You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Questions

NDA General Ability Questions


Q1. Consider the following statements:
1. Brinjal is a good source of iron.
2. Pumpkin is a good source of vitamin A.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2

Q2. Consider the following statements:
1. Different plant species grow together.
2. Light cannot penetrate into the lower strata full of undergrowth.
Which of the following types of vegetation is characterised by the above?
(a)  Equatorial moist evergreen
(b)  Tropical deciduous
(c)  Mediterranean
(d)  Warm temperate broad leaved deciduous  Q3. Sandalwood tree is considered a
(a)  total root parasite
(b)  total stem parasite
(c)  stem parasite
(d)  partial root parasite

Q4. Consider the following statements in relation to plant tissue chlorenchyma:
1. It is formed by the palisade and spongy mesophyll.
2. It is a form of parenchyma which contains chloroplasts.
3. It serves to transport organic solutes made by photosynthesis.
4. It is a thin transparent layer which has chiefly a protective function.
(a)  1 and 2 only
(b)  1, 2 and 4
(c)  2 and 3
(d)  1 only  Q5. Which one of the following statements is correct? Cretinism is a human disorder which is due to the under secretion of:
(a)  Adrenalin hormone
(b)  Cortisone hormone
(c)  Glucagon hormone
(d)  Thyroxin hormone

Q6. In which one of the following animals, is skin a respiratory organ?
(a)  Cockroach
(b)  Frog
(c)  Shark
(d)  Whale

Q7. Which of the following are the possible blood groups of the offspring of the parents with blood group O and A B?
(a)  O, A, B and A B
(b)  A and B
(c)  A, B and A B
(d)  O and AB

Q8. Administering a vaccine provides protection by inducing synthesis of antibodies (proteins) specific of the vaccine. The cell in the body responsible for the production of antibodies is
(a)  granulocyte
(b)  lymphocyte
(c)  erythrocyte (red blood cell)
(d)  platelet

Q9. Which one among the following statements regarding heart sound is correct?
(a)  Heart sounds are caused by the internal blood flow inside the heart
(b)  Heart sounds are caused by the external blood flow outside the heart
(c)  Heart sounds are caused by opening and closing of heart valves
(d)  Normal sounds are called ‘murmurs’

Q10. Which one among the following is the hardest part of our body?
(a)  Skull bones of head
(b)  Thumb nails
(c)  Enamel of teeth
(d)  Spinal vertebra

Q11. Statement-I: Human beings have 23 pair of chromosomes, one of which is the sex chromosome and the remaining 22 autosomes. The X-linked diseases are related to mutations on a sex chromosome. Statement-II: Colour blindness results from a mutation in X-chromosome.
(a)  Both the statements are individually true and statement II is the correct explanation of statement I
(b)  Both the statements are individually true but statement II is not the correct explanation of statement I
(c)  Statement I is true but statement II is false
(d)  Statement I is false but statement II is true

Q12. Which one of the following is the correct chronological order of the given rulers of ancient India?
(a)  Ashoka—Kanishka—Milinda
(b)  Milinda—Ashoka—Kanishka
(c)  Ashoka—Milinda—Kanishka
(d)  Milinda—Kanishka—Ashoka

Q13. The terra-cotta plough of the Harappan civilization was found at
(a)  Mohenjo-daro
(b)  Banawali
(c)  Kalibangan
(d)  Lothal

Q14. Which one of the following dynasties built the Khajuraho temple?
(a)  Chandellas
(b)  Chauhans
(c)  Paramaras
(d)  Tomars

Q15.  Who of the following was a founder of the Punjab Naujawan Bharat Sabha in 1926?
(a)  Lala Lajpat Rai
(b)  Sardar Bhagat Singh
(c)  Lala Hardyal
(d)  Sohan Singh Bakhna
 

1. (c) 2. (c) 3. (d) 4. (b) 5. (d) 6. (b) 7. (b) 8. (b) 9. (c) 10. (c) 11. (B) 12. (c) 13. (b) 14. (a) 15. (b)
Solutions
1.   Both statements are true, Brinjal (Solanum melongena) is a good source of iron and pumpkin (Cucurbita moschata) is a good source of vitamin A which is essential for synthesis of visual pigment and against infection.
2.   Mediterranean vegetation exists.
3.   Sandalwood tree is a partial root parasite because roots develop haustoria that make contact with roots of Dalbergia, Eucalyptus etc.
4.   Parenchyma containing chloroplasts are called chlorenchyma and is found in green leaves and some green aerial organs. The cells of chlorenchyma tissues contain chloroplast and hence perform the function of photosynthesis. It provides mechanical strength and flexibility to the plant.Zoology
5.   Thyroxine deficiency in childhood or infancy results in a condition called cretinism. Its symptoms are: (i) Lack of skeletal development resulting in deformed bones and stunted body growth. (ii) Mental deficiency, retardation of development of sex organs and Low BMR along with slow pulse and respiration rate.
6.   In Frog, skin is a respiratory organ. Amphibians use their skin as a respiratory surface. Frogs eliminate carbon dioxide 2.5 times as fast through their skin as they do through their lungs. Whale (a fish) obtain 60% of their oxygen through their skin. Humans exchange only 1% of their carbon dioxide through their skin. Constraints of water loss dictate that terrestrial animals must develop more efficient lungs.
7.   The possible blood groups of the offspring of the parents with blood group O and AB will be A and B. A B A B AB I I I I Parents II II II II °° ´ ¯ ° ° °° Thus, offspring will be of blood group A and B.
8.   Lymphocyte is a type of white blood cell (WBC). They produce a protein called antibodies in the presence of foreign molecules called antigens.
9.   Heart sounds are produced by the closing & opening of the AV valves & semilunar valves.
10.   Enamel of teeth is the hardest part of our body.
11. 
12. 
13.   “Cotton was woven and dyed for clothing; wheat, rice, and a variety of vegetables and fruits were cultivated; and a number of animals, including the humped bull, were domesticated,” as well as “fowl for fighting”.
14.   Khajuraho is a village in the Indian state of Madhya Pradesh, located in Chhatarpur District, about 385 miles southeast of Delhi, the capital city of India. The Khajuraho group of monuments has been listed as a UNESCO World Heritage site. Khajuraho temples were constructed between 950 and 1050 AD. During the reign of Chandel Empire.
15. 

Top
error: Content is protected !!