You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Last Year Questions

NDA General Ability Last Year Questions


Q1. Consider the following statements:
1. In algae, the reproductive organs are single-celled.
2. Fern plants lack true vascular system.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  Only 1
(b)  Only 2
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2

Q2. Consider the following plants:
1. Jasmine
2. Sugarcane
3. Turmeric
Which of the above is/ are propagated by vegetative method?
(a)  1 only
(b)  1 and 2
(c)  2 and 3
(d)  1, 2 and 3

Q3. Which one among the following produces seeds but not flowers?
(a)  Cashewnut
(b)  Coffee
(c)  Groundnut
(d)  Pine

Q4. Which one among the following nutrients is a structural component of the cell wall of plants?
(a)  Manganese
(b)  Potassium
(c)  Phosphorus
(d)  Calcium

Q5. Which among the following is the largest phylum in the Animal Kingdom in respect to number of species?
(a)  Annelida
(b)  Platyhelminthes
(c)  Chordata
(d)  Arthropoda

Q6. In terms of the evolution of organisms, which one among the following is the most advanced?
(a)  Bat
(b)  Pigeon
(c)  Shark
(d)  Vulture

Q7. In which one of the following antibody formations takes place?
(a)  RBCS
(b)  Blood Platelets
(c)  Blood Plasma cells
(d)  Donnan’s membrane

Q8. Jaundice in human beings is the result of
(a)  incomplete metabolism of biliverdin
(b)  complete metabolism of biliverdin
(c)  incomplete metabolism of bilirubin
(d)  complete metabolism of bilirubin

Q9. Which one of the following organs breaks down fat to produce cholesterol?
(a)  Intestine
(b)  Liver
(c)  Lungs
(d)  Kidneys

Q10. The process of conventional earlobe piercing does not lead to bleeding. This is because the
(a)  heart does not supply blood to earlobes
(b)  cartilage found in earlobe has lesser blood supply unlike other body parts
(c)  earlobes consist of dead non-dividing tissue
(d)  needle used for ear piercing is sterilized

Q11. The sex of a newborn baby is determined by the chromosome inherited from
(a)  the mother
(b)  the father
(c)  mother’s mother
(d)  father’s father

Q12. Kalhana’s well-known work ‘Rajatarangini’ is an important source material for the study of which one of the following?
(a)  Ancient Kamarupa
(b)  Post-Mauryan Magadha
(c)  Medieval Rajasthan
(d)  Early medieval Kashmir

Q13. Which one among the following statements is not correct?
(a)  Gandhara School of Arts owed its origin to the IndoGreek rulers but the real patrons of the school were the Kushans, especially Kanishka
(b)  Rich carving, elaborate ornamentations and complex symbolism were not the main features of the Gandhara sculpture
(c)  The Graeco-Roman architectural impact modified the structure of the Buddhist Stupas
(d)  The artists of the Amravati School of Arts mainly used white marble

Q14. 4. Consider the following statements:
1. A war of succession started among the four sons of the Emperor Shahjahan in 1657A.D.
2. There was no codified Law of Succession for the Mughal dynasty.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  Only 1
(b)  Only 2
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2

Q15. Consider the following statements: (1) The Ain-i Akbari is the third book in the Akbarnama written during the reign fo the Mughal Emperor, Akbar. (2) Abul Fazl was was the author of the first two books of the Akbarnama while Akbar was the author of the third. (3) The best known accounts of illustrated Mughal offical reports are the Akbarnama and the Babarnama.
Which of the statements given above is/are correct?
(a)  1 only
(b)  1 and 3 only
(c)  3 only
(d)  1, 2 and 3 Hints
 

1. (a) 2. (d) 3. (d) 4. (d) 5. (d) 6. (a) 7. (c) 8. (c) 9. (b) 10. (d) 11. (b) 12. (d) 13. (c) 14. (c) 15. (d)
Solutions
1.   Fern plants are related to pteriodphyta which have true vascular system i.e. xylem and phloem present. Vessels are absent in xylem and campanion cells are absent in phloem.
2.   Jasmine is propagated through stem cutting. Sugar cane propagation is through stem cuttings of immature canes 8-12 months old. These are called “setts”, “seed”, “seed- cane” or “seed-pieces”. Turmeric is propagated through rhizome.
3.   Pine belongs to class gymnosperm. The gymnosperms are plants in which ovules are not enclosed by any ovary wall and remain exposed. Hence, they are naked seeded plants. They produce microspores and megaspores that are produced in microsporangia and megasporangia respectively borne on the sporophylls. These sporophylls forms male and female cones.
4.   Calcium activates enzymes, is a structural component of cell walls, influences water movement in cells and is necessary for cell growth and division. Some plants must have calcium to take up nitrogen and other minerals. Calcium is easily leached. Calcium, once deposited in plant tissue, is immobile (nontranslocatable) so there must be a constant supply for growth. Deficiency causes stunting of new growth in stems, flowers and roots. Symptoms range from distorted new growth to black spots on leaves and fruit. Yellow leaf margins may also appear.
5.   Arthropoda is the largest phylum in respect to number of species. Annelida, Platyhelminthes and Arthropoda are invertebrates which have ‘no notochord’ a stiff rod like structure which serves as an internal skeleton while chordates have notochord.
6.   Shark belongs to pisces while Bat belongs to mammalia.
7.   Blood plasma cells forms 55 – 60% by volume of blood. Antibodies and some other substances such as lysozyme and properdin always occur in the plasma. They serve to destroy bacteria, viruses and toxic substances that may enter into the blood from outside or from body tissues.
8.   Jaundice in human beings is the result of incomplete metabolism of bilirubin. Bilirubin is a bile pigment that is metabolised and excreted out as sterco-bilinogen in faeces. However when a pathological process interferes with its normal functioning, it leads to jaundice. The symptoms of jaundice is yellowing of skin and eyes due to deposition of bile pigments.
9.   Liver cells secrete bile, biles help in emulsification of feet i.e. breaking down of fats into small micelles.
10.   The needle used for ear piercing is sterilised so that it does not lead to bleeding.
11.   In case the ovum (female) fertilises with a sperm (male) carrying X-chromosome the zygote develops into a female (XX) and the fertilisation of ovum with Ychromosome carrying sperm results into a male offspring (XY). Thus, it is evident that it is the genetic makeup of the sperm (male/father) that determines the sex of the child.
12.   Kalhana was the courtier of Kshmandera of Kashmir.
13. 
14.   In the absnece of a well-defined law of succession a terrible civil war broke out among Shah Jahan’s four sons. Shah Jahan favoured the succession of his eldest son, the liberal-minded Dara Shikoh. Aurangzeb, the third son, opposed Shah Jahan. Arriving at Delhi, after imprisoning his father at Agra, he crowned himself king in 1658.
15.   The first volume of Akbarnama deals with the birth of Akbar, the history of Timur’s family and the reigns of Babur and Humayun and the Suri sultans of Delhi. The second volume describes the detailed history of the reign of Akbar till 1602, and records the events during Akbar’s reign. The third volume is named Ain-i-Akbari and details the administrative system of the Empire as well as containing the famous “Account of the Hindu Sciences”. It also deals with Akbar’s household, army, the revenues and the geography of the empire. It also produces rich details about the traditions and culture of the people living in India. It is famous for its rich statistical details about things as diverse as crop yields, prices, wages and revenues. Baburnama (alternatively known as Tuzk-e Babri) is the name given to the memoirs of Zahir ud-Din Muhammad Babur (1483 – 1530), founder of the Mughal Empire and a great-greatgreat-grandson of Timur. Modern India

Top
error: Content is protected !!