You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Questions

NDA General Ability Questions


Q1. Which one of the following is considered as a cell within a cell?
(a)  Ribosome
(b)  Chloroplast
(c)  Lysosome
(d)  Golgi complex

Q2. The natural dye present in turmeric is known as
(a)  Cinnamin
(b)  Phenolphthalein
(c)  Methyl orange
(d)  Curcumin

Q3. When dried raisins are put in plain water, they swell up. If put again in brine solution, they shrivel up. This phenomenon indicates the property of
(a)  diffusion
(b)  perfusion
(c)  osmosis
(d)  fusion

Q4. Which of the following is not a micronutrient for a plant?
(a)  Iron
(b)  Magnesium
(c)  Molybdenum
(d)  Manganese

Q5. Which one of the following pairs is not correctly matched:
(a)  Loop of Henle: Kidney
(b)  Fallopian tube: Female reproductive system
(c)  Epididymis: Male reproductive system
(d)  Cowper’s gland: Intestine

Q6. Which one of the following is an enzyme?
(a)  Gastrin
(b)  Keratin
(c)  Trypsin
(d)  Vasopressin

Q7. Which one of the following diseases is not caused by virus?
(a)  Chicken pox
(b)  Measles
(c)  Poliomyelitis
(d)  Tetanus

Q8. The Haffkine Institute, Mumbai, is known for its work on the production of
(a)  plague vaccine
(b)  leprosy vaccine
(c)  tetanus vaccine
(d)  polio vaccine

Q9. Which one among the following is the largest monkey?
(a)  Spider monkey
(b)  Baboon
(c)  Gorilla
(d)  Howler monkey

Q10. Which one among the following parts of blood carries out the function of body defence?
(a)  Platelets
(b)  White Blood Cells
(c)  Haemoglobin
(d)  Red Blood Cells

Q11. Consider the following statements regarding osmosis in animal cells:
1. If the water potential of the solution surrounding the cell is too high, the cell shrinks.
2. If the water potential of the solution surrounding the cell is too low, the cell swells and bursts.
3. It is important to maintain a constant water potential inside the animal body.
4. In animal cells, water potential far exceeds the solute potential.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1 and 2
(b)  3 only
(c)  4 only
(d)  2 and 3  Q12. Which one of the following chronological orders of the given dynasties of India is correct?
(a)  Maurya-Nanda-Kanva-Sunga
(b)  Nanda-Maurya-Sunga-Kanva
(c)  Nanda-Maurya-Kanva-Sunga
(d)  Maurya-Nanda-Sunga-Kanva

Q13. Which one among the following is not true with regard to Rig Veda Samhita?
(a)  There are about 300 non-Indo- European words in Rig Veda
(b)  There is a reference to dasarajna (battle of ten kings) in the Rig Veda
(c)  It is mentioned in the Rig Veda that the Bharata chief Sudas fought against a confederacy of ten tribes
(d)  Purus sided with Bharata in the battle of ten kings

Q14. Between whom was the Battle of Chausa fought?
(a)  Bahadur Shah of Gujarat and Humayun
(b)  Humayun and Sher Khan
(c)  Akbar and Rana Pratap
(d)  Jehangir and Rana Amar Singh

Q15. Which one of the following Acts introduced communal electorate in India?
(a)  Indian Councils Act, 1861
(b)  Indian Councils Act, 1892
(c)  Indian Councils Act, 1909
(d)  Government of India Act, 1935
 

1. (b) 2. (d) 3. (c) 4. (b) 5. (d) 6. (c) 7. (d) 8. (d) 9. (b) 10. (b) 11. (b) 12. (b) 13. (a) 14. (b) 15. (C)
Solutions
1.   Chloroplast is considered as cell within a cell because it contains its own DNA. Hence, it is a semiautonomous organelle. It helps in photosynthesis.
2.   Turmeric, the most popular spices of India, belongs to genus ‘Curcuma’ due to the presence of a yellow pigment ‘Curcumin’ which imparts yellow colour to it. The chemical structure of ‘curcumin’ is H CO 3 OCH3 HO OH O OH
3.   Diffusion of water across a semi permeable membrane is called osmosis. Due to osmosis raisins when put in plain water swells up whereas when put again in brine solution, they shrivel up.
4.   There are about seven nutrients essential to plant growth and health that are only needed in very small quantities. These are manganese, boron, copper, iron, chlorine, molybdenum, and zinc. Though these are present in only small quantities, they are all necessary.
5.   Cowper’s gland are accessory sex glands in males are located on the floor of the pelvic cavity. Their secretions contain mucus for lubrication of reproductive tract.
6.   Trypsin is an enzyme. The pancreas adds a collection of protein-cutting enzymes, with trypsin playing the central role, that chop the protein chains into pieces just a few amino acids long. Then, enzymes on the surfaces of intestinal cells and inside the cells chop them into amino acids, ready for use throughout the body. Trypsin uses a special serine amino acid in its protein-cutting reaction, and is consequently known as a serine protease.
7.   Tetanus is caused by clostridium tetnai bacterium while other are caused by virus.
8.   The Haffkine Institute of Mumbai is known for its work on the production of polio vaccine.
9.   Baboon is the largest monkey, it is 47 inch long & weight around 90 pounds.
10.   White blood cells are blood components that protect the body from infectious agents. Also called leukocytes, white blood cells play an important role in the immune system by identifying, destroying, and removing pathogens, damaged cells, cancerous cells, and foreign matter from the body. Leukocytes originate from bone marrow stem cells and circulate in blood and lymph fluid.
11.   Osmosis is defined as the movement of solvent molecules through a semi-permeable membrane to a region tht has a higher solute concentration. Osmosis helps animal cell by bringing about a state of balance between important minerals and body solutions.
12.   Ruling period of given dynasties is as follows: Nanda (344 BC-323 BC); Maurya (323 BC-184 BC); Sunga (184 BC- 75 BC) and Kanva (75 BC- 30BC)
13.   Rigveda Samhita is an ancient Indian sacred collection of vedic sanskrit hymns. It is among the worlds oldest religions texts. The question of non-Indo Europeqan world being included in the original text does not arise.
14.   The Battle of Chausa was fought between Mughal rular Humaun and Sher Khan in 1539. In this battle Sher Khan defeated Humayun and became India’s emperor.
15. 

Top
error: Content is protected !!