You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Practice Sets

NDA General Ability Practice Sets


Q1. The below diagram is of a mushroom rock. In which of the points in the diagram is the intensity of wind strongest? D A B C
(a)  A
(b)  B
(c)  C
(d)  D

Q2. Xerophytes thrive in
(a)  hot and arid condition
(b)  cool and wet condition
(c)  hot and wet condition
(d)  cool and arid condition

Q3. Which one of the following is the correct sequence of the four stages of water movement in a hydrological cycle?
(a)  Evaporation-Condensation-Precipitation-Infiltration
(b)  Evaporation-Precipitation-Condensation-Infiltration
(c)  Infiltration-Evaporation-Condensation-Precipitation
(d)  Condensation-Precipitation-Evaporation-Infiltration

Q4. Sirocco is a name used to mean
(a)  a local wind
(b)  a volcano
(c)  an island
(d)  an ocean current

Q5. The equatorial rain forest is also known as
(a)  Savanna
(b)  Campos
(c)  Selva
(d)  Lanose

Q6. Mackeral sky is associated with cloud type
(a)  Cumulo-nimbus
(b)  Strato-cumulus
(c)  Alto-cumulus
(d)  Cirro-cumulus

Q7. Assertion (A): The tidal effect of Moon on the surface of Earth is less than that of Sun.
Reason (R): Moon’s gravitational pull at Earth’s surface is less compared to Sun’s gravitational pull.
(a)  Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(b)  Both A and R are individually true but R is NOT the correct explanation of A
(c)  A is true but R is false
(d)  A is false but R is true

Q8.  In the map given below four thermal power plants are marked as 1, 2, 3 and 4, and their names are given in the list given here. Match them and select the correct answer using the
codes given below the list: List:
A. Balimela
B. Koradi
C. Ramagundam
D. Talcher
Codes: ABCD A B C D
(a)  1 2 3 4
(b)  1 3 4 2
(c)  4 1 3 2
(d)  4 3 2 1

Q9. Which one of the following National Highways links Jabalpur, Nagpur, Hyderabad, Bangalore and Madurai?
(a)  NH 5
(b)  NH 7
(c)  NH 9
(d)  NH 11

Q10. Which one of the following pairs is correctly matched? Rivers Major Tributaries
(a)  Godavari: Pairi, Hasdo, Tel
(b)  Maha: Puma, Penganga, Wain ganga
(c)  Krishna: Manjra, Dudhana, Indravati
(d)  Cauvery: Kabani, Hemavati, Amaravati

Q11. For which one of the following is Lamba in Gujarat, famous?
(a)  Cultivation of oil yielding plants
(b)  Wind power plant
(c)  Oil refinery
(d)  Uranium enrichment plant

Q12. Match  list I with List II and select the correct answer using the
codes given below the lists:
List I (Peak) List II (State)
A. Dodabetta ———–1. Maharashtra
B. Guru Shikhar ———–2. Madhaya Pradesh
C. Kalsubai ———–3. Tamil Nadu
D. Dhupgarh ———–4. Rajasthan
Codes: A B C D
(a)  3 1 4 2
(b)  2 1 4 3
(c)  3 4 1 2
(d)  2 4 1 3

Q13. Which of the following has/have been declared as national waterways in India?
I. The Allahabad-Haldia stretch of river Ganga
II. The Sadiya-Dhubri stretch of river Brahmaputra
III. The Cherla-Rajamundry stretch of river Godavari Select the correct answer using the
code given below
(a)  I and II oniy
(b)  II and III only
(c)  I only
(d)  I, II and III

Q14. Match List I with List II and select the correct answer using the
code given below the lists:
List I List II (Mineral) (State)
A. Bauxite ———–1. Andhra Pradesh
B. Mica ———–2. Orissa
C. Copper ———–3. Madhya Pradesh
D. Zinc ———–4. Rajasthan
Code:
(a)  A-4; B-1; C-3; D-3
(b)  A-2; B-1 C-3; D-4
(c)  A-4; B-3; C-1; D-2
(d)  A-2; B-3; C-1; D-4

Q15. Which of the following statements is/are correct?
1. Inter-Tropical Convergence Zone is a low pressure belt which forms an important zone of contact over Northern India and Pakistan.
2. Inter-Tropical Convergence Zone invites inflow of winds from different directions. Select the correct answer using the
code given below:
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2
 

1. (b) 2. (a) 3. (a) 4. (a) 5. (c) 6. (d) 7. (d) 8. (a) 9. (b) 10. (d) 11. (b) 12. (c) 13. (a) 14. (b) 15. (b)
Solutions
1.   Attrition is the process that level to build up the land surface by deposition of solid material in its lower area.
2.   Tides means rise and fall in the level of the oceans and seas due to the gravitational pull of the moon. A rise in the water level is called high tide and a fall is called low or ebb tide. The interval between two high tides is approximately 12 hrs.
3.   Slate is a fine grained rock, which is formed by metamorphosed shale by great pressure.
4. 
5.   HUMBOLDT-South Pacific Cool BENGUELA-South Atlantic Warm/Cool KUROSHIO-North Pacific Warm OYASHIO-North Pacific Cool
6.   The given characteristics belong to the Tropical rainfalls or Monsoons.
7.   Major natural regions of the world have not same type of climates. The different climates make different topographies.
8. 
9.   National Highway (NH 7) deals with Varansi and Kanyakumari. It is the longest Highway of India.
10.   Godavari is the largest in the peninsular region. It has formed an extensive delta in Andhra Pradesh. It rises near Nasik in Maharashtra. Cauvery is known as the Ganga of the South. It rises in the Coorg district of Karnataka. Krishna rises in the Western Ghat near Mahabaleshwar and flows through Andhra Pradesh.
11. 
12.   Dodabetta (Tamil Nadu), Guru Shikhar (Rajasthan), Kalsubai (Maharashtra) and Dhupgarh (Madhya Pradesh).
13.   India has 6 national water ways– First one is Allahabad to Haldia in the river Ganga (1620 km). Second is Sadiya to Dhubri in the river Brahamputra (891 km). Third is Kollam to Kottapuram in the river west coast and canal (205 km). Fourth is Kakinada to Puducherry in the river Godavari (1095 km). Fifth is Talcher to Dhamra in the river Brahmani (623 km) and sixth one is Lakhipur to Bhanga in the river Barak (121km).
14.   Bauxite – Orissa Mica – Andhra Pradesh Copper – Madhya Pradesh Zinc – Rajasthan
15.   The Intertropical Convergence Zone (ITCZ), known by sailors as the doldrums, is the area encircling the earth near the equator where the northeast and southeast trade winds come together. The ITCZ appears as a band of clouds, usually thunderstorms that circle the globe near the equator. In the Northern Hemisphere, the trade winds move in a south-western direction from the northeast, while in the Southern Hemisphere, they move north-westward from the southeast.

Top
error: Content is protected !!