You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Practice Sets

NDA General Ability Practice Sets


Q1. Aruna Asaf Ali was associated with which one of the following?
(a)  Bardoli Satyagraha
(b)  Quit India Movement
(c)  Civil Disobedience Movement
(d)  Khilafat Movement

Q2. Who among the following established Fergusson College at Pune in the Year 1885?
(a)  Deccan Education society
(b)  Bhartiya Sewak Samaj
(c)  Samaj Sewa Sangh
(d)  Theosophical Society

Q3. Consider the following statements with regard to Champaran Satyagraha (1917)1. The Champaran Satyagraha marked Mahatma Gandhi’s first appearance in Indian politics as a leader of the masses.
2. Young nationalists like Rajendra Prasad and J.
B. Kriplani and worked with Mahatma Gandhi at Champaran.
3. It was during this movement that Mahatma Gandhi formulated his philosophy of Satyagraha.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  3 only
(b)  1 and 2
(c)  2 and 3
(d)  1 and 3

Q4. Consider the following statements relating to Gandhian strategy of Satyagraha
I. Under the Gandhian strategy, which may be described as Struggle-Truce-Struggle (S-T-S), phase of a vigorous extra-legal mass movement and confrontation with colonial authority alternate with phases, during which direct confrontation is withdrawn.
II. The entire political process of S-T-S was an upward spiraling one, which also assumed that the freedom struggle would pass through several stages, ending with the transfer of power by the colonial regime itself.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  I only
(b)  II only
(c)  Both I and II
(d)  Neither I nor II

Q5. Consider the following statements.
1. Charles Wood’s Despatch of 1854 laid exclusive emphasis on the development of higher education in India and neglected primary and secondary education.
2. The Carlyle Circular issued by RW Carlyle sought to check the spread of revolutionary activities in educational institutions.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2

Q6. Which one among the following statements regarding the Government of India Act, 1935 is not correct?
(a)  Provincial Autonomy came into existence
(b)  Bicameral legislatures were provided in six provinces
(c)  The principles of communal electorates and weightages were further extended
(d)  The States were compelled to enter the Federation

Q7. Match List-I with List-ll and select the correct answer using the
code given below the lists: List-I List-ll (Peasant Movement) (Region)
A. Mappila outbreak ———–1. Maharashtra
B. Ramosi peasant force ———–2. Bengal
C. Kuka revolt ———–3. Malabar
D. Pabna revolt ———–4. Punjab
Code: ABCD
(a)  3 1 4 2
(b)  3 4 1 2
(c)  2 4 1 3
(d)  2 1 4 3

Q8. Statement I: Mahatma Gandhi launched the Rowlatt Satyagraha as an all- India mass protest.
Statement II: Rowlatt Act was passed by the British Government in 1919 to authorize the government to imprison any person without trial.
(a)  Both the statements are individually true and statement II is the correct explanation of statement I
(b)  Both the statements are individually true but statement II is not the correct explanation of statement I
(c)  Statement I is true but statement II is false
(d)  Statement I is false but statement II is true

Q9. Which one of the following countries is “Orange Revolution” associated?
(a)  Brazil
(b)  Sudan
(c)  Turkey
(d)  Ukraine

Q10.  Match List-I (Volcano) with List-II (Country) and select the correct answer using the
code given below the Lists: List-I (Volcano) List-II (Country)
A. Semeru ———–1. Indonesia
B. Cotopaxi ———–2. Equador
C. Etna ———–3. Italy
D. Kilimanjaro ———–4. Kenya5. India
Codes: ABCD A B C D
(a)  1 2 3 4
(b)  3 4 5 2
(c)  1 4 3 2
(d)  3 2 5 4

Q11. Granite and Basalt are the examples of which of the following?
(a)  Sedimentary rocks
(b)  Metamorphic rocks
(c)  Igneous rocks
(d)  Calcareous rocks

Q12. In which one of the following regions does the Indus river originate?
(a)  Ladakh
(b)  Lahaul
(c)  Nepal
(d)  Tibet

Q13. Which one of the following pairs is not correctly matched? Month Position of Sun
(a)  June Midday Sun overhead at Tropic of Cancer
(b)  December Midday Sun overhead at Tropic of Capricorn
(c)  March Midday Sun overhead on Equator
(d)  September Midday Sun overhead at Arctic Circle

