You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Questions

NDA General Ability Questions


Q1. Which one of the following pairs is correctly matched?
(a)  Lord Cornwallis: Subsidiary Alliance
(b)  Lord Dalhousie: Permanent Settlement of Bengal
(c)  Lord Lytton: Doctrine of Lapse
(d)  Lord Curzon: Partition of Bengal

Q2. With reference to the Indian Freedom struggle, which one of the following is the correct chronological order of the given events?
(a)  Partition of Bengal – Lucknow Pact – Surat split of Congress
(b)  Partition of Bengal – Surat split of Congress – Lucknow Pact
(c)  Surat split of Congress – Partition of Bengal- Lucknow Pact
(d)  Surat split of Congress – Lucknow Pact – Partition of Bengal

Q3. Who among the following first imparted a mass character to the Indian National Congress?
(a)  Jawaharlal Nehru
(b)  Mahatma Gandhi
(c)  Subhash Chadra Bose
(d)  Lala Lajpat Rai

Q4. What was the effect of the Government of India Act of 1935 on the national movement?
(a)  It strengthened the movement
(b)  It weakened the movement by satisfying the people
(c)  It weakened the movement, because separate electorate for the Muslims and Hindus created dissensions
(d)  It weakened the movement, because the Act introduced federal system

Q5. Which among the following statements with regard to Raja Rammohan Roy are correct?
I. He started the Atmiya Sabha
II. He wrote the Gift of Monotheist
III. He published the Precepts of Jesus
IV. He founded the Brahmo Sabha Select the correct answer using the
code given below
(a)  II, III and IV only
(b)  I, II, and III only
(c)  I, III and IV only
(d)  I, II, III and IV

Q6. Which one among the following is common to the Treaty of Yandaboo (1826) the Treaty of Salbai (1782) and the Treaty of Gandamak (1879)?
(a)  With these treaties, various Indian powers formed alliances to defeat the British
(b)  These treaties enabled the British to control the South Asian powers
(c)  These treaties expedited the spread of Indian culture abroad
(d)  These treaties gave an essential boost to enhanced trade in South Asia.

Q7. Which among the following about Mahatma Gandhi’s NonCooperation Movement are correct?
1. Refusal to attend Government Durbars and official functions
2. Participation in elections
3. Participation in rallies for the boycott of foreign goods
4. Surrender of titles Select the correct answer using the
code given below:
Code:
(a)  1, 2 and 3
(b)  1, 3 and 4
(c)  2, 3 and 4
(d)  1 and 4 only

Q8. Which one among the following statements is not true about Bahadur Shah Jafar II?
(a)  The rebels of 1857 proclaimed their loyalty to him
(b)  He was killed by Lt. Hodson a cavalry officer in Delhi
(c)  He was reluctant to lead the Revolt of 1857 in the beginning
(d)  He was a poet

Q9. Statement I: In the year 1946, the Council of the Muslim League accepted the Cabinet Mission Plan.
Statement II: The Muslim League proposed to join the Interim Government.
(a)  Both the statements are individually true and statement II is the correct explanation of statement I
(b)  Both the statements are individually true but statement II is not the correct explanation of statement I
(c)  Statement I is true but statement II is false
(d)  Statement I is false but statement II is true

Q10. Which of the following were the watch words of the French Revolution?
(a)  Right, Liberty and Equality
(b)  Liberty, Equality and Justice
(c)  Liberty, Equality and Fraternity
(d)  Rights, Equality and Justice

Q11. Consider the following statements:
1. Rainfall in the doldrums is of convectional type.
2. In China type climate, rainfall occurs throughout the year.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2

Q12. Which one of the following is a low cloud?
(a)  Cirrocumulus
(b)  Cirrostratus
(c)  Altocumulus
(d)  Nimbostratus

Q13. The earth’s reflectivity of solar radiation, termed albedo, is highest in which one of the following?
(a)  Cropland
(b)  Forest area
(c)  Sand desert
(d)  Snow area

