You are here
Home > Uncategorized > NDA General Ability Last Year Questions

NDA General Ability Last Year Questions


Q1. Which one of the following causes the disease Syphilis?
(a)  Bacteria
(b)  Fungus
(c)  Protozoan
(d)  Virus

Q2. Who of the following invented the cotton gin that separates the seeds from cotton three hundred times faster than by hand?
(a)  Eli Whitney
(b)  George Stephenson
(c)  McAdam
(d)  James Watt

Q3. Softening of mature ripe fruits is due to
(a)  dissolution of middle lamella
(b)  degradation of primary wall
(c)  delignification
(d)  removal of suberin deposits in the cell wall

Q4. Which one of the following processes of weathering belongs to both mechanical and chemical weathering?
(a)  Crystallization
(b)  Exfoliation
(c)  Hydration
(d)  Carbonation

Q5.  Which one of the following statements is correct? The enzyme present in the saliva of human beings breaks
(a)  starch into maltose
(b)  proteins into peptides
(c)  peptides into amino acids
(d)  fats into fatty acids

Q6. Which one of the following diseases is caused by bacteria and spreads through faecal matter by houseflies?
(a)  Pertussis
(b)  Typhoid
(c)  Diphtheria
(d)  Chickenpox

Q7. Which one among the following is blind?
(a)  Bat
(b)  Echidna
(c)  Flying squirrel
(d)  Slow Loris

Q8. Match List I with List II and select the correct answer using the
codes given below the lists:
List I (Disease) List II (Diagnosis)
A. AIDS ———–1. Widal Test
B. Plague ———–2. Wayson Stain Test
C. Typhoid ———–3. ELISA Test
———–4. Mantoux Test
Codes: A B C A B C
(a)  4 3 2
(b)  3 2 1
(c)  1 2 3
(d)  3 2 4

Q9. Consider the following items.
I. Proteins, carbohydrates and fats
II. Vitamins
IlI. Minerals
IV. Water Which of the above are considered as the constituents of food?
(a)  I, II and IV only
(b)  I and III only
(c)  II and III only
(d)  I, II, III and IV

Q10. Carbohydrates are stored in plants and animals in the form of
(a)  cellulose and glucose respectively
(b)  starch and glycogen respectively
(c)  starch and glucose respectively
(d)  cellulose and glycogen respectively

Q11. The complete digestion of carbohydrates, proteins and fats occurs in
(a)  stomach
(b)  liver
(c)  small intestine
(d)  large intestine

Q12. ‘Mushika Vamsha’ written by Atula in the eleventh century gives an account of the dynasty which ruled a part of a modern Indian state. Which state is this?
(a)  Andhra Pradesh
(b)  Kerala
(c)  Maharashtra
(d)  Orissa

Q13. Which one of the following was the official language of Gupta period?
(a)  Pali
(b)  Magadhi
(c)  Prakrit
(d)  Sanskrit

Q14. Medieval India
1. Who was the Delhi Sultan when the threat of invasion by Mongols under Changez Khan loomed over India?
(a)  Illtutmish
(b)  Balban
(c)  Jalauddin Khalji
(d)  Alauddin Khalji

Q15. Match
List I wht List II and select the correct answer using the correct codes given below the lists:
List I (Battle) List II (Year)
A 1st Battle of Panipat —-1 1565
B Battle of Plassey ———2 1526
C Battle of Haldighati—— 3 1757
D Battle of Thalikota ——4 1576
Codes:
(a)  A-2; B-3; C-4; D-1
(b)  A-2; B-4; C-3; D-1
(c)  A-1; B-4; C-3; D-2
(d)  A-1; B-3; C-4; D-2
 

1. (a) 2. (a) 3. (a) 4. (b) 5. (a) 6. (b) 7. (a) 8. (b) 9. (d) 10. (b) 11. (c) 12. (b) 13. (c) 14. (a) 15. (a)
Solutions
1.   Syphilis is a sexually transmitted disease caused by a spirochaete (bacterium), Treponema pallidium.
2.   Eli Whitney invented the cotton gin that separates the seeds from cotton three hundred times faster than by hand. American inventor, pioneer, mechanical engineer, and manufacturer Eli Whitney is best remembered as the inventor of the cotton gin. Whitney saw that a machine to clean the seed from cotton could make the South America prosperous and make its inventor rich.
3.   Softening of mature ripe fruits is due to dissolution of middle lamella. Middle lamella acts as a cementing layer between two cells, there by providing rigidity to cells. Ethylene promotes maturation and ripening of fruits.
4.   Exfoliation is a term used in geology, botany and material sciences.
5.   The saliva of human contains water, mucous and digestive enzyme-salivary a-amylase (ptyalin) and maltase. Ptyalin splits starch and other complex carbohydrates into maltose which is broken down by maltase into glucose.
6. 
7.   Bat is blind. It can fly in dark due to presence of echolocation apparatus which helps to locate objects during flights.
8.   ELISA (Enzyme linked Immuno Sorbent Assay) is used for diagnosis of AIDS. Plague is detected by Wayson stair test while typhoid fever can be diagnosed by widal test.
9.   The constituents of food include proteins, carbohydrates, fats, vitamins, minerals, water and roughage. 57-60. List I (Body system) List II (Organ) List III (Structure) List IV (Function of the system) 1. Blood circulaton A. Bone marrow I. Alveoli i. Oxygenation 2. Excretory B. Thymus II. T-lymphocyte ii. Fighting infection and foreign invasion 3. Alimentary C. Intestine III. Myocardium iii. Perfusion of tissues 4. Skeletal D. Lung IV. Matrix iv. Support and protect of body frame. 5. Blood E. Bone V. Nephron v. Filtration of body waste6. Respiratory F. Heart VI. Villi vi. Absorption of nutrients 7. Neurological G. Kidney VII. Axon vii. Transmission of electrical impulseImmunological H. Neuron VIII. Platelets viii.Clot formation
10.   The most important carbohydrate is glucose, a simple sugar (monosaccharide) that is metabolized by nearly all known organisms. Glucose and other carbohydrates are part of a wide variety of metabolic pathways across species: plants synthesize carbohydrates from carbon dioxide and water by photosynthesis storing the absorbed energy internally, often in the form of starch or lipids.
11.   Small intestine is the principal organ for absorption of nutrients. The digestion is completed here and the final products of digestion such as glucose, fructose, fatty acids, glycerol and amino acids are absorbed through the mucosa into the blood stream and lymph.
12. 
13.   During Gupta period, Sanskrit was the official language.
14.   Mangol ruler Changez Khan came to Indian border chasing Jalaluddin Mangbarni of Khwarizm due to which India feared Mangol invasion. At that time Illtutamish was the emperor of Delhi Sultnate. He did not accept to give help to Mangbarni.
15.   First battle of Panipat (1526), Battle of Plassey (1757), Battle of Haldighati (1576) and Battle of Thalikota (1565).

Top
error: Content is protected !!