You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Questions

NDA General Ability Questions


Q1. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a)  Funaria: Bryophyta
(b)  Chlorella: Pteridophyte
(c)  Spirogyra: Algae
(d)  Cycas: Gymnosperm

Q2. Consider the following statements: In fern plants,
1. vascular system is absence.
2. reproductive organs are multi-cellular.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2

Q3. To which one of the following types of organism do mushrooms belong?
(a)  Algae
(b)  Ferns
(c)  Fungi
(d)  Lichens

Q4. Which one among the following cell organelles is semipermeable?
(a)  Cell membrane
(b)  Plasma membrane
(c)  Cell wall
(d)  Nucleus

Q5. During the anaerobic respiration that takes place in our muscles while doing rigorous exercise, what is the end product formed in the muscles?
(a)  Acetic acid
(b)  Carbon dioxide
(c)  Ethanol
(d)  Lactic acid

Q6. Which one of the following is not a disease caused by virus?
(a)  Bird-flu
(b)  Chickenpox
(c)  Cholera
(d)  Dengue

Q7. Stem Cell Therapy (SCT) is not useful for the treatment of which one of the following ailments?
(a)  Kidney failure
(b)  Cancer
(c)  Brain injury
(d)  Vision impairment

Q8. Release of which one of the following chemicals is responsible for causing fatigue after muscular activity in human beings?
(a)  Glucuronic acid
(b)  Uric acid
(c)  Pyruvic acid
(d)  Lactic acid

Q9. Which one among the following statements about stomach is not correct?
(a)  Stomach acts as a temporary reservoir
(b)  Stomach mixes food with gastric juice
(c)  Stomach secretes lipase and amylase in gastric juice
(d)  Rate of stomach emptying depends on the type of food

Q10. Which one among the following water- borne diseases is not caused by a bacteria?
(a)  Cholera
(b)  Typhoid
(c)  Bacillary dysentery
(d)  Hepatitis A

Q11. The Nobel Prize in Medicine for the year 2012 has been awarded to John
B. Gurdon and Shinya Yamanaka for the discovery that
(a)  mature specialized cells can be reprogrammed to become immature cells
(b)  stem cells can be programmed to develop individual body organs
(c)  dendritic cells have a critical role in the development of adaptive immunity
(d)  thymus cells have a critical role in the development of innate immunity

Q12.  Among the following who was the earliest visitor to India?
(a)  Alberuni
(b)  Fa-Hien
(c)  Hiuen-Tsang
(d)  Megasthanes

Q13. Consider the following statements
1. The Buddhists in Deccan excavated rock-cut Chaityas and the Vaishnavas, Shaivas and Jainas imitated these in later centuries.
2. The Vaishnavas, Shaivas and Jainas excavated temples at sites far distant from rock-cut Chaityas.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2  Q14. Which of the following Mughal emperors spent a greater part of his reign to overthrow the Deccan Kingdoms?
(a)  Akbar
(b)  Jahangir
(c)  Shahjahan
(d)  Aurangzeb

Q15. Muhammad bin Tughlaq’s experiment of introducing token currency could not succeed on account of
(a)  rejection of token coins by foreign merchants
(b)  shortage of copper for minting token coins
(c)  large-scale minting of spurious coins
(d)  poor quality of token currency
 

1. (b) 2. (b) 3. (c) 4. (d) 5. (d) 6. (c) 7. (d) 8. (d) 9. (d) 10. (d) 11. (a) 12. (d) 13. (a) 14. (d) 15. (c)
Solutions
1.   Cycas are naked seed plant, placed in Gymnosperm. Spirogyra are algae which have chlorophyll, so make their food. Funaria is Bryophyte rise in moist soils. Their body is differentiated into rhizoid, cauloid and phylloid. Chlorella is a algae, rich in protein, fats and carbohydrates, vitamins and minerals. Chlorella purifies the air in nuclear submarines, space vehicles. Astronaut use this algae as food and moreover.
2.   In Ferns, vascular system is present and reproductive organs are multicellular. Most ferns are leafy plants that grow in moist areas under forest canopy. They are “vascular plants” with well-developed internal vein structures that promote the flow of water and nutrients. Unlike the other vascular plants, the flowering plants and conifers, where the adult plant grows immediately from the seed, ferns reproduce from spores and an intermediate plant stage called a gametophyte.
3.   Mushroom is a fungi that belongs to class basidiomycetes. They are heterotrophic organisms.
4.   Among the given example only nucleus is a cell organelle and rest are not cell organelle therefore nucleus is the correct answer.
5.   Lactic acid is an alpha hydroxy carboxylic acid produced as an end product during anaeroboic respiration that takes place in our muscles while doing strenuous exercise when oxygen is also limited. It causes cramp like pains and loss in muscle efficiency.
6.   Cholera is a disease caused by bacteria (Vibriocholerae).
7. 
8.   Due to strenous exercise, our muscles get fatigued due to accumulation of lactic acid. Lactic acid is produced due to anaerobic breakdown of food.
9.   Rate of stomach emptying does not depends on the type of food.63.
10.   Hepatitis A is caused by infection with the hepatitis A virus. The hepatitis virus is usually spread when a person ingests tiny amounts of contaminated faecal matter. The hepatitis A virus infects the liver cells and causes inflammation. The inflammation can impair liver function and cause other signs and symptoms of hepatitis A.
11.   The Nobel Prize in Medicine for the year 2012 has been awarded to John B. Gurdon and Shinya Yamanaka for their discovery that “mature, specialised cells can be reprogrammed to become immature cells capable of developing into all tissues of the body.”89.
12.   The chronological order of these visitor is as follows: Megasthanes (4th century BC); Fa-Hien (4th century AD); Huen-Tsang (7th century AD); Alberuni (12th century AD)
13.   A Chaitya is a Buddhist shrine including a stupa.
14.   Aurangzeb spent most of his time in defeating the south dynasties and died at Burhanpur in 1707 A.D.
15.   The large influx of gold from his plundering of south Indian campaign led him to increase coinage weights. He enlarged the gold dinar from 172 grains to 202 grains. He introduced a silver coin, the adlis, which was discontinued after seven years due to lack of popularity and acceptance among his subjects.

Top
error: Content is protected !!