You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Quiz

NDA General Ability Quiz


Q1. Who among the following appoints the Judges of a High Court?
(a)  The President of India
(b)  The Chief Justice of India
(c)  The Governor of the State concerned
(d)  The Union Minister of Law

Q2. The entry “Public health and Sanitation” is included in the Constitution of India in
(a)  Union List
(b)  State List
(c)  Concurrent List
(d)  None of these

Q3. Freedom of the press in India is
(a)  available to the people under the law of the Parliament
(b)  specifically provided in the Constitution
(c)  implied in the right of freedom of expression
(d)  available to the people of India under executive order

Q4. The Supreme Court of India has expanded the meaning of the Right to Life to include the following derivative rights. Which one among the following is not included in the Court’s definition?
(a)  Right to food and adequate livelihood
(b)  Right to education
(c)  Right to live in a healthy environment
(d)  Right to health and information

Q5. 62. Point out the difference between the local government in India before and after the Constitutional Amendments in 1992:
1. It has become mandatory to hold regular elections to the local government bodies.
2. 1/3rd positions are reserved forwomen.
3. Elected officials exercise supreme power in the government. Select the correct answer using the
code given below.
(a)  1 only
(b)  1 and 2 only
(c)  1, 2 and 3
(d)  2 and 3 only

Q6. Which of the following bodies is responsible for the distribution of revenues between the Cente and the state?
(a)  Planning Commission
(b)  Finance Commission
(c)  Inter-State Council
(d)  National Development Council

Q7. Which among the following statements is/are true with regard to WTO membership?
1. All WTO members automatically receive the ‘most favoured nation’ status.
2. Over 75% of WTO members are from developing countries, WTO membership allows them access to developed markets at the lower tariff. Select the correct answer using the
codes given below.
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2

Q8.  Anup Sridhar, a well-known sportsperson, is associated with which one of the following games/sports?
(a)  Badminton
(b)  Shooting
(c)  Table Tennis
(d)  Boxing

Q9. With which one of the following games is the Hopman Cup associated?
(a)  Badminton
(b)  Lawn Tennis
(c)  Hockey
(d)  Football

Q10. Consider the following statements?
1. Hariyali is a watershed development project sponsored by the Central Government.
2. Hariyali also aims at enabling the urban population to conserve rain water. Which of the statements gtiven above is/are correct?
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2

Q11. Which one of the following is the international aircraft identification mark (registration prefix) for India?
(a)  AT
(b)  VT
(c)  IX
(d)  VX

Q12. The Copenhagen Summit for Climate Change, 2009 saw
(a)  an agreement among the participants over CO2 emission
(b)  unanimity of views among the developed and BASIC bloc of countries
(c)  rise of African countries as a bloc
(d)  acceptance of the US as a leader to attain the objective of the Copenhagen Summit

Q13. Consider the following statements. I can only thank a genius director like Guru Dutt for giving me an opportunity to work in his films and translate his conceptions on screen. I was able to involve (myself) in many innovative experiments he had tried. The best example is the making of ‘Kagaz Ke Phool’ (1959), which is the first cinemascope venture in the Indian film industry. On receipt of a Prestigious Award of India the above statement was made recently by
(a)  Santhosh Sivan
(b)  Ravi K. Chandran
(c)  Ramachandra Babu
(d)  V.K. Murthy

Q14. Consider the following statements with regard to the Global Hunger Index.
1. India ranks within the top ten among the developing countries in the Global Hunger Index 2010. 2. According to the Global Hunger Index 2010, the proportion of undernourished in India is decreasing.
3. Normally, economic progress of a country measured by its gross national income and the hunger level are inversely correlated.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1, 2 and 3
(b)  2 and 3 only
(c)  1 and 2 only
(d)  3 only

Q15. Consider the following statements: The state government shall appoint a Finance Commission to review the financial position of the Panchayats and to make recommendations as to
1. the distribution between the state and Panchayats of the net proceeds of taxes, tolls and fees leviable by the states.
2. the determination of the taxes, duties, tolls and fees which may be assigned to the Panchayats.
3. the principles that will determine grant-in-aid to the Panchayats.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1 only
(b)  2 and 3 only
(c)  1 and 3 only
(d)  1, 2 and 3
 

1. (a) 2. (b) 3. (c) 4. (b) 5. (b) 6. (b) 7. (C) 8. (A) 9. (b) 10. (C) 11. (b) 12. (a) 13. (d) 14. (b) 15. (d)
Solutions
1. 
2.   The entry “public health and sanitation” is included in the state list of the constitution of India.
3.   Freedom of the press in India is implied in the right of Freedom of Expression.
4.   There is no specific answer to this question. Right to education became a part of Right to Life in the Unni Krishnan case. Other right are ensured by the government under various acts
5.   Not less than one-third (including the number of seats reserved for women belonging to the Scheduled Castes and the Scheduled Tribes) of the total number of seats to be filled by direct election in every Municipality shall be reserved for women and such seats may be allotted by rotation to different constituencies in a Municipality.
6. 
7. 
8. 
9.   Four top tournament of Tennis are Wimbledon, US Open, French Open and Australian Open are Davis Cup Federation Cup are also related with Tennis.
10. 
11.   The International Civil Aviation Organisation (ICAO) maintains the standards for aircraft registration. It is VT for India.
12.   In 2012, Kyoto Protocol to prevent climate changes and global warming runs out. To keep the process on the line there is an urgent need for a new climate protocol. At the conference in Copenhagen 2009 the parties of the UNFCCC meet for the last time on government level before the climate agreement need to be renewed. It saw an agreement among the participants over CO2 emission.
13.   Guru Dutt Padukone was born in Mysore in1925. After completing his education he joined Prabhat studios. In 1954 Guru Dutt established as a film director. ‘Kaagaz ke phool’ was the abysmal failure at the box office and a dejected Guru Dutt never directed film again.
14.   Global Hunger Index shows global hunger has declined since 1990. India got 67th rank in 2010 GHI.
15.   The Finance Commission of India came into existence in 1951. It was established under Article 280 of the Indian Constitution by the President of India. It was formed to define the financial relations between the centre and the state.

Top
error: Content is protected !!