You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Practice Test

NDA General Ability Practice Test


Q1. The oxygen released during photosynthesis of green plants. comes from the breakdown of which one of the following?
(a)  Carbon dioxide
(b)  Fatty acids
(c)  Carbohydrates
(d)  Water

Q2. Which of the following contain enzymes for cellular respiration?
(a)  Dictyosomes
(b)  Endoplasmic reticula
(c)  Lysosomes
(d)  Mitochondria

Q3. Which of the following plants is referred to as a living fossil?
(a)  Ephedra
(b)  Cycas
(c)  Ginkgo
(d)  Adiantum

Q4. The main function of the inner bark of a woody plant is to
(a)  transport minerals and water from the roots to the leaves
(b)  act as a membrane impermeable to water and gas
(c)  transport food from the leaves to the other parts of the plant
(d)  protect the plant from herbivorous animals

Q5. Consider the following diseases:
(1) Hepatitis-B (2) Influenza (3) Rabies (4) Scabies Which of the above are caused by virus?
(a)  1, 2 and 3 only
(b)  2, 3 and 4 only
(c)  1 and 4 only
(d)  1, 2, 3 and 4

Q6. Lobsters belong to which one of the following classes of organisms?
(a)  Arachnids
(b)  Crustaceans
(c)  Insects
(d)  Myriopods

Q7. From the evolutionary point of view, which one among the following is the most primitive animal?
(a)  Dolphin
(b)  Otter
(c)  Turtle
(d)  Walrus

Q8. The wounds of face bleed profusely because
(a)  of its rich vascularity
(b)  it is close to the heart
(c)  its skin is soft
(d)  of fast contraction of facial muscle

Q9. Cure to spinal injury is likely to emerge from
(a)  gene therapy
(b)  stem cell therapy
(c)  xenograft
(d)  transfusion

Q10. What are cold-blooded animals?
(a)  Animals with blood without haemoglobin
(b)  Animals who are not ferocious
(c)  Animals whose body temperature remains constant
(d)  Animals whose body temperature varies according to the temperature of atmosphere

Q11. The main thinking part of the brain is
(a)  midbrain
(b)  hypothalamus
(c)  forebrain
(d)  hindbrain

Q12. Which one of the following dynasties was associated with Gandhara School of Art?
(a)  Chalukyas
(b)  Guptas
(c)  Kushanas
(d)  Mauryas

Q13. Where did Buddha attain Parinirvana?
(a)  Bodh Gaya
(b)  Kushinagara
(c)  Rajgriha
(d)  Vaisali

Q14. Which one among the following is not correct about the cave paintings at Ajanta?
(a)  Scenes have no dividing frame and blend into each other
(b)  Scenes are both religious and secular in nature
(c)  The influence of the Gandhara art is seen
(d)  Scenes mostly depict tales from Jatakas

Q15. Who among the following had constructed the Red Fort in Delhi?
(a)  Akbar
(b)  Jahangir
(c)  Shah-Jahan
(d)  Aurangzeb
 

1. (d) 2. (d) 3. (c) 4. (c) 5. (a) 6. (b) 7. (a) 8. (a) 9. (b) 10. (d) 11. (c) 12. (c) 13. (b) 14. (a) 15. (c)
Solutions
1.   The oxygen released during photosynthesis of green plants comes from the breakdown of water i.e., photolysis of water during light phase of photosynthesis.
2.   Mitochondria contain enzymes for cellular respiration. Mitochondria are known as the powerhouses of the cell. They are organelles that act like a digestive system which takes nutrients, breaks them down, and creates energy for the cell. The process of creating cell energy is known as cellular respiration. Most of the chemical reactions involved in cellular respiration happen in the mitochondria. A mitochondrion is shaped perfectly to maximize its efforts.
3.   Ginkgo is a living fossil. Its ancestors are unchanged for the last many hundred years. However its relatives have got extinct.
4.   Inner bark of a woody plant is phloem & function of phloem is to transport food from the leaves to the other parts of the plant. Xylem is another transporting duct of plant that transport minerals & water from the roots to the leaves.
5.   Hepatitis-B is caused by a DNA-virus, influenza is caused by Myxovirus, rabies or hydrophobia is caused by rabies virus while scabies is caused by the tiny mite Sacroptes scabiei burrowing under the skin to lay its eggs.
6.   Lobsters belong to class Crustacea of phylum Arthropoda. Phylum Arthropoda is the largest phylum.
7.   Dolphin is the most primitive animal. Dolphins are marine mammals that are closely related to whales and porpoises.
8.   The wounds of face bleed profusely because of rich blood supply i.e rich vascularity.
9.   Cure to spinal injury is likely to emerge from stem cell therapy. Stem cell therapy is a technique that involves replacement of diseased cells with healthy and functional cell. This technique is being used for a wide range of human disorders like cancer, parkinson, diabetes etc.
10.   Cold blooded animals are called ectotherms.
11.   Cerebrum (a major part of forebrain) is the main thinking part of brain. It has sensory, motor and association areas.
12.   Gandhara sculpture art is associated to Kushanas and it was developed during the period of Kanishka. This style is also called as Greek Buddh style. Its main centre is Bamian Swats Afghanistan.
13.   Buddha attained Parinirvana at Kushinagar in Uttar Pradesh.
14.   The Ajanta Caves in Aurangabad district of Maharashtra, India are about 30 rock-cut Buddhist cave monuments which date from the 2nd century BCE to about 480 or 650 CE.
15. 

Top
error: Content is protected !!