) Mesozoic (b) Cenozoic

(c) Triassic (d) Paleocene

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q95. Soil erosion in India occurs in almost all the littoral states, but it is most serious along the coast of

(a) Kerala (b) Tamil Nadu

(c) Orissa (d) Karnataka

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q96. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below:

List-I List-II

(Current) (Feature)

A. Kuroshio current 1. Warm current in Atlantic Ocean

B. Peru 2. Cold current in the current Atlantic Ocean

C. Labrador 3. Warm current in the current Pacific Ocean

D. Florida current 4. Cold current in the Pacific Ocean

Codes:

A B C D

(a) 3 4 2 1

(b) 3 2 4 1

(c) 1 4 2 3

(d) 1 2 4 3

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q97. With which one of the following countries, India shares maximum length of the border?

(a) Bangladesh (b) Pakistan

(c) China (d) Nepal

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q98. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II

(Geological time scale) (Life-form)

A. Pleistocene 1. Mammals

B. Paleocene 2. Human genus

C. Permian 3. Invertebrates

D. Cambrian 4. Frogs

Code:

A B C D

(a) 2 1 4 3

(b) 2 4 l 3

(c) 3 4 1 2

(d) 3 1 4 2

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q99. Consider the following statements about wheat.

1. It is entirely a winter crop

2. It is the most important food crop of the world

3. It requires about 75 cm annual rainfall for its successful growth

4. It can be grown on a variety of soils

Which of the above statements are correct?

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only

(c) 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (c)

CDS Combined Defence Services Exam

Q100. Which one of the following pairs is not correctly matched?

Dam River

(a) Rana Pratap Sagar Dam : Chambal

(b) Nagarjun Dam : Krishna

(c) Tehri Dam : Alaknanda

(d) Balimela Dam : Indravati

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Part 27. Geography Question Bank

Q1. Which of the following States lies partly to the north of the Himalayas?

(a) Himachal Pradesh

(b) Arunachal Pradesh

(c) Jammu & Kashmir

(d) Sikkim

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q2. Massive deforestation causes

(a) Soil erosion

(b) Famine

(c) Floods

(d) None of these

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q3. Which of the following statements are related to the favourable conditions for the growth of tobacco?

1. It requires a moderately high temperature

2. It cannot be grown 1,000 m above sea level

3. It requires a heavy average annual rainfall

4. Red soil is suitable for its growth.

Select the correct answer from the codes given below:

(a) 3 and 4

(b) 2 and 4

(c) 1 and 4

(d) 1 and 3

Ans: (d)

Civil Services Prelims Exam

Q4. Consider the following statements:

1. Longitude of Jabalpur’s location is between those of Indore and Bhopal.

2. Latitude of Aurangabad’s location is between those of Vadodara and Pune.

3. Bangalore is situated more southward than Chennai

Which of these statements is/are correct?

(a) 1 and 3 (b) Only 2

(c) 2 and 3 (d) 1, 2 and 3

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q5. Match the following Lis t I Lis t II

A. Aurangabad 1. A uroville

B. Guwahati 2. Sarnath

C. Puducherry 3. Ellora temples

D. Varanasi 4. Nilanchal hills

Codes A B C D

(a) 3 4 1 2

(b) 2 1 4 3

(c) 3 1 4 2

(d) 2 4 1 3

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q6. Which one of the following is the cause of long -term sealevel change ?

(a) Atmospheric disturbance

(b) Change in marine water density

(c) Melting of icebergs

(d) Melting of ice sheets

Ans: (d)

CSE General Studies Paper-I

Q7. Consider the following statements about a particular layer of the atmosphere.

1. It contains about three-fourth of the total mass of the atmosphere.

2. There is fall in temperature with increasing height.

3. Its height is more at equator than at the poles.

4. All the weather phenomena occur in this layer.

Identify this layer

(a) Ionosphere (b) Mesosphere

(c) Stratosphere (d) Troposphere

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q8. The lower Gangetic plain is characterized by humid climate with high temperature throughout the year and fertile soils. Which among the following pairs of crops is most suitable for this region?

(a) Paddy and cotton (b) Wheat and jute

(c) Paddy and Jute (d) Wheat and cotton

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q9. Out of the total area, the ‘cultivable plains’ in India constitutes about

(a) 23 per cent

(b) 36 per cent

(c) 41 per cent

(d) 51 per cent

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q10. Which of the following rivers has a ‘bird’s foot’ delta?

(a) The Amazon

(b) The Brahmaputra

(c) The Mississippi

(d) The Nile

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q11. The difference in the time per degree longitude between any two places on the globe is

(a) 4 min (b) 5 min

(c) 15 min (d) 30 min

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q12. The iron ore mined at Bailadila is mostly

(a) heratite (b) siderite

(c) limonite (d) magnetic

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q13. The most important fishing grounds of the world are found in the regions where

(a) warm and cold atmospheric currents meet

(b) rivers drain out large amounts of freshwater into the sea

(c) warm and cold oceanic currents meet

(d) continental shelf is undulating

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q14. Sucrose content is sugarcane decreases :

(a) if high rainfall occurs during the period of growth of the plant

(b) if frost occurs during the period of ripening

(c) if there is fluctuation in temperature during the period of growth of the plant

(d) if there is high temperature during the time of ripening

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q15. Because of which one of the following factors, clouds do not precipitate in deserts?

(a) Low pressure (b) Low humidity

(c) High wind velocity (d) High temperature

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q16. Which one of the following is the correct sequence of occurrences of rivers from Chennai to Kolkata when travelled by road (shortest distance)?

(a) Krishna, Kaveri, Godavari, Mahanadi, Subarnarekha

(b) Krishna, Periyar, Godavari, Mahanadi, Subarnarekha

(c) Penneru, Krishna, Godavari, Mahanadi, Subarnarekha

(d) Penneru, Mahanadi, Subarnarekha, Godavari, Krishna

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q17. Match the following List I List II

(Sedimentary Rocks) (Me t amo r p h i c Rocks)

A. Limestone 1. Slate

B. Sandstone 2. Quartzite

C. Shale 3. Coal

D. Peat 4. Marble

Code:

A B C D

(a) 4 2 1 3

(b) 1 2 3 4

(c) 2 3 4 1

(d) 3 4 2 1

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q18. Consider the following statements:

1. Regular fall of temperature with height in the troposphere is known as normal lapse rate.

2. Rise in temperature with height is called inversion of temperature.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q19. Which among the following types of mica is/are found in India?

1. Biotite

2. Phlogopite

3. Muscovite

Code:

(a) 1 only (b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q20. Which one of the following shows the descending order of the four metropolitan cities in the Indian, subcontinent in so far as their population strength is concerned?

(a) Bombay, Calcutta, Dhaka, New Delhi

(b) Bombay, Calcutta, New Delhi, Karachi

(c) Bombay, Calcutta, Karachi, New Delhi

(d) Calcutta, Bombay, Dhaka, Karachi

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q21. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists :

List I : List II

A. Mushroom Rocks : 1. Fold type

B. Cape Verde : 2. Low latitude desert

C. Thar : 3. Volcanic

D. Vosges : 4. Wind erosion

Select the correct answer from the codes given below:

A B C D

(a) 3 4 1 2

(b) 3 2 4 1

(c) 2 4 1 3

(d) 4 3 2 1

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q22. The Earth is

(a) spherical

(b) elliptical

(c) oblate spheroid

(d) prolate spheroid

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q23. An anti-cyclone

1. is an intense low pressure system.

2. has winds blowing clockwise in the southern hemisphere.

3. is accompanied by clear and settled weather conditions.

4. is more extensive, slower-moving and more persistent than a depression.

(a) 1, 2 and 4 (b) 2, 3 and 4

(c) 3 and 4 (d) 1 and 2

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q24. Which one of the following is categorised as millet?

