You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Quiz

NDA General Ability Quiz


Q1. Who was the Governor General of India during the launch of Civil Disobedience Movement?
(a)  Lord Chelmsford
(b)  Lord Reading
(c)  Lord Irwin
(d)  Lord Wavell

Q2. By virtue of which Act, dyarchy was introduced in India?
(a)  Government of India Act, 1909
(b)  Government of India Act, 1919
(c)  Government of India Act, 1935
(d)  Government of India Act, 1947

Q3. The Passive Resistance Association was first formed by Mahatma Gandhi in South Africa in 1906 to organize a campaign against the introduction of
(a)  Poll Tax
(b)  Certificate of Registration
(c)  Legislations against Indian Businessmen
(d)  Legislations to disenfranchise the Indians

Q4. Consider the following statements relating to Jawaharlal Nehru’s attitude towards science and technology.
I. Nehru was convinced that science and technology were crucial to the solution of India’s problems relating to underdevelopment and poverty
II. To emphasize the importance of science and scientific research, Nehru himself became the Chairman of the Council of Scientific and Industrial Research
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  I only
(b)  II only
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Q5. 72. Consider the following statements about Gandhiji’s thinking on environment.
1. His environmental thinking is rooted in his larger philosophical and moral thinking.
2. He preferred sustainable environmental practices to nourish the soil and the natural world.
3. He laid emphasis on the rigorous ethic of non-injury in our treatment of animals.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1 only
(b)  1 and 2 only
(c)  1, 2 and 3
(d)  2 and 3 only

Q6. Which one among the following was a newspaper founded and edited by Raja Rammohan Roy?
(a)  The Calcutta Gazette
(b)  Mirat-ul Akhbar
(c)  Harijan
(d)  The Bharat Mihir

Q7. Consider the following statements about Periyar E.
V. Ramaswamy:1. He was a politician, social activist and an important figure in the dravidian movement in South India.
2. He championed the cause of caste upliftment, nationalism and the rights of women.
3. He was contemporay of the Maharashtran anti-caste reformer, Jyotiba Phule.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1 only
(b)  3 only
(c)  1 and 3
(d)  1 and 2

Q8. Statement I: The private trade of the East India Company’s officials in the 18th century had flowered with the indirect patronage of the authorities of the Company.
Statement II: The extra- legal power enjoyed by the foreign merchants and the duty-free nature of their private trade virtually edged the indigenous merchants out of competition.
(a)  Both the statements are individually true and statement II is the correct explanation of statement I
(b)  Both the statements are individually true but statement II is not the correct explanation of statement I
(c)  Statement I is true but statement II is false
(d)  Statement I is false but statement II is true

Q9. Who among the following was the author of ‘Common Sense’ the revolutionary pamphlet of the American Revolution?
(a)  Thomas Paine
(b)  Thomas Jefferson
(c)  George Washington
(d)  Samuel Adams

Q10. The ‘Agulhas’ water current flows through which one of the following oceans?
(a)  South Atlantic Ocean
(b)  North Atlantic Ocean
(c)  Indian Ocean
(d)  North Pacific Ocean

Q11. Which region of the Earth’s surface is called doldrums?
(a)  Equatorial low pressure belt
(b)  Sub-tropical high pressure belt
(c)  Between 10° to 23.5° North and South Latitudes
(d)  Sub-polar low pressure belt

Q12. What is the term used to denote the temperature at which the water vapour present in the atmosphere is sufficient to saturate?
(a)  Condensation point
(b)  Dew point
(c)  Sublimation point
(d)  Saturation point

Q13. Foucault experiment is proof of which one of the following?
(a)  Revolution of Earth
(b)  Rotation of Earth
(c)  Rotation of Moon
(d)  Revolution of Moon

Q14. Dry point settlements are common in
(a)  Deserts
(b)  Plateaus
(c)  Mountain regions
(d)  Deltas

Q15. What is the process that tends to build up the land surface by deposition of solid material in its lower areas, known as?
(a)  Abrasion
(b)  Agglomeration
(c)  Aggradation
(d)  Attrition
 

1. (c) 2. (b) 3. (b) 4. (c) 5. (c) 6. (b) 7. (d) 8. (a) 9. (c) 10. (c) 11. (a) 12. (b) 13. (d) 14. (d) 15. (b)
Solutions
1.   In 1930, Gandhiji inaugurated the Civil Disobedience Movement.
2.   By Government of India Act, 1919, dyarchy was introduced in India. This act is also known as Montague-Chelmsford Reforms.
3.   The campaign against the introduction of certificate of registration was organised by Mahatma Gandhi in South Africa in 1906 under the Passive Resistance Association.
4. 
5. 
6.   In 1822, A Persian paper called Mirat-ul-Akbar contained a tract entitled “Brief Remarks on Ancient Female Rights”.
7.   Erode Venkata Ramasamy (17 September 1879 – 24 December 1973), affectionately called by his followers as Periyar, Thanthai Periyar or E. V. R., was a businessman, politician, Indian independence and social activist, who started the Self-Respect Movement or the Dravidian Movement and proposed the creation of an independent state called Dravida Nadu, comprising the states of South India.
8.   Officials of the East India Company carried out private trade together with trading of the company. They paid no taxes and pushed the native traders out of the market Rulers of Bengal suffered and fought many wars with the East India Company.
9. 
10.   Different types of cold and worm water currents flows in sea. ‘Agulhas’ water current flows through Indian ocean through African banks. It is a permanent warm water c
11.   Igneous rocks are rocks formed from molten rock material as it cools and hardens. Besalt, Andesite, Granite etc. are the some examples of egneous rock.
12.   Indus river originate form Tibet.
13.   The parallel at which the sun is overhead at midday is shown in the following diagram: Sun September 23 August October July November June 21 December 22 May January April February March 21
14.   Dogger Bank (North sea), Grand Bank (Newfoundland Coast), Great Barrier Reef (Australia Coast) and Tonga Trench (East of Fiji island).
15.   All the given statements are correct.

Top
error: Content is protected !!