You are here
Home > Uncategorized > JEE MAIN Chemistry practice set

JEE MAIN Chemistry practice set

Q1. Calculate the wavelength (in nanometer) associated with a proton moving at 1.0 × 103 ms –1 .
(Mass of proton = 1.67 × 10–27 kg and h = 6.63 × 10–34 Js)
(a) 0.40 nm
(b) 2.5 nm
(c) 14.0 nm
(d) 0.32 nm


Q2. The mass of potassium dichromate crystals required to oxidise 750 cm3 of 0.6 M Mohr’s salt solution is:
(Given molar mass potassium dichromate = 294, Mohr’s salt = 392)
(a) 0.45 g
(b) 22.05 g
(c) 2.2 g
(d) 0.49 g


Q3. The density of a solution prepared by dissolving 120 g of urea (mol. mass = 60 u) in 1000 g of water is 1.15 g/mL. The molarity of this solution is:
(a) 0.50 M
(b) 1.78 M
(c) 1.02 M
(d) 2.05 M


Q4. Ahydrogen gas electrode is made by dipping platinum wire in a solution of HCl of pH= 10 and by passing hydrogen gas around the platinum wire at one atm pressure. The oxidation potential of electrode would be? 
(a) 0.59 V
(b) 0.118 V
(c) 1.18 V
(d) 0.059 V


Q5. How many grams of cobalt metal will be deposited when a solution of cobalt (II) chloride is electrolyzed with a current of 10 amperes for 109 minutes (1 Faraday = 96,500 C; Atomic mass of Co = 59 u) 
(a) 0.66
(b) 4.0
(c) 20.0
(d) 40.0


Q6. The molarity of a solution obtained by mixing 750 mL of 0.5(M) HCl with 250 mL of 2(M) HCl will be:
(a) 0.875 M
(b) 1.00 M
(c) 1.75 M
(d) 0.975 M


Q7. Specific conductance of a 0.1 NKCl solution at 23ºC is 0.012 ohm–1 cm–1. Resistance of cell containing the solution at same temperature was found to be 55 ohm. The cell constant is 
(a) 0.918 cm–1
(b) 0.66 cm–1
(c) 1.142 cm–1
(d) 1.12 cm–1


Q8. Which one of the following has the minimum boiling point?
(a) 1 – Butene
(b) 1 – Butyne
(c) n- Butane
(d) isobutane


Q9. Ozonolysis of an organic compound ‘A’ produces acetone and propionaldhyde in equimolar mixture. Identify ‘A’ from the following compounds:
(a) 1 – Pentene
(b) 2 – Pentene
(c) 2 – Methyl – 2 – pentene
(d) 2 – Methyl – 1 – pentene


Q10. Aweak acid, HA, has a Ka of 1.00 × 10–5. If 0.100 mole of this acid dissolved in one litre of water, the percentage of acid dissociated at equilbrium is closest to 
(a) 1.00%
(b) 99.9%
(c) 0.100%
(d) 99.0%

 

1. a
2. b 3. d 4. a 5. c 6. a 7. b 8. d 9. c 10. a

Top
error: Content is protected !!