You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Practice Test

NDA General Ability Practice Test


Q1.  Consider the following statements:
1. It is on the advice of the Speaker of Lok Sabha that the President of India summons and prorogues Parliament and dissolves Lok Sabha.
2. The resignation of the Prime Minister means the resignation of the entire Council of Ministers.
3. A vote of confidence against one Minister. in Lok Sabha means the vote of confidence against the entire Council of Ministers. Which of the following statements given above are correct?
(a)  1 and 2 only
(b)  2 and 3 only
(c)  1 and 3 only
(d)  1, 2 and 3

Q2. Consider the following statements:
1. Salary and allowances of the Speaker of Lok Sabha are charged on the Consolidated Fund of India.
2. In the Warrant of Precedence, the Speaker of Lok Sabha ranks higher than all the Union Cabinet Ministers other than Prime Minister. Which of the statement given above is/are correct?
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither1 nor 2

Q3. If any question arises whether a Bill is a Money Bill or not, whose decision shall be final?
(a)  The Supreme Court of India
(b)  The President of India
(c)  The Speaker of the Lok Sabha
(d)  Joint Parliamentary Committee

Q4. The Legislative Council in a State in India can be created or abolished by the
(a)  Parliament on the recommendation of a Governor of the state.
(b)  Parliament alone
(c)  Parliament after the state assembly passes the resolution of that effect.
(d)  Governor of the state on the recommendation of the Council of Ministers.

Q5. 54. Which of the following statements regarding the Preamble of the Constitution of India is/are correct?
1. The Preamble is an integral part of the Constitution.
2. The words ‘secular’ and ‘socialist’ have been a part of the Preamble since its inception. Select the correct answer using the
code given below:
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2

Q6. Match List-I (Place of Economic Importance) with List-II (State) and select the correct answer using the
code given below the Lists: List-I List-II (Place of Economic (State) Importance)
A. Alwaye ———–1. Gujarat
B. Kaiga ———–2. Jharkhand
C. Giridih ———–3. Karnataka
D. Kakrapar ———–4. Kerala
Codes: ABCD A B C D
(a)  1 2 3 4
(b)  1 3 2 4
(c)  4 2 3 1
(d)

Q7. In India, public expenditure on education (Centre and States) as a percentage of GDP at present is between
(a)  2 to 3 per cent
(b)  3 to 4 per cent
(c)  4 to 5 per cent
(d)  5 to 6 per cent

Q8. Match
List I with List II and select the correct answer using the
code given below the Lists:
List I List II (Place) (Industry)
A. Jabalpur ———–1. Petro-chemical
B. Bengaluru ———–2. Information technology
C. Modinagar ———–3. Paper
D. Ballarpur ———–4. Automobile
Code: ABCD A B C D
(a)  4 1 2 3
(b)  3 1 2 4
(c)  3 2 1 4
(d)  4 2 1 3

Q9. How is Shobhana Chandrakumar well known as?
(a)  Dancer
(b)  Environmentalist
(c)  Educationist and a member of the National knowledge Commission
(d)  Sportsperson

Q10. The 1770 km long Baku Tbilisi-Ceyhan (BTC) oil pipeline connects which of the following seas?
(a)  Aral Sea and Mediterranean Sea
(b)  Caspian Sea and Mediterranean Sea
(c)  Black Sea and Baltic Sea
(d)  Caspian Sea and Arabian Sea

Q11. Match ListI with List-II and slect the correct answer using the
code given below the lists: List-I List-II (Jnanpith Laureate) (Language)
A. Birendra Kumar ———–1. Bengali Bhattacharya
B. Rahman Rahi ———–2. Marathi
C. Vinda Karandikar ———–3. Kashmiri
D. Mahasweta Devi ———–4. Assamese
Codes: ABCD A B C D
(a)  4 3 2 1
(b)  1 2 3 4
(c)  1 3 2 4
(d)  4 2 3 1

Q12. Consider the following statements:
1. Lamba in Gujarat is famous for wind power plant.
2. Manikaran in Himachal Pradesh is famous for geothermal energy plant.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2.

Q13. START (Strategic Arms Reduction Treaty) is a treaty between/among
(a)  China and Japan
(b)  USA and Russia
(c)  USA and European Union
(d)  China, India, USA and Russia

Q14. India by becoming a full-fledged member of the Financial Action Task Force
(a)  will be able to access information on suspect accounts in nations such as Switzerland and UK.
(b)  will play an important role in law enforcement matters, investigations. or prosecutions of terrorist activities at an international level
(c)  has also become a member of Organization for Economic Cooperation and Development
(d)  All of the above

Q15. 89. The World Bank was created immediately after the Second World War. Its activities are focused on the developing countries. Which among the following are the activities of the Bank?
1. Human development
2. Agriculture and rural development
3. Environmental protection and governance
4. Loans and grants to the member countries Select the correct answer using the
code given below:
Code:
(a)  1, 2 and 3 only
(b)  3 and 4 only
(c)  2 and 4 only
(d)  1, 2, 3 and 4
 

1. (b) 2. (c) 3. (c) 4. (C) 5. (a) 6. (d) 7. (c) 8. (d) 9. (A) 10. (b) 11. (A) 12. (c) 13. (b) 14. (a) 15. (d)
Solutions
1. 
2.   Parliament may by law fix the salaries and allowances of the officers of Parliament (Article 97). The salaries are charged on the consolidated fund of India.
3.   If any question arises whether a Bill is a money bill or not, the decision of the Speaker of the Lok Sabha shall be final under the article 110 of the constitution of India.
4. 
5.   The preamble to the Constitution of India is a brief introductory statement that sets out the guiding purpose and principles of the document.
6.   A. Alwaye is situated in Kerala. B. Kaiga is situated in Karnataka. C. Giridih is situated in Jharkhand. D. Kakrapar is situated in Gujarat.
7.   In India, public expenditure on education (centre and states) as a percentage of GDP at present is between 4 to 5 percent.
8.   Jabalpur- Automobile, Bengaluru- Information Technology, Modinagar- Petrochemical, BallarpurPaper.
9. 
10.   Baku Tbilisi – Ceylan (BTC) oil pipeline connects Caspian sea and Mediterranean sea.
11. 
12.   Both the statements are correct.
13.   START (stands for Strategic Arms Reduction Treaty) was a bilateral treaty between the United States of America and the Union of Soviet Socialist Republics (USSR) on the Reduction and Limitation of Strategic Offensive Arms. The treaty was signed on 31 July 1991 and entered into force on 5 December 1994.
14.   The Financial Action Task Force (FATE) is an Intergovernmental body whose purpose is the development and promotion of policies, both at national and international levels, to combat money laundering and terrorist financing. It was established by the G-7 summit was held in Paris in 1989.
15.   The World Bank is an international financial institution that provides loans to developing countries for capital programs. The World Bank’s official goal is the reduction of poverty. According to its Articles of Agreement (as amended effective 16 February 1989), all its decisions must be guided by a commitment to the promotion of foreign investment and international trade and to the facilitation of capital investment.

Top
error: Content is protected !!