You are here
Home > Uncategorized > JEE MAIN Chemistry Quiz

JEE MAIN Chemistry Quiz

Q1. Which one of the following has an optical isomer?
(a) [Zn(en) (NH3)2]2+
(b) [Co(en)3] 3+
(c) [Co(H2O)4 (en)]3+
(d) [Zn(en)2]2+


Q2.  44. Standard electrode potential for Sn4+/ Sn2+ couple is + 0.15 Vand that for the Cr3+/ Cr couple is – 0.74 V. These two couples in their standard state are connected to make a cell. The cell potential will be: 
(a) + 1.19 V
(b) + 0.89 V
(c) + 0.18 V
(d) + 1.83 V


Q3.  The oxidation state of chromium in the final product formed by the reaction between Kl and acidified potassium dichromate solution is:
(a) + 3
(b) + 2
(c) + 6
(d) + 4


Q4. In the coordination compound, K4 [Ni(CN)4], the oxidation state of nickel is
(a) 0
(b) +1
(c) +2
(d) –1


Q5. The oxidation state Cr in [Cr(NH3)4Cl2]+ 243 is
(a) 0
(b) + 1
(c) + 2
(d) + 3


Q6. 6.02 × 1020 molecules of urea are present in 100 ml of its solution. The concentration of urea solution is
(a) 0.02 M
(b) 0.01 M
(c) 0.001 M
(d) 0.1 M


Q7. Value of gas constant R is
(a) 0.082 litre atm
(b) 0.987 cal mol–1 K–1
(c) 8.3 J mol–1 K–1
(d) 83 erg mol–1 K–1.

Q8.A 5.2 molal aqueous solution of methyl alcohol, CH3OH, is supplied. What is the mole fraction of methyl alcohol in the solution?
(a) 0.100
(b) 0.190
(c) 0.086
(d) 0.050


Q9. 25ml of a solution of barium hydroxide on titration with a 0.1 molar solution of hydrochloric acid gave a litre value of 35ml. The molarity of barium hydroxide solution was
(a) 0.14
(b) 0.28
(c) 0.35
(d) 0.07


Q10. If sodium sulphate is considered to be completely dissociated into cations and anions in aqueous solution, the change in freezing point of water (ΔTf), when 0.01 mol of sodium sulphate is dissolved in 1 kg of water, is (Kf = 1.86 K kg mol–1)
(a) 0.372 K
(b) 0.0558 K
(c) 0.0744 K
(d) 0.0186 K

 

1. b
2. b 3. a 4. a 5. d 6. b 7. c 8. c 9. d 10. b

Top
error: Content is protected !!