Q14. Which one of the following is the time required for the earth to return to a given point in its orbit with reference to fixed stars called?
(a)  Lunar year
(b)  Solar year
(c)  Tropical year
(d)  Sidereal year

Q15. Match
List I with List II and select the correct answer using the
codes given below the lists:
List I (Volcano) List II (Country)
A. Mount Etna ———–1. India
B. Kilinanajaro ———–2. U S A
C. Katmai ———–3. Tanzania
D. Barren Island ———–4. Italy
Codes: A B C D
(a)  1 3 2 4
(b)  4 2 3 1
(c)  1 2 3 4
(d)  4 3 2 1
 

1. (d) 2. (b) 3. (b) 4. (a) 5. (d) 6. (b) 7. (b) 8. (b) 9. (b) 10. (c) 11. (c) 12. (d) 13. (d) 14. (a) 15. (d)
Solutions
1. 
2.   The correct chronological order of the given events is as follows: Partition of Bengal (1905); Surat Split (1907) and Lucknow Pact (1916).
3. 
4.   The Government of India Act, 1935 resulted in strengthening the movement against British.
5.   Raja Ram Mohan Ray born in Brahmin family in Bengal on 22nd of May 1772 and died 27 September 1833. He advocated the study of English, Science, Western Medicine and Technology. He was given the title ‘Raja’ by the Mughal Emperor.
6. 
7.   The Non-Cooperation Movement was a significant phase of the Indian struggle for freedom from British rule. It was led by Mahatma Gandhi and was supported by the Indian National Congress. After Jallianwala Bagh incident Gandhi started Non Cooperation movement. It aimed to resist British occupation in India through non-violent means. Protestors would refuse to buy British goods, adopt the use of local handicrafts, picket liquor shops, and try to uphold the Indian values of honour and integrity. The ideals of Ahimsa or nonviolence, and his ability to rally hundreds of thousands of common citizens towards the cause of Indian independence, were first seen on a large scale in this movement. Through the summer 1920, they feared that the movement might lead to popular violence.
8.   Mirza Abu Zafar Sirajuddin Muhammad Bahadur Shah Zafar, better known as Bahadur Shah Zafar, on 24 October 1775 – died 7 November 1862) was the last Mughal emperor and a member of the Timurid Dynasty. Zafar was the son of Mirza Akbar Shah II and Lalbai, who was a Hindu Rajput, and became Mughal Emperor when his father died on 28 September 1837. Bahadur Shah Zafar presided over a Mughal empire that barely extended beyond Delhi’s Red Fort. The East India Company was the dominant political and military power in mid-nineteenth century India. Outside Company controlled India, hundreds of kingdoms and principalities, from the large to the small, fragmented the land. The emperor in Delhi was paid some respect by the Company and allowed a pension, the authority to collect some taxes, and to maintain a small military force in Delhi, but he posed no threat to any power in India.
9.   The Cabinet Mission Plan in 1946 held talks with the representatives of the Indian National Congress and the All-India Muslim League, the two largest political parties in the Constituent Assembly of India. The two parties planned to determine a power-sharing arrangement between Hindus and Muslims to prevent a communal dispute and to determine whether British India would be better-off unified or divided. The interim government of India, formed on 2 September 1946 from the newly elected Constituent Assembly of India, had the task of assisting the transition of India and Pakistan from British rule to independence. It remained in place until 15 August 1947, the date of the independence of the two new nations of India and Pakistan.
10. 
11. 
12.   The air at the equator is generally rising. For this reason, there is little wind in the region. This region of light shifting winds near the equator is called the doldrums.
13.   Dew point is the temperature at which the air is fully saturated and below which condensation normally occurs, water vapour starts to condense to form water droplets.
14. 
15.   Dry point settlements are common in deltas.

Top
error: Content is protected !!