(a) Wheat (b) Rice

(c) Sorghum (a) Maize

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q25. Which one of the following countries is located South of the equator?

(a) Cameroon (b) Sudan

(c) Nigeria (d) Rwanda

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q26. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists : List-I List-II

(Lake) (Type of Lake)

A. Bhimtal 1. Lagoon

B. Ashtamudi 2. Landslide

C. Gohna 3. Tectonic

D. Lonar 4. Crater

Code :

A B C D

(a) 3 1 2 4

(b) 3 2 1 4

(c) 4 2 1 3

(d) 4 1 2 3

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q27. Consider the following statements:

1. Acid lava cone is formed by viscous lava which has dominance of silica.

2. A caldera is a volcanic crater that has been enlarged by subsidence.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q28. Farrel’s law explains

(a) Pressure belts

(b) Velocity of wind

(c) Direction of winds

(d) Deflection of winds

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q29. The Radcliff Committee was appointed to

(a) Solve the problem of minorities in India

(b) Give effect to Independence Bill

(c) Delimit the boundaries between India and Pakistan

(d) Enquire into the riots in East Bengal.

Ans: (c)

CDS Combined Defence Services Exam

Q30. Which of the following oil fields are located in Assam?

1. Lakwa

2. Badarpur

3. Manabhum

4. Manunbhanga

Select the correct answer using the codes given below

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only

(c) 3 and 4 only (d) 1, 2 and 3 only

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q31. Which one of the following mountain ranges is spread over only one State in India?

(a) Aravalli

(b) Satpura

(c) Ajanta

(d) Sahyadri

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q32. The ideal climatic conditions for the cultivation of rice are

(a) rainfall above 100 cm, temperature above 25°C

(b) cool and moist climate for the entire crop period

(c) rainfall below 100 cm, temperature below 25°C

(d) warm and dry climate during the entire crop period

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q33. Loti is the currency of

(a) Burundi (b) Libya

(c) Sudan (d) Lesotho

Ans: (d)

CSE CSAT Paper-I

Q34. The flood plains of Khadar is known as

(a) Bet (b) Dhaya

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q35. In which part of the world would you find the Veld ?

(a) Argentina (b) Australia

(c) Central Europe (d) South Africa

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q36. Consider the following statements. Identify the right ones

I. Soil pollution is any physical or chemical change in the soil conditions that may adversely affect the growth of plants and other organisms living in or on it.

II. Most soil pollutants are agricultural chemicals, primary fertilizers and pesticides.

(a) I only (b) II only

(c) Both (d) None of these

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q37. Which among the following states of India have common borders with Pakistan?

(a) Jammu and Kashmir, Himachal Pradesh, Punjab and Rajasthan

(b) Punjab, Jammu and Kashmir, Rajasthan and Gujarat

(c) Jammu and Kashmir, Punjab, Haryana and Rajasthan

(d) Puniab, Himachal Pradesh, Gujarat and Rajasthan

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q38. Consider the following statements with respect to earthquake and find out the correct answer from the codes given below.

1. Man has acquired sufficient technological knowledge to predict the occurrence of an earthquake with great precision.

2. Abnormal behavior of animals is a better indicator of an impending earthquake than the current technology developed by man.

Code:

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (b)

CSE General Studies Paper-I

Q39. Match the following List I List II

A. Foehn 1. Leeward side of the Alps

B. Chinook 2. Rockies of North America

C. Mistral 3. Rhone Valley

D. Brickfielder 4. Australia

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 1 4 3

(c) 3 2 1 4

(d) 4 3 2 1

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q40. Which is the oldest landmass of India?

(a) The Himalayan Mountain Ranges

(b) The Indus-Ganga Plain

(c) The Peninsular Plateau

(d) The Coastal Pains

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q41. The Ravva offshore block, with great potential for oil, is located in

(a) Krishna-Godavari basin

(b) Cauvery basin

(c) Mahanadi basin

(d) Palar-Pennar basin

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q42. Which of the following places are known for paper manufacturing industry?

1. Yamuna nagar 2. Guwahati

3. Shahabad 4. Ballarpur

Choose the correct answer using the codes given below :

Codes :

(a) 1, 2 and 3

(b) 1, 2 and 4

(c) 1, 3 and 4

(d) 2, 3 and 4

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q43. Consider the map given below :

Of the four-shaded areas in the map, one which is characterised by hot dry summers, mild and moist winters and seasonal reversal of winds is the area labelled

(a) 1

(b) 2

(c) 3

(d) 4

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q44. Which of the following are true with regard to temperature control of the atmosphere of a given place?

1. the major temperature contrasts on the earth’s surface are be-tween landmasses and oceans

2. during night, the water surface cools more rapidly than the land surface

3. temperature generally decreases with latitude on either side of the equator

4. temperature rises to a maximum during summer and falls to a minimum during winter

(a) 1, 3, and 4 (b) 2 and 4

(c) 1 and 2 (d) 3 and 4

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q45. Which one of the following is not correctly matched?

(a) Duluth — Lake Superior

(b) Detroit — Lake Huron

(c) Chicago — Lake Michigan

(d) Ottawa — Lake Ontario

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q46. What are the significances of a practical approach to sugarcane production known as ‘Sustainable Sugarcane Initiative’?

1. Seed cost is very low in this compared to the conventional method of cultivation.

2. Drip irrigation can be practiced very effectively in this.

3. There is no application of chemical/inorganic fertilizers at all in this.

4. The scope for intercropping is more in this compared to the conventional method of cultivation.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 3 only (b) 1, 2 and 4 only

(c) 2, 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q47. Currently half of the world’s population live in just 6 countries. Identify them from the following

(a) India, China, Pakistan, Brazil, Bangladesh, Indonesia

(b) India, China, Bangladesh, South Africa, Pakistan, Indonesia

(c) China, India. United States, Indonesia, Brazil, Pakistan

(d) China, India, Bangladesh, United States, Pakistan, Indonesia

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q48. Match the following List I List II

(Type of platen) (Example)

A. Intermondane 1. Patagonia

B. Piedmont 2. Tibet

C. Continental 3. Upland of South India

D. Coastal 4. Greenland

Code:

A B C D

(a) 3 4 1 2

(b) 2 1 4 3

(c) 1 2 3 4

(d) 4 1 2 3

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q49. The term ‘adiabatic change of temperature’ stands for

1. Heating or cooling of descending or ascending air respectively without any change in heat content.

2. Rise in temperature of the air after injecting heat in the air.

3. Fall in temperature of the air after heat is taken out of air.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 1 and 2 only

(c) 2 and 3 only (d) 1, 2 and 3]

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q50. Match list I with list II and select the correct answer using the code given below:

List I List II

(Glacier) (Location)

A. Pasu 1. Hunza

B. Baltoro 2. Masalu

C. Yarkand Rimo 3. Braldoh valley

D. Lidanda 4. Shyok Valley

Code:

A B C D

(a) 2 1 4 3

(b) 1 3 4 2

(c) 4 2 3 1

(d) 3 4 1 2

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q51. The correct sequence in decreasing order of the four sugarcane producing States in India is

(a) Maharashtra, U.P., Tamil Nadu, Andhra Pradesh

(b) U.P., Maharashtra, Tamil Nadu, Andhra Pradesh

(c) Maharashtra, U.P., Andhra Pradesh, Tamil Nadu

(d) U.P., Maharashtra, Andhra Pradesh, Tamil Nadu

Ans: (b)

CDS Combined Defence Services Exam

Q52. Which one of the following lakes forms an international boundary between Tanzania and Uganda?

