You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Practice Sets

NDA General Ability Practice Sets


Q1. Who was the first Indian native ruler to accept the system of Subsidiary Alliance?
(a)  Scindia of Gwalior
(b)  Nizam of Hyderabad
(c)  Dalip Singh of Punjab
(d)  Gaikwad of Baroda

Q2. Consider the following statements:1. Panchsheel was signed between People’s Republic of China and India after the Sino-Indian War in 1962. 2. India and China supporting each other in international forum is one of the principles of Panchsheel.
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2

Q3. Bande Mataram, the nationalist song, was a part of
(a)  Durgesh Nandini
(b)  Saraswati Chandra
(c)  Grihadaha
(d)  Anand Math

Q4. The Haripura Congress (1938) remains a milestone in Indian freedom struggle, because
(a)  it declared war on the British Empire
(b)  it anointed Jawahar Lal Nehru as the future Prime Minister of India
(c)  of the introduction of the idea of a planning commission
(d)  of the acceptance of the Government of India Act, 1935 by the Congress

Q5. Consider the following statement. “We believe that it is the inalienable right of the Indian people as of any other people, to have freedom and to enjoy the fruits of their toil and have the necessities of life so that they may have full opportunities of growth.” Identify the correct context of this statement from below.
(a)  Pledge of independence to be publicly taken all over. India on 26 January 1930
(b)  Preamble of the Constitution of India adopted in 1950
(c)  Congress Working Committee Resolution adopted at the Special Calcutta Congress Session in 1920
(d)  Part of Speech delivered by Subhash Bose at the launch of ‘Azad Hind Fauj’.

Q6. William Bentinck attempted to reform Hindu society by suppressing/abolishing social evils. Which one among the following was not included in them?
(a)  Sati
(b)  Infanticide
(c)  Thugi
(d)  Slavery

Q7. Which one among the following prominently rose in revolt against the British in 1857?
(a)  Punjab Army
(b)  Madras Regiment
(c)  Bengal Army
(d)  Awadh Regiment

Q8. Assertion (A): Shah Alam II joined hands with Shuja-uddaulah to fight against the English.
Reason (R): Marathas joined the English forces to invade the territories of Shuja-ud-daulah.
(a)  Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(b)  Both A and R are individually true but R is NOT the correct explanation of A
(c)  A is true but R is false
(d)  A is false but R is true

Q9. Who of the following published a famous pamphlet known as ‘Right of Mass’ and urged the people in England, America and France to fight for their liberty?
(a)  Thomas Jefferson
(b)  Thomas Paine
(c)  John Locke
(d)  Jean Jacques Rousseau

Q10. Assertion (A): The Americans refused to pay taxes imposed by the British Parliament during the American War of Independence.
Reason (R): The Americans has no representation in the British Parliament. Directions: The following eight (8) items consist of two statements, Statement I and
Statement
II. You are to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the
code given below:
(a)  Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(b)  Both A and R are individually true but R is NOT the correct explanation of A
(c)  A is true but R is false
(d)  A is false but R is true

Q11. Consider the following statements:
1. All cyclones develop an eye at the centre.
2. The temperature inside the eye is nearly 10°C lesser than that of the surroundings.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2

Q12. Consider the following statements:
1. In tropical grassland regions, rainfall mainly occurs in the short summer season with a long dry season.
2. In Mediterranean region, the winter rainfall is caused by the passage of cyclones in the westerly wind belt which lies over this area.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2

Q13. Which one of the following is produced by rain water action?
(a)  Gorge
(b)  Cliff
(c)  Gully
(d)  Dome

Q14. Who among the following was first to measure the circumference of the Earth?
(a)  Eratosthenes
(b)  Aristotle
(c)  Hecataeus
(d)  Herodotus

Q15. 64. Consider the following statements
1. The earth’s rotation axis is not at 90° to its orbital plane.
2. The earth’s rotation axis is inclined at 23.5°.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2
 

1. (b) 2. (b) 3. (d) 4. (c) 5. (a) 6. (d) 7. (c) 8. (c) 9. (b) 10. (a) 11. (a) 12. (c) 13. (c) 14. (a) 15. (c)
Solutions
1.   Nizam of Hyderabad accepted subsidiary Alliance in 1798. Wellesely was founder of subsidiary Alliance policy.
2.   Panchsheel was signed between people’s Rebublic of China and India in 1954.
3.   Bande Mataram, the nationalist song, was a part of famous Novel ‘Anand Math’ which was written by Bankim Chandra Chatterjee.
4.   The Haripura session (1938) of congress is regarded as the milestone in the freedom struggle of India because it was presided over by Netaji Shubhash Chandra Bose and the idea of a planning commisssion was introduced.
5.   This statement is beloved to the 1929 congress session declared Independence of India or Purna Swaraj was promulgated on 26 January 1930. The flag of India had been hosted by Jawahar Lal Nehru on December 31, 1929 on the banks of the Ravi river in Lahore and observed 26 January as Independence day.
6.   Bentinck showed great courage and humanity by his decision to abolish suttee (sati), the Hindu custom of burning widows alive with the corpses of their husbands. He was also responsible for the measures taken to suppress the murder of unwanted children, human sacrifice, and the thags–bands of robbers, bound together by oaths and ritual, who murdered unsuspecting travelers in the name of the goddess Kali. Flogging in the Indian army was also abolished, long before it ended in the British army.
7.   Bengal Army
8.   Shah Alam II, Shuja-ud-daulah and Mir Kasim were united against British in the battle of Buxor in 1764 but they were defeated by British Army.
9.   Thomas Paine published a famous pamplet known as ‘Right of Mass’ and urged the people to fight for their liberty.
10.   During the American war of independence, people of America refused to pay taxes which was imposed by British parliament as they have no representation in the British parliament. Physical & World Geography
11.   Mount Merapi is an active volcano situated at a height of 2,911 metres.
12. 
13.   Horse Latitudes are the subtropical belts of variable winds and columns that is between the latitudes 25° and 35° south and north. They coincide with subtropical high-pressure belts.
14.   One hour of time is equivalent to 15° of longitude. This can be calculated and from the fact that the earth completes one rotation on its axis in 24 hours, so in each hour, it covers 15° of longitude to cover 360° of longitude in total.
15.   Cook straight separates North and South islands of New Zealand.

Top
error: Content is protected !!