You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Practice Test

NDA General Ability Practice Test


Q1. Who among the following national leaders did not opt to defend the case dealing with the trial of the soldiers of the Indian National Army in 1945?
(a)  Sir Tej Bahadur Sapru
(b)  Bhulabhai Desai
(c)  C. Rajagopalachari
(d)  Jawaharlal Nehru

Q2. Who was the first Foreign Minister of free India?
(a)  Jawaharlal Nehru
(b)  Gulzari Lal Nanda
(c)  Lal Bahadur Shastri
(d)  John Mathai

Q3. Mahatma Gandhi undertook ‘fast unto death’ against the Communal Award. He, however, discontinued the fast, because
(a)  the Congress leaders successfully prevailed upon Mahatma Gandhi to accept the Award
(b)  the British Government with drew the Communal Award
(c)  of the conclusion of the Poona Pact
(d)  the weaker classes openly opposed the Award

Q4. Mahatma Gandhi and Rabindranath Tagore did not define India as a ‘nation’, because they were
(a)  appreciative of cultural divisiveness
(b)  opposed to the idea of homogeneity
(c)  supportive of ‘oneness’
(d)  critical of hegemonic culture

Q5. 70. Consider the following statements.
1. The Champaran Satyagraha marked Gandhiji’s second appearance in Indian politics as a leader of the masses.
2. The Champaran Satyagraha was launched to address the problems faced by Indigo plantation workers.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2

Q6. Consider the following statements relating to planning in India:
1. In the year 1938, the National Planning Committee was set up in India under the chairmanship of Jawaharlal Nehru.
2. The Bombay Plan was prepared by the Indian industrialists.
3. Acharya Kripalini prepared the Gandhian Plan.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  1 and 2 only
(d)  1, 2 and 3

Q7. Arrange the following events that took place in the first decade of the 20th century in chronological order;
1. Indian National Congress, Bombay Session
2. Establishment of All India Muslim Lengue
3. Partition of Bengal
4. Indian National Congress, Surat Session Select the correct answer using the
code given below.
(a)  1-2-3-4
(b)  1-3-2-4
(c)  4-3-2-1
(d)  2-4-1-3

Q8. Statement I: In order to create linguistic provinces in India, the Congress Party constituted Motilal Nehru Committee in 1928.
Statement II: The Motilal Nehru Committee suggested creation of linguistic provinces in India.
(a)  Both the statements are individually true and statement II is the correct explanation of statement I
(b)  Both the statements are individually true but statement II is not the correct explanation of statement I
(c)  Statement I is true but statement II is false
(d)  Statement I is false but statement II is true

Q9. With which one of the following is the ‘Tennis Court oath’ associated?
(a)  English Revolution
(b)  American Revolution
(c)  French Revolution
(d)  Russian Revolution

Q10. Consider the following statements with reference to doldrums:
1. Doldrums comprise the equatorial belt of low atmospheric pressure.
2. The trade winds converge at doldrums.
3. There is strong upward movement of air in doldrums.
4. Doldrums are characterized by turbulent weather. Which of the statements given above are correct?
(a)  1 and 2 only
(b)  3 and 4 only
(c)  1, 2 and 3 only
(d)

Q11. Which one of the following cities is located on the bank of the Irrawady river?
(a)  Bangkok
(b)  Hanoi
(c)  Manila
(d)  Yangon

Q12. In which one of the following areas is monsoon climate found?
(a)  Pacific Coast of Columbia
(b)  South-Eastern United States
(c)  Southern Part of South Africa
(d)  Central California

Q13. Which one of the following statements is/ are correct with regard to Milky Way?
1. It is a spiral galaxy.
2. The solar system resides in one of its spiral arms. Select the correct answer using the
code given below:
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2

Q14. Kiel Canal connects
(a)  Baltic Sea and North Sea
(b)  Red Ocean and Mediterranean Sea
(c)  Caribbean Sea and Pacific Sea
(d)  Atlantic Ocean and Pacific Ocean

