You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Previous Year Questions

NDA General Ability Previous Year Questions


Q1. What is the reason for the major hot deserts of the world lying in the western part of the tropical latitude?
(a)  They are influenced by trade winds
(b)  They lie in the rain-shadow area of the mountains
(c)  They are influenced by monsoon winds
(d)  They are influenced by dry winds

Q2. Which of the following statements is/are correct?
1. Lunar eclipse takes place when the Earth comes directly between the Sun and the Moon
2. Solar eclipse happens when the Moon comes directly between the Sun and the Earth
3. Lunar eclipse takes place when the Sun comes directly between the Earth and the Moon
4. Solar eclipse happens when the Earth comes directly between the Sun and the Moon Select the correct answer using the
code given below:
Code:
(a)  1, 2 and 3
(b)  3 and 4
(c)  1 and 2
(d)  2 only

Q3. Match
List I with List II and select the correct answer using the
code given below the lists List-I (Grassland) List-II (Country) (A) Pampas
1. Venezuela (B) Veld
2. Australia (C) Downs
3. South Africa (D) Llanos
4. Argentina
Codes
(a)  A-4; B-3; C-2; D-1
(b)  A-4; B-2; C-3; D-1
(c)  A-1; B-3; C-2; D-4
(d)  A-1; B-2; C-3; D-4

Q4. Match
List I with List II and select the correct answer using the
code given below the lists:
List I List II (Desert) (Country)
A. Kalahari ———–1. Angola
B. Namib ———–2. Sudan
C. Nubian ———–3. Botswana
D. Atacama ———–4. Chile
Code:
(a)  A-4; B-2; C-1; D-3
(b)  A-3; B-2; C-1; D-4
(c)  A-4; B-1; C-2; D-3
(d)  A-3; B-1; C-2; D-4

Q5. Which one among the following agricultural crops/groups of crops may be grown in abundant in lowlands and river deltas of fertile alluvial soil where there is high summer temperature and rainfall varies from 180 cm to 250 cm?
(a)  Wheat and sugarcane
(b)  Cotton
(c)  Maize and coarse crops
(d)  Rice, jute and tea

Q6. Ferral’s law is related to deflection of
(a)  cold air-mass
(b)  hot air-mass
(c)  monsoon air-mass
(d)  trade wind and ocean currents

Q7. Statement I: Winds are deflected to their right in the northern hemisphere and to their left in the southern hemisphere.
Statement II: The Earth’s axis is inclined.
(a)  Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
(b)  Both the statements ‘are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I.
(c)  Statement I is true but Statement II is false.
(d)  Statement I is false but Statement II is true.

Q8. Which one of the following towns is well-known for its aluminimum industry?
(a)  Coimbatore
(b)  Koraput
(c)  Ranchi
(d)  Rourkela

Q9. Match List-I and List-II and select the correct answer using the
codes given below: List-I List-II (Product) (Major Producer)
A. Tea ———–1. Andhra Pradesh
B. Jute ———–2. Kerala
C. Rubber ———–3. Orissa
D. Tobacco ———–4. Tamil Nadu
Codes: ABCD A B C D
(a)  2 3 4 1
(b)  4 1 2 3
(c)  2 1 4 3
(d)  4 3 2 1

Q10. Consider the following statements:
1. Alamatti dam is on the Cauvery river.
2. Mettur dam in on the Krishna river.
3. Gandhi Sagar Reservoir is on the Chambal river.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1 and 2 only
(b)  2 only
(c)  1 and 3 only
(d)  3 only

Q11. Match List-I with List -II and select the correct answer using the
codes given below the lists: List-I List-II (Coal fields of India) (State)
A. Jharia ———–1. Tamil Nadu
B. Raniganj ———–2. Orissa
C. Talcher ———–3. Jharkhand
D. Korba ———–4. West Bengal5. Chhattisgarh
Codes: ABCD A B C D
(a)  3 4 2 5
(b)  2 5 1 4
(c)  3 5 2 4
(d)  2 4 1 5

Q12. Which among the following is the correct sequence of rivers starting from North to South?
(a)  Bhima–Godavari–Penganga–Tungabhadra
(b)  Godavari–Penganga–Tungabhadra–Bhima
(c)  Penganga–Godavari–Bhima–Tungabhadra
(d)  Penganga–Bhima–Godavari–Tungabhadra

Q13. Which of the following statements regarding south-west monsoon in India is/are correct?
I. Monsoon reaches the Malabar coast first
II. Rajasthan does not get rainfall from south west monsoon
III. South-west monsoon retreats when the permanent wind belts start shifting to the south Select the correct answer using the
code given below:
(a)  I, II and III
(b)  I and II only
(c)  III only
(d)  I and III only

Q14. The Gulf of Mannar is situated along the coast of
(a)  Tamil Nadu
(b)  Kerala
(c)  Karnataka
(d)  Andhra Pradesh

Q15. In which among the following terrains the bore wells and canals can be dug easily?
(a)  Gneiss, granites and basaltic terrain of Peninsular India
(b)  Rolling and dotted hilly terrain of North-East India
(c)  Soft alluvium of the Northern Plains
(d)  Confined aquifer below the normal water table
 

1. (d) 2. (a) 3. (a) 4. (d) 5. (d) 6. (d) 7. (b) 8. (b) 9. (d) 10. (d) 11. (a) 12. (d) 13. (a) 14. (a) 15. (c)
Solutions
1.   This imaginary line represents the southern boundary of Canada.
2.   Biodiversity is the degree of variation of life forms within a given ecosystem. It is highest in prairie zone.
3.   Agents of erosion Topographical features Running water – Gorge Glacier – Cirque Wind – Barchan Underground water – Delive
4.   Middle latitude grassland farming have very large farms, are mechanised and fall in the category of extensive cultivation. Grassland are found all across the globe.
5.   Transformation of solar energy into heat requires some time, energy received by the earth from solar radiations continues to exceed the energy lost by outgoing long-wave radiations from the earth’s surface from 4.00p.m.
6.   Average surface temperature of the earth’s surface is 15°.
7.   During the day the land gets warmer than the sea producing low pressure over the land into which cooler air moves from over the sea. Thus the local wind blows from sea to land which is called sea breeze.
8. 
9.   Chief Producer States Tea — Assam, West Bengal, Tamil Nadu Jute — West Bengal, Bihar, Assam, Orissa Rubber — Kerala, Tamil Nadu, Karnataka Tobacco — Andhra Praesh, Gujarat, Karnataka, Tamil Nadu
10.   Gandhi Sagar Reservoir on Chambal river, jointly executed by Madhya Pradesh and Rajasthan.
11. 
12.   The rivers flowing from North to south: Penganga & Bhima (Maharashtra), Godavari (Andhra Pradesh) and Tungbhadra (Karnataka).
13.   Monsoon may be considered as large scale sea breejes, because of seasonal heating. The south west monsoon brings rain towards the end of summer. It arrives in two branches – The way of Bengal branch and the Arabian sea branch.
14.   The Gulf of Mannar is a shallow bay situated between south eastern tip of India and Sri Lanka draining into the gulf. It has 3600 species of flora and fauna.
15.   In the soft alluvium of Northern Plains bore wells and canals can be dug easily due to the loose knit texture of the soil.

Top
error: Content is protected !!