You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Practice Test

NDA General Ability Practice Test


Q1. Who among the following chooses the Speaker of the House of People?
(a)  The Prime Minister of India
(b)  The Union Minister of Parliamentary Affairs
(c)  The Leader of the Opposition in the Lok Sabha
(d)  The House of People

Q2. The Instrument of Instructions on the Government of India Act 1935 has been incorporated in the Constitution of India in the year 1950 as
(a)  Fundamental Rights
(b)  Directive Principles of State Policy
(c)  Fundamental Duties
(d)  Emergency Provisions

Q3. The Constitution (93rd Amendment) Act deals with
(a)  local self-government
(b)  extension of reservation in educational institutions
(c)  basic structure of the Constitution of India
(d)  appointment of judges in the Supreme Court of India

Q4. Which one among the following pairs is not correctly matched?
(a)  Union List: Banking
(b)  State List: Agriculture
(c)  Concurrent List: Marriage
(d)  Residuary List: Education

Q5. Statement-I: Coalition in India is always a post-poll phenomenon. Statement-II: The United Progressive Alliance was formed after the Lok Sabha Election of 2004.
(a)  Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
(b)  Both the statements ‘are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I.
(c)  Statement I is true but Statement II is false.
(d)  Statement I is false but Statement II is true.

Q6. Which of the following is/are the function/functions of the Finance Commission of India?1. Making recommendations as to the principles governing grant-in-aid of the revenues of the States.
2. To suggest measures to augment Consolidated Fund of India? Select the correct answer using the
codes given below:
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2

Q7. TRIPS (Trade Related aspects of Intellectual Property Rights) agreements is administered by
(a)  United Nations Conference on Trade and Development (UNCTAD)
(b)  United Nations Organization (UNO)
(c)  World Trade Organization (WTO)
(d)  World Bank (WB)

Q8. Who among the following is well-known as a sportsperson in shooting?
(a)  Shikha Tandon
(b)  Soundaminee Gavankar
(c)  Arjun Murlitharan
(d)  Rehan Poncha

Q9. Who of the following is an accomplished vocalist?
(a)  Monu Mazumdar
(b)  Shiv Kumar Sharma
(c)  Satish Gujral
(d)  Dinanath Mishra

Q10. Where is the Counterinsurgency and Jungle Warfare School (CIJWS), a training institution of the Indian Army specializing in unconventional warfare, specially guerilla warfare, located?
(a)  Vairengte, Mizoram
(b)  Kirkee, Pune
(c)  Raiwala, Dehradun
(d)  Dighi Hills, Pune

Q11. Match  List I with List II and select the correct answer using the
codes given below the lists:
List I (Winner of Booker Prize) List II (Novel)
A. Arundati Roy ———–1. In a Free State
B. Kiran Desai ———–2. The God of Small Things
C. Salman Rushdie ———–3. The White Tiger
D.
V. S. Naipal ———–4. The Inheritance of Loss5. Midnight’s Children
Codes: A B C D
(a)  1 5 3 2
(b)  1 3 4 2
(c)  2 5 3 1
(d)  2 4 5 1

Q12. Consider the following paragraph and identify with the help of the
code given below the writer referred to therein: She is the winner of the Sahitya Akademi Award, the Jnanpith Award and is also India’s first Principal Prince Claus laureate. One of the most celebrated writers of contemporary Indian literature, she is noted for her novels which include The Moth-Eaten Howdah of the Tusker, Pages Stained with Blood and The Man from Chinnamasta.
Code:
(a)  Anita Desai
(b)  Indira Goswami
(c)  Mahasweta Devi
(d)  Chitra Mudgal

Q13. Consider the following statements about General
V.K. Singh
I. He is the first trained commando to take over as the Chief of the Army Staff of Indian Army.
II. He belongs to the Rajputana Rifles regiment of Indian Army.
III. General Singh succeeded General Deepak Kappor Which among the statements given above is/are correct?
(a)  I, II and III
(b)  I and III only
(c)  III only
(d)  I and II only

Q14. Venkataraman Ramkrishnan was jointly awarded Nobel Prize in Chemistry in the year 2009 for the
(a)  theory of electron transfer
(b)  studies of the structure and function of the ribosome
(c)  palladium catalysed cross couplings in organic synthesis
(d)  work in the area of olefin metathesis

Q15. Which one among the following monuments was earlier known as ‘All India War Memorial’?
(a)  Gateway of India
(b)  India Gate
(c)  Charminar
(d)  Lai Quila
 

1. (d) 2. (d) 3. (b) 4. (d) 5. (b) 6. (c) 7. (b) 8. (B) 9. (a) 10. (a) 11. (d) 12. (b) 13. (a) 14. (b) 15. (b)
Solutions
1.   The presiding officer of the Lok Sabha is the Speaker who is elected by the member from amongst themselves.
2.   The instrument of instructions on the government of India act 1935 has been incorporated in the constitution of India in the year 1950 as an emergency provisions.
3.   The constitution (93rd amendment) Act deals with the extension of reservation in educational institutions.
4.   Education is included in the concurrent list. Also residuary list/powers are matters not included the Union list, state list or the concurrent list. These are powers under the judiciary.
5.   Coalition government works both at central and state level. It is running in india since two decades. Currently, the UPA had been formed after the parliamentary election held in 2004.
6.   The functions of the finance commission of India are following: (i) Making recommendations as to the principles governing grants-in-aid of the revenues of the states. (ii) To suggest measures to augment Consolidated Fund of India.
7. 
8. 
9.   Satish Gujral is a sculptor and Pandit Deenath Mishra is a musician. Shiv Kumar Sharma is a Santoor Master.
10.   The Counter Insurgency and Jungle Warfare School (CIJWS), in Vairengte, Mizoram, India is a training institution of the Indian Army specializing in unconventional warfare specially guerrilla warfare. The motto of CIJWS is “fight the guerrilla as a guerrilla”. The idea to set up the Jungle Warfare School was conceived by former Indian Army Chief Field Marshal S.H.F.J. ‘Sam’ Manekshaw.
11.   Arundhati Roy (The God of Small Things), Kiran Desai (The Inheritance of Loss), Salman Rushdie (Midnight’s children) and V.S. Naipaul (In a Free State) are Indian authors who won the Booker prize.
12.   Mamoni Raisom Goswami was born on 14 November 1942. She is an Assamese editor, poet, professor, scholar and writer.She is the winner of the Sahitya Akademi Award (1983),the Jnanpith Award (2000) and is also India’s first Principal Prince Claus Laureate (2008). She is noted for her novels which include The Moth Eaten Howdah of a Tusker, Pages Stained With Blood and The Man from Chinnamasta.
13. 
14.   Venkatraman Ramakrishnan won joint Noble Prize in Chemistry (2009) with Thomas. A steity and Ada F. Yonath.
15.   The India Gate is the national monument of India. Situated in the heart of New Delhi, it was designed by Sir Edwin Lutyens. Built in 1931, the monument was inspired by the Arc de Triomphe in Paris, which in turn was inspired by the Roman Arch of Titus. Originally known as the All India War Memorial, it is a prominent landmark in Delhi and commemorates the 90,000 soldiers of the British Indian Army who lost their lives in World War I and the Third Anglo-Afghan War. It is composed of red and pale sandstone and granite.

Top
error: Content is protected !!