(a) Chad

(b) Malawi

(c) Victoria

(d) Zambezi

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q53. Match List I with List II and select the correct answer from the codes given below:

List I (Ocean Deeps) List II (Location)

A. Challenger 1. South Pacific

B. Aldrich 2. North Atlantic

C. Romanche 3. North Pacific

D. Nares 4. South Atlantic

Codes:

(a) A–3 B–1 C–4 D–2

(b) A–4 B–3 C–2 D–1

(c) A–1 B–2 C–3 D–4

(d) A–2 B–4 C–1 D–3

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q54. Which of the following items are matched correctly?

List I

(Name of Peak) List II

(Height in m)

A. Kanchenjunga 1. 8,586

B. K2 (Godwin Austen) 2. 8,611

C. Nanga Parbat 3. 8,126

D. Nanda Devi 4. 7,817

(a) All are incorrect

(b) All are correct

(c) A and B

(d) A and C

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q55. Which one of the following pairs is not correctly matched?

(a) Bahamas : Nassau

(b) Costa Rica : San Jose

(c) Nicaragua : Balmopan

(d) Dominican Republic : Santo Domingo

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q56. Match List I (National Park/Sanctuary) with List II

(State) and select the correct answer using the codes given below:

List-I List-II A Kanger Ghati National 1. Chhattisgarh Park

B. Nagerhole National 2. Haryana Park

C. Kugti Wildlife Sanctuary 3. Himachal Pradesh

D. Sultanpur Bird Sanctuary 4. Karnataka

Codes :

(a) A-3; B-2; C-1; D-4

(b) A-1; B-4; C-3; D-2

(c) A-3; B-4; C-1; D-2

(d) A-1; B-2; C-3; D-4

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q57. Which one among the following rivers does not flow into the Bay of Bengal?

(a) Mahanadi (b) Cauveri

(c) Tapti (d) Godavari

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q58. With reference to mass wasting, which of the following is an example of rapid flowage?

(a) Soil creep (b) Talus creep

(c) Solifluction (d) Debris avalanche

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q59. Which of the following is not the characteristic feature of temperate cyclones?

(a) Fogginess and poor visibility

(b) Unsettled weather

(c) Movement from west to east

(d) Torrential rainfall

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q60. Consider the following hills of Meghalaya

1. Khazi Hills

2. Garo Hills

3. Jaintia Hills

Which of the following is the correct sequence of the above hills moving from west to east?

(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3 and 1

(c) 2, 1 and 3 (d) 3, 1 and 2

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q61. Consider the following statements:

1. NHDP Phase VI involves construction of 1,000 km of expressways.

2. NHDP VII involves construction of 700 km of ring roads of major towns, bypasses, flyovers and elevated roads.

(a) Only 1 is correct

(b) Only 2 is correct

(c) Both 1 and 2 are correct

(d) Neither 1 nor 2 is correct

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q62. Match List-I (Minerals) with List-II (Location) and select the correct answer using the codes given below the Lists :

List-I (Minerals) List-II (Location)

A. Coal : 1. Giridih

B. Copper : 2. Jayamkondam

C. Manganese : 3. Alwar

D. Lignite : 4. Dharwar

Codes :

A B C D

(a) 1 4 3 2

(b) 2 3 4 1

(c) 1 3 4 2

(d) 2 4 3 1

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q63. Assertion (A): Areas lying within five to eight degrees latitude on either side of the equator receive rainfall throughout the year.

Reason (R): High temperatures and high humidity cause convectional rain to fall mostly in the afternoons near the equator.

 

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q64. Drainage density is

(a) a measure of the length of stream channel per unit area of drainage basin

(b) a measure of the number of stream channels per unit area of drainage basin

(c) a measure of the length of stream channel per unit volume of drainage basin

(d) a measure of the number of stream channels per unit volume of drainage basin

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q65. What is mixed farming?

(a) growing rabi as well as kharif crops

(b) growing several crops

(c) growing several crops and also rearing animals

(d) growing sugarcane as well as cereals

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q66. Which one of the following major sea ports of India does not have a natural harbour?

(a) Bombay (b) Cochin

(c) Marmagao (d) Paradeep

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q67. Match the following List I List II

(Tribal Group) (State where Prodominantly Located)

A. Reang 1. Arunachal Pradesh

B. Dimasa 2. Nagaland

C. Konyak 3. Tripura

D. Mishmi 4. Asom

Codes A B C D A B C D

(a) 1 2 4 3 (b) 1 4 2 3

(c) 3 2 4 1 (d) 3 4 2 1

Ans: (d)

Civil Services Prelims Exam

Q68. Consider the following statements

1. Barkhan is a typical type of sand dune which is asymmetrical; crescent shaped and grows in the direction of the wind

2. Sand dunes are stationary and do not shift their position.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q69. Which of the following continents are surrounded by sea on all sides?

(a) Asia and Europe

(b) North America and South America

(c) Antarctica and Australia

(d) Australia and Asia

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q70. Most rivers originating in the Western Ghat and flowing towards the Arabian Sea do not form deltas due to

1. Low velocity

2. Dense forest

3. Steep gradient

4. Lack of deposition

5. Shorter length

Code:

(a) 1, 2, 3 (b) 2, 3, 4

(c) 3, 4, 5 (d) 3, 5

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q71. In which one of the following Union Territories, do the people of Onge tribe live?

(a) Andaman and Nicobar Islands

(b) Lakshadweep

(c) Dadra and Nagar Haveli

(d) Daman and Diu

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q72. Assertion (A): The same face of the Moon is always presented to the Earth.

Reason (R): The Moon rotates about its own axis in 23½ days which is about the same time that it takes to orbit the Earth.

 

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q73. Isostasy is

(a) the property of the continental and oceanic crust, that they have the ability to rise and sink.

(b) due to which crust floats on top of the mantle like ice cubes in water.

(c) the phenomenon when the earth’s crust gains weight due to mountain building or glaciation, it deforms and sinks deeper into the mantle

(d) all are correct

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q74. The typical area of ‘sal’ forest in the Indian Peninsular upland occurs

(a) on the Western Ghats

(b) between the Tapti and the Narmada

(c) to the northeast of the Godavari

(d) on the Malwa Plateau

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q75. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.List-I List-II

(A) Iron & Steel (1) Portsmouth

(B) Automobile (2) Dortmund

(C) Shipbuilding (3) Bangalore

(D) Aircraft (4) Detroit

(a) A – 1 ; B – 2 ; C – 3 ; D – 4

(b) A – 2 ; B – 1 ; C – 4 ; D – 3

(c) A – 4 ; B – 3 ; C – 2 ; D – 1

(d) A – 2 ; B – 4 ; C – 1 ; D – 3

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q76. Consider the following statements about water erosion.

Identify the right ones.

I. Water erosion is significant in the regions of heavy rainfall and steep slopes.

II. It takes place mainly in the form of sheet and gully erosion.

III. Sheet erosion takes place on level lands after a heavy shower.

IV. Gully erosion is common on steep slopes.

(a) I, II and III only

(b) II and IV only

(c) III and IV only

(d) All

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q77. Match the following 3 List I List II

(Hill Station) (Location in Map)

A. Dharamsala

B. Almora

B. Nainital

D. Darjeeling2 41

Codes A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 1 3 2 4

(c) 2 1 4 3

(d) 2 4 1 3

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q78. Match the following List I List II

(Features) (Agents of change)

A. Barkhan 1. Depositional work of glacier

B. Moraine 2. Depositional work of river

C. Flood plain 3. Depositional work of wind

D. Cliff 4. Erosional work of sea waves

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 3 4 1

(c) 3 1 2 4

(d) 4 3 1 2

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q79. Match List I with List II and find out the correct answer by using the code given below.

List I List II

(Boundary) (Between countries)

A. Lake Nyasa 1. Malawi and Tanzania

B. Pyrenees 2. France and Spain

C. 49ºN Parallel 3. U.S.A. and Canada

D. River Danube 4. Romania and Bulgaria

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 3 1 4

(c) 4 1 3 2

(d) 3 4 2 1

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q80. Which of the following tributaries join the Brahmaputra river from the south?

