You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Practice Sets

NDA General Ability Practice Sets


Q1. As per the Constitution of India, what is the limit prescribed for the number of members in the Legislative Assembly of a State?
(a)  350 members
(b)  400 members
(c)  450 members
(d)  500 members

Q2. Consider the following statements:
1. A bill pending in the Legislature of a State shall not lapse by reason of the prorogation of the House or House thereof.
2. A bill pending in the Legislative Council of a State which has not been passed by the Legislative Assembly shall not lapse on dissolution of the Assembly.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2

Q3. Which among the following is an extraconstitutional growth in Indian democracy?
(a)  Attorney General of India
(b)  Autonomous Districts
(c)  Political Parties
(d)  Deputy Chairman of the Council of States

Q4. Which of the following statements with regard to the Federal System is/are correct?
1. In a federation, two sets of governments co- exist and there is distribution of power.
2. There is a written constitution. Select the correct answer using the
code given below:
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 or 2

Q5. Which of the following statements is/are correct? Under Article 200 of the Constitution of India, the Governor of a State may
1. withhold his assent to a bill passed by the State Legislature
2. reserve the bill passed by the State Legislature for reconsideration of the President
3. return the bill, other than a money bill, for reconsideration of the Legislature Select the correct answer using the
code given below.
(a)  1 only
(b)  1 and 2 only
(c)  2 and 3 only
(d)  1, 2 and 3

Q6. Which among the following is not correct with regard to Sampoorna Garmeena Rozgar Yojana?
1. The cash component of the programme is borne exclusively by the Central Government.
2. Foodgrains are provided free of costs to the States/ Union Territories. Select the answer unsing the
code given below:
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both1 and 2
(d)  Neither 1 Nor

Q7. Which one among the following statements regarding the Eighth five year plan in India is not correct?
(a)  The plan was postponed by two years because of political upheavals at the centre
(b)  It aimed at high growth of both agriculture and manufacturing sectors
(c)  Its emphasis was on growth in export and import, improvement in trade and current account deficit
(d)  It set before itself the two principal objectives of ‘growth with stability’ and ‘growth with justice’

Q8.  Which one of the following plants yields bio-diesel and bio-fuel?
(a)  Hevea braziliensis
(b)  Jatropha curcas
(c)  Juniperus verginiana
(d)  Parthenium argentatum

Q9. Which one of the following is the correct sequence of the hills of Meghalaya, from east to west?
(a)  Garo – Khasi – Jaintia
(b)  Jaintia – Khasi – Garo
(c)  Khasi – Jaintia – Garo
(d)  Jaintia – Garo – Khasi

Q10. Where is the headquarters of the International Bank of Reconstruction and Development located?
(a)  Geneva
(b)  Washington DC
(c)  London
(d)  Paris

Q11. In which one among the following States is the percentage of Scheduled Tribes population to its total population highest?
(a)  Chhattisgarh
(b)  Madhya Pradesh
(c)  Mizoram
(d)  Rajasthan

Q12. The tourism phrase Paradise Unexplored refers to
(a)  Jammu and Kashmir
(b)  North-East India
(c)  Chhattisgarh
(d)  Uttarakhand

Q13. Rajmohan Gandhi’s book ‘A Tale of Two Revolts’ (2009) deals with the.
(a)  Taiping and Indigo revolts
(b)  Revolt of 1857 and the American Civil War
(c)  Revolt of 1857 and the Deccan Uprising
(d)  American Civil War and Santhal Uprising

Q14. Consider the following statements with regard to the Renewable Energy Certificate (REC) mechanism launched in November 2010 by the Government of India.
1. It enables the obligated entities to meet their renewable purchase obligation.
2. It is one of the pioneering efforts in any developing country for mainstreaming the renewable energy generation through market mechanism. Which of the statement given above is/are correct?
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2

Q15. Match
List I with List II and select the correct answer using the
code given below the Lists: List-I List-II (World Heritage Site) (State)
A. Brihadisvara Temple ———–1. Maharashtra
B. Ellora Caves ———–2. Karnataka
C. Hampi ———–3. Tamil Nadu
D. Mahabodhi Temple ———–4. Bihar
Code: A B C D
(a)  4 1 2 3
(b)  4 2 1 3
(c)  3 2 1 4
(d)  3 1 2 4
 

1. (d) 2. (C) 3. (d) 4. (c) 5. (d) 6. (B) 7. (B) 8. (b) 9. (a) 10. (B) 11. (c) 12. (b) 13. (b) 14. (c) 15. (d)
Solutions
1.   The Legislative Assembly (the Vidhan Sabha) is the popular House of the State Legislative and its member are chosen by direct election on the basis of adult suffrage from territorial constituencies (Article 170).The number of members ranges between 60 and 500
2. 
3.   Deputy Chairman of the council of states is an extraconstitutional growth in Indian democracy.
4.   Federal government is the common government of a federation. There is more than one level of government which run according overlapping and shared power is prescribed by a constitution.
5.   When a Bill has been passed by the Legislative Assembly of a State or, in the case of a State having a Legislative Council, has been passed by both Houses of the Legislature of the State, it shall be presented to the Governor and the Governor shall declare either that he assents to the Bill or that he withholds assent there from or that he reserves the Bill for the consideration of the President: Provided that the Governor may, as soon as possible after the presentation to him of the Bill for assent, return the Bill if it is not a Money Bill.
6. 
7. 
8.   Biodiesel is a liquid fuel that is produced from the oil of the seed of Jatropha sp. and some other members of family Euphorbiaceae.
9.   The branches of Himalaya can be divided into two parts North West Branches and North East Branches. One of its branch is extensively prevailing from east to west. Garo, Khasi, Jyantiya and Lushai are its main hills.
10. 
11.   The percentage of scheduled tribes is highest (94.5%) in Mizoram as per 2001-census.
12.   The tourism phrase ‘Paradise Unexplored’ refers to the North-East states of India.
13.   In this book Rajmohan Gandhi brings two wars, the 1857 revolt (India) and the American civil war onto one stage.
14. 
15.   Brihadiswara temple is located at Tanjore in Tamil Nadu. Ellora Caves are situated in the district of Aurangabad in Maharashtra. Hampi is a historical city in Karnataka. Mahabodhi Temple is located at Gaya district of Bihar.

Top
error: Content is protected !!