You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Practice Sets

NDA General Ability Practice Sets


Q1. Consider the following statements:
1. Beans are richer source of proteins than potatoes.
2. Apples are richer source of carbohydrates than bananas.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2

Q2. Which one of the following statements is correct? A seed is a ripened
(a)  ovary
(b)  flower
(c)  gynoecium
(d)  ovule

Q3. Which one of the following vegetables is not obtained from wild cabbage?
(a)  Lettuce
(b)  Broccoli
(c)  Kale
(d)  Kohlrabi

Q4. Birds like Flamingos can stand on one leg. Which among the following statements relating to this is/are correct?
1. By standing on one leg Flamingos can conserve body heat and energy because they can reduce great deal of surface area for the loss of heat.
2. By standing on one leg, one Flamingo makes a courtship display, which is a part of ritual prior to reproduction. Select the correct answer using the
code given below:
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2

Q5.  In human beings, the digestion of proteins starts in which part of the alimentary canal?
(a)  Mouth
(b)  Stomach
(c)  Doudenum
(d)  Ileum

Q6. Contaminated water can cause the following diseases except which one of the following?
(a)  Hepatitis A
(b)  Typhoid
(c)  Measles
(d)  Cholera

Q7. Which one of the following insects spreads Kala-azar?
(a)  Fruit fly
(b)  Tsetse fly
(c)  Sand fly
(d)  Mosquito

Q8. Oral Rehydration Therapy is recommended for patients suffering from
(a)  tuberculosis
(b)  typhoid
(c)  tetanus
(d)  cholera

Q9. Food wrapped in newspaper is likely to get contaminated with
(a)  lead
(b)  aluminium
(c)  iron
(d)  magnesium

Q10. Sickle-cell anemia is a disease caused due to the abnormality in
(a)  white blood cells
(b)  red blood cells
(c)  thrombocytes
(d)  blood plasma composition

Q11. Which one among the following hormones stimulates the plant cells to grow in a manner such that the plant appears to be bent towards light?
(a)  Cytokinin
(b)  Auxin
(c)  Gibberellin
(d)  Abscisic acid

Q12.  Where did Gautam Buddha give his first sermon?
(a)  Gaya
(b)  Rajgriha.
(c)  Sarnath
(d)  Sanchi

Q13. Which one of the following statements about Chandragupta II is not correct?
(a)  Kalidas and Amarsingh were famous scholars in his court
(b)  He expanded his empire both through matrimonial alliances and conquests
(c)  He married a Naga princess, named Kubera Naga
(d)  He married his daughter Prabhawati to an Ahom prince

Q14. The greatest stylistic forms of temple architecture during the early medieval period were the Nagara, the Dravida and the Vesara. Which of the following was the geographical spread of the Dravida style?
(a)  Between Vindhyan and Krishna river
(b)  Between Krishna and Kaveri rivers
(c)  Between Vindhyan and Kaveri river
(d)  Between Godavari and Krishna rivers

Q15. Who among the following was the author of Tarikh-i-Alai, which contains the details of the first few years of Sultan Alauddin Khilji?
(a)  Ziauddin Barani
(b)  Shams Siraj Afif
(c)  Amir Khusrau
(d)  Yahiya Bin Ahmad
 

1. (a) 2. (d) 3. (a) 4. (a) 5. (b) 6. (c) 7. (c) 8. (d) 9. (a) 10. (b) 11. (b) 12. (b) 13. (b) 14. (d) 15. (c)
Solutions
1.   Beans are highly rich in proteins, potatoes and bananas are carbohydrate rich. Banana provides an amount of sugar, minerals and vitamins and some acids (mainly malic acid).
2.   A seed is an ripened ovule. The typically enlarged, bottom part of the pistil where ovules are produced. The egg-containing structures within the ovary that develop into seeds.
3.   Lettuce is obtained from the leaves of Lactuca Sativa, while Broccoli, Kale and Kohlrabi are obtained from wild cabbage.
4.   Flamingos stand on one leg to conserve body heat & energy. The courtship display of Flamingo includes raising neck, followed by calling with head flagging & then wing flapping.
5.   In human, the digestion of protein starts in the stomach region of alimentary canal where pepsin hydrolyzes proteins into proteases and peptones.
6.   Measles is caused by virus.
7.   Sand fly insects spreads Kala-azar. Kala-azar is a chronic and potentially fatal parasitic disease of the viscera (the internal organs, particularly the liver, spleen, bone marrow and lymph nodes) due to infection by the parasite called Leishmania donovani. Leishmania donovani, the agent of kala-azar, is transmitted by sandfly bites.
8.   Oral Rehydration Therapyis recommended for patients suffering from cholera. It is a diarrhoel disease caused by a bacterium called vibrio cholerae. The disease can lead to dehydration, loss of minerals, muscular cramps etc in the body.
9.   Food wrapped in newspaper is likely to get contaminated with lead.
10.   Sickle cell anemia is an inherited blood disorder that causes chronic anemia, periodic episodes of pain, and other complications. In sickle cell anemia, the red blood cells become rigid and shaped like crescents, or sickles, rather than being flexible and round. This change in shape prevents red blood cells from getting into small blood vessels. As a result, the tissues do not get enough oxygen. Lack of oxygen can cause pain and damage in the arms, legs, and organs (e.g., spleen, kidney, brain).
11.   Darwin (1881) found that bending movement of coleoptile of canary grass (Phalaris canariensis) was due to exposure of tip to unilateral light. Boysen-Jensen (1910, 1911) found that the tip produces a chemical which was later named Auxin.
12.   Chalukya ruler Pulkesin II checked Emperor Harshavardhan’s expedition in South India. Pulkesin II had not let Harshavardhan come across Narmada accoding to its Ahole inscrption.
13.   Chandragupta Maurya-II expanded his kingdom/empire through matrimonial relationship and conquests.
14.   Dravidian style temples consist almost invariably of the three following parts, arranged in differing manners, but differing in themselves only according to the age in which they were executed: porches or Mandapams, which always cover and precede the door leading to the cell. Gate-pyramids, Gopurams, which are the principal features in the quadrangular enclosures that surround the more notable temples. Gopurams are very common in Dravidian temples. Pillared halls (Chaultris or Chawadis) are used for many purposes and are the invariable accompaniments of these temples. Besides these, a temple always contains tanks or wells for water – to be used for sacred purposes or the convenience of the priests – dwellings for all the grades of the priesthood are attached to it, and other buildings for state or convenience.
15.   The author of ‘Tarikh-i-Alai’ was Amir Khusrau. He adopted Indian themes and also the first muslim writer who used Hindi words.

Top
error: Content is protected !!