(a) Belsiri (b) Subansiri

(c) Dhansiri (d) Sankosh

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q81. At which one of the following places two important rivers of India originate; while one of them flows towards north and merges with another important river flowing towards Bay of Bengal, the other one flow towards Arabian Sea?

(a) Amarkantak

(b) Badrinath

(c) Mahabaleshwar

(d) Nasik

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q82. Which of the following countries share borders with Moldova?

1. Ukraine 2. Romania

3. Belarus

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1,2 and 3

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q83. The transhumance is still an important component of the socio-economic life of the people in the regions at

(a) Andaman and Nicobar Islands

(b) Meghalaya

(c) Jammu and Kashmir

(d) Himachal Pradesh

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q84. Unlike other Meridians International Date Line is drawn zigzag in order to

(a) permit certain land areas and groups of islands to have the same calendar day

(b) facilitate the sailors to adjust time in their watch

(c) adjust the day in calendar while sailing from east to west and vice versa

(d) make 180°E and 180°W coterminous

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q85. Consider the following statements:

1. Nagaland has no Scheduled Caste population.

2. Literacy among Scheduled Caste is better than that among the Scheduled Tribes.

3. Haryana has no Scheduled Tribe population.

Select the correct statements:

(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 3

(c) 2 only (d) 1 only

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q86. Amarkantak plateau in the Maikal hills marks the origin of the river

(a) Gandak (b) Chambal

(c) Narmada (d) Ghaggar

Ans: (c)

Civil Services Preliminary Exam

Q87. Match list I with list II List I List II

(Islands) (Location)

A. Masshal 1. South Pacific Ocean

B. Tonga 2. North Pacific Ocean

C. Cape Verde 3. North Atlantic Ocean

D. Crozet 4. South Indian Ocean

Code:

A B C D

(a) 2 1 3 4

(b) 1 2 3 4

(c) 3 4 2 1

(d) 4 3 1 2

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q88. Which of the following mountain ranges lies between Caspian Sea and Black Sea?

(a) Carpathian (b) Caucasus

(c) Balkan (d) Elburz

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q89. Which of the following is the correct sequence of the given Indian cities in decreasing order of their normal annual rainfall?

(a) Kochi – Kolkata – Delhi – Patna

(b) Kolkata – Kochi – Patna – Delhi

(c) Kochi – Kolkata – Patna – Delhi

(d) Kolkata – Kochi – Delhi – Patna

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q90. Recent discovery of method of reducing salination of soil is

(a) Spreading of husk on the soil

(b) Extensive use of fertilisers

(c) Intensive use of fertilisers

(d) None of the above

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Q91. When you travel in Himalayas, you will see the following :

1. Deep gorges

2. U-turn river courses

3. Parallel mountain ranges

4. steep gradients causing land-sliding

Which of the above can be said to be the evidences for the Himalayas being young fold mountains?

(a) 1 and 2 only

(b) 1, 2 and 4 only

(c) 3 and 4 only

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q92. The most important fishing grounds of the world are found in the regions where

(a) warm and cold atmospheric currents meet

(b) rivers drain out large amounts of fresh water into the sea

(c) warm and cold oceanic currents meet

(d) continental shelf is undulating

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q93. Rocks that are formed by the solidification of lava are

(a) Limestones (b) Basalts

(c) Granites (d) Land stones

Ans: (b)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q94. The standard time of the following countries is ahead of behind Greenwich Mean Time depending on whether they are East or West of the longitude passing through Greenwich.

1. Cuba 2. Greece

3. Iraq 4. Costa Rica

5. Japan Which one of the following sequential orders gives the correct arrangement of the countries according to their standard time from ahead to behind GMT ?

(a) 5, 3, 2, 1, 4 (b) 2, 4, 1, 3, 5

(c) 4, 1, 3, 2, 5 (d) 3, 5, 4, 1, 2

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q95. The Narmada river in the Peninsular plateau flows westward with a remarkably straight channel. It is because the

(a) slope gradient in this part controls the river channel pattern

(b) river carries a huge amount of water which has created a straight channel course

(c) river forms the boundary between the Central Highlands and the Deccan Plateau

(d) river flows through the trough of a rift valley inclined westward

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q96. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists.

List-I List-II

A. Shifting cultivation 1. Mongolia

B. Nomadic herding 2. Australia

C. Livestock ranching 3. Tundra Region

D. Fishing and hunting 4. Amazon Basin A B C D

(a) 1 3 2 4

(b) 4 1 2 3

(c) 3 2 1 4

(d) 4 1 3 2

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q97. Chinook is a

(a) cold wind in Europe

(b) tropical desert storm in West Asia

(c) warm wind in North-America

(d) depression to South Africa

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q98. Consider the following statements:

1. Of all the latitudes, salinity is the maximum at the equator.

2. Within the tropics, salinity of the open oceans is larger than that of the closed areas.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q99. Which of the following has high density of population?

(a) South-east Asia

(b) South-west Asia

(c) South-east Europe

(d) South America

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q100. Consider the following statements

1. Koppen’s climate classification is based on annual and monthly means of temperature and precipitation.

2. Koppen used annual and monthly means of temperature and precipitation for all the climates of the world including those of India.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Part 28. Geography Question Bank

Q1. Khetri, Kolar, Sindri and Jharia are associated with

(a) Copper, gold, fertilisers and coal

(b) Copper, gold, coal and iron

(c) Copper, gold, coal and gypsum

(d) Iron, gold, coal and copper

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q2. With reference to River Teesta, consider the following statements:

1. The source of river Teesta is the same as that of Brahmaputra but it flows through Sikkim.

2. River Rangeet originates in Sikkim and it is a tributary of river Teesta.

3. River Teesta flows into Bay of Bengal on the border of India and Bangladesh.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 and 3 only

(b) 2 only

(c) 2 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q3. Which one of the following indicators is not concerned with Human Development Index (H.D.I.)?

(a) Life expectancy at birth

(b) Social overhead capital

(c) Educational attainment

(d) Standard of living

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q4. In which of the following forests do the trees shed their leaves during spring and early summer?

(a) Monsoon deciduous forest

(b) Dry forests

(c) Tropical savannah forests

(d) Himalayan forests

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q5. Which one among the following rivers does not flow into the Bay of Bengal?

(a) Mahanadi (b) Cauveri

(c) Tapti (d) Godavari

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q6. Which one of the following states has built the famous Gandhi Sagar across the Chambal River?

(a) Rajasthan (b) Maharashtra

(c) Uttar Pradesh (d) Madhya Pradesh

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q7. Statement I : India’s off shore and deep sea fish catch is very poor considering the marine potential.

Statement II : Indian coast does not have many gulfs, bays, estuaries and backwaters.

(a) Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I

(b) Both the statements are individually true, but Statement II is not the correct explanation of Statement I

(c) Statement I is true, but Statement II is false

(d) Statement I is false, but Statement II is true

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q8. Which of the following pairs is not correctly matched?

(Current) (Characteristics)

(a) Gulf Stream 1. C a r r i e s h e a t t o western coast of Europe

(b) Labrador current 2. Carries cold water from Baffin Bay

(c) West wind Drift 3. Flows in all the southern oceans.

D. Humboldt current 4. Warm current along the African coast

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q9. Match List I with List II and find out the exact answer using the code given below.

List I List II

A. Making cloth 1. Primary Activity

B. Mining of coal 2. Secondary Activity

C. Teaching 3. Tertiary

D. Transport 4. Quaternary Activity

Code:

A B C D

(a) 2 1 4 3

(b) 1 2 3 4

(c) 3 4 1 2

(d) 4 3 2 1

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q10. Mangrove vegetation is most extensively found in:

(a) Malabar Coast (b) Konkan coast

(c) Coastal Odisha (d) The Rann of Kachchh

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q11. Which of the following types of soils is indicated by the portion marked with ‘A”?

