You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Quiz

NDA General Ability Quiz


Q1. What does the imaginary line passing through Lake Ontario, Lake Erie, Lake Huron and Lake Superior represent?
(a)  The southern boundary of Canada
(b)  The northern limit of iron and steel industry of USA
(c)  The internal waterway route to USA
(d)  The internal waterway route to Canada

Q2. Biodiversity is highest in
(a)  Tundra zone
(b)  Prairie zone
(c)  Torrid zone
(d)  Tropic zone

Q3. Match list I with list II and select the correct answer using the
code given below the lists:
List I List II (Agents of erosion) (Topographical feature) (A) Running water
1. Cirque (B) Glacier
2. Barchan (C) Wind
3. Rift Valley (D) Underground Water
4. Doline5. Gorge
Codes:
(a)  A-5; B-1; C-2; D-4
(b)  A-5; B-2; C-1; D-3
(c)  A-4; B-2; C-1; D-5
(d)  A-3; B-4; C-1; D-2

Q4. Which of the following is/are the chief characteristics of commercial grain farming of the middle latitude grasslands?
1. The size of farms are generally large.
2. Cultivation is highly mechanized.
3. It is a type of extensive farming. Select the correct answer using the
code given below:
(a)  1 and 2 only
(b)  2 only
(c)  1, 2 and 3
(d)  1 and 3 only

Q5. The Earth’s surface receives maximum energy at 12 noon but the maximum temperature never occurs at 12 noon. State which of the following reasons are correct.
1. Transformation of solar energy into heat requires some time.
2. The loss of energy through long-wave radiations from the Earth’s surface exceeds the energy received from the Sun at 4:00 p.m.
3. Energy received by the Earth from solar radiations continues to exceed the energy lost by outgoing longwave radiations from the Earth’s surface up to 4:00 p.m. Select the correct answer using the
code given below:
Code:
(a)  1 and 2 only
(b)  2 and 3 only
(c)  1 and 3 only
(d)  1, 2 and 3

Q6. The average surface temperature of the earth’s surface is
(a)  10°C
(b)  15°C
(c)  8°C
(d)  5°C

Q7. Statement I: During the day, winds blow from sea to land.
Statement II: The land gets more heated than the surrounding sea, hence lower pressure develops over land as compared to sea.
(a)  Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
(b)  Both the statements ‘are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I.
(c)  Statement I is true but Statement II is false.
(d)  Statement I is false but Statement II is true.

Q8. Match List-I (Town) with List-II (Factory/Plant) and select the correct answer using the
codes given below the Lists: List-I (Town) List-II (Factory/Plant)
A. Namrup-1. Aluminium Plant
B. Vishakhapatnam -2. Steel Plant
C. Perambur -3. Fertilizer Plant
D. Renukoot -4. Integral Coach Factory
Codes: ABCD A B C D
(a)  1 2 4 3
(b)  1 4 2 3
(c)  3 2 4 1
(d)  3 4 2 1

Q9. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a)  Indus: Shyok
(b)  Ganga: Gandak
(c)  Godavari: Musi
(d)  Krishna: Tungabhadra

Q10. When it is 12 Noon at Allahabad, the time at Wellington (New Zealand) would be close to which one of the following?
(a)  4:30 pm of the same day
(b)  4:30 pm of the previous day
(c)  6:30 pm of the same day
(d)  6:30 pm of the previous day

Q11. Consider the following statements:
1. Kandla port is situated at the head of Gulf of khambhat.
2. Paradeep Port is situated in the Mahanadi Delta.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2

Q12. Match
List I with List II and select the correct answer using the
codes given below the lists:
List I (Himalayan Peaks) List II (States)
A. Nanga Parbat ———–1. Jammu & Kashmir
B. Nanda Devi ———–2. Sikkam
C. Kanchanjunga ———–3. Uttarakhand
Codes: A B C
(a)  1 2 3
(b)  1 3 2
(c)  2 3 1
(d)  3 1 2

