You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Last Year Questions

NDA General Ability Last Year Questions


Q1. If it is 12 noon in a city located on 90° W longitude, what would be the time in a city located on 105° W longitude?
(a)  13:00 hours
(b)  12:30 hours
(c)  11:30 hours
(d)  11:00 hours

Q2. Which among the following statements about the North Atlantic Drift is/are correct?
I. It keeps the west coast of Northern Europe ice free
II. It is responsible for the warm air mass which interacts with the cold air mass from the Polar region and causes rainfall in Western Europe
III. It meets the Labrador current near Vancouver Island and causes dense fog Select the correct answer using the
code given below
(a)  I, II and III
(b)  I and II only
(c)  II only
(d)  I and III only

Q3. If the Earth’s axis were perpendicular to the plane of its orbit, which one among the following would not have happened?
(a)  The North Pole will always lie in dark
(b)  Days and nights would be equal throughout the year
(c)  No change of seasons will take place
(d)  The sun will be perpendicular to the equator

Q4. The intensity of insolation depends on
(a)  Altitude
(b)  Nature of terrain
(c)  Wind
(d)  Latitude

Q5. Which one among the following statements regarding Chinook winds is not correct?
(a)  They rise from the Pacific Ocean
(b)  After crossing the Rockies, they descend to ‘ the east of the mountains
(c)  They bring rainfall in the Prairies
(d)  These winds are beneficial to wheat cultivation

Q6. When the winds blow from all sides to the central low in an anticlockwise direction, then this phenomenon is known as
(a)  anti-tropical cyclones of southern hemisphere
(b)  temperate cyclones of northern hemisphere
(c)  tropical cyclones of northern hemisphere
(d)  tropical cyclones of southern hemisphere

Q7. Statement I: In the northen hemisphere, the ocean currents flowing from equator towards the north pole and from pole towards the equator are deflected to their right.
Statement II: This happens due to rotation of the Earth on the axis from west to east.
(a)  Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
(b)  Both the statements ‘are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I.
(c)  Statement I is true but Statement II is false.
(d)  Statement I is false but Statement II is true.

Q8. Match List-I (Town) with List-Il (River) and select the correct answer using the
codes given below the Lists: List-I (Town) List-II (River)
A. Nanded ———–1. Godavari
B. Nellore ———–2. Tungbhadra
C. Hospet ———–3. Musi
D. Hyderabad ———–4. Penneru
Codes: ABCD A B C D
(a)  1 4 2 3
(b)  1 2 4 3
(c)  3 4 2 1
(d)  3 2 4 1

Q9. Which one of the following is the correct sequence of passes when one travels along the Himalayas from Kashmir to Sikkim?
(a)  Zozila-Nathula-Shipkila
(b)  Nathula-Shipkila-Zozila
(c)  Nathula-Zozila-Shipkila
(d)  Zozila-Shipkila-Nathula

Q10. The Tropic of Cancer passes through which one of the following?
(a)  Assam
(b)  Manipur
(c)  Mizoram
(d)  Nagaland

Q11. Indian Standard Time refers to the local time of which one of the following places in India?
(a)  Allahabad
(b)  Bhopal
(c)  Delhi
(d)  Lucknow

Q12. What is the sequential order of vegetation types observed while moving from Assam Valley to Rajasthan Plains?
(a)  Tropical Wet Evergreen Tropical Moist Deciduous Tropical Dry Deciduous Tropical Thorn Forest
(b)  Tropical Thorn Forest Tropical Dry Deciduous Tropical Moist Deciduous Tropical Wet Evergreen
(c)  Tropical Moist Deciduous Tropical Wet Evergreen Tropical Dry Deciduous Tropical Thorn Forest
(d)  Tropical Dry Deciduous Tropical Thorn Forest Tropical Moist Deciduous Tropical Wet Evergreen

