You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Questions

NDA General Ability Questions


Q1. The interval between two high tides is approximately
(a)  4 hours
(b)  6 hours
(c)  12 hours
(d)  24 hours

Q2. Consider the following statements about rocks
I. Shale becomes slate through metamorphosis
II. Shale is converted to slate when it is subjected to tremendous pressure and high temperature
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  I only
(b)  II only
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Q3. The latitude is the angular distance of a point of the Earth surface, North or South, of the equator as measured from the
(a)  centre of the Earth
(b)  equator
(c)  Tropic of Cancer or Capricorn
(d)  Poles

Q4. Doldrums is a
(a)  Tropical wind belt
(b)  Tropical wind deflection belt
(c)  Sub-tropical wind belt
(d)  Tropical no-wind belt

Q5. Wide range and variability in rainfall, torrential in character, reversal of winds and uncertain arrival are the characteristics of
(a)  Westerlies
(b)  Trade winds
(c)  Monsoon
(d)  Anti trade winds

Q6. Assertion (A): Major natural regions of the world possess similar topography.
Reason (R): Climate is a major influencing factor in a natural region.
(a)  Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(b)  Both A and R are individually true but R is NOT the correct explanation of A
(c)  A is true but R is false
(d)  A is false but R is true

Q7. Match List-I (Atomic Power Plant) with List-I (State) and select the correct answer using the
codes given below the Lists: List-I List-II (Atomic Power Plant) (State)
A. Kalpakkam
1. Karnataka
B. Narora
2. Madhya Pradesh
C. Rawatbhata
3. Maharashtra
D. Tarapur
4. Rajasthan5. Tamil nadu6. Uttar Pradesh
Codes: ABCD A B C D
(a)  1 6 4 2
(b)  1 4 6 2
(c)  5 6 4 3
(d)  5 4 6 3

Q8. Consider the following statements on the basis of Census 2001:
1. In Kerala, the sex ratio is in favour of females.
2. Next to Kerala, Mizoram has the highest literacy rate in India.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  Only 1
(b)  Only 2
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2

Q9. Match
List I with List II and select the correct answer using the
code given below the Lists: List-I List-II (National Highway No.) (Cities connected)
A. NH 5 ———–1. Bhopal-Jaipur
B. NH 7 ———–2. Bhubaneswar- Chennai
C. NH 9 ———–3. Nagpur-Varanasi
D. NH 12 ———–4. Pune-Hyderabad
Codes: ABCD A B C D
(a)  2 1 4 3
(b)  4 3 2 1
(c)  2 3 4 1
(d)  4 1 2 3

Q10. Mahatma Gandhi Hydroelectric project is on which river?
(a)  Godavari
(b)  Sharavati
(c)  Cauvery
(d)  Krishna

Q11. Which one of the following sets of States does not receive most of its rainfall from SW monsoon during the months of June to September?
(a)  Arunachal Pradesh
(b)  Assam and Karnataka
(c)  Himachal Pradesh and Rajasthan
(d)  Tamil Nadu and Jammu & Kashmir

Q12. Which of the following are west flowing rivers?
1. Krishna
2. Narmada
3. Mahanadi
4. Sabarmati Select the correct answer using the
code given below:
Code:
(a)  2 and 4
(b)  1 and 3
(c)  1 and 4
(d)  2 and 3

Q13. Which one among the following is a correct sequence of production of coal in the Indian States in descending order?
(a)  Jharkhand – Madhya Pradesh – West Bengal – Meghalaya
(b)  West Bengal – Madhya Pradesh – Jharkhand – Meghalaya
(c)  Jharkhand – West Bengal – Meghalaya – Madhya Pradesh
(d)  Madhya Pradesh – Jharkhand – West Bengal – Meghalaya

Q14. The Deccan Trap Formation was caused by
(a)  Shield eruption
(b)  Composite eruption
(c)  Caldera eruption
(d)  Flood basalt eruption

Q15. Assertion (A): Narmada and Tapti rivers do not form deltas.
Reason (R): These rivers form estuaries.
(a)  Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(b)  Both A and R are individually true but R is NOT the correct explanation of A
(c)  A is true but R is false
(d)  A is false but R is true
 

1. (c) 2. (c) 3. (b) 4. (d) 5. (c) 6. (d) 7. (c) 8. (c) 9. (c) 10. (b) 11. (d) 12. (a) 13. (a) 14. (d) 15. (c)
Solutions
1.   Sedimentary rocks are formed from the sediment deposits on the ocean beds. For example-Chalk, Shale, Gypsum etc.
2.   1 Sidereal year = 365.2564 days 1 Tropical year = 365.2422 days So difference is 0.0142 days.
3. 
4.   A desert is a region which recieves very low amount of precipitation. Potagonian desert is located both in Argentina and Chile. The desert has a population density of around 2 persons per km.
5.   Slate belongs to the category of igneous rocks which are form due to the solidification of molten lava after eruption.
6.   The Steppes are areas of comparatively lower temperature and slightly more precipitation. Here annual average temperature is approximately 21°C. Temperate grasses are main vegetation of these regions. Norhern America’s Prairies and the steppes of Eurasia are the major areas of thesee grassland.
7.   A. Kalpakkam Atomic Power Plant is situated in Tamil Nadu. B. Narora Atomic Power Plant is situated in Uttar Pradesh. C. Rawatbhata Atomic Power Plant is situated in Rajasthan. D. Tarapur Atomic Power Plant is situated in Maharashtra.
8.   In Kerala sex ratio is 1058 female on per 1000 male and Mizoram hold the second position in literacy rate with the percentage of 88.80.
9.   N H No. Cities connected NH 1 Delhi and Amritsar NH 2 Delhi and Kolkata NH 3 Agra and Mumbai NH 4 Thane and Chennai NH 5 Behragoda and Chennai NH 6 Dhulia and Kolkata NH 7 Varanasi and Kanyakumari NH 8 Delhi and Mumbai NH 9 Pune and Vijaywada NH 10 Delhi and Fazilka
10. 
11.   The north-eastern part of India gets the maximum rainfall (Mawsynram) by the inflow of the south-west monsoon into India, while Tamil Nadu receives rainfall from the retreating monsoon.
12.   Narmada and Sabarmati are the west flowing rivers.
13. 
14.   The Deccan Traps were created by what is known as “flood basalts”. That is, the crust split creating a fissure. From the fissure tremendous quantities of very fluid basalt flowed. The eruption did not create a mountain like volcano; instead it created just the extensive lava flow. The vents, or fissures, that created the Deccan Traps were not single events. Many eruptions were responsible for the Traps.
15.   Narmada and Tapti – the west-flowing rivers, forms narrow and elogated catchment areas. Their great velocity and higher gradient make delta formation impossible. The east-flowing rivers, greater in number, have wide catchment area and form large deltas.

Top
error: Content is protected !!