You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Last Year Questions

NDA General Ability Last Year Questions


Q1. In a living cell, what is the site of ribosome formation?
(a)  Golgi bodies
(b)  Endoplasmic reticulum
(c)  Plasma membrane
(d)  Nucleolus

Q2. From which one of the following is the percentage of reflected amount of radiation highest?
(a)  Wet ground
(b)  Thick cloud
(c)  Forest
(d)  Snow cover

Q3. The common edible mushroom is a
(a)  mass of fungal spores
(b)  type of hypha
(c)  tightly packed mycelium
(d)  structure used for producing asexual spores

Q4. The next items consist of two statements, statement I and
statement
II. You are to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the
code given below.
Code:
(a)  Both the statements are individually true and statement II is the correct explanation of statement I
(b)  Both the statements are individually true but statement II is not the correct explanation of statement I
(c)  Statement I is true but statement II is false
(d)  Statement I is false but statement II is true Statement-I: Autotroph plants contain the pigment chlorophyll for meeting their requirement of carbon and energy. Statement-II: Photosynthesis is the process of converting water into food using sunlight and oxygen.

Q5. A surge of which hormone stimulates ovulation in human females?
(a)  Luteinizing hormone
(b)  Estrogen
(c)  Follicle stimulating hormone
(d)  Progesterone

Q6. In human body which one among the following is the largest in size?
(a)  Thyroid
(b)  Liver
(c)  Pancreas
(d)  Spleen

Q7. Among the given nutrients, milk is a poor source of
(a)  Calcium
(b)  Protein
(c)  Carbohydrate
(d)  Vitamin C

Q8. Biological catalysts in living organisms are known as
(a)  hormones
(b)  vitamins
(c)  steroids
(d)  enzymes

Q9. Balanced diet should have approximately
(a)  1/5 protein, 3/5 fat and 1/5 carbohydrate
(b)  3/5 protein, 1/5 fat and 1/5 carbohydrate
(c)  1/5 protein, 1/5 fat and 3/5 carbohydrate
(d)  1/2 protein, 1/4 fat and 1/4 carbohydrate

Q10. Which of the following group is present in animal cells?
(a)  Mitochondria, Cell membrane, Cell wall, Cytoplasm
(b)  Chloroplasts, Cytoplasm, Vacuole, Nucleus
(c)  Nucleus, Cell membrane, Mitochondria, Cytoplasm
(d)  Vacuole, Cell membrane, Nucleus, Mitochondria

Q11. Statement I: Oxidation in our body cells releases dangerous free radicals.
Statement II: Our body itself produces antioxidants to neutralise harmful free radicals.
(a)  Both the statements are individually true and statement II is the correct explanation of statement I
(b)  Both the statements are individually true but statement II is not the correct explanation of statement I
(c)  Statement I is true but statement II is false
(d)  Statement I is false but statement II is true

Q12. Who of the following is a contemporary of Gautama Buddha?
(a)  Ashvaghosa
(b)  Nagarjuna
(c)  Parsvanath
(d)  Vardhmana Mahavira

Q13. Consider the following statements relating to Jain literature:
1. The sacred books of the Jainas are known as Siddhanta or Agama.
2. The language of the earliest Jain texts is eastern dialect of Pali known as Ardha Magadhi.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2  Q14. Between whom was the Battle of Khanwa (1527) fought?
(a)  Ibrahim Lodi and Rana Sanga
(b)  Babar and Rana Sanga
(c)  Humayun and Sher Khan
(d)  Humayun and Nusrat Shah

Q15.  Consider the following statements:
1. The Indian National Congress was formed during the Viceroyalty of Lord Dufferin.
2. The first President of Indian National Congress was Woomesh Chandra Banerji.
3. The first session of the Indian National Congress was held in Calcutta.
4. In the first session of the Indian National Congress some government officials were also present. Which of the following statements given above are correct?
(a)  1, 2 and 3 only
(b)  1, 2 and 4 only
(c)  3 and 4 only
(d)  1, 2, 3 and 4
 

1. (d) 2. (d) 3. (c) 4. (b) 5. (a) 6. (b) 7. (d) 8. (d) 9. (c) 10. (c) 11. (B) 12. (d) 13. (a) 14. (b) 15. (b)
Solutions
1.   Nucleolus receives the ribosomal proteins from the cytoplasm, and the rRNAs and ribosomal proteins combine to form ribosomal subunits. So, it is also called ribosome producing machine or factory.
2.   Percentage of reflected amount of radiation is highest in snow cover.
3.   Common edible mushrooms are fruiting body of the fugus that bear fungal spores.
4. 
5.   In women luteinizing hormone stimulates the last stage of oogenesis, ovulation, development of corpus luteum and secretion of progesterone by the corpus luteum. Ovulation is controlled by the increased level of LH in the blood.
6.   In human body liver is the largest in size. The liver is the largest organ in the human body. During development, liver size increases with increasing age, averaging 5 cm span at 5 years and attaining adult size by age. The size depends on several factors: age, sex, body size and shape, as well as the particular examination technique utilized
7.   Milk is a poor source of vitamin C. Citrus, amla, etc are rich source of vitamin C.
8.   Enzymes are biological catalysts that increases the rate of reaction without altering its structure.
9.   A balanced diet is a diet, which provides sufficient amounts of carbohydrates, fats, proteins, vitamins and minerals nutrients to maintain good health and with a small provision for periods of leanness or scarcity.
10.   Nucleus, cell membrane, mitochondria and cytoplasm are present in animal cell.
11.   Some antioxidants are produced by our body whereas those the body cannot produce are obtained from the diet.
12.   The twenty-fourth and last Tirthankara was Vardhamana Mahavira born in 540 BC. In 468 BC, he died at the age ofGautam born about 566 BC and died at the age of 80 (about 487 BC).
13.   Agam Literature-This consists of original scriptures complied by Gandharas and Srut-kevalis. They are written in the Prakrit language. Non-agam LiteratureThis consists of commentary and explanation of Agam literature and independent works, complied by elder monks, nuns, and scholars. They are written in many languages such as Prakrit, Sanskrit, Old Marathi, Gujarati, Hindi, Kannad, Tamil, German, and English.
14.   The Battle of Khanwa (1527) was the second of the series of three major battles. The first battle of Panipat was the first of the series, the battle of Ghaghra was the last. This battle was fought near the village of Khanwa, about 60 km west of Agra on March 17, 1527. Babur defeated a formidable army raised by Rana Sanga of Mewar in this battle and firmly established his rule over North India.
15. 

Top
error: Content is protected !!