You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Practice Sets

NDA General Ability Practice Sets


Q1. Who among the following decides whether a bill is a Money Bill or not?
(a)  Union Finance Minister
(b)  Speaker of Lok Sabha
(c)  Union Minister of Parliamentary Affairs
(d)  President of India

Q2. Which one of the following is not a feature of part IX of the Constitution of India?
(a)  Five year tenure for panchayats
(b)  Reservation of seats for Schedule Castes and Schedule Tribes for Panchayat membership
(c)  Indirect election for all panchayat seats (village/ intermediate level)
(d)  Reservation for not less than one-third of the seats for women

Q3. The idea of including the Emergency provisions in the Constitution of India has been borrowed from the
(a)  Constitution of Canada
(b)  Weimar Constitution of Germany
(c)  Constitution of Ireland
(d)  Constitution of the USA

Q4. The Government Bill means a bill introduced by a
(a)  Member of the Treasury bench in the Lok Sabha
(b)  Member of the Parliament who is not a Minister
(c)  Minister in the Lok Sabha
(d)  Minister in any House of the Parliament.

Q5. Normally the Parliament can legislate on the subjects enumerated in
(a)  the Union List
(b)  the Concurrent List
(c)  the State List
(d)  the Union as well as Concurrent List

Q6. Which Five-Year Plan had an objective of “Rapid industrialization with particular emphasis on development of basic and heavy industries”?
(a)  First
(b)  Second
(c)  Third
(d)  Fourth

Q7. The highest body that approves Five-Year Plans in India is
(a)  Planning Commission [2009-II]
(b)  National Development Council
(c)  Interstate Council
(d)  Union Cabinet.

Q8. Humid climate, ready market and availability of cheap and skilled labour are the conditions conducive for the production of cotton cloth. Which of the following States of India will have the highest cotton cloth production?
(a)  Gujarat
(b)  Karnataka
(c)  Maharashtra
(d)  Punjab

Q9. Which one among the following is not one of the G-4 group of countries that are aspiring for permanent membership in the Security Council of the United Nations?
(a)  Brazil
(b)  Germany
(c)  Australia
(d)  Japan

Q10. The famous artist Uma Sharma is an exponent of which one of the following forms of dance?
(a)  Bharatnatyam
(b)  Kathak
(c)  Kuchipudi
(d)  Manipuri

Q11. Who among the following is not a Dada Saheb Phalke awardee?
(a)  Shyam Benegal
(b)  Adoor Gopalakrishnan
(c)  Mrinal Sen
(d)  J.P. Dutta

Q12. Consider the following statements with respect to the Radar Imaging Satellite (RISAT-2)
1. This is the first Indian satellite with microwave imaging configuration of board
2. The satellite will boost India’s defence capabilities.
3. It can take images of the earth day and night, even under rainy and cloudy conditions. Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1 only
(b)  2 and 3
(c)  1, 2 and 3
(d)  1 and 2

Q13. Which one of the following is not a member of BASIC bloc of countries?
(a)  South Africa
(b)  China
(c)  India
(d)  Australia

Q14. The Clean Development Mechanism (CDM), a mechanism to reduce greenhouse gas emission as per Kyoto Protocol implies that
(a)  industrial countries receive carbon credits by funding carbon saving projects in another relatively affluent nation
(b)  industrial countries reduce their carbon emission by using environment friendly technology in production
(c)  developed countries invest in carbon reduction in developing countries and receive carbon credit in return
(d)  developed nations purchase carbon credit from other nations

Q15. Karam is a festival celebrated to worship Karam Deuta, the God of power. Which one among the following tribal communities in India traditionally celebrates this festival?
(a)  Santhals
(b)  Karbi
(c)  Meenas
(d)  Bhils
 

1. (b) 2. (C) 3. (b) 4. (D) 5. (b) 6. (b) 7. (b) 8. (c) 9. (C) 10. (b) 11. (D) 12. (C) 13. (d) 14. (b) 15. (a)
Solutions
1.   Article 110 of Indian constitution defines a Money Bill. The speakers decision as to whether a bill is a Money Bill is final.
2. 
3.   the idea of including the emergency provisions in the Constitution of India has been borrowed from the Weimar Constitution of Germany.
4. 
5.   The Concurrent List or List-III is a list of 52 items (previously 47 items) given in Part XI of the Constitution of India, concerned with relations between the Union and States. This part is divided between legislative and administrative powers.
6.   The Second Five Year Plan’s broad objective was establishment of a socialistic pattern of society. It aimed at rebuilding rural India, development of basic and heavy industries and enlarging scope of public sector.
7.   National Development Council is the highest body that approves five-year plans under the ex-afficio chairmanship of Prime Minister in India.
8.   Cotton, the most important fibre crop of India plays a dominant role in its agrarian and industrial economy. It is the backbone of our textile industry, accounting for 70% of total fibre consumption in textile sector, and 38% of the country’s export, fetching over Rs. 42,000 crores. Area under cotton cultivation in India (8.9 million ha) is the highest in the world, i.e., 25% of the world area and employs seven million people for their living. Five to seven decades ago, most of the cotton cultivated in the country was ‘eco-friendly’ with little or no use of toxic chemicals in its production. Even today, there are many pockets in India, where it is produced without the use of agrochemicals, e.g., areas growing Wagad cotton in Gujarat, Y-1 desicotton of Khandesh region of Maharashtra, Maljari in Madhya Pradesh, part of areas growing Jayadhar and Suyodhar in Karnataka, Nandicum in Andhra Pradesh and parts of cotton areas in north eastern hill region.
9. 
10.   Uma Sharma, a famous Kathak performer. Kathak was originated in Uttar Pradesh from the Rasleela of Brijbhoomi. It was influenced by Vaishnavism and later Persian Castumes and dancing styles.
11. 
12. 
13.   The BASIC countries (G4) are a bloc of four large developing countries – Brazil, South Africa, India and China – formed by an agreement on 28 November 2009. The four committed to act jointly at the Copenhagen climate summit, including a possible united walk-out if their common minimum position was not met by the developed nations.
14.   The Kyoto protocol is a protocol to the United Nations Framework convention on climate change aimed at fighting global warming. This protokol adopted on 11 December 1997 in Kyoto, Japan. Under the protocol 37 countries commit themselves to a reduction of four greenhouse gases and two groups of gases.
15.   Santhals mainly celebrate the Karam festival which falls in the month of September and October. They celebrate this festival to please the God to increase their wealth and free them from all the enemies. It is the tradition among the Santhals to grow the Karam tree outside their house after the purification process.

Top
error: Content is protected !!