You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Questions

NDA General Ability Questions


Q1.  Consider the following statements:
1. The President of India cannot appoint a person as Prime Minister if he/she is not a member of either Lok Sabha or Rajya Sabha.
2. The candidate for the office of Prime Minster must have the support of the majority members of both Lok Sabha and Rajya Sabha.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d) Neither 1 nor 2

Q2. Which one of the following Amendments of the Constitution of India deals with the issue of strengthening of the Panchayati Raj?
(a)  42nd
(b)  44th
(c)  73rd
(d)  86th

Q3. Which of the following Constitutional Amendments have added Article 15 (5) in the Constitution of India providing for reservation in educational institutions in the private sector also?
(a)  81st Amendment
(b)  86th Amendment
(c)  9lst Amendment
(d)  93rd Amendment

Q4. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a)  Power of: Creating a new Parliament State
(b)  Power of State: Altering the name Legislature of a State
(c)  Equality before: Both Indian and the law non-Indian citizens
(d)  Equality of: Indian citizen opportunity

Q5. Which of the statements given below is/are correct?
1. The Speaker immediately vacates his/her office whenever the State Legislative Assembly is dissolved.
2. No Member of a State Legislative Assembly shall be liable to any proceeding in any court in respect of anything said or any vote given by him/her in the legislature. Select the correct answer using the
code given below:
Code:
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2

Q6. Statement I: A public expression of dissatisfaction with democracy indicates the success of the democratic project : it transforms people from the status of a subject into that of a citizen.
Statement II: The fact that people are complaining is itself an affirmation of the success of democracy: it shows that people have developed awareness and the ability to look critically at the government.
(a)  Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
(b)  Both the statements ‘are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I.
(c)  Statement I is true but Statement II is false.
(d)  Statement I is false but Statement II is true.

Q7. Who among the following was the Chairman of the High Level Committee on Competition Policy and Law?
(a)  Bimal Jalan
(b)  C. Rangarajan
(c)  Y.V. Reddy
(d)  S.V.S Raghavan

Q8. Consider the following characteristics of industries:
1. They can be located in a wide variety of places.
2. They are not dependent on any specific raw material.
3. They are generally not polluting industries.
4. The most important factor in their location is accessibility. Which one of the following types of industries has the above characteristics?
(a)  Market oriented
(b)  Foot loose
(c)  Sunset
(d)  Sunrise

Q9. Which one amongst the following is nearest to the Sun?
(a)  Earth
(b)  Mars
(c)  Mercury
(d)  Venus

Q10. How is Leila Seth known as?
(a)  First Woman Chairperson of the Union Public Service Commission
(b)  First Woman Election Commissioner of India
(c)  First Woman Chief Justice of a High Court in India
(d)  First Woman Governor of a State in India

Q11. Which one of the following pairs are correctly matched?
1. Arundhati Roy: The God of small Things
2. Krin Desai: The Inheritance of Loss.
3. Jhumpa Lahiri: The Name-sake Select the correct answer using the
code given below:
(a)  1, 2 and 3
(b)  2 and 3 only
(c)  1 and 3 only
(d)  1 and 2 only

Q12. Match
List I with List II and select the correct answer using the
codes given below the lists:
List I (Institute) List II (Location)
A. National Institute of Immunology ———–1. Pune
B. National Center of Cell Science ———–2. Manesar
C. Center for DNA Fingerprinting and Diagnostics ———–3. Hyderabad
D. National Brain Research Centre ———–4. New Delhi
Codes: A B C D
(a)  2 3 1 4
(b)  4 1 3 2
(c)  4 3 1 2
(d)  2 1 3 4

Q13. Which one among the following is the latest milestone of Doordarshan, the public broadcaster of India?
(a)  Launch of enrichment/cultural channel-DD Bharati
(b)  Launch of 24 hours news channel-DD News
(c)  Launch of sports channel-DD Sports
(d)  Formation of Prasar Bharati (Broadcasting Corporation of India)

Q14. Which among the following statements about the ZaranjDelaram road is/are correct?
I. It was constructed by Border Road Organization in Afghanistan.
II. It links India with Afghanistan via Pakistan
III. The road will open up market for Indian goods in Afghanistan via Iran. Select the correct answer using the
code given below
(a)  III only
(b)  I and III only
(c)  I and II only
(d)  II only

Q15. Schemes run under the National Rural Employment Guarantee Act are sponsored
(a)  by the Central Government alone
(b)  partly by the Central Government and partly by the State Government
(c)  by Centre, State and Panchayat bodies together
(d)  on public-private partnership basis
 

1. (d) 2. (c) 3. (d) 4. (b) 5. (b) 6. (a) 7. (d) 8. (b) 9. (c) 10. (c) 11. (A) 12. (b) 13. (b) 14. (C) 15. (a)
Solutions
1.   
2.   The 73rd Amendment (1992) of Indian constitution provided for constitution of municipalities, reservation of seats in every municipality for the SC and ST women and backward classes.
3.   The reservation in educational institutions in the private sector was provided in the 93rd Amendment under the article 15 (5) of the constitution of India.
4.   In the case of altering the name of a state, requires approval of Union Cabinet and Parliament under article 3 and 4 of the constitution.
5.   Members of state legislative assembly are not liable to any proceeding in any court.
6.   In democracy all adult citizens have an equal day in the decision making process. A public expression of dissales fraction means that people are willing to express their opinions. They now have the ability to look critically at the government.
7.   Mr. S.V.S. Raghavan was appointed as the chairman of the High Level Committee on Competition Policy and Law.
8.   The given characteristics belong to the footloose industries.
9.   According to the distance from sun the planets are situated – Mercury, Venus, Earth, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptune respectively
10.   Leela Seth know as first women chief justice of a High Court in India.
11. 
12.   NIM (New Delhi), NCCS (Pune), CDNAFD (Hyderabad) and NBRC (Manesar).
13.   Doordarshan has started Digital Terrestrial Transmitters. It operates 21 channels – two All India channels-DD National and DD News, 11 Regional languages Satellite Channels (RLSC), four State Networks (SN), an International channel, a Sports Channel (DD sports) and two channels (DD-RS & DDLS) for live broadcast of parliamentary proceedings.
14. 
15.   The Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act aims at enhancing the livelihood security of people in rural areas by guaranteeing hundred days of wage-employment in a financial year to a rural household whose adult members volunteer to do unskilled manual work.

Top
error: Content is protected !!