You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Quiz

NDA General Ability Quiz


Q1.  Consider the following statements:
1. The Chief Justice of a High Court is appointed by the Governor of the state.
2. Every Judge of a High Court including the Chief Justice holds office until he/she attains the age of 65 years.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  Only 1
(b)  Only 2
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2

Q2. Which one of the following statements is/are correct with regard to the Vice-President of India?
1. He must be a member of Parliament.
2. He is elected by proportional representation.
3. He is Ex-officio Chairman of the Rajya Sabha. Select the correct answer unsig the
code given below:
(a)  1 only
(b)  1 and 3
(c)  2 and 3
(d)  1 and 2

Q3. Which one of the following statements about Trusteeship’s is not correct?
(a)  ‘Trusteeship, provides a means of transforming the capitalist order of society into an egalitarian one
(b)  It is based on the faith that human nature is never beyond redemption
(c)  It does not recognize any right of private ownership of property, except so far as it may be permitted by society for its own welfare
(d)  It excludes legislative regulation of the ownership and use of wealth

Q4. Right to Information in India is a
(a)  Fundamental Right
(b)  Legal Right
(c)  Both Fundamental and Legal Rights
(d)  Neither Fundamental nor Legal Right

Q5. Vice-President of India is elected by an electoral college consisting of
(a)  members of both Houses of Parliament
(b)  members of Rajya Sabha only
(c)  elected members of both Houses of Parliament
(d)  elected members of Lok Sabha only

Q6. Whose duty is it to recommend to the President of India on the issue of the distribution and allocation of the net proceeds of taxes in the context of Centre-State fiscal relations?
(a)  Planning commission
(b)  National Development Council
(c)  Union Ministry of Finance
(d)  Finance Commission

Q7. Which one of the following theories of Communism is not a doctrine of Karl Marx?
(a)  Dialectical Materialism
(b)  Historical Materialism
(c)  Class Struggle
(d)  Theory of New Democracy

Q8. The requirement of water is highest in which one among the following industries?
(a)  Iron and steel
(b)  Oil refining
(c)  Paper from wood
(d)  Rayon

Q9. Nokia-one of the leading cellular phone producers in the world originates from which one of the following countries?
(a)  Japan
(b)  Sweden
(c)  United States of America
(d)  Finland

Q10. Which one of the following is mixed with petrol by the Government of India in its nationwide programme of blended petrol?
(a)  Butanol
(b)  Ethanol
(c)  Methanol
(d)  Propanol

Q11. Which one of the following is the highest mountain peak?
(a)  Nanga Parbat
(b)  Nanda Devi
(c)  Kanchanjunga
(d)  K 2

Q12. Consider the following statements about Astra:
1. This anti-aircraft missile is procured by India from Russia.
2. It is a single-stage, smokeless, solid-propelled missile.
3. It may be launched from different altitudes. Which of the statements given above are correct?
(a)  1 and 2
(b)  2 and 3
(c)  1,2 and 3
(d)  1 and 3

Q13. Which of the following is/are instance(s) of violation of human rights?
1. A person was detained by the security forces while going for casting vote in Parliamentary Election.
2. A civilian was killed by the army while undertaking combing operation. Select the correct answer using the
code given below:
Code:
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2

Q14. Match List-I with List-II and select the correct answer using the
codes given below the lists. List-I (Joint exercise) List II (Type) A Indra 1 Joint anti-terrorism exercise B Cope India 2 Joint air force exercise C Ind-Indo Corpat 3 Coordinated maritime patrolling D Yuddhabhyas 4 Joint arm exercise
Codes:
(a)  A-1; B-2; C-3; D-4
(b)  A-1; B-3; C-2; D-4
(c)  A-4; B-3; C-2; D-1
(d)  A-4; B-2; C-3; D-1

Q15. Which one among the following is the largest exporter of small arms in the world?
(a)  Russia
(b)  The United States
(c)  China
(d)  France
 

1. (d) 2. (C) 3. (a) 4. (B) 5. (a) 6. (d) 7. (d) 8. (a) 9. (D) 10. (b) 11. (D) 12. (A) 13. (c) 14. (a) 15. (b)
Solutions
1.   The Chief Justice of the High Court is appointed by the President in consultaion with the chief justice of India and Governor of the state concerned (Article 217). Every judge of a High Court including the Chief Justice holds office until he/she attain the age of 62 years.
2. 
3.   Trusteeship is based on the fact that human nature is never beyond redemption. It does not recognize any right of private ownership of property except so far as it may be permitted by society for its own welfare. It also excludes the use of wealth as well as legislative regulation.
4. 
5.   members of both houses of parliament.
6.   An instrument which the constitution has evolved for the purpose of distributing financial resources between the centre and the states is the finance commission. According to Article 280 of the constitution, it is to be constituted by the president once five year and consist of a chairman and four other members appointed by the president.
7.   New democracy is a maoist concept based on Mao Zedong’s ‘Bloc of four social classes” theory in postrevolutionary China, while other three options are given by Karl Marx.
8.   Water requirement is highest in iron and steel industry. The Iron & Steel sector is water intensive industry. In India, approximately 80-85 percent freshwater consumed in this sector is discharged as effluent.
9. 
10.   Ethanol is mixed with petrol by Govt. of India in its nationwide programme of blended petrol to decrease its on import of petrol revenue expenditure.
11. 
12. 
13.   Human rights are “rights and freedoms to which all humans are entitled”. All human beings are born free and equal in dignity and rights. They are endowed with reason and conscience and should act towards one another in a spirit of brotherhood.
14.   A – Indra — Joint anti-terrorism exercise B – Cope India — Joint air force exercise C – Ind – Indo corpat — Coordinates maritime patrolling D – Yuddha bhyas — Joint army exercise.
15.   The United States is the Largest exporter of small arms in the world.

Top
error: Content is protected !!