(a) Red soil

(b) Alluvial soil

(c) Laterite soil

(d) Black soil

Ans: (b)

Civil Services Prelims Exam

Q12. Generally speaking, all rocks may be classified into three major groups, such as

(a) Marble, limestone, igneous

(b) Igneous, limestone, mica

(c) Igneous, marble, sedimentary

(d) Igneous, sedimentary and metamorphic

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q13. The two periods of Cenozoic era are

(a) the Triassic and the Quarternary

(b) the Paleocene, Eocene, and Carboniferous periods

(c) the Tertiary period and the Quarternary period

(d) none of these

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q14. The alluvial soils of the Gangetic Valley are described as

(a) Intra-zonal

(b) Azonal

(c) Zonal

(d) None of these

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q15. Which among the following represents the correct sequence in increasing height, of different types of cloud formation?

(a) Cirrus, cumulonimbus, stratus, cumulus

(b) Stratus, cumulus, cirrus, cumulonimbus

(c) Cumulonimbus, cumulus, stratus, cirrus

(d) Cirrus, cumulus, cumulonimbus, stratus

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q16. Where are Shevaroy hills located?

(a) Andhra Pradesh (b) Karnataka

(c) Kerala (d) Tamil Nadu

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q17. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the Lists :

List-I List-II

(Plant) (Natural vegetation type)

A. Ebony 1. Moist deciduous

B. Shisham 2 Himalayan moist

C. Walnut 3. Alpine

D. Birch 4. Tropical evergreen

Code :

A B C D

(a) 4 1 2 3

(b) 4 2 1 3

(c) 3 2 1 4

(d) 3 1 2 4

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q18. Which of the following statements is not correct?

(a) All unconsolidated materials deposited on the ocean floor are known as ocean deposits.

(b) Terrigenous deposits have their source over the land areas.

(c) Pelagic deposits are derived from the sea.

(d) Meteoric dust is the main source of ocean deposits.

Ans: (d)

Assistant Commandant AC Exam

Q19. The primitive tribes of Andaman are descendants of

(a) Negroids

(b) Australoids

(c) Mongoloids

(d) Caucasoids

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q20. Which of the following is the correct order of increasing size of the grains of soil particles?

A. Clay B. Silt

C. Sand D. Gravel

(a) A, B, C, D

(b) D, C, A, B

(c) B, C, A, D

(d) C, D, B, A

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q21. In the Southern Hemisphere

(a) the winter is longer than summer

(b) the summer is longer than winter

(c) both the seasons have approximately equal number of days

(d) they cannot be related

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q22. Direction: Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).

In the context of these two statements, which of the following is correct?

Codes:

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(b) Both A and R are true and R is not the correct explanation of A.

(c) A is true, R is false.

(d) R is true, A is false.

Assertion (A): Cultivation of jute is concentrated in West Bengal and Assam.

Reason (R): Jute is a traditional crop in that region.

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q23. Which one is an anticyclone?

(a) Low pressure system with clockwise winds in the northern hemisphere.

(b) High pressure system with clockwise winds in the northern hemisphere.

(c) Low pressure system with clockwise winds in southern hemisphere.

(d) High pressure system with clockwise winds in southern hemisphere.

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q24. Consider the following pairs:

Tributary River Main River

1. Chambal Narmada

2. Sone Yamuna

3. Manas Brahmaputra

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 1, 2 and 3 (b) l and 2 only

(c) 2 and 3 only (d) 3 only

Ans: (d)

CSE General Studies Paper-I

Q25. In which of the following State is Kakrapar Nuclear Power Station located?

(a) Karnataka (b) Tamil Nadu

(c) Maharashtra (d) Gujarat

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q26. Which one of the following islands is of volcanic origin ?

(a) Reunion island

(b) Andaman & Nicobar islands

(c) Lakshadweep island

(d) Maldives

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q27. Which of the following is not the cause for seasonal variation in the length of the day?

(a) Rotation of the earth

(b) Revolution of the earth

(c) Inclination of the earth’s axis on its orbital plane

(d) Elliptical shape of the earth’s orbit

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q28. Which of the following fact about dust particles in the atmosphere is/are correct?

I. They act as hydroscopic nuclei around which water vapour condenses to produce cloud.

II. They produce dawn and dusk.

III. They have no role in the apparent colour of the sky.

Code:

(a) I and II (b) II and III

(c) I, II and III (d) I and III

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q29. Which is the best quality of iron ore?

(a) Magnetite (b) Haematite

(c) Limonite (d) Siderite

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q30. Consider the following crops of India.

1. Groundnut

2. Sesame

3. Pearl millet

Which of the above is/are predominantly rain fed crop/crops?

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only

(c) 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q31. Assertion (A): The southern half of India lies within the tropics and the northern half belongs to the warm temperate zone.

Reason (R): The tropic of cancer runs almost halfway through India.

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(b) Both A and R are true but R is not a correct explanation of A.

(c) A is true but R is false.

(d) A is false but R is true.

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q32. The international air route from West Europe to East Asia passes through India because

(a) It is the shortest route.

(b) India is the only country in Asia providing refueling capacity.

(c) India is a busy centre situated between the two places.

(d) None of the above

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q33. Doon valley is able to grow rice because

(a) it has warm summers and snow-melt waters for irrigation.

(b) people in the valley are rice eaters

(c) other crops cannot be grown

(d) there is a huge export demand

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q34. Which one of the following zones of the atmosphere is rich in ozone gas?

(a) Mesosphere (b) Troposphere

(c) Stratosphere (d) Ionosphere

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q35. The ratio of gross cropped area to the net sown area is called

(a) cropping intensity

(b) intensity of crop rotation

(c) crop productivity

(d) cropping diversity

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q36. Consider the following characteristic features of igneous rocks

1. They are massive

2. They have fossils

3. They have layers

4. They are easily weathered

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only

(c) 1 only (d) 3 and 4 only

Ans: (c)

CDS Combined Defence Services Exam

Q37. The Big Trunk Route runs through

(a) The Mediterranean – Indian ocean

(b) The North Atlantic Ocean

(c) The South Atlantic Ocean

(d) The North Pacific Ocean

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q38. Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the Lists :

List I : List II Some Languages : Spoken out of Europe

A. French : 1. Brazil

B. Italian : 2. Mexico

C. Portuguese : 3. Libya

D. Spanish : 4. Mauritania : 5. Algeria

Choose the correct answer using the codes given below :

A B C D

(a) 5 3 1 2

(b) 2 5 1 3

(c) 3 1 5 4

(d) 5 3 2 4

Ans: (d)

Civil Services Prelims Exam

Q39. Leaching is the maximum in the soil type of

(a) Laterite (b) Red

(c) Regur (d) Desert

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q40. In the map given above four petrochemical centres are marked with numbers. Match them with the following four places and select the correct answer using the code given below 1 2 3 4

A. Koyali B. Trombay

C. Jamnagar D. Mangalore A B C D

(a) 2 3 1 4

(b) 2 1 3 4

(c) 4 2 3 1

(d) 4 3 2 1

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q41. Which of the following lakes is/are situated in Ladakh?

1. Tso kar

2. Pangong Tso

3. Tsomgo

4. Tso Morir

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only (b) 2 and 3

(c) 1, 2 and 4 (d) 2 and 4 only

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q42. Study the following pairs Type of volcanoes Example

1. Hawaiian Mauna Loa

2. Strombolian Izalco

3. Vulcanian Krakatoa

Which of the above pairs are correctly matched?

