You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Practice Test

NDA General Ability Practice Test


Q1. Which one among the following newspapers was published first?
(a)  The Madras Mail
(b)  The Indian Social Reformer
(c)  The Bengal Gazette
(d)  The Times of India

Q2. Which one of the following movements started from Dandi?
(a)  Swadeshi Movement
(b)  Non-cooperation movement
(c)  Civil Disobedience Movement
(d)  Quit India Movement

Q3. Which one of the following slogans is attributed of Subhash Chandra Bose?
(a)  Jai Jawan Jai Kisan
(b)  Bande Mataram
(c)  Jai Hind
(d)  Inqilab Zindabad

Q4. Planning in India drew on
(a)  the New Economic Programme of Lenin
(b)  the Fabian Socialism of Sidney and Beatrice Webb
(c)  the British welfare mechanism
(d)  new democratic development packages

Q5. Identify, using the
codes given below, the nationalist leader who was sentenced in the words outlined below. “The fact that in the eyes of millions of your countrymen you are a great patriot and great leader but as a man subject to the law, who has, by his own admission broken the law you are subject to six years imprisonment.”
Codes:
(a)  CR Das
(b)  Mahatma Gandhi
(c)  Subhash Bose
(d)  Jawaharlal Nehru

Q6. Which one among the following was not one of the causes of the Third Anglo-Maratha War?
(a)  The Maratha Chiefs, particularly the Peshwa desired to throw off the restrictions imposed on them by the treaties with the English
(b)  The determination of the English to give a finishing blow to the Maratha power
(c)  The Pindari designs to seek support from the Marathas to drive the English away from India
(d)  The attack of Peshwa Baji Rao on the residency at Khirki

Q7. Plan Balkan was
(a)  A plan devised by Mountbatten to transfer power to separate provinces or confederation of provinces, with the Bengal and Punjab Assemblies being given the options to vote for partition of their provinces
(b)  The plan devised by Pethick Lawrence to give autonomy to Indian princes and provinces
(c)  A plan devised by the Muslim League and the Congress to provide autonomy to Indian provinces to form confederations
(d)  A plan devised by Mountbatten to allow Indian princes the freedom to either be independent or to join either India or Pakistan

Q8. Assertion (A): The Government of India Act of 1858 transferred the governance of India from the East India Company to the Crown.
Reason (R): The East India Company was unwilling to administer India any more.
(a)  Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(b)  Both A and R are individually true but R is NOT the correct explanation of A
(c)  A is true but R is false
(d)  A is false but R is true

Q9. Historical materialism is a tenet of which one of the following political theories?
(a)  Capitalism
(b)  Liberalism
(c)  Fascism
(d)  Marxism

Q10. Which one among the following countries is not touched by the Stilwell Road constructed during the World War II?
(a)  Myanmar
(b)  Thailand
(c)  China
(d)  India

Q11. In which country is the active volcano Mount Merapi located?
(a)  Philippines
(b)  Japan
(c)  Indonesia
(d)  Italy

Q12. Mount Merapi is located on which one of the islands?
(a)  Java
(b)  Sumatra
(c)  Borneo
(d)  Celebes

Q13. Which one of the following regions on the surface of Earth has Horse Latitudes?
(a)  Equatorial low pressure belt
(b)  Sub-tropical high pressure belt
(c)  Sub-polar low pressure belt
(d)  Polar high pressure belt

Q14. How much of a time period 15° of longitudes account for?
(a)  4 minutes
(b)  15 minutes
(c)  30 minutes
(d)  60 minutes

Q15. Which one of the following separates North and South Islands of New Zealand?
(a)  Foveaux Strait
(b)  Bass Strait
(c)  Cook Strait
(d)  Torres Strait
 

1. (c) 2. (c) 3. (c) 4. (a) 5. (b) 6. (c) 7. (d) 8. (c) 9. (d) 10. (c) 11. (c) 12. (c) 13. (b) 14. (d) 15. (a)
Solutions
1.   Bengal Gazette was published by James Augustus Hikkey in 1780.
2.   Mahatma Gandhi launched the Salt Satyagraha on March 12, 1930, when he marched from his Sabarmati Ashram (Ahmedabad) with some eighty hand-picked followers. After a 24-day long march he symbolically broke the Salt Laws at Dandi on April 5, 1930. The breaking of the Salt Laws formally inaugurated the Civil Disobedience Movement.
3.   ‘Jai Hind’ slogan is raised by Subhash Chandra Bose.
4.   In 1924, Lenin the president of USSR, started a new economic policy that has resulted in a new economic policy with the formation of planning in India.
5.   This sentence is given by Mahatma Gandhi at Ahmedabad Trial.
6.   The Pindaris were dispersed throughout the Maratha states and were countenanced and protected by the Maratha chiefs to whom they acted as agents for supplying all the commissariat required by their armies. They were composed of different tribes who congregated solely for purposes of plunder. They came into existence during the 18th century when the Mughal Empire was breaking up. The Pindaris were loosely organized under self-chosen leaders, and each group was usually attached to one or other of the Maratha leaders. Their main characteristic was that they received no pay, but rather purchased the privilege of plundering on their own account.
7.   Upon arriving in India to negotiate terms for an independent India, Mountbatten soon concluded that transfer of power to one central representative constituency assembly for India would be impossible to achieve as neither the Indian National Congress nor the Muslim League could agree terms, and he accordingly came up with ‘Plan Balkan’, separate dominions for Pakistan, the Princely states and the rest of British India with certain key areas of administration run by a central Government.
8. 
9.   Marxism is established as a social system in Russia after 1917 revolt.
10.   The Ledo Road (from Ledo, Assam, India to Kunming, Yunnan, China) was built during World War II so that the Western Allies could supply the Chinese as an alternative to the Burma Road which had been cut by the Japanese in 1942. It was renamed the Stilwell Road (named after General Joseph Stilwell of the U.S. Army) in early 1945 at the suggestion of Chiang Kai-shek. It passes through the Burmese towns of Shingbwiyang, Myitkyina and Bhamo in Kachin state.
11.   The Falkand curren is a cold current. It flows along the Argentina’s coast in South Atlantic Ocean.
12.   Lake Victoria is the largest lake in Africa and is the source of River Nile, the longest river in the world.
13.   El Ninos are major warnings of the surface waters of the ocean. It’s current appears along the coast of Peru in Pacific Ocean.
14. 
15.   The tropical cyclone of Philippines is known as Typhoon.

Top
error: Content is protected !!