You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Practice Sets

NDA General Ability Practice Sets


Q1. Who was the Governor General of India during the Revolt of 1857?
(a)  Lord Canning
(b)  Lord Dalhousie
(c)  Lord Dufferin
(d)  Lord Hardinge

Q2. Other than Annie Besant, who among the following also launched a Home Rule Movement in India?
(a)  Aurobindo Ghosh
(b)  Bal Gangadhar Tilak
(c)  Gopal Krishna Gokhale
(d)  Moti Lal Nehru.

Q3. Who among the following first used the word’ Swarajya’?
(a)  Raja Rammohan Roy
(b)  Bal Gangadhar Tilak
(c)  Mahatma Gandhi
(d)  Swami Vivekananda

Q4. Which of the following statements with regard to freedom struggle are correct?
1. The British rule could prevail in India on the basis of the consent or acquiescence of many sections of Indian people.
2. The social basis of the colonial regime was among the Zamindars and upper classes.
3. The Indian National Army forced the British to withdraw from India.
4. The Hindu Mahasabha supported the partition of India. Select the correct answer using the
code given below:
Code:
(a)  1 and 2
(b)  2 and 3
(c)  3 and 4
(d)  1, 2, 3 and 4

Q5. Which among the following statements are correct with regard to the Portuguese in India?
I. They had the monopoly over the Eastern trade in the 16th Century
II. They possessed Mumbai in the beginning
III. They had trading settlements at Cochin, Diu and Daman
IV. The Mughals denied them any trading concessions Select the correct answer using her
code given below
(a)  I, II and III
(b)  II, III and IV
(c)  I, II and IV
(d)  I and III only

Q6. The First Anglo- Burmese War was concluded by a treaty. Which one among the following is that?
(a)  Treaty of Bharma
(b)  Treaty of Tamu
(c)  Treaty of Bhamo
(d)  Treaty of Yandaboo

Q7. Which one among the following wars ended by the Treaty of Salbai?
(a)  First Maratha War
(b)  Second Maratha War
(c)  Third Maratha War
(d)  Fourth Mysore War

Q8. Consider the following statements: (1) Gandhiji’s launched the Rowlatt Satyagraha in 1919 because of the British measures to impose censorship on the Press. (2) Gandhiji launched The Rowlatt Satyagraha bacause of the British policy of permitted detention without trial. (3) The rowlatt Act was restricted to Bombay and Madras presidency. (4) The agitation against the Rowlatt Act reached climax with the Jallianwala Bagh Massacre in Amritsar.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1, 2 and 3
(b)  2 and 3 only
(c)  1, 2 and 4
(d)  1 and 4 only

Q9.  In which country did the Industrial Revolution begin in the year 1750?
(a)  France
(b)  Italy
(c)  Germany
(d)  England

Q10. 20. Which among the following is/are the impact/ impacts of industrial revolution in England?
1. Cottage industry was replaced by the factory system of production using machines.
2. It led to the overpopulation of villages.
3. It led to the emergence of working class movements. Select the correct answer using the
code given below:
(a)  1, 2 and 3
(b)  1 and 3 only
(c)  1 only
(d)  2 and 3 only

Q11. Which one of the following is not correctly matched?
(a)  Buran: Canada
(b)  Hurricane: Caribbean Islands
(c)  Tornado: Southeast USA
(d)  Typhoon: Philippines

Q12. Which forests lie in the Amazon Basin in South America?
(a)  Montane forests
(b)  Tropical rain forests
(c)  Wet deciduous forests
(d)  Subtropical mixed forests

Q13. What are the Westerlies?
(a)  Permanent winds
(b)  Seasonal winds
(c)  Local winds
(d)  Variable winds

Q14. Which of the following features is the product of vulcanicity?
(a)  Fold Mountain
(b)  Escarpment
(c)  Geosynclines
(d)  Caldera

Q15. 61. Consider the following statements
1. The vernal equinox falls on March2. On equinox, the sun is directly overhead at the equator.
3. The changes in the day length on equinox result from the changes in the tilt of the earth with respect to the sun.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1 and 2
(b)  1 only
(c)  1, 2 and 3
(d)  2 and 3
 

1. (a) 2. (b) 3. (b) 4. (a) 5. (a) 6. (d) 7. (a) 8. (c) 9. (d) 10. (a) 11. (a) 12. (b) 13. (a) 14. (a) 15. (c)
Solutions
1. 
2.   Two home Rule leagues were started in 1915-16 – one under the leadership of Lokmanya Tilak at Poona and other under the leadership of Anne Basent and S. Subramanya Iyer at Madras.
3. 
4.   The British rule could prevail in India on the basis of the consent or acquiescence of many sections of Indian people. The social basis of the colonial regime was among the Zamindars and upper classes.
5. 
6.   British and the Burmese empire fought 3 wars for possession of north-eastern India. The treaty to end the first Anglo-Burmese war was called treaty of Yandaboo. Which was signed on 24th Feb. 1826.
7.   The First Anglo-Maratha War (1775-1782) was the first of three Anglo-Maratha wars fought between the British East India Company and Maratha Empire in India. The war began with the Treaty of Surat and ended with the Treaty of Salbai.
8. 
9.   Industrial Revolution was responsible for flourishing capitalism in Britain.
10.   Industrial revolution was use of steam and machinery to produce goods and services. Earlier manual labour and draft based animals were being used for production.
11.   The sun’s rays are concentrated more directly in the region round the equator. So the temperature is higher in these regions. When we move from the equator, due to the curvature of the earth, the sun’s rays strike the earth surface at an angle and are also spred over a larger area. So these regions do not heat to the same extent as do the quatorial regions
12.   Sovanna subtropical grassland are prevailing in both hemisphere from 5° to 20° latitudes. The main countries of this area are South Africa, Sudan, Venezuela and Brazil. Hanoi is the Capital of Vietnam.
13. 
14. 
15.   Maria is a great dark plain which is found on the moon.

Top
error: Content is protected !!