You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Previous Year Questions

NDA General Ability Previous Year Questions


Q1. Which one of the following is generally found in sedimentary rocks?
(a)  Basalt
(b)  Silica
(c)  Shale
(d)  Magnesium

Q2. Consider the following statements.
I. The tropical year is shorter than the sidereal year
II. The solar day is longer than the sidereal day
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  I only
(b)  II only
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Q3. Hot deserts like Sahara, Arabia, etc, receive very negligible amount of rainfall. This is because they
(a)  do not receive moisture-bearing wind from the oceans
(b)  are the most rocky and barren areas of the Earth
(c)  are located on the tropical high pressure belt of the atmosphere
(d)  are not on the path of the monsoons

Q4. Which one among the following is the largest temperate desert of the world?
(a)  Patagonian desert
(b)  Taklamakan desert
(c)  Iranian desert
(d)  Turkmen desert

Q5. Which one among the following rocks does not belong to the same group?
(a)  Shale
(b)  Limestone
(c)  Slate
(d)  Sandstone

Q6. Assertion (A): The Steppe climate is most widespread in North America and Eurasia.
Reason (R): The Steppe climate is characterized by wet summers as well as wet winters.
(a)  Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(b)  Both A and R are individually true but R is NOT the correct explanation of A
(c)  A is true but R is false
(d)  A is false but R is true

Q7. Match List-I (Location) with List-II (Industry) and select the correct answer using the
code given below the Lists: List-I (Location) List-II (Industry)
A. Moradabad ———–1. Cotton Textile Industry
B. Mathura ———–2. Iron and Steel Industry
C. Salem ———–3. Oil Refinery
D. Coimbatore ———–4. Copper & Brass industry
Codes: ABCD A B C D
(a)  4 3 2 1
(b)  4 2 3 1
(c)  1 3 2 4
(d)  1 2 3 4

Q8. In the map given above, out of the four areas represented by number 1 to 4, which of them represent tobacco growing areas?
(a)  1, 2 and 3
(b)  Only 2 and 4
(c)  1, 2 and 4
(d)  3 and 4

Q9. Match
List I with List II and select the correct answer using the
code given below the Lists: List-I List-II (Industry) (Industrial Centre)
A. Aluminium 1 Coimbatore
B. Heavy Electricals ———–2. Renukoot
C. Petrochemicals ———–3. Vadodara
D. Cotton Textiles ———–4. Jagdishpur
Codes: ABCD A B C D
(a)  2 4 3 1
(b)  1 3 4 2
(c)  1 4 3 2
(d)  2 3 4 1

Q10. The Nuclear Power Station Rawatbhata is in which State?
(a)  Maharashtra
(b)  Uttar Pradesh
(c)  Rajasthan
(d)  Tamil Nadu

Q11. Amravati, Bhavani, Hemavati and Kabini are tributaries of which one of the following rivers?
(a)  Mahanadi
(b)  Godavari
(c)  Kaveri
(d)  Krishna

Q12. Arrange the following States on the basis of ascending dates of the onset of monsoon:
1. Uttar Pradesh
2. West Bengal
3. Kerala
4. Rajasthan Select the correct answer using the
code given below:
Code:
(a)  2, 3, 1, 4
(b)  3, 2, 1, 4
(c)  3, 1, 2, 4
(d)  1, 2, 3, 4

Q13. Which one among the following is a correct sequence of the Indian ports from north to south?
(a)  Haldia – Kandla – Paradeep – Kochi
(b)  Kandla – Haldia – Paradeep – Kochi
(c)  Kandla – Haldia – Kochi – Paradeep
(d)  Kochi – Kandla – Haldia – Paradeep

Q14. Match
List I with List II and select the correct answer using the
code given below the Lists:
List I List II (Himalayan Peak) (State)
A. K2 ———–1. Uttarakhand
B. Nanda Devi ———–2. Jammu & Kashmir
C. Tara Pahar ———–3. Sikkim
D. Kanchenjunga ———–4. Himachal Pradesh
Code: A B C D
(a)  2 4 1 3
(b)  2 1 4 3
(c)  3 1 4 2
(d)  3 4 1 2

Q15. Assertion(A): The cotton industry in India suffered a major recession soon after the independence. Reason(R): Most of the cotton mills had gone to West Pakistan, India retaining the cotton growing areas.
(a)  Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(b)  Both A and R are individually true but R is NOT the correct explanation of A
(c)  A is true but R is false
(d)  A is false but R is true
 

1. (c) 2. (a) 3. (a) 4. (a) 5. (c) 6. (c) 7. (a) 8. (c) 9. (a) 10. (c) 11. (c) 12. (b) 13. (b) 14. (b) 15. (a)
Solutions
1.   U-Shaped valley forms in the region which is associated with the Glacier.
2.   Time difference = (80–60) ´ 4 min = 80 min because time increases by 4 min at each longitude.
3. 
4.   Primary rocks are igneous rocks. It forms underground with original rocks. They are primary rocks as they were created before sedimentary and metamorphic rock.
5.   Suez Canal joins Asia and Africa, Strait of Hormuz joins Gulf of Oman and Persian Gulf, Strait of Gibraltar joins Europe and Africa.
6.   The new President is chosen by an electoral college consisting of the elected members of both houses of Parliament(M.P.), the elected members of the State Legislative Assemblies (Vidhan Sabha) of all States and the elected members of the legislative assemblies (M.L.A.) of two Union Territories i.e., National Capital Territory(NCT) of Delhi and Union Territory of Pondicherry. Each elector casts a different number of votes. The general principle is that the total number of votes cast by Members of Parliament equals the total number of votes cast by State Legislators. Also, legislators from larger states cast more votes than those from smaller states. Finally, the number of legislators in a state matters; if a state has few legislators, then each legislator has more votes; if a state has many legislators, then each legislator has fewer votes.
7. 
8.   In the given map number 1, 2 and 4 represent Karnataka, Andhra Pradesh and Gujarat respectively. These areas represeents tobacco growing area.
9.   Industry Aluminium: Alwaye (Kerala), Asansol (West Bengal), Renukoot (U.P.), Belur (Karnataka), Hiradud (Orissa). Petrochemical: Indian Refineries Ltd (Barauni) Bihar Noohamati (Assam), Koyali oil Refinery, Koyali (Gujrat), Chochin oil Refinery Kochi (Kerala). Cotton Textiles: Ahmedabad (Gujrat) Bangalore, Mumbai, Kolkata, Coimbtore (Tamilnadu), Kanpur (UP), Ludhiana and Amritsar (Punjab), Indore (MP). Heavy Electricals: Bharat Heavy Electricals Ltd Ranipur Hardwar (Uttrakhand) Heavy Electricals India Ltd (Bhopal)
10. 
11.   The Kaveri rises from the Brahmagiri hills in the Coorg district at 1,341 m above sea level and drain the Maysore plateau before flowing into the plain.
12.   Kerala, West Bengal, Uttar Pradesh and Rajasthan are the states on the basis of ascending dates of the onset of monsoon.
13.   The sequence is Kandla – Haldia – Paradeep and Kochi.
14.   K2-Jammu and Kashmir, Nanda Devi-Uttarakhand, Tara Pahar-Himachal Pradesh, Kanchenjunga-Sikkim.
15. 

Top
error: Content is protected !!