You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Last Year Questions

NDA General Ability Last Year Questions


Q1. Which one of the following is the principal structural element of a living cell?
(a)  Oxygen
(b)  Hydrogen
(c)  Carbon
(d)  Nitrogen

Q2. Which of the following organelles of a cell is/are involved in photosynthesis?
(a)  Chloroplast
(b)  Mitochondrion
(c)  Endoplasmic reticulum
(d)  Golgi bodies

Q3. Which one among the following statements regarding cell is not correct?
(a)  Shape and size of cells are related to specific function
(b)  Some cells have changing shapes
(c)  Each cell has its own capacity to perform
(d)  Same type of cells are present in all body tissues

Q4. Cell membrane is selectively permeable because
(a)  it is made up of selected organic molecules
(b)  it does not allow transport of some substances from region of higher concentration to the region of lower concentration
(c)  the movement of organic molecules occurs only at specific concentration
(d)  it allows the movement of certain molecules in and out of the cell while the movement of other molecules is prevented

Q5. Which one of the following glands produces insulin in human body?
(a)  Liver
(b)  Pancreas
(c)  Spleen
(d)  Pituitary

Q6. In human body, which one of the following secretes hormones as well as digestive enzymes?
(a)  Oesophagus
(b)  Pancreas
(c)  Spleen
(d)  Large intestine

Q7. A typical human ribcage consists of how many ribs?
(a)  12
(b)  14
(c)  16
(d)  24

Q8. Which part of brain controls fine movement, maintains balance and equilibrium of the body and muscle tone in a human being?
(a)  Cerebrum
(b)  Thalamus
(c)  Cerebellum
(d)  Hypothalamus

Q9. A man was trapped in a room of a building which was up in flames. Fire- fighters had to break window panes which were filled in smoke to take him out. Once the injured person is out, he should be observed/ treated for
(a)  Superficial burn wound
(b)  Electric burn wound
(c)  Respiratory burn
(d)  Internal organ injury

Q10. Which one among the following is not included in the major clinical sign as a case definition of AIDS in children < 12 years of age?
(a)  Persistent cough for more than 1 month
(b)  Loss of weight
(c)  Chronic diarrhoea
(d)  Prolonged fever

Q11. The following question consist of two statements, one labelled as the
Assertion (A) and the other as ‘
Reason (R), You are to examine these two statements carefully and select the answers to these items using the
codes given below:
Assertion (A): Though carbohydrates are covalent compounds, they are soluble in water.
Reason (R): Compounds which form hydrogen bond with water are generally soluble in water.
(a)  Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(b)  Both A and R are individually true but R is NOT the correct explanation of A
(c)  A is true but R is false
(d)  A is false but R is true

Q12. Who of the following was a contemporary of Alexander, the Great?
(a)  Bimbisara
(b)  Chandragupta Maurya
(c)  Ashoka
(d)  Pushyamitra Sunga

Q13. Which of the following statements relating to the Government of India Act of 1935 are correct?
1. It introduced provincial autonomy.
2. It proposed a federation of India.
3. It proposed for the establishment of a Federal Court. Select the correct answer using the
code given below:
(a)  1, 2 and 3
(b)  1 and 2 only
(c)  2 and 3 only
(d)  1 and 3 only  Q14. During the reign of Alauddin Khilji, who were amils?
(a)  Local landlords at village level
(b)  Government agents to collect land revenue
(c)  Khurasani and Multani traders of foodgrains
(d)  Banjaras who carried the food-grains from villages to towns.

Q15. Consider the following statements:
1. The East India Company for the first time through the Charter Act of 1813, adopted a provision to spend one lakh rupees per annum for the spread of education in India.
2. The Wood’s Dispatch of 1854 recommended the establishment of one university each in Calcutta, Bombay and Madras on the model of the London University. Which one of the statements given above is/are correct?
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2 4. Who founded the Fort William College at Calcutta?
 

1. (c) 2. (a) 3. (d) 4. (d) 5. (b) 6. (b) 7. (a) 8. (c) 9. (c) 10. (a) 11. (c) 12. (b) 13. (a) 14. (b) 15. (c)
Solutions
1.   Carbon is the principal structural element of a living cell. C, N, O and H are the main elements of living cell and constitute about 98-99% of living substance i.e., of protoplasm.
2.   Chloroplast is a double membranous structure involved in photosynthesis. Chloroplast has a green substance called chlorophyll that can trap energy from the sun to make food.
3.   In general body of a multicellular organisms are made up of different type of cells.
4.   Cell membrane is partially permeable.
5.   Pancreas secretes two hormone insulin and glucagon. Insulin increases combustion of sugar in tissues and help in transport of glucose into the cell.
6.   Pancreas secretes hormones as well as digestive enzymes. Pancreas completes the job of breaking down protein, carbohydrates, and fats using digestive juices of pancreas combined with juices from the intestines and secretes hormones that affect the level of sugar in the blood.
7.   Human ribcage consists of 12 pairs of ribs. The upper seven pairs of ribs are attached infront directly to the sternum by hyaline cartilage. There are called true ribs. The next three pairs of ribs attach indirectly to sternum. They are termed false ribs. The ribs protect the heart, large blood vessels and lungs. They bear respiratory muscle.
8.   Cerebellum, a part of hindbrain, controls fine movement, maintains balance and equilibrium of the body and muscle tone in human beings.
9.   If a man is trapped in a burning room, he would be inhaling hot gas and buring particles. Which is the case in a fire.
10.   Persistent cough for more than 1 month is not a clinical sign of AIDS in children below 12 years of age.
11. 
12.   Chandra Gupta Maurya was the founder of Maurya dynasty. Megosthenes, the Greek ambaseddor lived in her court.
13.   The Act was actually very long and had to be split into 2 parts. The section relating to Burma were seperated. The provinces did become autonomous but the governers and the British authorities had the power to suspend the provincial government.
14.   Alauddin taken 50% land tax from farmers. He was the first Sultan who measured land for collecting actual amount of revenue.
15. 

Top
error: Content is protected !!