You are here
Home > Uncategorized > English Questions Asked (Coherent Paragraph) in IBPS PO Pre 2017

English Questions Asked (Coherent Paragraph) in IBPS PO Pre 2017

Direction (1-10): Below in each questions, some sentences aregiven,  find the sentence which is notreally contributing to the main theme and OUT of the passage or find the oddsentence and rearrange the remaining sentences to make a coherent paragraph.

Q1.

A. There has to be a shift away from large budgets for collection andtransport by private contractors, to the processing of segregated garbage.

B. Improving on the national record of collecting only 80% of wastegenerated and being able to process just 28% of that quantum, requires behaviourmodification among citizens and institutions.

C. But what is more important is that the municipal bodies put in placean integrated system to transport and process what has been segregated atsource.

D. More than a year after the notification of the much-delayed SolidWaste Management Rules, cities and towns are in no position to comply with itsstipulations, beginning with the segregation of different kinds of waste atsource and their scientific processing.

E. Neither are urban local governments treating the 62 million tonnesof waste generated annually in the country as a potential resource.They haveleft the task of value extraction mostly to the informal system of garbagecollectors and recyclers.

(a) BDAE

(b) ADBC

(c) DEBC

(d) ABDC

(e) DAEC

S1. Ans.(C)

Sol. DEBC is the correct sequence. Statement A is out of contextand it does not contribute to the paragraph. In DEBC statements,  Solid Waste Management is discussed.  Whereas, statement A highlight budgets forcollection and transport by private contractors, which is not required here.

Q2.

A. It is also ironic that while some countries such as Rwanda and Kenyahave introduced stiff penalties for the use of flimsy plastic bags, India isdoing little to prevent them from drifting into suburban garbage mountains,rivers, lakes and the sea, and being ingested by cattle feeding on dumpedrefuse.

B. In the absence of stakeholders at the local body level, recoverableresources embedded in discarded materials are lost due to dumping.

C. Quantum is the Latin word for amount and, in modern understanding,means the smallest possible discrete unit of any physical property, such asenergy or matter.

D. But it is a major opportunity lost. Organic waste that could helpgreen cities and feed small and affordable household biogas plants is simplybeing thrown away.

E. Organic refuse, which forms about 50% of all garbage, readily lendsitself to the generation of compost or production of methane for household useor power generation.

(a) CEAB

(b) BCDA

(c) BEAC

(d) CABD

(e) CADE

S2. Ans.(b)

Sol. BCDA is the correct sequence. Statement E is out of contextand it does not contribute to the paragraph.

Q3.

A. Given such constraints, farmers have limited scope for cropdiversification, choosing to focus primarily on staple crops such as wheat andrice, where the government offers a price guarantee for produce and theavailability of post-harvest infrastructure.

B. Large farmers in Maharashtra typically have access to modern pumps,consuming huge amounts of water and leaving hardly anything for small andmarginal farmers.

C. They rose in revolt but were crushed by the East India Company untilthe arrival of a barrister from South Africa.

D. The limited availability and high cost of high-yielding seedvarieties also hampers agricultural productivity.

E. Fertilizer and pesticide prices have also risen, causing marginalfarmers to adopt organic means.

(a) DEBA

(b) BEDA

(c) FDAB

(d) EBCA

(e) DCDE

S3. Ans.(b)

Sol. BEDA  is the correctsequence. Statement C is out of context and it does not contribute to the paragraph.Statement C talks about East India Company, which is not mentioned or indicatedin any other statement.

Q4.

A. All this can be changed if the government abolishes privatepractice, institutes universal medical care and becomes the employer of allmedical graduates, similar to the National Health Service of the U.K.

B. This egregious state of affairs led to several persons approachingcourts.

C. Doctors from poorer backgrounds will need to struggle a lot more.

D. Inequality among qualified doctors is quite high. The economicallywell-off can aspire to better jobs, training abroad (still much sought after inspite of all nationalist talk), and generally adopt metropolitan lifestyles.

(a) DCA

(b) CBA

(c) ACD

(d) DCB

(e) DAB

S4. Ans.(a)

Sol. DCA is the correct sequence. Statement B is out of contextand it does not contribute to the paragraph.

Q5.

A. This makes it worthwhile to interrogate the kind of spaces wherePDOs are currently being deployed and their claims to being ‘public’.

B. Recent moves by the Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) topilot public open WiFi hotspots through a nationwide model of pay as you gopublic data offices (PDOs) is a concerted bid to make cheap, fast, and reliableInternet affordable and accessible.

C. According to the ‘Public WiFi Open Pilot’ document released by TRAI,the PDOs are encouraged to be the kind of spaces where “consumption of data forthe average Indian becomes as common as consuming a cup of hot chai.”

D. In its plans to swiftly facilitate and scale WiFi infrastructure,TRAI is drawing inspiration from the public call office (PCO) telephone boothsthat spawned a communication revolution in India.