(a) 1 only (b) 1 and 2 only

(c) 1, 2 and 3 (d) 2 and 3 only

Ans: (c)

CDS Combined Defence Services Exam

Q43. Which of the following statements is not true regarding Westerlies?

(a) They blow from sub-tropical high pressure belts to sub-polar low pressure belts.

(b) They cause heavy rainfall on the eastern margins of the continents.

(c) They are deflected due to the earth’s rotation.

(d) They are best developed between 40º and 65º south latitudes.

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Q44. The boundary between India and Sri Lanka is represented by:

(a) Palk Strait (b) Palk Bay

(c) Median Line (d) Adam’s Bridge

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q45. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below List I List II

(Oil field) (State/area)

A. Sibsagar 1. Gujarat

B. Kharsang 2. Assam

C. Kalol 3. Arunachal Pradesh

D. Ampi Bazar 4. Tripura

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 3 1 4

(c) 3 2 4 1

(d) 4 1 2 3

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q46. Which one of the following rivers thrice forks into two streams and reunites a few miles further on, thus forming the islands of Srirangappattanam, Sivasamudram and Srirangam?

(a) Cauvery

(b) Tungabhadra

(c) Krishna

(d) Godavari

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q47. The shortest air-route from Perth to London is

(a) Perth, Bombay, Rome, London

(b) Perth, Ankara, Paris, London

(c) Perth, Aden, Paris, London

(d) Perth, Mombasa, Rome, London

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q48. Collision–coalescene process of precipitation is applicable to

(a) Cirrus

(b) Clouds that extend beyond freezing level

(c) Clouds that do not extend beyond freezing level

(d) None of these

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q49. The major part of the Surma Valley is now in Bangladesh. The small part of the Surma Valley that falls within India is known as

(a) Meghalaya Plateau

(b) Barak Valley

(c) Malwa Valley

(d) Burma Valley

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q50. Which one of the following countries has replaced Italy as the major importer of bauxite from India?

(a) Canada (b) Greece

(c) Ukraine (d) United Arab Emirates

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q51. The terms ‘Agreement on Agriculture’, ‘Agreement on the Application of Sanitary and Phytosanitary Measures’ and ‘Peace Clause’ appear in the news frequently in the context of the affairs of the

(a) Food and Agriculture Organization

(b) United Nations Framework Conference on Climate Change

(c) World Trade Organisation

(d) United Nations Environment Programme

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q52. Which among the following pairs are correct?

1. Cirque and Col Glacial topography

2. Barkhans and Yardans Desert topography

3. Eddies and Potholes Fluvial topography

Select the correct answer using the code given below

(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2

(c) 2 and 3 (d) 1 and 3

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q53. Match the following with respect to Wegener’s Theory of Continental Drift.

List I List II

A. Jigsaw Fit 1. Similarities in the coastal outlines of the continents

B. Pangaea 2. Sum total of all the continents at one place

C. Gondwanaland 3. No r t h e r n pa r t o f Pangaea

D. Laurasia 4. S o u t h e r n pa r t of Pangaea

Code:

A B C D

(a) 1 2 4 3

(b) 1 2 3 4

(c) 2 1 4 3

(d) 4 3 2 1

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q54. Match the following List I List II

(Local wind) (Country/Region)

A. Getli 1. Tarim Basin

B. Kharaburan 2. Libya

C. Harmettan 3. Adriatic sea

D. Bora 4. Sahara

Code:

A B C D

(a) 2 1 4 3

(b) 1 2 3 4

(c) 3 4 1 2

(d) 4 2 3 1

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q55. Consider the following statements:

1. The Himalayan ranges were formed when the Indian Plate was driven northwards and pushed beneath the Eurasian Plate.

2. The Himalayas have reached their old age in the geological history of the earth.

Which of the following statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q56. Match the following

A. Public sector industry 1. Durgapur steel plant

B. Agro-based industry 2. Sugar

C. Light industry 3. Sewing machine

D. Ancillary industry 4. Nuts and bolts

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 3 4 1

(c) 3 4 1 2

(d) 4 3 2 1

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q57. Consider the map given below:

INDIA The places marked A, B, C and D in the map are respectively known for the cultivation of

(a) groundnut, ragi, tobacco and sugarcane

(b) groundnut, sugarcane, ragi and tobacco

(c) ragi, sugarcane, groundnut and tobacco

(d) ragi, groundnut, sugarcane and tobacco

Ans: (b)

Civil Services Preliminary Exam

Q58. One will NOT have to pass through the Suez Canal while going from Mumbai to

(a) Alexandria

(b) Suez

(c) Port Said

(d) Benghazi

Ans: (b)

CSE CSAT Paper-I

Q59. Direction: Given below are two statements, one labelled as Assertion

(A) and other labelled as Reason (R).

In the context of these two statements which of the following is correct?

Codes:

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A.

(b) Both A and R are true and R is not a correct explanation of A.

(c) A is true R is false.

(d) R is true but A is false.

Assertion (A) : Hardwood trees are found in the tropical regions.

Reason (R): High temperature and high rainfall are the characteristic features of tropical regions.

Ans: (a)

Civil Services Prelims Exam

Q60. A _______ is a fan shaped tract formed at the mouth of a river.

(a) Estuary (b) Canyon

(c) Delta (d) Gorge

Ans: (c)

Based on NCERT Text Books

Q61. Which of the following pairs of straights and the countries they separate is wrongly matched?

(a) Gibraltar strait — Spain and Morocoo

(b) Bering strait — Sumatra and Malaysia

(c) Magellan strait — Chile and Tiera del fuego

(d) Bass strait — Australia and Tasmania

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q62. What are the benefits of implementing the ‘Integrated Watershed Development Programme’?

1. Prevention of soil runoff

2. Linking the country’s perennial rivers with seasonal rivers

3. Rainwater harvesting and recharge of groundwater table

4. Regeneration of natural vegetation

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only (b) 2, 3 and 4 only

(c) 1, 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q63. The angular speed of a whirlwind in a Tornado towards the centre

(a) decreases rapidly (b) increases

(c) remains constant (d) slowly becomes zero

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q64. Which of the following pairs is/are correctly matched?

1. Dome shaped plateau : Ozark (U.S.A)

2. Dissected plateau : Meghalaya

3. Step-like plateau : Vindhyan

4. Rejuvenated plateau : Missouri

Code:

(a) 1, 2, 3 only (b) 2, 3, 4 only

(c) 1, 2, 3 and 4 (d) 1 and 2 only

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q65. Consider the following peaks

1. Rakaposhi 2. Nanda Devi

3. Manaslu 4. Makalu The correct sequence of peaks from east to west will be

(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 2, 3, 4 and 1

(c) 3, 4, 2 and 1 (d) 4, 3, 2 and 1

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q66. Consider the following statements:

1. Molasses is a product of sugar production process.

2. Molasses obtained in sugar mills is used as a fuel in the boilers to generate steam for the sugar factories.

3. Sugar can only be produced from sugarcane as the raw material

Which of these statements are correct?

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3only

(c) 1 and 3 only (d) 1, 2 and 3

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q67. Match the cities labelled as 1, 2, 3, 4 and 5 in the given map with the names of the institutes located in these cities and select the correct answer using the codes given below the names of the institutes:

1 2 4 3 5 INDIA Names of Institutes

(a) Central Marine Fisheries Research Institute

(b) Central Sheep Breeding Farm

(c) National Dairy Research Institute

(d) National Institute of Agricultural Extension Management

Codes : A B C D (a) 5 1 3 2 (b) 5 2 1 4 (c) 4 2 1 3 (d) 1 2 3 4

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q68. Assertion (A): In Australia, cattle rearing is done more for meat than for milk.

Reason (R): Australians are traditionally nonvegetarians.

