You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Previous Year Questions

NDA General Ability Previous Year Questions


Q1. Which one of the following types of plants produces spores and embryo, but without seeds and vascular tissues?
(a)  Gymnosperms
(b)  Pteridophytes
(c)  Bryophytes
(d)  Angiosperms

Q2. Which one of the following processes takes place in lakes during entrophication?
(a)  Rapid destruction of algal growth
(b)  Execessive availability of dissolved oxygen
(c)  Loss of dissolved nutrients from water
(d)  Excessive entry of nutrient into water

Q3. Which one among the following Indian scientists proposed a theory for long distance transport of water in plants?
(a)  JC Bose
(b)  Birbal Sahni
(c)  P Maheshwari
(d)  NS Parihar

Q4. Which of the following statements about sexual reproduction in flowering plants are correct?
1. Stamen is present in the centre of a flower.
2. Stamen produces pollen grains in the ovary.
3. The swollen bottom part of carpel is the ovary.
4. The fusion of germ cells gives rise to zygote.
Select the correct answer using the
code given below.
(a)  2, 3 and 4 only
(b)  2 and 4 only
(c)  1 and 3 only
(d)  1, 2, 3 and 4 only  Q5. Which one of the following is a hereditary disease?
(a)  Cataract
(b)  Haemophilia
(c)  Pellagra
(d)  Osteoporosis

Q6. In human body, which one of the following store/stores extra blood for release when shortages occur?
(a)  Liver
(b)  Pancreas
(c)  Spleen
(d)  Lymph nodes

Q7. Beri-Beri is caused due to lack of which one of the following types of nutrients?
(a)  Fats
(b)  Water
(c)  Vitamins
(d)  Minerals

Q8. Leishmania, the causative agent of kala-azar, multiplies asexually by
(a)  budding
(b)  binary fission
(c)  multiple fission
(d)  sporogony

Q9. AIDS is caused by Human Immuno Deficiency Virus (HIV) which is
(a)  Retro virus
(b)  Lente virus
(c)  Arbo virus
(d)  Immune virus

Q10. Polio disease is caused by
(a)  Bacteria
(b)  Fungi
(c)  Virus
(d)  Worm

Q11. Statement-I: Reproduction is the process by which living organisms produce young ones of their species. There are different forms of reproduction. Statement-II: Sex organs, male and female, are mandatory for reproduction.
(a)  Both the statements are individually true and statement II is the correct explanation of statement I
(b)  Both the statements are individually true but statement II is not the correct explanation of statement I
(c)  Statement I is true but statement II is false
(d)  Statement I is false but statement II is true

Q12. Gautam Buddha delivered his first sermon at which one of the following places?
(a)  Kushinagar
(b)  Sarnath
(c)  Bodh Gaya
(d)  Lumbini

Q13. The themes of the murals of the Ajanta Caves are
1. Decorative designs which include a variety of animals, trees and flowers.
2. Portraits of various Buddhas and Bodhiysattvas.
3. Narrative scenes portraying Jataka stories. Select the correct answer using the
code given below:
(a)  1, 2 and 3
(b)  2 and 3 only
(c)  1 and 3 only
(d)  1 and 2 only

Q14. During Aurangzeb’s reign, whose duty was it to see that people lived their lives in accordance with the ‘Sharia’?
(a)  Ahadis
(b)  Mansabhdars
(c)  Muhtasibs
(d)  Walashuhis

Q15. Where was the first Peasant Movement launched by Mahatma Gandhi?
(a)  Bardoli
(b)  Dandi
(c)  Champaran
(d)  Wardha
 

1. (c) 2. (d) 3. (d) 4. (c) 5. (b) 6. (c) 7. (c) 8. (b) 9. (a) 10. (c) 11. (c) 12. (b) 13. (a) 14. (c) 15. (c)
Solutions
1.   Bryophytes includes simplest and primitive land plants. They are called amphibians of plant kingdom. Its body is differentiated into rhizoid, cauloid and phylloid. They produce spores and embryo but lack seeds and vascular tissues.
2.   Eutrophication is the natural ageing of a lake due to excessive entry of nutrients into water. The streams draining into the lake introduce nutrients such as nitrogen and phosphorus that encourages the growth of algae at the surface of water or pond. The excessive acummulation of algae at the surface of pond is called algae bloom. Later due to death of these algae, their organic matter get decomposed due to which oxygen gets depleted and thereby aquatic animals die. If these activities keeps on occuring for a long time, then the pond may have more organic matter and less water.
3.   NS Parihar
4.   Stamen produces pollen grains in the anther which is a bilobed structure and placed terminally. Mammalian germ cells give rise to spermatozoa and ova which fuse during fertilisation to produce a cell called a xygote, which develops into an embryo.
5.   Haemophilia is gentic disorder disease in which blood clotting not easily takes place because of recessive X linked chromosome.
6.   Spleen serves as blood bank in human body. It stores the RBCs and liberate the RBCs during emergency.
7.   Beri-Beri is caused due to lack of Vitamins B, (thiamine). Rich sources of Vit B, is Branrice, whole wheat flour, egg, meat, liver, yeast etc. Symptoms of Beri-Beri are loss of appetite and weight, retarded growth, muscular dystrophy.
8.   Leishmania reproduces asexually by binary fission. It is a causative agent of kala-azar.
9.   HIV is a member of retrovirus family that causes Acquired Immuno Deficiency Syndrome.
10.   Polio (poliomyelitis) is a highly infectious disease caused by a virus. It invades the nervous system and can cause irreversible paralysis in a matter of hours. Polio can strike at any age, but it mainly affects children under five years old.
11.   Reproduction are of two types. (a) Sexual Reproduction: In this type of reproduction two parents are involve & fusion of male & female gametes occur to produce a young one.  (b) Asexual Reproduction: In this type of reproduction offspring is produced by a single parent with or without the formation of gametes.
12.   After enlighted, Buddha journeyed to the Sarnath where he preached his first sermon to his five disciples.
13.   Ajanta caves are 29 rock cut cave monuments which date from 2nd century B.C. They have Buddhist religions art and depict Jataka tales. In 1819, John Smith a British army officer rediscovered the cave while on a hunting expedition. Paintings cover every surface except the floor.
14. 
15.   Mahatma Gandhi launched first Peasant Movement from Champaran in Bihar.

Top
error: Content is protected !!