You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Previous Year Questions

NDA General Ability Previous Year Questions


Q1. Which one of the following contains powerful oxidative enzymes and helps in removing toxic substances from cells?
(a)  Plastids
(b)  Lysosomes
(c)  Dictyosomes
(d)  Peroxisomes

Q2. Which one of the following cell organelles is responsible for cellular respiration?
(a)  Endoplasmic reticulum
(b)  Golgi body
(c)  Lysosomer
(d)  Mitochondrium

Q3. Which part of saffron plant is used to obtain the spice ‘saffron’?
(a)  Dry stigma
(b)  Leaves
(c)  Fruits
(d)  Petals

Q4. With regard to animal breeding, which one among the following is not correct?
(a)  In-breeding: Mating of more closely related animals within the same breed for 1 – 2 generations
(b)  Out- breeding: Breeding of unrelated animals of the same breed without common ancestors for 4 – 6 generations
(c)  Cross- breeding: Superior males of one breed are mated with superior females of another breed
(d)  Out- crossing: Offspring is called an ‘out-cross’

Q5.  The involvement of which one of the following is essential in the control of blood sugar?
(a)  Adrenal
(b)  Pancreas
(c)  Parathyroid
(d)  Spleen

Q6. To which of the following types of animals are Salamanders closely related?
(a)  Dolphins and Whales
(b)  Frogs and Toads
(c)  Prawns and Crabs
(d)  Seals and Walruses

Q7. Due to accumulation of which one of the following, joggers experience pain in their leg muscles after running?
(a)  Lactic acid
(b)  Acetic acid
(c)  Malic acid
(d)  Citric acid

Q8. Crocodiles store fats in
(a)  head
(b)  stomach
(c)  tail
(d)  arteries

Q9. Consider the following statements regarding the recent global outbreak of ‘Swine flu’
I. The agent of infection is not well identified
II. The risk is higher in those who consume pork
III. It has a propensity to spread from contact with an infected person
IV. Absence of an effective treatment or vaccine makes it risk for a global pandemic
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  I, II and IV
(b)  III and IV
(c)  II and III
(d)  III only

Q10. Which of the following statements is/are correct?
1. Ligaments are highly flexible.
2. Ligaments connect muscles and bones.
3. Ligaments contain very little matrix. Select the correct answer using the
code given below:
Code:
(a)  1, 2 and 3
(b)  1 and 3 only
(c)  2 and 3 only
(d)  1 only

Q11. Which one among the following statements about a healthy diet is correct?
(a)  Regular eating of high-energy snacks between meals is healthy since it provides energy and vitamins in plenty.
(b)  Fruits and vegetables make a good choice because their energy content is high.
(c)  A balanced diet must contain plenty of fat and protein with little carbohydrates and fibre.
(d)  An optimal quantity of fat, protein carbohydrate with adequate amount of water and fibre makes a healthy diet.

Q12.  Which of the following rulers checked Harshavardhana’s expedition in South India?
(a)  Pulakesin I
(b)  Pulakesin II
(c)  Vikramaditya I
(d)  Vikramaditya II

Q13. The notion of saptanga that was introduced in Arthashastra includes
(a)  kings, territory, administration and treasury
(b)  music, dance, ragas and wrestling
(c)  ministers, civil servants, subalterns and those involved in espionage
(d)  aristocrats, acharyas, traders and monks.

Q14. Who fought the battle of Waihand?
(a)  Anandapala and Mahmud Ghazni
(b)  Jayapala and Muhammad Ghori
(c)  Prithviraj Chauhan and Muhammad Ghori
(d)  Jaichandra and Bakhtuyar Khalji

Q15. Who among the following was the first Muslim Military Commander who annexed Bihar and Bengal by overthrowing the Sena dynasty?
(a)  Mahmud Gawan
(b)  Bakhtiyar Khilji
(c)  Adil Shahis
(d)  Shams-ud-din
 

1. (d) 2. (d) 3. (a) 4. (c) 5. (b) 6. (b) 7. (a) 8. (c) 9. (a) 10. (b) 11. (d) 12. (b) 13. (a) 14. (a) 15. (b)
Solutions
1.   Plastids are double membrane bound organelle containing chlorophyll for trapping power. Lysosomes contain hydrolytic enzymes which help in intracellular and extracellular digestion.
2.   Mitochondria contain enzymes for cellular respiration. Mitochondria are known as the powerhouses of the cell. They are organelles that act like a digestive system which takes nutrients, breaks them down, and creates energy for the cell. The process of creating cell energy is known as cellular respiration. Most of the chemical reactions involved in cellular respiration happen in the mitochondria. A mitochondrion is shaped perfectly to maximize its efforts.
3.   Dry stigma of safron plant is used to obtain the spice, Saffron.
4.   Outcross is used to describe a type of crossbreeding used within a pure breed to increase the genetic diversity within the breed, particularly when there is a need to avoid inbreeding.
5.   Involvement of pancreas is essential in the control of blood sugar. Pancreas produces the hormone insulin which checks the blood sugar level and glucagon which tends to increase the level of blood glucose.
6.   Frogs and Toads are Salamander’s closely related. because they belong to amphibian. Some Salamander species are fully aquatic throughout life, some take to the water intermittently, and some are entirely terrestrial as adults.
7.   During strenous exercise, the muscle does not get sufficient oxygen to meet its energy needs immediately. So, it contracts anaerobically and accumulates lactic acid.
8.   Crocodiles store fats in their tail, because of which they can survive for a ling time without food.
9.   Swine flue is an infection by Swine influenza Virus, (SIV or S-OIV) is any strain of the influenza family of viruses that is endemic in pigs. As of 2009, the known SIV strains include influenza C and the subtypes of influenza A (H1N1 ,H1N2 H3N1, H3N2 and H2N3). Swine influenza virus is common throughout pig populations worldwide. People with regular exposure to pigs are at increased risk of swine flue infection. In August 2010 the World Health Organization declared the swine flu pandemic officially all over.
10.   A ligament refers to a band of tough, fibrous dense regular connective tissue comprising collagenous fibers. Ligaments connect bones to other bones to form a joint. They do not connect muscles to bones; that is the job of tendons. Some ligaments limit the mobility of articulations, or prevent certain movements altogether.
11.   A healthy diet involves consuming primarily fruits, vegetables, and whole grains to satisfy caloric requirements, provide the body with essential nutrients, phytochemicals, and fibre, and provide adequate water intake.
12. 
13.   Kautilya wrote Arthashastra in which the notion of saptanga is mentioned including kings, territory, administration and treasury.
14. 
15.   Bakhtiyar Khilji was the first muslim military commander who annexed Bihar and Bengal by overthrowing the sena dynasty.

Top
error: Content is protected !!