You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Quiz

NDA General Ability Quiz


Q1. Consider the following statements:1. Consequent to the recommendations of the Simon Commission, Three Round Table Conferences were held in Simla, Delhi and Calcutta.
2. The Government of India Act, 1935 contained support towards self-government which was first proposed in the Montagu-Chelmsford Report.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  Only 1
(b)  Only 2
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2

Q2. Who prescribed the separate electorates for India on the basis of the Communal Award in August, 1932?
(a)  Lord Irwin
(b)  Ramsay MacDonald
(c)  Lord Linlithgo
(d)  Winston Churchill

Q3. Sati was declared illegal and punishable by the Regulation XVII during the Governor Generalship of
(a)  Lord William Bentinck
(b)  Lord Canning
(c)  Lord Ripon
(d)  Lord Dalhousie

Q4. Which one of the following statements with regard to ‘Direct Action Day’ is correct?
(a)  Hasan Suhrawardy presided over the ‘Direct Action Day’
(b)  ‘Direct Action’ took place in Delhi
(c)  ‘Direct Action Day’ led to the Bihar riot
(d)  ‘Direct Action’ was endorsed by the Congress Party

Q5. Consider the following declaration and identify the person who made it using the
codes given below. The times has come when badges of honour make our shame glaring in their incongruous context of humiliation and I, for my part, wish to stand shorn of all special distinction, by the side of my countrymen who, for their so-called insignificance are liable to suffer degradation not fit for human beings.
Codes:
(a)  Mahatma Gandhi
(b)  Jawaharlal Nehru
(c)  Dadabhai Naoroji
(d)  Rabindranath Tagore

Q6. Consider the following statements about Cripps Proposals of 1942:
1. Provision was to be made for participation of Indian States in the Constitution-making body.
2. British Government undertook to accept and implement the Constitution.
3. All provinces of British India were to give an undertaking about the acceptance of the Constitution.
4. In the ongoing World War, no resources of British India would be used.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1 and 2 only
(b)  2 only
(c)  1, 2 and 4
(d)  1, 3 and 4

Q7. The Jury Act of 1827 was opposed by many Indians. One of the grounds for opposing it was that it denied both to the Hindus and Mohammedans the honor of a seat on the Grand Jury. Which among the following was known for his opposition to the Jury Act?
(a)  Gopal Krishna Gokhale
(b)  Lord Sinha
(c)  Sir Syed Ahmed Khan
(d)  Raja Rammohan Roy

Q8. Consider the following statements about the Indo-Saracenic archi tecture:1. It combined the Indian with the European style, of architecture in the beginning of the 20th century.
2. The Gateway of India in Mumbai is the most famous example of this style.
3. There are many famous examples of this style in the colonial cities of Bombay (Mumbai) and Madras (Chennai).
4. It takes its imputation from ancient Greece.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1, 2 and 3
(b)  2 and 3 only
(c)  1 and 2 only
(d)  4 Only

Q9. In which country did the first Marxist revolution take place?
(a)  Germany
(b)  Italy
(c)  Great Britain
(d)  Russia

Q10. The international body which was formed in Europe (in 1889) to coordinate the efforts of socialists all over Europe was called
(a)  Social Democratic Party
(b)  Commune
(c)  Second International
(d)  Labour Party

Q11. Consider the following statements:
1. The Labrador current is a cold current in the North Atlantic Ocean.
2. The Falkland current is a warm current that flows along the Chile coast of South Pacific Ocean.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  Only 1
(b)  Only 2
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2

Q12. The Victoria Falls in Africa is located on which river?
(a)  Zaire
(b)  Orange
(c)  Zambezi
(d)  Niger

Q13. El Nino current appears along the coast of which one of the following?
(a)  Brazil
(b)  Peru
(c)  Alaska
(d)  Western Australia

Q14. Starting from the best quality of iron ore, Which one of the following is the correct sequence of the iron ore based on the contents of pure iron?
(a)  Magnetite__Hematite__Limonite__Siderite
(b)  Hematite__Magnetite__Limonite__Siderite
(c)  Magnetite__Hematite__Siderite__Limonite
(d)  Hematite__Magnetite__Siderite__Limonite

Q15. Tropical cyclone of Philippines is termed as
(a)  Typhoon
(b)  Willy-willy
(c)  Hurricane
(d)  Baguio
 

1. (b) 2. (b) 3. (a) 4. (a) 5. (d) 6. (a) 7. (d) 8. (b) 9. (d) 10. (c) 11. (a) 12. (c) 13. (b) 14. (d) 15. (a)
Solutions
1.   All three Round Table Conference were held in London. Gandhi Ji participated in Second Round Table Conference as a representative of Indian National Congress.
2.   The communal Award was declared by then British Prime Minister R. Mac Donald on 16th August, 1932. Under this Muslim, Sikh, Christian and Harijan had separated arrangement for election.
3.   Lord william Bentinck declared Sati Pratha illegal and punishable in 1829.
4.   Hasan Suhrawardy presided over the ‘Direct Action Day’.
5.   It declaration made by Ravindra Nath Tagore at the time of Jalianwallah massacre. He renounced his knighthood for protest. He recieved this title from the British Government in 1915.
6.   The Cripps mission was an attempt in late March 1942 by the British government to secure Indian cooperation and support for their efforts in World War II, after facing some initial military setbacks in the War, when the Japanese became involved and headed towards South Asia. The mission was headed by Sir Stafford Cripps, a senior left-wing politician and government minister in the War Cabinet of Prime Minister Winston Churchill. Cripps discussed matters with the Indian leaders and published his proposals on March 30, 1942. Both the major parties, the Congress and the League rejected his proposals and the mission proved a failure.
7.   Raja Ram Mohan Roy was born in a famous family of Bengal in 1772 A.D. He was a great scholar of Sanskrit, Persian, and English and knew Arabic, Latin and Greek.
8.   The Indo-Saracenic Revival (also known as IndoGothic, Mughal-Gothic, Neo-Mughal, Hindoo or HinduGothic) was an architectural style movement by British architects in the late 19th century in British India. It drew elements from native Indo-Islamic and Indian architecture, and combined it with the Gothic revival and Neo-Classical styles favoured in Victorian Britain. The architect George Wittet combined the elements of the Roman triumphal arch and the 16th century architecture of Gujarat in the Gateway of India. Its design is a combination of Hindu and Muslim architectural styles; the arch is of Muslim style while the decorations are of Hindu style. The gateway is built from yellow basalt and reinforced concrete. The stone was locally obtained, and the perforated screens were brought from Gwalior. The gateway faces out to Mumbai Harbour from the tip of Apollo Bunder.
9.   Marxist revolution takes place in 1917 in Russia. It established the ideology of Marxism and set up a new society on the basis of communist principles. Lenin emerged as a great revolutionary leader and power came into the hands of the public and landlords, traders and the clergy were reduced to destitution.
10.   Second International (1889-1916) was the original socialist international. It was an organisation of labour and socialist parties which was formed in Paris in 1889.
11.   Buran originate around the Russia and middle asian region.
12.   The largest expanse of tropical rain forest is found in the Amajon basin of Brazil, extending from the Atlantic Coast of the foot hills of the Ande and from the Guiana Highlands in the north to the tropic of capricorn in the South.
13.   Westerlies blow from subtropical high pressure area (Horse Latitude) to subpolar law pressure area and lie between 35° and 60° north and south latitudes.
14. 
15.   The vernal equinox means equal day and night. It falls on march 21 when the sun is directly overhead at the equator. The tilting of the earth causes the changes in the day length.

Top
error: Content is protected !!