(a) Both A and R are true, and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true, but R is not a correct explanation of A

(c) A is true, but R is false

(d) A is false, but R is true

Ans: (a)

Civil Services Preliminary Exam

Q69. Supercooled water is water which is

(a) Produced from dry ice

(b) A special form of ice

(c) Still liquid at temperature below zero degree

(d) Partly liquid and partly solid

Ans: (d)

CSE CSAT Paper-I

Q70. Which of the following items are matched incorrectly?

List I

(Segments of Himalayas) List II

(Range/peak located in the segment)

A. The Kumaon Himalayas 1. Nanda Devi

B. The Assam Himalayas 2. Annapurna

C. Nepal Himalayas 3. Kula Kangri

D. The Punjab Himalayas 4. Pir Panjal

(a) A and D

(b) B and D

(c) B and C

(d) C and D

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q71. Match List-I (Biosphere Reserve) with List-II (States) and select the correct answer using the codes given below:

List-I List-II

A. Similipal 1. Sikkim

B. Dehong Deband 2. Uttaranchal

C. Nokrek 3. Arunachal Pradesh

D. Kanchenjunga 4. Orissa

5. Meghalaya

Codes:

(a) A-1; B-3; C-5; D-4

(b) A-4; B-5; C -2; D-1

(c) A-1; B-5; C-2; D-4

(d) A-4; B-3; C-5; D-1

Ans: (d)

UPSC CDS Exam

Q72. Consider the following pairs with respect to mass wasting and find and the correct pairs by using the codes given below.

List I List II

1. Slow flowage Rock creep

2. Rapid flowage Mud flow

3. Landslides Slump

Code:

(a) 1 and 2 only (b) 2 and 3 only

(c) 1, 2 and 3 (d) 1 and 3 only

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q73. Consider the following statements:

1. In a temperate cyclone, warm air sector is surrounded by cold air sector.

2. A fully grown temperate cyclone is circular in slope.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 3

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q74. Which one of the following is not a lagoon?

(a) Ashtamudi lake (b) Chilka lake

(c) Periyar lake (d) Pulicat lake

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q75. Match the following

(Airport) (City)

A. Veer Savarkar 1. Varanasi International Airport

B. Devi Ahilyabai Holkar 2. Nagpur International Airport

C. Dr. Babasaheb Ambedkar 3. Indore International Airport

D. Lal Bahadur Shastri 4. Port Blair International Airport

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 4 3 2 1

(c) 2 4 1 3

(d) 3 1 4 2

Ans: (b)

CDS Combined Defence Services Exam

Q76. Which one of the following countries does NOT border the Caspian Sea?

(a) Armenia

(b) Azerbaijan

(c) Kazakhstan

(d) Turkmenistan

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q77. Which of the following statements are true with regard to tropical monsoon climate?

I. temperatures range from 32°C in the hot season to about 15oC in the cool season

II. annual rainfall varies greatly

III. the climate is best developed in the southern continents

IV. it consists of three main seasons that is, cool, dry season; hot, dry season; hot, wet season C hoose your answer from the following codes.

(a) I and IV

(b) II, III, and IV

(c) II and III

(d) I, II, and IV

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q78. Which one of the following natural regions is not correctly matched with its economic base?

(a) Canadian Prairies—Spring wheat cultivation

(b) Argentine Pampas — Beef cattle ranching

(c) Australian Downs—Nomadic herding

(d) South African Veld—Maize growing

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q79. In which one of the following region are the Andes mountains located?

(a) East Europe (b) West Europe

(c) South Africa (d) South America

Ans: (d)

Civil Services Prelims Exam

Q80. The correct sequence in the ascending order of the given cities in terms of altitude above mean sea level is:

(a) Marmugao, Mumbai, Kolkata, Chennai

(b) Mumbai, Kolkata, Chennai, Marmugao

(c) Chennai, Marmugao, Mumbai, Kolkata

(d) Kolkata, Mumbai, Chennai, Marmugao

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q81. Which one among the following sequences of water bodies, from lower to higher salinity concentration, is correct?

(a) Gulf of California-Baltic Sea-Red Sea-Arctic sea

(b) Baltic Sea-Arctic Sea-Gulf of California-Red Sea

(c) Red Sea-Gulf of California-Arctic Sea-Baltic Sea

(d) Arctic Sea-Gulf of California-Baltic Sea-Red Sea

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q82. Which of the following statements is not true regarding the world deserts?

(a) Most of the deserts of the world are found on the western margins of the continents.

(b) The world deserts receive little rainfall due to unfavourable direction of the trade winds.

(c) They grow in those coastal areas where warm ocean currents are more effective.

(d) Wind is the most important agent of change in the desert although water also plays an important role in certain areas.

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q83. Consider the following continents.

1. Asia 2. Europe

3. North America 4. South America

5. Africa 6. Australia Parts of which continent are not crossed by the equator ?

(a) 1, 2, 4 (b) 2, 3, 6

(c) 3, 4, 5 (d) 1, 3, 5

Ans: (b)

CSE General Studies Paper-I

Q84. The Ganga assumes its proper name after the confluence of rivers.

(a) East Trisul and Alaknanda at Karan Prayag

(b) Mandakini and Alaknanda at Rudra Prayag

(c) Bhagirathi and Alaknanda at Dev Prayag

(d) Pindar and Alaknanda at Karan Prayag

Ans: (c)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q85. Which one of the following statements is not correct?

(a) There is no definition of the scheduled tribe in the Constitution of India.

(b) North-East India accounts for a little over half of the country’s Scheduled Tribes population.

(c) The people known as Todas live in the Nilgiri area.

(d) Lotha is the language spoken in Nagaland.

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q86. Assertion (A): Wind patterns are clockwise in the northern hemisphere and anti-clockwise in the southern hemisphere.

Reason (R): The directions of wind patterns in the northern and the southern hemisphere are governed by the Coriolis Effect.

 

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q87. Layers of younger sedimentary strata, up to 2,000 m deep, cover most of the basement rock. The sesedimentary deposits are called

(a) platform of the continents

(b) craton

(c) shield

(d) none of these

Ans: (a)

Based on NCERT Text Books

Q88. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists. List-I List-II

(Crop) (Main Producing area)

(A) Coconut (1) Kenya

(B) Banana (2) Popua New Guinea

(C) Groundnut (3) Ecuador

(D) Tea (4) Senegal using the codes given below:

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q89. Which are not the remedial measures to reduce soil erosion?

(a) Contour Bounding (b) Contour Terracing

(c) Irrigation (d) Mixed Farming

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q90. Veliconda hills, which is a part of Eastern Ghats, is situated in

(a) Odisha (b) Tamil Nadu

(c) Karnataka (d Andhra Pradesh

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q91. Match list I with list II and select the correct answer using the codes given below:

List I List II

A. Arete 1. Running water

B. Cataract 2. Moving ice

C. Demoiselle 3. Sea waves

D. Blow Hole 4. Blowing wing

Code:

A B C D

(a) 1 2 3 4

(b) 2 1 4 3

(c) 4 3 1 2

(d) 3 2 1 4

Ans: (b)

UPSC CDS Exam

Q92. Which of the following are antecedent rivers?

1. Kosi 2. Manas

3. Satluj 4. Beas

5. Jhelum 6. Gandak

Code:

(a) 1, 2, 3 (b) 2, 3, 4

(c) 3, 4, 5 (d) 4, 5, 6

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q93. Which one of the following rivers thrice forks into two streams and reunites a few kilometers farther on, thus forming the islands of Srirangapattanam, Sivasamudram and Srirangam?

(a) Cauvery (b) Tungabhadra

(c) Krishna (d) Godavari

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q94. In which one of the following places is the Shompen tribe found?