Q14. Match
List I with List II and select the correct answer using the
codes given below the lists:
List I (Fishing Bank) List II (Coast)
A. Dogger Bank ———–1. Newfoundland Coast
B. Grand Bank ———–2. Australia Coast
C. Great Barrier Reef ———–3. North Sea
D. Tonga Trench ———–4. East of Fiji Island
Codes: A B C D
(a)  3 1 2 4
(b)  4 2 1 3
(c)  3 2 1 4
(d)  4 1 2 3

Q15. 67. Consider the following statements related to stratification of atmospheric layers
1. All storms and cloudiness are restricted to stratosphere.
2. Cirrus clouds are formed on the top layers of troposphere.
3. Stratosphere is also an ‘isoclinal layer’. Which of the statements given above are correct?
(a)  1 and 2
(b)  1 and 3
(c)  2 and 3
(d)  1, 2 and 3
 

1. (b) 2. (a) 3. (b) 4. (c) 5. (c) 6. (d) 7. (a) 8. (a) 9. (a) 10. (a) 11. (c) 12. (d) 13. (d) 14. (a) 15. (d)
Solutions
1.   Aruna Asaf Ali gave the leadership to the movement by living underground.
2.   Deccan Education Society established Fergusson College at Pune in 1885.
3.   Mahatma Gandhi started satyagraha (Revolt against British) at Champaran district of Bihar followed by the young nationalists like Dr. Rajendra Prasad and J.B. Kriplani.
4.   Satyagraha term originated in 1906. Satyagraha word made by sanskrit word satya (Truth) and Agraha (insistence or holding firmly to). Gandhi became strong in practising non-violent methods by satyagraha. In his wordsTruth emplies lone and firmness engenders and therefore serves as a synonys for force. I Thus began to call the Indian movement satayagraha, that is to say, the force which is born of Truth and Love or nonviolence and gave up the use of the phrase “ Passive resistance” in connection with it, so much so that even in English writing we often avoided it and used instead the word satyagraha itself or some other equivalent English phrase.
5.   The Wood’s dispatch proposed several recommendation in order to improve the system of education. It recommended promotion of the western education in India.
6.   The Government of India Act 1935 was originally passed in August 1935, and is said to have been the longest (British) Act of Parliament ever enacted by that time.
7.   Mappila outbreak – Malabar, Ramosi peasant forceMaharashtra, Kuka revolt-Punjab, Pabna revolt-Bengal. Mappila outbreak – Mappila Riots or Mappila Outbreaks refers to a series of riots by the Mappila (Moplah) Muslims of Malabar, South India in the 19th century and the early 20th century (c.1836-1921) against native Hindus and the state. Ramosi peasant force – Vasudev Balwant Phadke, an educated clerk, raised a Ramosi peasant force of about 50 in Maharashtra during 1879, and organized social banditry on a significant scale. Kuka revolt – The Kuka Revolt in Punjab was led by Baba Ram Singh and had elements of a messianic movement. It was crushed when 49 of the rebels were blown up by cannon in 1872. Pabna revolt – In May 1873, an agrarian league or combination was formed in Yusufshahi Parganah in Pabna district to resist the demands of the zamindars. The league organized mass meetings of peasants. Large crowds of peasants would gather and march through villages frightening the zamindars and appealing to other peasants to join them.
8.   Rowlatt Act was an extension of Defence of India. Regulation Act. An individual under the act could be detained without trial for 2 years. In 1922 the act was repeated by the British. In April the congress party organised a ‘hartal’ against the act.
9. 
10.   A. Semeru Volcano is situated in Indonesia. B. Cotopaxi Volcano is situated in Equador. C. Etma Voplcano is situated in Italy. D. Kilomanjaro Vaolcano is situated in Kenya.
11. 
12.   Monsoon type climate is found in Pacific Coast of Columbia.
13.   The Milky Way glaxy is the home of our solar system. It is very difficult to study this glaxy because the solar system is located within it. It seems to be a spiral glaxy.
14. 
15.   The correct order is Oxygen – Nitrogen – Carbondioxide

Top
error: Content is protected !!