Q15. Which one of the following is the correct order in which the gases from the atmosphere disappear as one moves away from the surface of the earth?
(a)  Carbon dioxide–Oxygen–Nitrogen
(b)  Oxygen–Nitrogen–Carbon dioxide
(c)  Carbon dioxide–Nitrogen–Oxygen
(d)  Nitrogen–Oxygen–Carbon dioxide
 1. (c) 2. 3. (c) 4. (d) 5. (b) 6. (c) 7. (b) 8. (d) 9. (c) 10. (c) 11. (c) 12. (a) 13. (c) 14. (a) 15. (b)
Solutions
1.   C. Rajagopalachari presented a formula for peaceful division of India in 1944. He was the first Indian governor general of free India.
2. 
3.   Mahatma Gandhi undertook ‘Fast unto death’ against the communal award and discontinued when the Poona Pact was included.
4.   Mahatma Gandhi and Rabindranath Tagore did not define India as a ‘nation’, because they were critical of hegemonic culture.
5.   The first Satyagraha revolutions inspired by Mahatma Gandhi in Kheda district and the Champaran district of Bihar between the year of 1918 and 1919.
6.   In October 1938, at a conference of Ministers of Industries held under the Chairmanship of Shri Subhash Chander Bose, the then President of the Indian National Congress, a resolution was passed which stated “the problems such as of poverty and unemployment, of national Defense and of economic regeneration in general cannot be solved without industrialization. As a step towards such industrialization, a comprehensive scheme of National Planning should be formulated.” This was followed by the formulation of “National Planning Committee” under the Chairmanship of Pandit Jawahar Lal Nehru. The committee consisted of 15 members.
7.   Indian National Congress, Bombay session – On 28 December 1885, the Indian National Congress was founded at Gokaldas Tejpal Sanskrit College in Bombay, with 72 delegates in attendance. Hume assumed office as the General Secret2ary, and Womesh Chandra Bonnerjee of Calcutta was elected President. Partition of Bengal – The decision to effect the Partition of Bengal was announced in July 1905 by the Viceroy of India, Lord Curzon. The partition took effect in October 1905 and separated the largely Muslim eastern areas from the largely Hindu western areas. The Hindus of west Bengal who dominated Bengal’s business and rural life complained that the division would make them a minority in a province that would incorporate the province of Bihar and Orissa. Partition was promoted for administrative reasons. Establishment of All India Muslim League – It was founded at the All India Muhammadan Educational Conference at Dhaka (now Bangladesh), in 1906, in the midst of the protests over the Partition of Bengal in 1905. The goal was to define and advance Muslim agendas & protect the position of upper class Muslims in India. Indian National Congress, Surat session – The 23rd Session of the Congress was held at Surat in 1907. It very important from points of view. There was an open clash between the Moderates and the Extremists and ultimately it led to a split in the Congress. The Extremists wanted to hold the session at Nagpur as was decided at the Calcutta Session of the Congress but the Moderates wanted to hold the session at Surat.
8.   The Nehru Report (1928) is based on the committee headed by Motilal Nehru. It has recommended the formation of new state on the basis of language.
9. 
10. 
11.   Cyclone is a mass of air whose isobars form an oval or circular shape, with low pressure at the centre. The air converge at the centre and rises to disposed off. In a dipression, the winds rotate anticlockwise in northern hemisphere. While in the southern hemisphere, the circular movement of winds is in clockwise direction.
12.   Injurious ultraviolet radiations are mostly prevented from reaching the land surface as these are mostly absorbed by ozone which are formed in stratosphere.
13.   The latitude of a place defined as the arc, measured in degree, north or south of the meridian between the place and the equator. The equator is given the value of 0º. The latitudes thus range from 0º at the equator to 90° north or south at the poles.
14. 
15.   The difference between the saturation thickness and the actual thickness defines saturation deficit. While dew point is the temperature at which the air is fully saturated and below which condensation normally occurs.

Top
error: Content is protected !!