You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Questions

NDA General Ability Questions


Q1. Consider the following statements1. International Date Line is drawn zigzag to avoid landmass.
2. International Date Line is 180° W as well as 180° E of Greenwich.
3. A ship sailing westward from Greenwich when crossing International Date Line would put back the date by a day.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1 and 2
(b)  1 and 3
(c)  1, 2 and 3
(d)  3 only

Q2. Which of the following statements are correct?
1. In a cyclone, the area of low pressure is at the centre surrounded by the areas of high pressure
2. In a cyclone, the areas of low pressure surround the area of high pressure
3. In an anti-cyclone, the area of high pressure is surrounded by the areas of low pressure
4. In an anti-cyclone, the area of low pressure is surrounded by the areas of high pressure Select the correct answer using the
code given below:
Code:
(a)  1 and 2
(b)  1and 3
(c)  1 and 4
(d)  2 and 4

Q3. Jet streams are usually found in the
(a)  ozonosphere
(b)  mesosphere
(c)  tropopause
(d)  ionosphere

Q4. Which one among the following statements relating to an anticyclone is correct?
(a)  Anticyclone is a wind system with a high pressure centre
(b)  In anticyclone the movement of wind is inward
(c)  The contribution of an anticyclone towards determining weather of an area is quite significant
(d)  The movement of wind is clockwise in an anticyclone of southern hemisphere

Q5.  Arrange the following tropical forest groups in the correct order of sequence based on area covered in India beginning from the largest covered area:
1. Moist deciduous
2. Dry deciduous
3. Wet evergreen
4. Semi-evergreen Select the correct answer using the
code given below:
Code:
(a)  1-2-3-4
(b)  3-4-2-1
(c)  1-3-2-4
(d)  4-3-2-1

Q6. The grassland region of South Africa is known as
(a)  Selvas
(b)  Downs
(c)  Veldt
(d)  Llanos

Q7. Statement I: Pressure gradients determine the velocity of winds.
Statement II: When isobars (lines or equal atmospheric pressure) are closely spaced, the wind velocity would be gentle.
(a)  Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
(b)  Both the statements ‘are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I.
(c)  Statement I is true but Statement II is false.
(d)  Statement I is false but Statement II is true.

Q8. At which one of the following towns do National Highways Nos. 6 and 7 cross each other?
(a)  Bhopal
(b)  Gwalior
(c)  Jhansi
(d)  Nagpur

Q9. Where is the Nanda Devi peak located?
(a)  Himachal Pradesh
(b)  Uttarakhand
(c)  Sikkim
(d)  Nepal

Q10. Which National Highway connects Delhi and Mumbai?
(a)  NH 6
(b)  NH 8
(c)  NH 10
(d)  NH 12

Q11. The National Highway No. 7 connects which of the following?
(a)  Mumbai with Varanasi
(b)  Mumbai with Bhubaneshwar
(c)  Delhi with Kanyakumari
(d)  Varanasi with Kanyakumari

Q12. Shimsha, Hemavati, Arkavati are the tributaries of which one of the following rivers?
(a)  Tapti
(b)  Tungabhadra
(c)  Cauvery
(d)  Krishna

Q13. Consider the following statements
I. In India, the largest concentration of roads is found in the northern plains
II. The ratio of surfaced road to the total road length is lower in the northern plains.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  I only
(b)  II only
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Q14. The river with highest tidal bore in India is
(a)  Cauvery
(b)  Mahanadi
(c)  Hoogli
(d)  Krishna

Q15. Which of the following statements is/are correct?
1. The local time of Itanagar (Arunachal Pradesh) is about two hours ahead than Dwarka (Gujarat).
2. The local time at Chennai (Tamil Nadu) and Lucknow (Uttar Pradesh) is almost same.
3. The local time of Mumbai (Maharashtra) is one hour ahead than Kolkata (West Bengal). Select the correct answer using the
code given below:
(a)  1 and 2 only
(b)  2 only
(c)  1 and 3 only
(d)  1, 2 and 3
 

1. (c) 2. (b) 3. (c) 4. (d) 5. (a) 6. (c) 7. (a) 8. (d) 9. (b) 10. (b) 11. (d) 12. (c) 13. (c) 14. (c) 15. (a)
Solutions
1.   The major hot deserts of the world lie in the western part of the tropical latitude due to dry winds.
2.   Lunar eclipse takes place when the Earth comes directly between the Sun and the Moon. Solar eclipse happens when the Moon comes directly between the Sun and the Earth. Lunar eclipse takes place when the Sun comes directly between the Earth and the Moon.
3.   Grass land Country A. Pampas 1. Argentina B. Veld 2. South Africa C. Downs 3. Australia D. Llanos 4. Venezuela
4.   A. Kalahari – Botswana B. Namib – Angola C. Nubian – Sudan D. Atacama – Chile.
5.   Rice, jute and tea grow mainly in tropical climate.
6.   Ferrel’s law, named after American meteorologist W. Ferrel, is the rule that air or water moving horizontally in the Northern Hemisphere is deflected or pushed to the right of its line of motion while air or water moving horizontally in the Southern Hemisphere is deflected to the left of its line of motion. Ferrel’s law, which predicts the directions of the large-scale circulations of the earth’s atmosphere and oceans, is a restatement in global terms of the action of the Coriolis force.
7.   Winds are deflected to their right in the northern hemisphere while to the left in southern hemisphere.
8. 
9.   Nanda Devi Peak (7817 m) is situated in Uttarakhand.
10.   National Highways No-8 connect Delhi to Mumbai Via Rajasthan -Gujarat. It is 1428 km in length.
11. 
12.   Shimsha and Arkavati (Karnataka) and Hemavati (Tamilnadu) are the tributaries of Cauveri river.
13.   The Northern Plains of India are expanded mainly in the state of Punjab, Haryana, Rajasthan, UP and Eastern Bihar. Here the total road length is more than total surface roads.
14.   Hugli is a remarkable example of tidal bore with a maximum of 20 feet 10 inches and an average 16 feet in March, April and May.
15.   Indian Standard Time is based on 1 82 °E 2 longitude which passes through Allahabad. Since the east-west extent of India is vast so a time difference of two hours of found in the local time. Local time of Lucknow and Chennai are almost same because they lie along the same longitude.

Top
error: Content is protected !!