Q13. Which of the following statements is/are correct?
I. Mumbai receives more rainfall than Pune because it is located at the windward side of Western Ghats
II. Vidarbha region experiences semi-arid climate as it is located in a rain shadow region
III. In India monsoon reaches Kashmir valley at the last Select the correct answer using the
code given below:
(a)  I, II and III
(b)  I and II only
(c)  II and III only
(d)  I only

Q14. The western coasts of India receive very high rainfall in summer mainly due to
(a)  Tropical location
(b)  Nearness to sea
(c)  Western Ghats
(d)  Himalayas

Q15. Consider the following statements regarding El Nino effect on Indian Monsoon:
1. The surface temperature goes up in the Southern Pacific Ocean and there is deficient rainfall in India.
2. The Walker Circulation shifts eastward from its normal position and reduces monsoon rainfall in India. Which of the statements given above is are correct?
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2
 

1. (a) 2. (b) 3. (a) 4. (c) 5. (c) 6. (b) 7. (a) 8. (c) 9. (c) 10. (c) 11. (b) 12. (b) 13. (a) 14. (c) 15. (c)
Solutions
1.   The intensity of wind is strongest at the B point.
2.   A xerophyte (xero meaning dry, phyte meaning plant) is a plant which is able to survive in an environment with little available water or moisture.
3.   Hydrological cycle is also known as water cycle. It is journey of water. It circulates from the loud to the sky and back again. First and formost transpiration occurs. In this process water evaporates from oceans, rivers, lakes and even puddles by sun’s heat. When the air currents reach the cooler layers of the atmosphere, the water vapour condenses around and clings on to fine partices in the air. This is called condensation and be returned to the earth as precipitation. In this case some of the precipitation (rain fall) absorbed into the ground, called infiltration.
4.   Sirocco is a local Mediterranean wind that comes from Sahara and can achieve Hurricane speed in North Africa and Europe. Its Arabic name is Quibli.
5.   Dense equatorial forest, in the Amazon basin, characterized by tall broad-leaved evergreen trees, epiphytes, lianas, etc.
6.   Mackerel sky is a popular term for a sky covered with extensive cirrocumulus or altocumulus clouds arranged in somewhat regular waves and showing blue sky in the gaps. The pattern resembles the scales on a mackerel, thus, the name. In Germany and France they are known as ‘sheep cloud’, as their pattern resembles a flock of sheep, also they are sometimes called buttermilk sky, regionally.
7. 
8.   A. Namrup has a Fertilizer plant. B. Vishakhapatnam has a steel plant. C. Perambur has a integral Coach factory. D. Renukoot has an Aluminium plant.
9.   Musi is the tributary of Krishna, Panganga, Wanganga, Wardha, Indiravati, Pravada etc. are the tributaries of Godavari.
10. 
11.   Kandla Port is not situated at the head of Gulf of Khambat. It is clear from the following map.
12.   Nanga parbat (8126 m)-Jammu & Kashmir, Nanda Devi (7817 m) – Uttrakhand and Kanchenjunga (8598 m) Sikkim.
13.   Pune is on the leeward side of the western ghats, it means that it lies on a rain shadow area. But Mumbai lies on the windward side and receives heavy rainfall.
14.   The western ghats are a barrier in the path of the monsoons and cause a very high rainfall in the summer. Nearness to the sea also enables the wind patterns to acquire moisture. The Himalayas being the tallest mountain chain in the world contain the monsoon and act as a barrier to the north. The best answer is option
15.   El Nino is a shift in ocean temperatures and atmospheric conditions in the tropical Pacific that disrupts weather around the world. It is a poorly understood recurrent climatic phenomenon that primarily affects the Pacific coast of South America, but has dramatic impacts on weather patterns all over the world. In the Indian Ocean, it affects the movement of the monsoon winds.

Top
error: Content is protected !!