You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Previous Year Questions

NDA General Ability Previous Year Questions


Q1. The following four items consist of two statements, Statement I and
Statement
II. You are to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the
code given below: Statement-I: The semi-arid tracts of India stretching from eastern Rajasthan in the north to south central Tamil Nadu are agriculturally less productive.
Statement II: The semi-arid tracts are homeland to a large number of central Indian Scheduled Tribes population.
(a)  Both the statements individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
(b)  Both the statements are individually true but Statement II is not correct explanation of Statement I.
(c)  Statement I is true but Statement II is false.
(d)  Statement I is false but Statement II is true. 1.

Q2. In the Union Government, under whose charge is the Cabinet Secretariat?
(a)  The Minister of Parliamentary Affairs
(b)  The President of India
(c)  The Prime Minister of India
(d)  The Union Home Minister

Q3. On which of the following grounds can a Judge of the Supreme Court or a High Court be impeached?1. Violation of the Constitution
2. Proved misbehaviour
3. Incapacity Select the correct answer using the
codes given below:
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  1, 2 and 3
(d)  2 and 3

Q4. Public Interest Litigation (PIL) may be linked with
(a)  judicial review
(b)  judicial activism
(c)  judicial intervention
(d)  judicial sanctity

Q5. The writ of certiorari is issued by a superior court to
(a)  an inferior court to stop further proceedings in a particular case
(b)  an inferior court to transfer the record of proceedings in a case for review
(c)  an officer to show his/her right to hold a particular office
(d)  a public authority to produce a person detained by it before the court within 24 hours

Q6. Statement-I: Sarkaria Commission recommended that Governor of a state should be a non-political person appointed after consultation with the Chief Minister of the state. Statement-II: This could be achieved through amending Article 165 of the Constitution of India.
(a)  Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
(b)  Both the statements ‘are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I.
(c)  Statement I is true but Statement II is false.
(d)  Statement I is false but Statement II is true.

Q7. Which among the following States/UT is the latest to introduce VAT (Value Added Tax) in India?
(a)  Gujarat
(b)  Puducherry
(c)  Uttar Pradesh
(d)  Tamil Nadu

Q8. During the discussion on the Demands for Grants, motions can be moved to reduce the amount of a demand. Such a motion is called a ‘cut-motion’. Which of the following categories are classified as ‘cut-motion’?
1. Disapproval of policy cut
2. Economy cut
3. Token cut Select the correct answer using the
code given below:
Code:
(a)  1 and 2 only
(b)  2 and 3 only
(c)  1, 2 and 3
(d)  1 and 3 only

Q9. Match List-I with List-II and seled the correct answer using the
codes given below the lists: List-I List-II (Asian Games) (Held In)
A. Asian Games, 1990 ———–1. Thailand
B. Asian Games, 1994 ———–2. South Korea
C. Asian Games, 1998 ———–3. China
D. Asian Games, 2002 ———–4. Japan
Codes: ABCD A B C D
(a)  2 4 1 3
(b)  3 1 4 2
(c)  2 1 4 3
(d)  3 4 1 2

Q10. The Governments of which one of the following pairs of countries are planning to build a rail tunnel link between Europe and Africa?
(a)  Algeria and France
(b)  Egypt and Greece
(c)  Morocco and Spain
(d)  Libya and Italy

Q11. Match ListI with List-II and slect the correct answer using the
code given below the lists: List-I List-II (Date) (Event)
A. 24 th October ———–1. Human Rights day
B. 10 th December ———–2. Commonwealth day
C. 24th May ———–3. United Nations day
D. 21st September ———–4. International day of peace
Codes: ABCD A B C D
(a)  4 1 2 3
(b)  3 1 2 4
(c)  3 2 1 4
(d)  4 2 1 3

Q12. Match List-I with List-II and select the correct answer using the
codes given below the lists:
List I (Person) List II (Industrial Unit)
A. Indira Nooyi ———–1. Airtel
B. Mukesh Ambani ———–2. Wipro
C. Sunil Mittal ———–3. Pepsi
D. Azim Premji ———–4. Reliance
Codes: A B C D
(a)  3 1 4 2
(b)  2 1 4 3
(c)  2 4 1 3
(d)  3 4 1 2

Q13. Ms. Reena Kaushal Dharmshaktu is the first Indian woman
(a)  to reach Antarctica
(b)  pilot inducted in Indian Air Force
(c)  to ski to the South Pole
(d)  to win the gold medal in Asian Boxing Championship

Q14. Which amongst the following statements is/are correct about the INS Arihant?
I. It is India’s first nuclear submarine.
II. It is India’s first aircraft carrier.
III. It has been indigenously built in India.
(a)  I only
(b)  II and III only
(c)  I and III only
(d)  II only

Q15. Match List-I with List-II and select the correct answer using the
code given below the lists: List-I List-II (Name of the Shipyard) (Location)
A. Hindustan Shipyard ———–1. Kolkata Limited
B. Garden Reach ———–2. Vasco-da-Gama Shipbuilders & Engineers Limited
C. Goa Shipyard ———–3. Mumbai Limited
D. Mazagon Dock ———–4. Visakhapatnam Limited
Code:
(a)  A-4; B-2; C-1; D-3
(b)  A-3; B-1; C-2; D-4
(c)  A-4; B-1; C-2; D-3
(d)  A-3; B-2; C-1; D-4
 

1. (b) 2. (c) 3. (d) 4. (b) 5. (b) 6. (c) 7. (c) 8. (c) 9. (D) 10. (c) 11. (B) 12. (d) 13. (c) 14. (C) 15. (c)
Solutions
1. 
2.   Cabinet Secretariat is under the charge of the Prime Minister of India.
3.   The Judge of the Supreme Court or a High Court can be impeached on the basis of proved misbehaviour and incapacity.
4.   Public Interest litigation (PIL) may be linked with judicial activism in India.
5.   Literally ‘certiorary’ means ‘to be certified’. It can be issued by the Supreme Court or the High Court for quashing the order already passed by an inferior court, tribunal or quasi-judicial authority.
6.   Article 165 is related to the Advocate General for the state. The Governor of each state shall appoint a person who is qualified to be appointed a Judge of a High court to be Advocate General for the state.
7.   Uttar Pradesh was the latest state that introduced value added tax (VAT) in India.
8.   Disapproval of policy cut, economy cut, token cut.
9. 
10.   Government of Morocco and Spain are planning to build a rail tunnel link between Europe and Africa.
11. 
12.   Indira Nooyi (Pepsi), Mukesh Ambani (Reliance group of companies), Sunil Mittal (Airtel) and Azim Premji (Wipro).
13.   Ms. Reena Kaushal Dharmshaktu was born into a Hindu family from Punjab and grew up in Darjeeling, where she attended mountaineering courses at the Himalayan Mountaineering Institute. She has taken part in and led several expeditions in the Himalayas. On December 29, 2009, Reena made the historic ski-run as part of an eight-woman Commonwealth team (Kaspersky Commonwealth Antarctic Expedition) which crossed a 900 km Antarctic ice trek to reach the South Pole.
14. 
15.   A. Hindustan Shipyard – Vishakhapattnam Limited B. Garden Reach Ship Builders – Kolkata & Engineers Limited. C. Goa shipyard Limited – Vasco-da-Gama D. Mazagon Dock Limited – Mumbai

Top
error: Content is protected !!