You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Questions

NDA General Ability Questions


Q1. Match List-I with List-II and select the correct answer using the
code given below the Lists: List-I List-II (Landform) (Agent of Erosion/deposition)
A. Inselbergs ——–1 River
B. Stalagmite——– 2 Glacier
C. Delta —————3 Underground water
D. Moraines ———4 Wind
Code: A B C D
(a)  4 2 1 3
(b)  3 1 2 4
(c)  1 2 3 4
(d)  4 3 1 2

Q2. Consider the following statements
I. In a cyclone, the direction of wind flow is counter clockwise in the northern hemisphere
II. The tropical cyclone fades away when it reaches land because there is no large supply of warm moist air.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  I only
(b)  II only
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Q3. No trees are found in Tundra biome near polar region of northen hemisphere. This is due to
(a)  snowfall inhibits plant respiration
(b)  frozen ice beneath the surface soil (permafrost) restricts root growth
(c)  less wind movement and inadequate sunlight
(d)  low temperature which restricts development reproductive organs

Q4. Match
List I with List II and select the correct answer using the
code given below the lists:
List I List II (Current) (Feature)
A. Kuroshio current ———–1. Warm current in Atlantic Ocean
B. Peru ———–2. Cold current in the current Atlantic Ocean
C. Labrador ———–3. Warm current in the current Pacific Ocean
D. Florida current ———–4. Cold current in the Pacific Ocean
Code:
(a)  A-3; B-4; C-2; D-1
(b)  A-3; B-2 C-4; D-1
(c)  A-1; B-4; C-2; D-3
(d)  A-1; B-2; C-4; D-3

Q5. Which one among the following statements is not correct?
(a)  More than 50% of world’s animal species are found in tropical rain forest
(b)  One-third of land surface is arid or semi-arid
(c)  Floating plants (phytoplankton) in the ocean produce over half the world’s oxygen
(d)  World’s important deserts are located across the equator

Q6. Radioactive decay provides an internal source of heat for the earth. This helps in the formation of which type of rocks?
(a)  Igneous
(b)  Sedimentary
(c)  Metamorphic
(d)  All of the above

Q7. Statement I: The Mediterranean climate is highly suitable for fruit production.
Statement II: Cool and moist winters in Mediterranean regions enable ample production of fruits.
(a)  Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
(b)  Both the statements ‘are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I.
(c)  Statement I is true but Statement II is false.
(d)  Statement I is false but Statement II is true.

Q8. In which one of the following states is Zojila pass located?
(a)  Arunachal Pradesh
(b)  Jammu and Kashmir
(c)  Himachal Pradesh
(d)  Sikkim

Q9. Sandstone is a
(a)  Extrusive igneous rock
(b)  Intrusive igneous rock
(c)  Metamorphic rock
(d)  Sedimentary rock

Q10. Haridwar is well-known for which one of the following industries?
(a)  Fertilizers
(b)  Cement
(c)  Heavy Electricals
(d)  Silk Textiles

Q11. Which among the following is the major item of export from Paradeep Port?
(a)  Rice
(b)  Tea
(c)  Fish
(d)  Iron ore

Q12. What is the reason for India being a major producer of different varieties of fruits and vegetables?
(a)  Its large population size
(b)  Its large land area
(c)  Variation in its agro-climatic conditions
(d)  Diversity in socio-cultural phenomenon

Q13. The Narmada river in the Peninsular plateau flows westward with a remarkably straight channel. It is because the
(a)  slope gradient in this part controls the river channel pattern
(b)  river carries a huge amount of water which has created a straight channel course
(c)  river forms the boundary between the Central Highlands and the Deccan Plateau
(d)  river flows through the trough of a rift valley inclined westward

Q14. Consider the following coal mines of India:
1. Bokaro
2. Adilabad
3. Raniganj
4. Bishrampur Select the correct sequence of the above from east to west.
(a)  1-3-4-2
(b)  3-1-4-2
(c)  3-1-2-4
(d)  1-3-2-4

Q15. Where is Aghil Pass located?
(a)  Nepal Himalayas
(b)  Sikkim Himalayas
(c)  Eastern Himalayas
(d)  Trans Himalayas
 

1. (d) 2. (c) 3. (b) 4. (a) 5. (d) 6. (a) 7. (c) 8. (b) 9. (d) 10. (c) 11. (d) 12. (c) 13. (d) 14. (b) 15. (d)
Solutions
1.   Cloudy nights are warmer than clear nights because of insolation.
2.   Barren Island (Andaman sea) is the only active volcano Island in even south Asia. It is the part of Indian Union Territory of Andaman and Nicobar Islands.
3.   Bay of Bengal is the largest bay in the world. It finds a triangle in a shape and its bordered mostly by the eastern coast of India, Southern west of Bangladesh and Sri Lanka to the west and Burma and the Andaman and Nicobar Islands to the east.
4.   Rain shadow is a dry area on the lee side of a mountain. There is a shadow of dryness as the mountain blocks the passage of rain producing clouds.
5.   Temperate cyclones are depressions caused by the meeting of the warm tropical air and the cold polar air at latitudes 40 to 60 N and S. When cold polar air moves in a general westerly direction and warm tropical air moves in a general easterly direction, a wave develops.
6.   Hurricanes develop over the oceans between 8°-15° N. The term “tropical” refers to the geographical origin of these systems, which usually form over the tropical oceans. The term “cyclone” refers to their cyclonic nature, with wind blowing counterclockwise in the Northern Hemisphere and clockwise in the Southern Hemisphere. The opposite direction of circulation is due to the Coriolis force. Depending on its location and strength, a tropical cyclone is referred to by names such as hurricane, typhoon, tropical storm, cyclonic storm, tropical depression and simply cyclone.
7.   Some antioxidants are produced by our body whereas those the body cannot produce are obtained from the diet.
8.   Zojila Pass is situated in Jasker range in Jammu and Kashmir state. It passes through Srinagar-Leh National Highway.
9.   Sedimentary rocks are formed from sediments that have been pressed together. Sandstone, shale, limistine, coal etc. are some examples of sedimentary rocks.
10.   Heavy electric equipments plants was set up with Soviet assistance at Ranipur (Hardwar) with the capacity of producing 2.7 lakh KW of steam and water turbines and generators and 5.2 lakh KW of industrial electric motors.
11. 
12.   The variation in agro-climatic conditions is the reason for India being a major producer of different varieties of fruits and vegetables.
13.   The Narmada river (Rewa) is the fifth largest river in the Indian subcontinent. It is third largest river which is completely flows in India after Ganga and Godavari.
14.   Ranigang-Bokaro-Bishrampur-Adilabad.
15.   Aghil pass is located in Trans Himalayas.

Top
error: Content is protected !!