You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Previous Year Questions

NDA General Ability Previous Year Questions


Q1. As we proceed from equator to poles, the daily range of temperature tends to
(a)  decrease
(b)  increase
(c)  be constant
(d)  fluctuate

Q2. Which one among the following explains the earthquakes of the eastern margins of Asia?
(a)  Subduction of Pacific plate under Asiatic plate
(b)  Subduction of African plate below European plate
(c)  Subduction of Indian plate under Asiatic plate
(d)  Subduction of American plate under the Pacific plate

Q3. (a)  A-2; B-3; C-4; D-1
(b)  A-2; B-4; C-3; D-1
(c)  A-1; B-4; C-3; D-2
(d)  A-1; B-3; C-4; D-2

Q4. Which of the following statements is/are correct?
1. Cyclone is a low pressure system.
2. The wind movement is clockwise in the cyclone of northern hemisphere. Select the correct answer using the
code given below:
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2

Q5. The cyclonic storm occurring over Caribbean Sea is known as
(a)  Typhoon
(b)  Willy-Willy
(c)  Hurricane
(d)  Cyclone

Q6. The diagram given below shows the schematic relations of temperature and precipitation of tropical climatic type over land: Decreasing Temperature 1234 Increasing Precipitation Arrange the climatic types in the correct sequence from left to right:
1. Monsoon topics
2. Wet and dry tropics
3. Arid and semiarid
4. Rainy tropics Select the correct answer using the
code given below.
(a)  1-4-3-3
(b)  4-3-2-1
(c)  2-1-3-4
(d)  3-2-1-4

Q7. Statement I: There is a large-scale fluctuation of oil flow from oil wells prior to earthquakes.
Statement II: Tectonic stress accumulates to a certain level, the pore pressure within a deep oilbearing stratum reaches its breaking strength causing oil to sprout along the oil wells.
(a)  Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
(b)  Both the statements ‘are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I.
(c)  Statement I is true but Statement II is false.
(d)  Statement I is false but Statement II is true.

Q8. Which of the following pairs is/are correctly matched?
1. Hirakund Reservoir: Sambalpur
2. Ukai Reservoir: Amravati
3. Tawa Reservoir: Pachmarhi Select the correct answer using the
code given below:
(a)  1 only
(b)  2 and 3 only
(c)  1 and 3 only
(d)  1, 2 and 3

Q9. Consider the following statements:
1. Ranjit Sagar Dam is on the river Beas.
2. Hirakud Dam is on the river Damodar.
3. The reservoir Gandhi Sagar is on the river Chambal.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1 and 2
(b)  3 only
(c)  2 and 3
(d)  1 and 3

Q10. In which of the following Hills is tea cultivated?
(a)  Maikala Hills
(b)  Nallamalai Hills
(c)  Nilgiri Hills
(d)  Shivalik Hills

Q11. Consider the following rivers:
1. Betwa
2. Kosi
3. Gandak Which of the above join(s) Yamuna river?
(a)  1 only
(b)  1 and 2
(c)  1 and 3
(d)  2 and 3

Q12. The Tropic of Cancer does not pass through
(a)  Orissa
(b)  Tripura
(c)  Chhattisgarh
(d)  Rajasthan

Q13. Consider the following statements.
1. The Himalayan vegetation varies according to both altitude and climatic conditions.
2. There are mainly two types of tropical forests that are found in the Himalayas—the tropical rainforests and the tropical deciduous forests.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2

Q14. Which one among the following is the most important source of fish catch in India?
(a)  Deep-sea fisheries
(b)  Coastal fisheries
(c)  Inland natural fisheries
(d)  Inland cultural fisheries

Q15. Delhi Mumbai Industrial Corridor connects the political and business capital of India. Arrange the States from highest to lowest in terms of the length of the corridor passing through them.
(a)  Maharashtra-Gujarat-Rajasthan-NCR-of Delhi
(b)  NCR of Delhi-Uttar Pardesh- Rajasthan-Maharashtra
(c)  Rajasthan-Gujarat-Maharashtra-NCR of Delhi
(d)  Maharashtra-Rajasthan-Uttar Pradesh – NCR of Delhi
 

1. (a) 2. (a) 3. (d) 4. (a) 5. (c) 6. (d) 7. (a) 8. (a) 9. (d) 10. (c) 11. (a) 12. (a) 13. (a) 14. (b) 15. (c)
Solutions
1.   If it is 12 noon in a city located on 90° W longitude, it would be 11 hrs in a city located on 105° W longitude.
2.   The North Atlantic current or Drift or sea movement is a powerful warm ocean current that continues the gulf stream northeast, which stretches from Florida to north- western Europe. It moderates the chilled climate of western Europe.
3.   Days and Nights are not equal length all around the equator due to the angle of the earth in relation to the sun because the earth tilts toward the sun for six months and away from the sun for six months.
4.   Insolation is the measure of solar radiation energy recieved on a given surface area in a given time. Some of the solar radiation is absorbed and the rest is reflected. Insolation is largest when the surface faces the sun.
5.   Chinook winds have been observed to raise winter temperature, often from below -20°C (-4°F) to as high as 10-20°C (50-68°F) for a few hours or days, then temperatures plummet to their base levels. The greatest recorded temperature change in 24 hours was caused by Chinook winds on January 15, 1972, in Loma, Montana; the temperature rose from -48 to 9°C (-54 to 48°F).
6. 
7. 
8.   Ukai reservoir is situated in Surat. Tawa reservoir is situated in Tava of Hoshangabad.
9.   Hirakud Dam is situated on the river Mahanandi.
10.   In India, tea growing areas are Darjeeling in West Bengal, the Nilgiri in the South Wynaad, Cochin and Malabar in Kerala.
11. 
12.   The tropic of cancer passes through tripura, Chhattisgarh and Rajasthan states in India.
13.   In the Himalayas the forest range from tropical deciduous forests in the foot hills, to temperate forests in the middle altitudes. Higher up coniferous. Sub-alpine & alpine forest spring up. These finally give way to alpine grasslands & high altitude meadows. They are followed by scrublands which lead to the permanent snowline.
14.   Fishing in India is a major industry in its coastal states, employing over 14 million people.
15.   Rajasthan, Gujarat, Maharashtra, NCR of Delhi. The Delhi-Mumbai Industrial Corridor Project is a StateSponsored Industrial Development Project of the Government of India. It is an ambitious project aimed at developing an Industrial Zone spanning across six states in India. The project will see major expansion of Infrastructure and Industry – including industrial clusters and rail, road, port, air connectivity – in the states along the route of the Corridor. Length of western DFC:- 1540-km Distribution of DFC in six States Uttar Pradesh 22 km (1.4%) NCR of Delhi 115 km (7.5%) Haryana 130 km (8.5%) Rajasthan 553 km (36%) Gujarat 565 km (36.8%) Maharashtra 150 km (9.8%).

Top
error: Content is protected !!