Q13. Why the summer monsoon winds blow from south-western direction in the northen hemisphere?
(a)  The general direction of wind from the Indian ocean is south-western
(b)  The presence of the doldrums around the equator
(c)  The low pressure conditions in north-west India
(d)  Due to the effect of Coriolis force

Q14. Which one among the following is the major reason for low agricultural productivity in dry regions of India?
(a)  Constraints of financial resources
(b)  Rural indebtedness
(c)  Dependence on erratic monsoon
(d)  Small size of landholdings

Q15. The ‘Golden Quadrilateral’ which connects Delhi, Mumbai, Chennai and Kolkata passes through
(a)  Amritsar – Ahmedabad – Pune – Patna
(b)  Jaipur – Porbandar- Hyderabad- Varnasi
(c)  Vadodara-Pune- Visakhapatnam- Varanasi
(d)  Nagpur- Bhopal- Surat-Amritsar
 

1. (d) 2. (b) 3. (b) 4. (d) 5. (c) 6. (d) 7. (a) 8. (a) 9. (d) 10. (c) 11. (a) 12. (a) 13. (c) 14. (c) 15. (c)
Solutions
1.   Rivers, glacier, underground water and wind are the agents of erosion of delta, moraines, stalagmite and icebergs respectively.
2.   Cyclone is the synonym of Hurricane. The air moves in the cyclone inwards in an anti-clock wise direction in the northern hemisphere and clock-wise in the southern hemisphere. Cyclones are divided as – 1. Extra tropical cyclones or temperate cyclones 2. Tropical cyclones
3.   In Tundra biome due to the frozen ice beneath the surface soil restricts root growth. There is a region beneath the top layer of soil which is permanently frozen & called permafrost.
4.   a. Kuroshio current – warm Pacific current b. Peru current – cold current in Pacific ocean c. Labrador current – cold current in Atlantic ocean d. Florida current – Warm current in Atlantic ocean
5.   Worlds important deserts are generally located on the western parts of the continents.
6.   Igneous means made from fire or heat. Igneous rocks are formed by the agency of fire out of molten matter. About 50% of the heat given off by the Earth is generated by the radioactive decay of elements such as uranium and thorium, and their decay products. The most popular model of radioactive heating is based on the bulk silicate Earth (BSE) model, which assumes that radioactive materials, such as uranium and thorium, are found in the Earth’s lithosphere and mantle – but not in its iron core. The BSE also says that the abundance of radioactive material can be estimated by studying igneous rocks formed on Earth, as well as the composition of meteorites.
7. 
8.   A. Nanded town is situated on the banks of river Godavari. B. Nellore town is situated on the banks of river Penneru. C. Hosper town is situated on the banks of river Tungbhadra. D. Hyderabad town is situated on the banks of river Munsi. Hyderabad is a unique Islamic sculptor city.
9.   The correct sequence of passes given in the question is shown in the following diagram.
10.   Tropic of cancer passes through Mizoram.
11.   The standard time in India is the local time of a place at 82.5° E longitude near Mirzapur. This meridian also divides India approximately into half.
12.   The sequential order of vegetation types observed while moving from Assam valley to Rajasthan is: Tropical wet evergreen ® Tropical moist deciduous Teropical dry deciduous ® Tropical thorn forest.
13. 
14.   Indian agriculture is a vagaries of monsoons.
15.   The ‘Golden Quadrilateral’ which connects Delhi, Mumbai, Chennai and Kolkata passes through Vadodara, Pune, Vishakhapatnam and Varanasi. Four other cities among the top ten metropolises namely Bangalore, Pune, Ahmadabad, and Surat are also connected by the network. The largest highway project in India and the fifth longest in the world, it is the first phase of the National Highways Development Project (NHDP), and consists of building 5,846 km (3,633 mi) four/six lane express highways at a cost of 600 billion (US$11 billion). The project was launched in 2001 by Atal Bihari Vajpayee under the NDA government, and was planned to complete in January, 2012.

Top
error: Content is protected !!