You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Last Year Questions

NDA General Ability Last Year Questions


Q1. Match List-I and List-II and select the correct answer using the
codes given below the lists: List-I List-II (Place of 1857 Revolt) (Leader of Revolt)
A. Lucknow ———–1. Maulavi Ahmadullah
B. Kanpur ———–2. Kunwar Singh
C. Bihar ———–3. Nana Sahib
D. Rohilkhand ———–4. Beghum Hazrat Mahal ABCD A B C D
(a)  2 3 4 1
(b)  4 1 2 3
(c)  2 1 4 3
(d)  4 3 2 1

Q2. Due to the leadership and success in which one of the following did Vallabhbhai Patel get the title of ‘Sardar”?
(a)  Kheda Satyagraha
(b)  Non-Cooperation Movement
(c)  Bardoli Satyagraha
(d)  Civil Disobedience Movement

Q3. Match List_ I with List-II and select the correct answer using the
code given below the lists: List-I List-II
A. Ryotwari Settlement ———–1. Singapore
B. Formation of Azad ———–2. Allahabad Hind Fauj
C. All party conference ———–3. North-western resolution to boycott frontier province school, college and law court in 1920.
D. Referendum held for ———–4. Madras and provinces to join Pakistan. Bombay presidency ABCD
(a)  4 1 2 3
(b)  1 2 3 4
(c)  4 2 1 3
(d)  1 3 2 4

Q4. The agenda for the London was to
(a)  discuss the report of the Simon Commission
(b)  form a Constitution for India
(c)  find a solution of the communal problem in India
(d)  find a solution for the problems of the ‘depressed classes’ of India

Q5. Which one among the following was not a demand of the early congress (1885-1905)?
(a)  Indianization of the superior grades of the administrative services
(b)  Purna Swaraj/complete independence
(c)  Abolition of the Arms Act
(d)  Autonomy within the empire

Q6. Which one among the following was the major demand of the Bardauli Satyagraha (1928) organised under the leadership of Sardar Vallabh Bhai Patel?
(a)  Land to the Tiller
(b)  Increase in the rates of labour wage
(c)  Rollback of newly enhanced revenue rate
(d)  Supply of agricultural inputs to the farmers at subsidised rate

Q7. Gandhiji’s call for breaking Salt Laws was in response to the
(a)  Non-Cooperation Movement
(b)  Civil Disobedience Movement
(c)  Khilafat Movement
(d)  Quit India Movement

Q8. Which one among the following statements is true about Lord Curzon?
(a)  He had full sympathy for the Congress
(b)  He introduced th eSubsidiary Alliance
(c)  He succeeded Lord Canning as the Viceroy of India
(d)  He separated the divisions of Dacca, Chittagong and Rajshahi from the province of Bengal and annexed them to Assam.

Q9. Statement I: Indigo formed the basis of a flourishing sector of commercial agriculture by the beginning of the 19th century.
Statement II: The Indigo Commission was set up to enquire into the grievances of the indigo cultivators in 1860.
(a)  Both the statements are individually true and statement II is the correct explanation of statement I
(b)  Both the statements are individually true but statement II is not the correct explanation of statement I
(c)  Statement I is true but statement II is false
(d)  Statement I is false but statement II is true

Q10. The immediate cause of the revival of human rights in postSecond World War period was
(a)  massive loss of lives in the War
(b)  nuclear bombing of Hiroshima and Nagasaki by the Americans
(c)  growing knowledge of brutal atrocities of Nazis over the Jews
(d)  emergence of Soviet Union as a Superpower

Q11. 5. In which one of the following regions of the world, are the grasslands called Campo found?
(a)  Brazil
(b)  China
(c)  Eurasia
(d)  North America

Q12. Consider the following statements:
1. International Date Line lies on the Greenwich Meridian.
2. The date of Alaska is ahead of the date of Siberia.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2

Q13. What is the name given to an almost circular coral reef inside which there is a lagoon?
(a)  Fringing reef
(b)  Barrier reef
(c)  Atoll
(d)  Isthmus

Q14. Which of the following statements characterize convectional rainfall?
1. It occurs daily in the afternoon in the eqatorial regions.
2. It is of very short duration.
3. It occurs through Cumulonimbus clouds. Select the correct answer using the
code given below:
(a)  1, 2 and 3
(b)  1and 3 only
(c)  2 and 3 only
(d)  1 only

Q15. Which among the following planets is smaller in size than the earth?
(a)  Neptune
(b)  Venus
(c)  Saturn
(d)  Uranus
 

1. (d) 2. (c) 3. (a) 4. (a) 5. (d) 6. (c) 7. (b) 8. (d) 9. (b) 10. (c) 11. (a) 12. (d) 13. (c) 14. (a) 15. (b)
Solutions
1. 
2.   Sardar Vallabhbai Patel was termed as ‘Iron Man of India’. He was an important congress leader and trusted lieutenants of Mahatma Gandhi. During 1928 in Bardoli, Vallabhbai Patel along with peasants organised a non revenue campaign against Bombay Government increased revenue by 22 percent even after a decline in prices of cotton. During this satyagraha, Vallabhbai got the title of ‘Sardar’.
3. 
4.   To discuss on the report presented by Simon commission was the agenda for London.
5.   Purna swaraj or Declaration of Independence came into force on December 31, 1929 in Calcutta session of congress.
6.   The Bardoli Satyagraha (1928) was a major event of Civil Disobedience was presided by Sardar Patel. This was against the raised land revenue.
7.   Civil disobedience is the active, professed refusal to obey certain laws, demands, and commands of a government, or of an occupying international power. Civil disobedience is commonly, though not always, defined as being nonviolent resistance. It is one form of civil resistance. In one view (in India, known as ahimsa or Satyagraha) it could be said that it is compassion in the form of respectful disagreement.
8.   The decision to effect the Partition of Bengal was announced in July 1905 by the Viceroy of India, Lord Curzon. The partition took effect in October 1905 and separated the largely Muslim eastern areas from the largely Hindu western areas.
9.   Indigo was the colour used as a dye in textile industry by the Britishers. World History 18 1. ‘Bostan Tea Party’ is associated with which one of the following? [2006-I]
10.   During the post second world war, the revival of human rights have resulted in growing knowledge of brutal atrocities of Nazis over the Jews.
11. 
12.   Low cloud group includes clouds occupying height of up to 2100 metres. This group consists the stratus, the nimbostratus and the stratocumulus types.
13.   The percentage of radiant energy reflected back by a surface is called the albedo. The total amount of energy lost by scattering and reflection of various kinds and returned to space is called earth’s albedo.
14. 
15.   Mount Etna (Italy), Kilimanjaro (Tanzania), Katmai (USA) and Barren Island (India-Andaman & Nicobar island)

Top
error: Content is protected !!