(a) Nilgiri Hills

(b) Nicobar Islands

(c) Spiti Valley

(d) Lakshadweep Islands

Ans: (b)

UPSC CSAT Paper-I

Q95. Consider the following countries :

1. Australia

2. Namibia

3. Brazil

4. Chile Through which of the above does the Tropic of Capricorn pass?

(a) 1 only

(b) 2,3 and 4

(c) 1,2 and 3

(d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q96. Which one of the following physiographic units has been created by both exogenic and endogenic forces?

(a) The Peninsular Plateau

(b) The Thar Desert

(c) The Indo-Gangetic Plain

(d) The Himalayas

Ans: (a)

Assistant Commandant AC Exam

Q97. The latitude is the angular distance of a point of the Earth surface, North or South, of the equator as measured from the

(a) Centre of the Earth

(b) Equator

(c) Tropic of Cancer or Capricorn

(d) Poles

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q98. Which area in India has an internal type of drainage?

(a) Central Himalayas

(b) Tamil Nadu

(c) Chhota Nagpur plateau

(d) Western Rajasthan

Ans: (d)

Civil Services Preliminary Exam

Q99. Which one among the following states does not form part of the Narmada basin ?

(a) Madhya Pradesh (b) Gujrat

(c) Rajasthan (d) Maharashtra

Ans: (c)

Civil Services Prelims Exam

Q100. Which of the following rivers does not fall in the Black Sea?

(a) Don (b) Dnepre

(c) Dnestre (d) Bug

Ans: (a)

UPSC CDS Exam

Part 29. Geography Question Bank

Q1. Which of the following does not favour good monsoon rains in India?

(a) Westerly Jet-Stream

(b) La Nina

(c) El Nino

(d) Orientation of the Himalayan ranges

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q2. What factors changed the landscape of India the most in last century?

(a) Irrigation

(b) Movement of people from rural to urban areas

(c) Industrialisation

(d) Deforestation

Ans: (b)

CSE General Studies Paper-I

Q3. Consider the following crops of India :

1. Groundnut 2. Sesamum

3. Pearl millet

Which of the above is/are predominantly rain-fed crop/crops?

(a) 1 and 2 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1,2 and 3

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q4. Which of the following is/are unique characteristic/ characteristics of equatorial forests?

1. Presence of tall, closely set trees with crowns forming a continuous canopy

2. Coexistence of a large number of species

3. Presence of numerous varieties of epiphytes

Select the correct answer using the code given below:

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q5. The average elevation of the Vindhya Mountain is

(a) 500 m (b) 200 m

(c) 400 m (d) 300 m

Ans: (d)

CDS Combined Defence Services Exam

Q6. Consider the following statements :

1. As a rock, graphite is formed from coal by thermal metamorphism.

2. Gypsum is an example of sedimentary rock.

Which of these statements is/are correct ?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q7. The reservoir GB Pant Sagar is located on which river?

(a) Betwa (b) Ghaghara

(c) Kosi (d) Rihand

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q8. Arrange the locations of four oil refineries of india from west to East.

(a) Koyali, Kochi. Panipat, Mathura

(b) Kochi, Koyali, Panipat, Mathura

(c) Koyali, Panipat, Kochi, Mathura

(d) Koyali, Panipat, Mathura, Kochi

Ans: (a)

CSE CSAT Paper-I

Q9. Which two countries follow China and India in the decreasing order of their population?

(a) Brazil & U.S.A.

(b) U.S.A. & Indonesia

(c) Pakistan and Japan

(d) Russia and Nigeria

Ans: (b)

Based on NCERT Text Books

Q10. Consider the following statements.

1. Thornthwaite recognized five humidity provinces based on precipi tat ion effectiveness.

2. Thornthwaite opined that plant is in the nature of a meteorological instrument which is capable of measuring all the integrated climatic elements.

Which of the above statements is/are correct?

(a) 1 only (b) 2 only

(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q11. The river which flows between Vindhya and Satpura ranges is

(a) Narmada

(b) Tapti

(c) Mahanadi

(d) Godavari

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q12. Which of the following is geographically closest to Great Nicobar?

(a) Sumatra

(b) Borneo

(c) Java

(d) Sri Lanka

Ans: (a)

CSE General Studies Paper-I

Q13. The major events of pre-cambrian era include

(a) Formation of crust, continents, and oceans

(b) Formation of crust, birth of oldest known rock, origin of life

(c) Formation of present day atmosphere

(d) All of these

Ans: (d)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q14. Tamil Nadu coast receives rainfall during

(a) The north-east monsoon season

(b) The south-west monsoon season

(c) The retreating south-west monsoon season

(d) None of these

Ans: (c)

UPSC CSAT Paper-I

Q15. From west to east, what are the three main island groups in the Pacific called ?

(a) Melanesia, Micronesia and Polynesia

(b) Polynesia, Micronesia and Melanesia

(c) Melanesia Polynesia and Micronesia

(d) Micronesia, Polynesia and Melanesia

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q16. Amarkantak plateau in the Maikal hills marks the origin of the river

(a) Gandak (b) Chambal

(c) Narmada (d) Ghaggar

Ans: (c)

Assistant Commandant AC Exam

Q17. Which one of the following countries is not situated in the region between the Caspian Sea and the Black Sea?

(a) Armenia (b) Azerbaijan

(c) Georgia (d) Ukraine

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q18. The important fishing grounds of the world are found in the regions where

(a) Warm and cold atmospheric currents meet.

(b) Rivers drain out large amounts of fresh water into the sea.

(c) Warm and cold oceanic currents meet.

(d) Continental shelf is undulating.

Ans: (c)

CSE CSAT Paper-I

Q19. Consider the following statements and select the correct answer using the codes given below

1. Semul is an important species of the tropical semi-evergreen forests.

2. Tropical moist deciduous forests are found in areas receiving 100-200 cm annual rainfall . 3. Tendu grows widely in Madhya Pradesh.

4. In their altitude, the Himalayan ranges show a succession of vegetation from the tropical to the alpine.

Code:

(a) 1, 2 and 3 only (b) 2, 3 and 4 only

(c) 1, 3 and 4 only (d) 1, 2, 3 and 4

Ans: (d)

Based on NCERT Text Books

Q20. Which of the following is indicated by the portions marked with ‘B’?

(a) Coal fields

(b) Atomic power plants

(c) Fertiliser complexes

(d) Oil refineries

Ans: (c)

UPSC CDS Exam

Q21. The conclusion that Asia and Africa had a single landmass is provided by

(a) The deserts in Asia and Africa

(b) The similarity in climate of certain regions of Asia and Africa

(c) The finding of same type of fossil in both the regions

(d) All of these

Ans: (d)

UPSC CSAT Paper-I

Q22. The periods of different eras are further divided into

(a) eons (b) epochs

(c) stages (d) any of these

Ans: (c)

CSE General Studies Paper-I

Q23. The soils that cannot retain moisture and are infertile are the

(a) Desert sands

(b) Alluvial soils

(c) Laterites

(d) Black cotton soils

Ans: (a)

UPSC CSE Prelims Paper-I

Q24. Which of the following clouds are more commonly formed in the equatorial rainforests?

(a) Cumulonimbus (b) Stratocumulus

(c) Nimbostratus (d) Alto cumulus

Ans: (a)

UPSC CSAT Paper-I

Q25. Which Indian River joins the Ganga in Allahabad?

(a) Yamuna (b) Chambal

(c) Ramganga (d) Ghaghara

Ans: (a)

CDS Combined Defence Services Exam

Q26. Assertion (A) In temperate cyclones, winds below from the periphery towards its centre.

Reason (R) There is high pressure in the centre of temperate cyclone.

(a) Both A and R are true and R is the correct explanation of A

(b) Both A and R are true, but R is not the correct explanation of A

(c) A is true, but R is false

(d) A is false, but R is true

Ans: (b)

Assistant Commandant AC Exam

Top
error: Content is protected !!