You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Previous Year Questions

NDA General Ability Previous Year Questions


Q1. In plants, which one of the following tissues is dead?
(a)  Parenchyma
(b)  Collenchyma
(c)  Sclerenchyma
(d)  Phloem

Q2. Which one of the following diseases is caused by bacteria?
(a)  Chicken Pox
(b)  Poliomyelitis
(c)  Influenza
(d)  Tuberculosis

Q3. Which among the following is not a true fruit?
(a)  Apple
(b)  Date
(c)  Grape
(d)  Plum

Q4. Certain parts of a plant can be bent easily without breaking. This flexibility in certain parts, like leaf and stem, can be attributed to the abundance of
(a)  parenchyma
(b)  collenchyma
(c)  sclerenchyma
(d)  xylem and phloem

Q5. Which one of the following enzymes is found in human saliva?
(a)  Pepsin
(b)  Ptyalin
(c)  Renin
(d)  Erepsin

Q6. Which one of the following is not a genetic disorder?
(a)  Colour blindness
(b)  Down’s syndrome
(c)  Haemophilia
(d)  Xerophthalmia

Q7. All enzymes are
(a)  Alkaloids
(b)  Proteins
(c)  Carbohydrates
(d)  Lipids

Q8. Which of the following regions/cells in the human body is involved in controlling blood sugar level?
(a)  Pituitary gland
(b)  Islets of Langerhans
(c)  Hypothalamus
(d)  Spleen

Q9. An individual whose blood type is B may in an emergency donate blood to a person whose blood type is
(a)  B or A
(b)  AB or A
(c)  A or O
(d)  AB or B

Q10. After entering the human body through mosquito bite, the malarial parasite (plasmodium) shows initial multiplication in
(a)  Spinal chord
(b)  Blood
(c)  Liver
(d)  Spleen

Q11. Consider the following diseases:
1. Cholera
2. Tuberculosis
3. Filariasis
4. Typhoid Which of the above diseases are caused by bacteria?
(a)  1 and 3 only
(b)  2 and 4 only
(c)  1, 3 and 4
(d)  1, 2 and 4  Q12.  The king Pulakesin II belonged to which Dynasty?
(a)  Cholas
(b)  Cheras
(c)  Chalukyas
(d)  Chedis

Q13. Which one among the following is not the characteristic feature of the Harappan settlement?
(a)  Doorways and windows generally faced the side lanes and rarely opened onto the main streets
(b)  Houses generally had separate bathing areas and toilets
(c)  The citadel was walled but the lower town was not walled
(d)  Drains and water chutes from the second storey were often built inside the wall

Q14. Who among the following Sultans of Delhi was the first to have paid to his soldiers in cash?
(a)  Iltutmish
(b)  Alauddin Khalji
(c)  Muhammad bin Tughlaq
(d)  Feroz Tughlaq

Q15. Who issued firman granting Diwani of Bengal, Bihar and Orissa to the english?
(a)  Ahmad Shah
(b)  Bahadur Shah
(c)  Farrukh Siyar
(d)  Shah Alam II
 

1. (c) 2. (d) 3. (a) 4. (b) 5. (b) 6. (d) 7. (b) 8. (b) 9. (b) 10. (c) 11. (d) 12. (c) 13. (b) 14. (b) 15. (d)
Solutions
1.   Sclerenchyma tissues are found in hard parts of plant body, in cortex, pith, hypodermis, in the pulp of fruits. Young cells are living and they have protoplasm. But matured cells becomes dead due to deposition of secondary walls. They give mechanical support, strength and rigidity to the plant body.
2.   Tuberculosis (TB) is an infection caused by two species of Mycobacteria – “Mycobacterium Tuberculosis and Mycobacterium Bovis”. Though, it can cause disease involving every organ system in the body, it commonly affects the lungs. The disease was in existence even in the Neolithic period and till the early 20th century, the only treatment was rest in the open air in specialised sanitoria. Currently, around 1.7 billion people world-wide, a third of the world’s population, are infected by Mycobacterium tuberculosis and 3 million deaths a year are attributable to tuberculosis.
3.   Apple is not a true fruit. It is a false fruit. A fruit is said to be false when it develops from the ovary along with adjoining accessory floral parts like sepals, petals, thalamus etc. Example, apple, fig etc. A true fruit is that fruit that develops from ovary part of the flower. Example, mango, maize etc.
4.   Collenchymas provides malleability and flexibility to certain parts of the plants.
5.   Ptyalin is starch splitting enzyme secreted by salivary gland, most active at pH 6.7. Pepsin and Renin are found in gastric juice.
6.   Xerophthalmia is not a genetic disorder. Xerophthalmia is a severe drying of the eye surface caused by a malfunction of the tear glands. Also found in people with immune disorders, it occurs most commonly because of decreased intake or absorption of vitamin A. symptoms include night blindness and eye irritation. In addition to the eyes being very dry, there is a loss of luster on their surface. At later stages, the corneas become soft, with increased opacity.
7.   Enzymes are proteinaceous substances which are capable of catalysing chemical reactions of biological origins without themselves undergoing any change. The term enzyme was used by willy kuhne in 1878.
8.   The a and b cells of islets of Langerhans in pancreas is responsible for controlling the blood-sugar level in body. The secretion of glucagon by a-cells increases the blood glucose level while secretion of insulin by bcells decreases the blood glucose level. Thus, these two hormones together play an important role in homeostas is of blood sugar level in body.
9.   As AB is the universal recipient & B is the same blood group therefore can donate blood to these two groups of people.
10.   Plasmodium shows initial multiplication in lever.
11.   Filariasis is a parasitic disease that is caused by threadlike nematodes (round worms) while cholera, tuberculosis and typhoid caused by bacteria Vibrio cholerae Mycobacterium tuberculosis and Salmonella typhi respectively.
12.   Pulkesin II was the greatest Chalukya king. He defeated Harsh on bank of Narmada.
13.   Harrapa is an archaeological site in Punjab, Pakistan. It is ruin of bronz age satisfied city It had 23,500 inhabitates which was very large for its times people from this civilization had common toilets and bathing areas.
14.   He was the first ruler of Delhi Sultanate who established permanent Army. He is famous for his market reforms.
15.   According to the Allahabad Treaty in 1765 the Mughal emperor Shah Alam issued farman to hand over civil rights to the English after the war of Buxar (1764).

Top
error: Content is protected !!