(a) CDB

(b) BEA

(c) BCD

(d) CDA

(e) CAD

S5. Ans.(c)

Sol.BCD is the correct sequence. Statement A is out of contextand it does not contribute to the paragraph.

Q6.

A. It is time that we started exposing our children to rationalism sothat they can evaluate its merits and choose for themselves what to believe in.‘Forget god, consider man’ is good advice as humanism is the only way to takemankind toward peace and progress.

B. As a nation we have been pandering to religious sentiments for toolong.

C. The extra food produced by the Green Revolution is generallyconsidered to have averted famine in India and Pakistan.

D. Right from the days of Partition, the various riots, the demolitionof the Babri Majid, the Gujarat riots and beyond, the trail of violence andloss of lives and properties caused as a result of religion is too large todocument. Even the father of the nation was eliminated by religious fanatics.

E. The ‘graded inequality’ among people of the same religion imposed bythe caste system — and despite legislation banning it — continues to inflictunspeakable misery on a significant section of the people to this day.

(a) AEDC

(b) EDAC

(c) DECB

(d) BDEA

(e) BACB

S6. Ans.(d)

Sol. BDEA is the correct sequence. Statement C is out of contextand it does not contribute to the paragraph.

Q7.

A. Today, politics in India is a no-holds-barred game, dirtier thanever and which most political leaders indulge in. 

B. It is unfortunate that the healthy convention of political figuresnot washing domestic dirty linen in public while abroad is now dead and buried.

C. While addressing an event at the University of California, Berkeley,Congress vice-president Rahul Gandhi played the role expected of him.

D. While the BJP is up in arms over his speech and comments, one cannotbut admit that the Prime Minister too has broken that convention time andagain.

E. Credit partly goes to the government’s blunders that seem to have infuseda new life into Mr. Gandhi’s otherwise flagging political career.

F. Once we receive payment for your judging we will take care ofcovering that for you, no further action is required.

(a) BCAFE

(b) BACED

(c) AFEBC

(d) FEACD

(e) FABCE

S7. Ans.(b)

Sol. BACED is the correct sequence. Statement F is out ofcontext and it does not contribute to the paragraph.

Q8.

A. Chairmen and other members of the existing tribunals who are aged70, on the date of commencement of the 2017 Amendment Act, shall cease to holdoffice on the expiry of three months from the date of the law coming intoexistence.

B. With water becoming scarce, the Centre has proposed the Inter-StateRiver Water Disputes (Amendment) Bill, 2017 for early and amicable resolutionof disputes. The Bill proposes that the Centre notify an Inter-State RiverWater Disputes Tribunal with multiple benches.

C. Kaveri is considered to be as sacred as the Ganga throughout itscourse, with the same power to wash off all one’s sins.

D. Disputes already settled by an existing tribunal, prior to the dateof commencement of the 2017 Amendment Act, shall not be re-opened.

E. All existing tribunals dealing with inter-State water disputes wouldstand dissolved on the date of establishment of this tribunal.

(a) EDBA

(b) DAKE

(c) BEAD

(d) CDAB

(e) CEBA

S8. Ans.(c)

Sol. Statement C is out of context here.

Correct sequence is  BEAD

Q9.

A. Blessed with every major ecosystem, these biomes directly contributebillions of dollars to the Indian economy, annually.

B. The financial value of India’s forests, for example, which encompasseconomic services such as timber and fuel wood, and ecological services such ascarbon sequestration, is estimated to be $1.7 trillion.

C. Natural resources are a critical yet often ignored part of ourcountry’s national infrastructure.

D. It is necessary that we are cognizant of the limitations of naturalcapital and its role as a primary support system for the economy.

E. Boasting 11% of the world’s floral and faunal species, India is one ofthe 17 most ecologically diverse countries.

(a) EDBA

(b) CEAB

(c) ABDE

(d) AEDC

(e) EABC

S9. Ans.(b)

Sol. Correct sequence is CEAB.

Statement D is out of context here.

Q10.

A. But such gains could have been achieved by other and lessself-defeating ways. As things stand, it is unclear how many of those who havelaundered their black money will be punished.

B. Despite the large amounts that were deposited in banks post-demonetisation,it is doubtful whether the Income Tax authorities have the necessary resourcesto track down and penalize the corrupt.

C. Explaining how the shock move would work, he said: “The… noteshoarded by anti-national and anti-social elements will become just worthlesspieces of paper.”

D. True, demonetisation has had some beneficial spin-offs such asarguably fostering greater compliance with the tax laws and reducing theeconomy’s reliance on cash through increased adoption of digital payments.

E. All in all, the costs of demonetisation, which has resulted inrobbing the country of its economic momentum, are far greater than the benefitsit has bestowed.

(a) BCAD

(b) ABDC

(c) DABE

(d) CDAB

(e) EBAC

S10. Ans.(c)

Sol. The correct sequence is DABE. Statement C is out ofcontext.

 

 

Top
error: Content is protected !!