You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Quiz

NDA General Ability Quiz

Q1. Which one of the following is a fungus?
(a)  Agaricus
(b)  Funaria
(c)  Rhizobium
(d)  Spirogyra

Q2. Who are the first time saw bacteria through a microscope made by himself?
(a)  Anton Van Leeuwenhoek
(b)  Louis Pasteur
(c)  Robert Hooke
(d)  Robert Virchow

Q3. Which of the following crops would be preferred for sowing in order to enrich the soil with nitrogen?
(a)  Wheat
(b)  Mustard
(c)  Sunflower
(d)  Gram

Q4. A biogeographic region with significant reservoir of biodiversity that is under threat from humans is called as
(a)  bioendangered region
(b)  biodiversity hotspot
(c)  biodiversity reservoir
(d)  environmentally endangered region

Q5. Which one of the following is the largest phylum in the animal kingdom?
(a)  Annelida
(b)  Arthopoda
(c)  Chordata
(d)  Protozoa

Q6. Which one of the following carries out the function in human beings similar to the one which Malpighian tubules perform in cockroaches and other insects?
(a)  Lungs
(b)  Kidneys
(c)  Heart
(d)  Reproductive organs

Q7. Which one of the following glands in human body is enlarge due to goiter?
(a)  Adrenal cortex
(b)  Adrenal medulla
(c)  Pituitary
(d)  Thyroid

Q8. Which one of the following is not a mammal?
(a)  Dolphin
(b)  Shark
(c)  Seal
(d)  Whale

Q9. Among the following elements, which one is essential for the transmission of impulses in the nerve fibre?
(a)  Calcium
(b)  Iron
(c)  Sodium
(d)  Zinc

Q10. Which one among the following statements is correct?
(a)  All arteries carry oxygenated blood
(b)  All veins carry oxygenated blood
(c)  Except the pulmonary artery, all other arteries carry oxygenated blood
(d)  Except the pulmonary vein, all other veins carry oxygenated blood

Q11. Which one among the following statements is correct? In digestive system of living organisms
(a)  glucose is broken down into glycerol
(b)  glucose is converted into glycogen
(c)  glucose is broken down into carbon dioxide and water
(d)  proteins are broken down into amino acids

Q12. Statement I: Red blood cells burst when placed in water.
Statement II: Due to the phenomenon of osmosis water enters into red blood cells.
(a)  Both the statements are individually true and statement II is the correct explanation of statement I
(b)  Both the statements are individually true but statement II is not the correct explanation of statement I
(c)  Statement I is true but statement II is false
(d)  Statement I is false but statement II is true

Q13. Who among the following was a contemporary of Gautam Buddha?
(a)  Nagarjuna
(b)  Kanishka
(c)  Kautila
(d)  Mahavir

Q14. Which one among the following cities was the best producer of silk cloth under Gupta reign?
(a)  Pataliputra
(b)  Murshidabad
(c)  Ghazipur
(d)  Varanasi

Q15. Which Sultan declared himself as Sikandar-i Sani, the second Alexander?
(a)  Balban
(b)  Kaiqubad
(c)  Iltutmish
(d)  Alauddin Khalji

1. (a) 2. (a) 3. (d) 4. (b) 5. (b) 6. (b) 7. (d) 8. (b) 9. (c) 10. (c) 11. (d) 12. (a) 13. (d) 14. (b) 15. (d)
Solutions
1.   Agaricus is an edible, gilled fungus belonging to class Basidiomycetes. It is commonly known as field mushroom or dhingir.
2.   Anton Van Leeuwenhoek are first time saw bacteria through a microscope made by himself. He took samples of plaque from his own teeth and mixed them with water. When he looked at the mixture through his microscope he saw what he called “many very little living animalcules.” These were some of the first recorded observations of what today we would call bacteria. Leeuwenhoek found that these were killed when he drank hot coffee.
3.   Gram would be preferred for sowing in order to enrich the soil with nitrogen. It is because gram is a leguminous crop. The root nodules of leguminous crop contains Rhizobium, a symbiotic bacterium that helps in fixing of nitrogen from atmosphere.
4.   A biogeographic region with significant reservoir of biodiversity that is under threat from humans is called as biodiversity hotspot.
5.   Arthropoda is the largest phylum in the animal kingdom in terms of both number of taxa and bomass.
6.   Excretion are the removal of waste products of metabolism from body. The excretory organs in cockroach and other insects are Malpighian tubules. Likwise in man, kidney is a part of excretory system. Excretory system consists of a pair of kidney, a pair of ureter, a urinary bladder and a urethra.
7.   The term non-toxic goiter refers to enlargement of the thyroid which is not associated with overproduction of thyroid hormone or malignancy. The thyroid can become very large so that it can easily be seen as a mass in the neck. There are a number of factors which may cause the thyroid to become enlarged. A diet deficient in iodine can cause a goiter but this is rarely the cause because of the readily available iodine in our diets.
8.   Shark is a fish. It belongs to class chondrichthyes. Dolphin, seal and whale are mammals.
9.   Sodium, chloride and potassium ions are essential for the transmission of nerve impulses.
10.   The pulmonary arteries transport deoxygenated blood to the left and right lungs. And interesting fact is that the pulmonary arteries are the only arteries that carry deoxygenated blood. All other arteries deliver blood, enriched with oxygen and other nutrients to our body’s tissues. Conversely, the pulmonary veins transport oxygenated blood from the left and right lungs to the heart, while all other veins carry deoxygenated blood and waste products. Pulmonary arteries carry deoxygenated blood from heart to lungs.
11.   In digestive system of living organisms proteins are broken down into amino acids which also acts as enzymes.
12.   Osmosis is the spontaneous net movement of solvent molecules through a partially permeable membrane into a region of higher solute concentration, in the direction that tends to equalize the solute concentrations on the two sides.
13.   Both Gautam Buddha and Vardhman Mahavir were contemporary to each other and founded their respectrive religions better known as Buddhism and Jainism in India.
14.   The Gupta Empire was ruled by members of the Gupta dynasty from around 320 to 550 AD and covered most of North-central India, Gupta Empire (never included Pakistan); and what is now western India and Bangladesh. The time of the Gupta Empire is referred to as Golden Age of India in science, mathematics, astronomy, religion and philosophy.
15.   The accession of Alauddin Khalji hold on 22nd Oct., 1296 and some time, he declared himself as Sikandar-iSani, the second Alexander.

Top
error: Content is protected !!