You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Last Year Questions

NDA General Ability Last Year Questions


Q1. The earth’s crust is the thinnest
(a)  under the mountain ranges
(b)  under continental masses
(c)  at ocean bottoms
(d)  at mid-oceanic ridges

Q2. Which among the following statements characterized EI Nino?
I. It occurs at irregular intervals
II. It carriers warmer water
III. It carries less saline water
IV. Its atmospheric equivalent is southern oscillation. Select the correct, answer using the
code given below
(a)  I and II only
(b)  II and III only
(c)  III and IV only
(d)  I, II, III and IV

Q3. The exceptionally high and low tides that occur at the time of the new moon or the full moon when the Sun, the Moon and the Earth are approximately aligned is called
(a)  Spring
(b)  Fall
(c)  Neap
(d)  Diurnal

Q4. The current produced by upwelling of cold water off the coast of Chile and Peru is known as
(a)  El Nino
(b)  Humboldt current
(c)  Agulhas current
(d)  Canary current

Q5. In which one among the following areas of South-East Asia, there is largest concentration of peasant population?
(a)  Areas of intensive shifting cultivation
(b)  Highland areas where the climate is cooler and healthier
(c)  Cleared lowlands in forest areas
(d)  Areas where the grain farming is practised

Q6. Which of the following statements is/are true?
1. The angle of the axis in relation to the plane in which the earth revolves around the sun is not constant.
2. The amount of energy given off by the sun changes with the transparency of the atmosphere. Select the correct answer using the
code given below.
(a)  1 only
(b)  2 only
(c)  Both 1 and 2
(d)  Neither 1 nor 2

Q7. Statement I: Temperatures of countries like United Kingdom, Norway, the Netherlands and Denmark are higher as compared to places located on similar latitudes during the winter.
Statement II: United Kingdom, Norway, the Netherlands and Denmark are located on the coast.
(a)  Both the statements are individually true and Statement II is the correct explanation of Statement I.
(b)  Both the statements ‘are individually true but Statement II is not the correct explanation of Statement I.
(c)  Statement I is true but Statement II is false.
(d)  Statement I is false but Statement II is true.

Q8. As per the census of 2001, which one of the following is the correct sequence of states in descending order of their population?
(a)  Andhra Pradesh -Karnataka-Tamil Nadu
(b)  Andhra Pradesh-Tamil Nadu-Karnataka
(c)  Karnataka-Tamil Nadu-Andhra Pradesh
(d)  Tamil Nadu-Andhra Pradesh-Karnataka

Q9. The river Sone is a tributary of which one of the following rivers?
(a)  Ganga
(b)  Yamuna
(c)  Narmada
(d)  Mahanadi

Q10. Which one among the following peaks is the highest?
(a)  Dhaula Giri
(b)  Namcha Barwa
(c)  Nanda Devi
(d)  Nanga Parvat

Q11. Port Blair-the capital of Andaman and Nicobar Islands, is located in which one of the following islands?
(a)  North Andaman
(b)  Little Andaman
(c)  Middle Andaman
(d)  South Andaman

Q12. Chambal river is a part of
(a)  Sabarmati basin
(b)  Ganga basin
(c)  Narmada basin
(d)  Godavari basin

Q13. Which one of the following does not characterise the Himalayas?
(a)  Various parallel ranges of the Himalayas form a convex arc
(b)  There exist syntaxial bends at both the terminals of the Himalayas.
(c)  Indus, Sutlej and Brahmaputra rivers are examples of antecedent drainage
(d)  The Himalayas are wider in the east than in the west

Q14. The Indian Standard Time (1ST) is based on
(a)  90° E meridian
(b)  82½° E meridian
(c)  75° E meridian
(d)  0° meridian

Q15. In India, the Tropical Savanah (AW) type of climate prevails largely in
(a)  Rajasthan desert region
(b)  Peninsular plateau region
(c)  Jammu & Kashmir region
(d)  North-Eastern region
 

1. (d) 2. (d) 3. (a) 4. (a) 5. (d) 6. (a) 7. (a) 8. (b) 9. (a) 10. (a) 11. (d) 12. (b) 13. (d) 14. (b) 15. (b)
Solutions
1.   International date line lies between 180°W and 180ºE of Greenwitch. It is drawn zigzag to avoid landmass. There is a difference in 1 day if a ship sails westward from Greenwitch by crossing the date line.
2.   In a cyclone, the area of low pressure is at the centre surrounded by the areas of high pressure. In an anticyclone, the area of high pressure is surrounded by the areas of high pressure.
3.   Jet streams are fast flowing, narrow air current found in the atmospheres of some planets including Earth. The main jet streams are located near the tropopause, the transition between the tropopause, the transition between the troposphere and the stratosphere.
4.   An anticyclone is a large scale circulation of wind around a central region of high atmospheric pressure. It is clockwise in northern hemisphere but anticlockwise in the Southern Hemisphere.
5.   The main areas of tropical forest are found in the Andaman and Nicobar Islands; the Western Ghats, which fringe the Arabian Sea coastline of peninsular India; and the greater Assam region in the north-east. Small remnants of rain forest are found in Orissa state. Semi-evergreen rain forest is more extensive than the evergreen formation partly because evergreen forests tend to degrade to semi-evergreen with human interference. There are substantial differences in both the flora and fauna between the three major rain forest regions.
6.   Volga falls into Caspian sea, Dnieper into Black sea, Rhine into Mediterranean sea and Don into Sea of Azov.
7.   When isobars are closely spaced, the wind velocity would be gentle as the pressure gradients determine the velocity of winds.
8. 
9.   Ramganga, Gomit, Ghaghra, Gundak, Kosi, Son, Mahananda are the tributaries of Ganga.
10.   Dhaulagiri is some of highest peak in great Himalaya range. Its height is approximately 8172 m. Height of Nanda devi is 7816 m.
11.   Port Blair is the largest town and a municipal council in Andaman district in the Andaman Islands and the capital of the Andaman and Nicobar Islands, a Union Territory of India. It lies on the east coast of South Andaman Island and is the main entry point to the islands.
12.   Chambal river is a part of Ganga basin. It rises from semi-arid areas, has shorter courses and does not carry much water with them.
13. 
14.   Indian Standard Time is five and half hours ahead of Greenwich Mean Time (GMT).
15.   Most of the plateau of peninsular India enjoys this climate, except a semi-arid tract to the east of the Western Ghats. Winter and early summer are long dry periods with temperature above 18°C. Summer is very hot and the temperatures in the interior low level areas can go above 45°C during May. The rainy season is from June to September and the annual rainfall is between 75 and 150 cm. Only central eastern Tamil Nadu falls under this tract and receives rainfall during the winter months of late November to January.

Top
error: Content is protected !!